January 19Jan 19 Inace ovo sto prica @radisa je jako slicno kako su ucila sestrina deca u Africi u onom Kembridz sistemu. Mnogo bolje od naseg svakako.
January 19Jan 19 Trajanje školskog časa je isto bitno kao i raspored TV time out-a kod Euroleague.U raspalom sistemu nekome bitno kad su i kako rasporedjeni odmori. Kako da ne?
January 19Jan 19 2 hours ago, Shan Jan said:Ovo je bas primetno. Znam samo jednu koleginicu koja ne radi sa decom domaci, svi ostali rade. Da li su to roditelji previse angazovani bez potrebe ili je previse gradiva ili deca imaju problem sa paznjom... ne znam. Al deluje mi da nista panetniji i nauceniji nisu od nas u tom dobu koji smo sami ucili.To je zato što su naše generacije posvećenije deci generalno. Misliš da su moji roditelji znali šta ja imam od lekcija i domaćeg? Ajd u osnovnoj, ali i u srednjoj - ne znaš matematiku, ajd kod tetke, i to slučajno mi je tetka profesor matematike, inače bih išla nigde. Iskreno, ni ja ne diram domaće, izuzetno ako me mali nešto pita, a ovo starija to ni ja pojma nemam. Mogu da je pošaljem kod baba tetke za matematiku, nek se nastavi tradicija
January 19Jan 19 Ovde se sprema najveca reforma ikada (doduse nikada nije ni bila neka veca ako je verovati ljudima). Biologija, fizika i hemija ce biti jedan predmet, matematika prepolovljeno gradivo ali i optimizovano za prakticnost.
January 19Jan 19 Bivsi cerkin razred u Srbiji, imaju raspored sredom 10 casova, u drugom polugodistu...Reforma...
January 19Jan 19 3 hours ago, bags said:Ovde se sprema najveca reforma ikada (doduse nikada nije ni bila neka veca ako je verovati ljudima). Biologija, fizika i hemija ce biti jedan predmet, matematika prepolovljeno gradivo ali i optimizovano za prakticnost.od prijatelja sam cuo da im bas i nije zahtevno skolstvo, bar sto se tice matematike i fizike.
January 19Jan 19 8 hours ago, bags said:Ovde se sprema najveca reforma ikada (doduse nikada nije ni bila neka veca ako je verovati ljudima). Biologija, fizika i hemija ce biti jedan predmet, matematika prepolovljeno gradivo ali i optimizovano za prakticnost.Sta to tacno znaci?Cim neko krene da mi prica o "prakticnosti" obrazovanja, hvatam se za revolver. Matematika je formalna nauka, uci te da mislis logicki i simbolicki i da onda to konceptualno primenjujes. Cim je naglasak na prakticnosti to znaci "dva jabuke i tri kruske" i bubanje, ali na nizem apstraktnom nivou.Pa ce onda jos grdji i jadniji da idu na Univerzitet. Mislim, gomila izvestaja sa americkih univerziteta kako je prosecni nivo upisanih opao iako nije opala selektivnost i kako vise odseci za matematiku ne znaju gde da strpaju remedial Math 1, remedial Math 2 i tako dalje.
January 20Jan 20 Pisano svedočenje, poziva se na gomilu referenci:https://www.commerce.senate.gov/services/files/A19DF2E8-3C69-4193-A676-430CF0C83DC2I dosta je citiran:https://scholar.google.com/citations?user=iOqYqV4AAAAJ&hl=en
January 20Jan 20 To je sve poznato decenijama unazad, nije na marginama uopšte.Sečam se da sam pre više godina, pre korone svakako, pročitala u mainstream medijima (think BBC i to) da su današnja deca u razvijenim zemljama prva generacija koja će imati manji IQ od svojih roditelja. Do tada je IQ konstantno rastao.Sad sam se vratila da nađem objašnjenje i kažu faktori sredine, a pod tim These environmental factors could include changes in the education system and media environment, nutrition, reading less and being online more, Rogeberg said.To su sve istraživanja rađena pre nego što nam je mobilni postao produžetak šake. Mogu zamisliti kako je sada, sigurno se taj trend samo ubrzao u međuvremenu.
January 20Jan 20 Po prof Piterson ovim istraživanjima, iq dece zavisi od iq roditelja, po pravilu biće aritmetička sredina roditeljskog iq minus ili plus 5 poena, konvergirajući što bi rekli stari Sloveni, vrednosti 100
January 20Jan 20 60-tih je prosečan iq studenata harvarda bio 105-110, jer je harvard bio škola za decu bogataša, pre desetak godina je po njemu skočio na 145, jer sada navodno mogu da biraju koga će da prime na osnovi testova u srednjoj školi, kod njega u torontu je između 120 i 130, zna jer je testirao, doduše ovo predavanje je iz 2017, tada pametni telefoni još nisu imali vremena da zaglupe decu
January 20Jan 20 On ima svoju desnicarsku agendu i neki svoj online univerzitet za uzimanje para, tako da bih uzeo sa zrnom soli sve sto tvrdi.
January 20Jan 20 On 19. 1. 2026. at 8:55, Shan Jan said:Ovo je bas primetno. Znam samo jednu koleginicu koja ne radi sa decom domaci, svi ostali rade. Da li su to roditelji previse angazovani bez potrebe ili je previse gradiva ili deca imaju problem sa paznjom... ne znam. Al deluje mi da nista panetniji i nauceniji nisu od nas u tom dobu koji smo sami ucili.Nastavni kadar em nije na nivou onoga iz “naseg doba” em ga fali. To sto ga fali moglo bi se mozda rijesiti vracanjem nekih “visih” skola tako da se ne mora zavrsiti matematika na pmfu da bi se predavalo u osnovnoj ili u srednjoj stolarskoj.