December 27, 20241 yr Mogu da kazem nase iskustvo sa postavljanjem kamera u kompaniji. Po zakonu kamere su smele da snimaju samo ulaze/izlaze (ukljucujuci i protivpozarne). Strogo je zabranjeno postavljanje kamera u wc-u ili tamo gde ljudi rade. Takodje, ako bi trebalo da se pregledaju snimci, po zakonu to mora da radi ovlascena kompanija zajedno sa policijom a ne mi. I meni bilo cudno ali verujem da je ideja da se spreci spijuniranje ljudi od strane onih koji imaju kamere. Mi u principu ne bi trebalo uopste da imamo pristup kamerama iako smo ih mi platili, u nasem su vlasnistvu i snimaju nas.
January 23, 20251 yr https://vreme.com/razno/drzavna-matura-odlozena-do-2028-godine/ Državna matura, koja je trebalo da počne da se primenjuje od školske 2025/26. godine, pomerena na 2028/29. godinu
January 23, 20251 yr Po koji to put oni već odlažu? Ja sam 2012. mislim radila na nekom istraživanju o uvodjenju mature, pa smo išli po fakultetima da pričamo sa rukovodstvom (intervjui) o tome šta oni misle o tome, pošto to neminovno znači ukidanje prijemnog ispita, i jedan od ključnih zaključaka je bio da se oni svi jako protive tome. Više se ne sećam detalja, ubrzo nakon toga sam i otišla iz Srbije, i s te strane me ovo ne čudi, a s druge strane sam opet iznenadjena da se to toliko odugovlači. Puno je tu i para otišlo na to, kroz razne projekte.
January 23, 20251 yr Upravo tako: puno para kroz projekte i status quo, win-win zabavan podatak: 1995. godine se počelo sa reformom predškolskog obrazovanja i vaspitanja, a završena četvrt veka kasnije.
January 23, 20251 yr 59 minutes ago, dunja said: Po koji to put oni već odlažu? Više se i ne sećam. Svakako mislim da još nismo tome dorasli, s obzirom na to šta se sve dešava tokom sprovođenja završnog ispita u osnovnoj.
February 21, 20251 yr Quote Pobuna roditelja zbog haosa u poznatoj beogradskoj OŠ „Drinka Pavlović“: Četiri učiteljice dale otkaz, matematiku predaje spiker TV Pink. Deo kolektiva škole juče je stupio u celodnevni štrajk, a roditelji i dalje čekaju informaciju da li je TV lice i nastavnik Stefan Ašanin dostavio fakultetsku diplomu https://nova.rs/vesti/drustvo/nova-pise-haos-u-beogradskoj-os-drinka-pavlovic-cetiri-uciteljice-dale-otkaz-matematiku-predaje-spiker-tv-pink/ Edited February 21, 20251 yr by vememah
June 27, 2025Jun 27 Pu spas za sve nas!Blic.rsVizija Karića o obrazovanju: Srbija kao svetionik znanja...Milanka i Bogoljub Karić, osnivači prvog privatnog univerziteta u bivšoj Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu, opisali su svoju viziju razvoja obrazovanja. Njihove stavove prenosimo u celosti.
June 27, 2025Jun 27 1 hour ago, klimt said:Pu spas za sve nas!Blic.rsVizija Karića o obrazovanju: Srbija kao svetionik znanja...Milanka i Bogoljub Karić, osnivači prvog privatnog univerziteta u bivšoj Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu, opisali su svoju viziju razvoja obrazovanja. Njihove stavove prenosimo u celosti.Samo ako je u celosti, da ne izostave nešto...
