Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

Featured Replies

Inace ovo sto prica @radisa je jako slicno kako su ucila sestrina deca u Africi u onom Kembridz sistemu. Mnogo bolje od naseg svakako.

• Replies 2k
  • Views 180.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pre 3 dana, u sredu mi je otac deteta kome sam razredni pretio da ce doci u skolu ili ce me naci u gradu da mi otkine glavu jer sam mu rekao da mora kupiti loptu koju je njegov sin probusio drugu taj

• Drugarica koja predaje srpski zalepila keca nekom klincu zbog prepisivanja rada sa interneta. Sutradan se javljaju njegovi roditelji direktorki i traže da ova bude kažnjena zbog traume koju je izazval

• Sačeka ga nemotivisan učitelj/nastavnik koji ako mu da lošu ocenu može da bude proganjan od oca sa bembarom iz predhodne rečenice i shvatanje da mu škola suštinski ne može ništa, ako je dovoljno bahat

Posted Images

Trajanje školskog časa je isto bitno kao i raspored TV time out-a kod Euroleague.

U raspalom sistemu nekome bitno kad su i kako rasporedjeni odmori. Kako da ne?

2 hours ago, Shan Jan said:

Ovo je bas primetno. Znam samo jednu koleginicu koja ne radi sa decom domaci, svi ostali rade. Da li su to roditelji previse angazovani bez potrebe ili je previse gradiva ili deca imaju problem sa paznjom... ne znam. Al deluje mi da nista panetniji i nauceniji nisu od nas u tom dobu koji smo sami ucili.

To je zato što su naše generacije posvećenije deci generalno. Misliš da su moji roditelji znali šta ja imam od lekcija i domaćeg? Ajd u osnovnoj, ali i u srednjoj - ne znaš matematiku, ajd kod tetke, i to slučajno mi je tetka profesor matematike, inače bih išla nigde. Iskreno, ni ja ne diram domaće, izuzetno ako me mali nešto pita, a ovo starija to ni ja pojma nemam. Mogu da je pošaljem kod baba tetke za matematiku, nek se nastavi tradicija D

Ovde se sprema najveca reforma ikada (doduse nikada nije ni bila neka veca ako je verovati ljudima). Biologija, fizika i hemija ce biti jedan predmet, matematika prepolovljeno gradivo ali i optimizovano za prakticnost.

Bivsi cerkin razred u Srbiji, imaju raspored sredom 10 casova, u drugom polugodistu...

Reforma...fantom

3 hours ago, bags said:

Ovde se sprema najveca reforma ikada (doduse nikada nije ni bila neka veca ako je verovati ljudima). Biologija, fizika i hemija ce biti jedan predmet, matematika prepolovljeno gradivo ali i optimizovano za prakticnost.

od prijatelja sam cuo da im bas i nije zahtevno skolstvo, bar sto se tice matematike i fizike.

8 hours ago, bags said:

Sta to tacno znaci?

Cim neko krene da mi prica o "prakticnosti" obrazovanja, hvatam se za revolver.

Matematika je formalna nauka, uci te da mislis logicki i simbolicki i da onda to konceptualno primenjujes. Cim je naglasak na prakticnosti to znaci "dva jabuke i tri kruske" i bubanje, ali na nizem apstraktnom nivou.

Pa ce onda jos grdji i jadniji da idu na Univerzitet. Mislim, gomila izvestaja sa americkih univerziteta kako je prosecni nivo upisanih opao iako nije opala selektivnost i kako vise odseci za matematiku ne znaju gde da strpaju remedial Math 1, remedial Math 2 i tako dalje.

Iskocio mi ovaj na youtubu. Ima li smisla ovo sto prica?

To je sve poznato decenijama unazad, nije na marginama uopšte.

Sečam se da sam pre više godina, pre korone svakako, pročitala u mainstream medijima (think BBC i to) da su današnja deca u razvijenim zemljama prva generacija koja će imati manji IQ od svojih roditelja. Do tada je IQ konstantno rastao.

Sad sam se vratila da nađem objašnjenje i kažu faktori sredine, a pod tim

These environmental factors could include changes in the education system and media environment, nutrition, reading less and being online more, Rogeberg said.

To su sve istraživanja rađena pre nego što nam je mobilni postao produžetak šake. Mogu zamisliti kako je sada, sigurno se taj trend samo ubrzao u međuvremenu.

Po prof Piterson ovim istraživanjima, iq dece zavisi od iq roditelja, po pravilu biće aritmetička sredina roditeljskog iq minus ili plus 5 poena, konvergirajući što bi rekli stari Sloveni, vrednosti 100

60-tih je prosečan iq studenata harvarda bio 105-110, jer je harvard bio škola za decu bogataša, pre desetak godina je po njemu skočio na 145, jer sada navodno mogu da biraju koga će da prime na osnovi testova u srednjoj školi, kod njega u torontu je između 120 i 130, zna jer je testirao, doduše ovo predavanje je iz 2017, tada pametni telefoni još nisu imali vremena da zaglupe decu

On ima svoju desnicarsku agendu i neki svoj online univerzitet za uzimanje para, tako da bih uzeo sa zrnom soli sve sto tvrdi.

On 19. 1. 2026. at 8:55, Shan Jan said:

Ovo je bas primetno. Znam samo jednu koleginicu koja ne radi sa decom domaci, svi ostali rade. Da li su to roditelji previse angazovani bez potrebe ili je previse gradiva ili deca imaju problem sa paznjom... ne znam. Al deluje mi da nista panetniji i nauceniji nisu od nas u tom dobu koji smo sami ucili.

Nastavni kadar em nije na nivou onoga iz “naseg doba” em ga fali.

To sto ga fali moglo bi se mozda rijesiti vracanjem nekih “visih” skola tako da se ne mora zavrsiti matematika na pmfu da bi se predavalo u osnovnoj ili u srednjoj stolarskoj.