January 18Jan 18 58 minutes ago, garcia said:Medicinska škola "Beograd".Ona kod KBC-a.Ovo je u Zemunu...raspitajte se, verovatno je slično.
January 18Jan 18 1 hour ago, Pixisis said:Ovo prvo što si rekao ti je bukvalno opis kako je sad.Ovo drugo ti je pogrešna kritika jer je to klasičan primer cognitive bias/heuristike. Dakle, deca koja su odgovorila tako sve ok, samo su ljudi. I to ne glupi, već samo ljudi.nije isto, mislio sam na austrijski model, kod nas ako dete nema dovoljno bodova da upiše željenu školu u svom gradu može upisati u nekom drugom ako tamo ima mesta, u aus. ako država proceni da je za zanat ono ne može da upiše gimnaziju ili četvorogodišnju srednju, osim naravno ako roditelji imaju lovu da plate privatnu školu...
January 18Jan 18 Ne znam zašto pretpostavljate da ako bi imali više časova, da bi imali više različitih časova. Moguće je imati nekoliko vezanih časova istog predmeta.
January 18Jan 18 Just now, gone fishing said:nije isto, mislio sam na austrijski model, kod nas ako dete nema dovoljno bodova da upiše željenu školu u svom gradu može upisati u nekom drugom ako tamo ima mesta, u aus. ako država proceni da je za zanat ono ne može da upiše gimnaziju ili četvorogodišnju srednju, osim naravno ako roditelji imaju lovu da plate privatnu školu...Ne bih ja taj deo menjala. Naše obrazovanje ima mnogo većih požara da gasi.Zapravo, rekla bih da mi je to sasvim ok u našem školstvu. Nemam neki razlog protiv da dete ide u drugi grad gde je potrebno manje poena za upis u školu koju želi. Verovatno su to većinom slučajevi koji imaju više poena nego deca iz tog drugog grada (a manje nego što je potrebno u originalnom gradu), što onda povećava nivo i u tom drugom gradu. Decentralizacija talenta, mobilnost ljudi su takođe pozitivni efekti.A taj austrijski model, to mi je u ravni socijalnog inžinjeringa. Čuj, odredila mu država (i zapečatila sudbinu, sa koliko, 11 godina ).
January 18Jan 18 5 minutes ago, yabadaba said:Ne znam zašto pretpostavljate da ako bi imali više časova, da bi imali više različitih časova. Moguće je imati nekoliko vezanih časova istog predmeta.Nije pod obavezno, ali vrlo verovatno. Prosto, ima ograničen broj predmeta koji bi imali 2x30 min umesto 1x45 min poput matematike, srpskog ili nekog drugog gde je nedeljni fond časova veći ili jednak 3.Pored takvih časova, ima gomila onih gde je overkill i 1x45 min nedeljno i stvarno bi bilo sumanuto kada bi to promenili u 2x30.
January 18Jan 18 ne mora čak ni u drugi grad, već da se upiše u drugu srednju školu u istom gradu, ne u željenu školu i smer već u drugu četvorogodišnju, što zbog efekta bele kuge i iseljavanja nije nikakav problem izvan bg i nsi onda dobijaš nesrećno dete koje mora da uči ono što ga ne zanima, a uz to nema ni kapacitet da ukapira gradivo a još manje volje i da probau austriji deca koja su za zanat idu u školu 3 dana, dva dana su na plaćenoj praksi kod majstora, pa im je ta lova motiv da se trude i nešto korisno nauče
January 18Jan 18 2 minutes ago, Pixisis said:A taj austrijski model, to mi je u ravni socijalnog inžinjeringa. Čuj, odredila mu država (i zapečatila sudbinu, sa koliko, 11 godina ).Meni je to potpuno jezivo i nikad neću biti na strani sistema u kome se nečiji životni put određuje u ranom tinejdžerskom uzrastu ili čak pre toga. Previše mi je i ovo kod nas što je nekome sa 15 godina određeno da postane frizer(ka).Ono što se, čini mi se, promenilo je količina domaćih zadataka. Ova deca koju poznajem vazda rade neki domaći, i pošto fizički to ne mogu da postignu, onda uskaču roditelji, babe, dede, komšije. Tu se potpuno gubi smisao domaćeg kao načina utvrđivanja naučenog na času, jer em ga ne rade oni koji treba da ga rade, em po samoj količini izgleda da je veliki deo onog što treba da se obradi na času prebačeno na domaći.