August 9, 2025Aug 9 https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/vlada/odluka/2025/68/7/regVlada Srbije je na sednici 31. jula donela odluku o osnovanju Komisije za analizu rada visokoškolskih ustanova, što je 1. avgusta objavljeno u Službenom glasniku.Kako je navela Vlada, zadatak Komisije je da izvrši analizu upisne politike i realizacije u poslednjih pet godina na univerzitetima, fakultetima, odnosno umetničkim akademijama na osnovnim i master akademskim studijama i na integrisanim akademskim studijama i doktorskim studijama, da izvrši analizu prolaznosti po istim kategorijama ustanova (prolaznost po godinama, dužina studiranja), da utvrdi i izvrši analizu prosečnih ocena studenata koji su završili studije u školskoj godini 2023/2024, kao i da izvrši analizu drugih pitanja koje su od interesa za izvršenje zadatka.Za predsednika Komisije je imenovan dr Aleksandar Jović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvete.Članovi Komisije su Miloš Anđić, šef Kabineta predsednika Vlade, Ana Jovančić, zamenik šefa Kabineta predsednika Vlade, Danilo Potparić, šef kabineta rektora Univerziteta u Beogradu, Biljana Stevanović, šef kabineta rektora Univerziteta u Nišu, Ljiljana Mićović, šef kabineta rektora Univerziteta u Novom Sadu, Marko Lukić, generalni sekretar rektora Univerziteta u Kragujevcu, Vladimir Šutić, vršilac dužnosti zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku, Janko Samardžić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvete, Milan Đinđić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvete.Kako se navodi, Komisija u svom radu može angažovati i druga stručna lica, a osnova se na period koji je potreban za izvršenje navedenih zadataka.Izveštaj o svom radu Komisija bi trebalo da preda Vladi Srbije do 15. septembra ove godine.https://n1info.rs/vesti/komisija-za-analizu-rada-visokoskolskih-ustanova/1) Potpisi podrške za listu Srbija ne sme da stane:доц. др Александар Јовић, доцент2) Marko Lukić: Jedan čovek, više plata:Zamenik Sekretara Skupstine grada Kragujevca (link)Sekretar Univerziteta u Kragujevcu (link)Predsednik Nadzornog odbora Doma zdravlja Rekovac (link)Arbitar za mirno rešavanje radnih sporova (link) Edited August 9, 2025Aug 9 by Klara
September 7, 2025Sep 7 Moći će da se isprati večeras u 20:00:„Posle 13 godina rada dobile su otkaz zbog štrajka" | Otpuštanje nastavnika |Razmišljajući o ovogodišnjoj epizodi shvatili smo da nam je obrazovanje u vanrednom stanju već punih pet godina. Prvo smo prošli kroz kovid, potom kroz tragedije 3. i 4. maja, a onda su prošle godine u novembru počeli protesti koji i dalje traju.Na već duboko uništeno obrazovanje hroničnim i sistemskim problemima poslednjih trideset godina dodajemo i ove, ako tako uopšte možemo da kažemo, akutne probleme.Zato je ideja bila da probamo da objedinimo, prvi put, celokupnu sferu obrazovanja na jednom mestu i da vidimo sa čime se tačno suočavamo i kakvo je stanje stvari. Zato smo pozvali goste koji će pokriti sistem od predškolskih ustanova, preko osnovnih i srednjih škola, pa sve do visokog obrazovanja.U vezi sa time, gosti su nam:1. Milica Marković, socijalna radnica i predstavnica zajednice zaposlenih u predškolskim ustanovama "Predškolski krug"2. Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu3. Dejan Ilić, urednik, izdavač i kolumnista koji se dugi niz godina bavi temama obrazovanja.00:09:42 - Predškolsko obrazovanje00:29:04 - Novi osnovni programi u vrtićima00:42:00 - Koji fakulteti se ne upisuju00:53:04 - Pitanje motivacije01:00:37 - Oslanjanje škola na roditelje i o finansijama01:23:04 - Koji fakulteti se upisuju01:38:12 - O kadrovima01:54:22 - Kako će da izgleda nova školska godina? Edited September 7, 2025Sep 7 by Klara
January 18Jan 18 https://n1info.rs/vesti/ministarstvo-prosvete-skracivanje-casova-na-30-minuta/Ministar prosvete Dejan Vuk Stanković rekao je da se razmatra ideja o skraćivanju časova u školama na 30 minuta jer kod dece postoji fenomen difuzne pažnje, zbog čega ne mogu da budu koncentrisana 45 minuta da prate nastavu.+Ministar je rekao da je koncentracija učenika na časovima problem o kome se već neko vreme priča i u javnosti se pojavio predlog da se dužina trajanja časova sa 45 smanji na 30 minuta."U ovom trenutku mi o toj ideji, da budem najprecizniji, otvoreno i glasno razmišljamo. Mislim da postoji neka vrsta psihološkog opravdanja. To je da upravo pod uticajem ovih novih tehnologija imate fenomen difuzne pažnje. Vi ne možete da budete fokusirani na jedan predmet, nego prosto vrlo lako krećete sa jednog na drugi sadržaj", objasnio je Stanković.Kako je dodao, to stvara efekat kod dece da ne mogu da ostanu fokusirani 45 minuta, koliko maksimum traje koncentracija i kod zrelih ljudi. Edited January 18Jan 18 by napadaj
January 18Jan 18 Predlazem blic predavanja na Tik-Toku, po mogucnosti da se angazuju najpopularniji influencer, i Alah da nas vidi.
January 18Jan 18 8 minutes ago, Jeremija said:Predlazem blic predavanja na Tik-Toku, po mogucnosti da se angazuju najpopularniji influencer, i Alah da nas vidi.Baka Prase da predaje matematiku, Breskvica muzicko...