January 18Jan 18 jer je gradivo koje stoji u programu preobimno i fizički ne može da se stigne da se ispredaje deci, a domaći je sada uz pojavu chat gpt smejurija
January 18Jan 18 @Halvard tako je, jedino što kod nas i frizerka, ako tako odluči, može naknadno da završi 4. razred i upiše fakultet ako prođe prijemni.
January 18Jan 18 1 hour ago, gone fishing said:jer je gradivo koje stoji u programu preobimno i fizički ne može da se stigne da se ispredaje deci, a domaći je sada uz pojavu chat gpt smejurijanije chat gpt nikakva pošast.fantastičan je alat za generisanje testova iz engleskog i francuskog (ne i srpskog, nažalost), kojima stalno proveravamo znanje.fenomenalan je i za postupno rešavanje zadataka, kako bi dete usvojilo algoritam.
January 18Jan 18 1 hour ago, gone fishing said:nije isto, mislio sam na austrijski model, kod nas ako dete nema dovoljno bodova da upiše željenu školu u svom gradu može upisati u nekom drugom ako tamo ima mesta, u aus. Zar nije već tako?1 hour ago, yabadaba said:Ne znam zašto pretpostavljate da ako bi imali više časova, da bi imali više različitih časova. Moguće je imati nekoliko vezanih časova istog predmeta.Svrha toga je?
January 18Jan 18 6 minutes ago, garcia said:nije chat gpt nikakva pošast.fantastičan je alat za generisanje testova iz engleskog i francuskog (ne i srpskog, nažalost), kojima stalno proveravamo znanje.fenomenalan je i za postupno rešavanje zadataka, kako bi dete usvojilo algoritam.jeste ako se koristi kao alat ali većina dece će samo poslati sliku domaćeg zadatka a ai će im poslati odgovor koji će ona samo mehanički da prepišu u svesku, bez ikakvog udubljivanja kako i zašto se došlo do tog rešenjana kraju nemojte zaboraviti da sve u univerzumu teži minimumu uložene energije, deca nisu nikakav izuzetak od fundamentalne prirode univerzuma
January 19Jan 19 "U ovom trenutku mi o toj ideji, da budem najprecizniji, otvoreno i glasno razmišljamo."Naravno!Bas lepo i vrlo mudro uzdrmati sistem iz temelja pred uvodjenje Drzavne mature. Uvode se teme za zanimaciju strucne i ostale javnosti, a ono sto je vazno se gura pod tepih. Stetocine!
January 19Jan 19 I da dodam jos nesto. Ova skolska godina ima i Pisa testiranje, pa mogli su rezultate da sacekaju makar.Drzavna matura je uskladjivanje sa EU.Sreca ili nesreca, ko ce ga znati, da nam je obrazovni sistem jedan trut. Razbucali bi oni i ovo sto imamo odavno Edited January 19Jan 19 by Sandradjer
January 19Jan 19 14 hours ago, garcia said:već sam pisao kako škola negativno utiče na suprugu i mene, kako smo opterećeni njome preko svake razumne mere.supruga radi sa detetom biologiju, geografiju i istoriju.ja radim sa njom srpski, engleski, francuski, fiziku, hemiju te pomažem i oko tehničkog i informatike. komšinica iz zgrade radi sa njom matematiku.da se svi mi ne uključujemo ovako potpuno vaninstitucionalno u njeno obrazovanje i oslonimo se samo na instituciju, teško da bi sama išta postigla. ovako su njeni rezultati odlični za sada.završava osmi razred i želi da upiše medicinsku školu, rekao sam da ću joj pomoći oko latinskog ali da neću da učim anatomiju. NEĆU!pri tom eto imamo sreće pa imamo vremena za to, verujem da većina roditelja to ne može da priušti.mi smo trenutno u fazi kada mi je jedino bitno da dete što manje provede u školi, ako već nema neke koristi od njenog prisustva tamo.ostaje vreme da se dete odmori i da zajedno sa nama savlada grozomorni program koji je svake godine sve obimniji uz isti fond časova.ima dana kada dete ima po sedam časova.posle sedam časova, makar oni trajali i 30 minuta, svaka osoba, nevezano za uzrast, je kuvana noga od koje ništa ne biva toga dana.taman je i manje izložena vršnjačkom nasilju ako manje vremena provodi tamo.Ovo je bas primetno. Znam samo jednu koleginicu koja ne radi sa decom domaci, svi ostali rade. Da li su to roditelji previse angazovani bez potrebe ili je previse gradiva ili deca imaju problem sa paznjom... ne znam. Al deluje mi da nista panetniji i nauceniji nisu od nas u tom dobu koji smo sami ucili.