January 18Jan 18 Meni se svidja ideja skracivanja casa, jer mislim da je 45 min predugo. Ono sto je idiotizam je ovo biranje 30min bez ikakve osnove. Vredelo bi proveriti da li je mozda 35 min bolja opcija ili 40 ....
January 18Jan 18 Nije potpuna vest, pa se čita malo pogrešno. Predloženo je da časovi budu skraćeni, ali da ih bude po 8-9 dnevno. (Za decu koja inače imaju 6-7, dakle za mlađe bi isto srazmerno povećali)To već postaje opterećujuće pre svega zbog knjiga, broja predmeta u danu, i unosi haos u već napravljen sistem podele časova. Bez brige, niko neće izmišljati rasterećenja ni za koga
January 18Jan 18 Otkricu sad rupu na saksiji, ali mislim da nije problem duzina trajanja casa nego kako se to vreme koristi, je li.Ako i nismo u materiji, svi se svakako secamo skole. Od 45 minuta casa efektivnog rada je znalo da bude i manje od 30, ali recimo u idealnim uslovima neka je to i 35 minuta. Jednom sam video neko istrazivanje koje kaze da ucenici navodno najvise paznje na casu (osnosno period kad najbolje usvajaju i najvise su fokusirani) imaju od (i sad ce brojke biti pogresne verovatno, ali recimo da je to) 17. do 35. minuta 45minutnog casa, sto je u sustini nekih 20ak minuta okvirno. Ali to se odnosilo na klasicnu eks-katedra nastavu na kakvu smo mi navikli, odnosno na kojoj se nas sistem zasniva. Sto je cas kraci formalno, da li ima smisla pretpostaviti da ce se i taj period skratiti, odnosno da li je taj period vec sad kraci, zbog moderne tehnologije™? Znace sve to ljudi koji rade u skolama mnogo bolje.No nebitno, nama bi valjda bila potrebna potpuna promena pristupa nastavi, cemu ona sluzi i kako treba da izgleda i da se odvija, a to znaci reformu skolstva kakvog znamo, iz korena. A to podrazumeva prethodno temeljnu reformu drustva i promenu drustvenih prioriteta, da ne kazem 1 vrednosti™ oko kojih se drustvo dogovorilo. Da li ce drustvu prioritet biti obravazni ljudi ili proizvodnja radne snage, itd. A mi smo od toga daleko kao od Andromede. Ceo svet je daleko od toga kao od Andromede.A poneta ovih smatranja praseta na mestu ministra je da zamajava javnosti, muti sliku, lozi decu (jeee kraci casovi) i roditelje (ko ce da nam cuva decu ako su krace u skoli?) u nadi da ce im to obezbediti jos neki glas kada jednom dodju izbori. Mislim da smo dobrim delom ove idiotluke prevazisli i da se na ovo vise niko ne peca, osim njihovih ovaca za koje ionako nema nade.EDIT: Zeka pojasnila iznad, dok sam kucao. Ovo onda vise lici na nastavak price o jednoj smeni, Sarceviceve genijalstine itsl. SNS reform torta. Edited January 18Jan 18 by Sludge Factory
January 18Jan 18 Ma to je čisto laprdanje, pa od dece sam čula da su popizdela jer bi onda imali više časova. Priprema za čas, znaće kolege, izgleda tako što ima uvodni deo, središnji i završni. Uvodni služi za podsećanje za prethodno gradivo, središnji za obradu novog, i završni obnavljanje i postavljanje pitanja. Ta sredina je taman tih pola sata za novu lekciju.
January 18Jan 18 Drugo, pismene provere znanja, kako su trenutno koncipirane, ako isključimo petanestominutne provere, ne mogu stati u pola sata. Edited January 18Jan 18 by Svemir Zeka
January 18Jan 18 Ja samo mogu da kazdm.da mi je cerka trenutno u sistemu sa 45 minutnim casovima i 7 predmeta dnevno, svaki dan istih 7, i da kaze da nikad nije vise znanja dobila tokom svog skolovanja.. Naravno, predavanja su znacajno drugacije koncipirana, kao i domaci zadaci kao i provere znanja kao i svevdrugo... Nisam, naravno expert, ali mogu da imam misljenje, koje Zeka verovatno moze da rastavi u 3 recenice, ali da probam... Pre svega broj predmeta je prevelik, drugo nacin propitivanja dece gde se cesto insistira na cinjenicama bez aktivnog razumevanja tih cinjenica ubija sve, i paznju i zelju za ucenjem... Bukvalno princip rada je takav da deca i kad nesto nauce zaborave, jer se sve skladisti u kratkotrajno pamcenje...Potrebna je uzasna reforma skolstva, koja ce da prodrma temelje ovog nesretnog resavskog ucenja koje imamo sad...
January 18Jan 18 Da, i moja ćerka ima skoro svaki dan 7 časova, jedan dan ne. I obimno je, ima stvarno mnogo da se uči. Plus se desi da bude više nego što sme provera u nedelji, i ja gledam nju, koja uči, i da jednostavno nema kad sve da strpa, jedino da ne spava. Ok, zahtevna je gimnazija, ali nije baš ništa se ne uči
January 18Jan 18 Just now, Svemir Zeka said:Da, i moja ćerka ima skoro svaki dan 7 časova, jedan dan ne. I obimno je, ima stvarno mnogo da se uči. Plus se desi da bude više nego što sme provera u nedelji, i ja gledam nju, koja uči, i da jednostavno nema kad sve da strpa, jedino da ne spava. Ok, zahtevna je gimnazija, ali nije baš ništa se ne učiPtoblem.je broj predmeta... tvoja cerka ima koliko 13-14, jel tako? Moja je u matematickoj ovde imala toliko...Sad ima 7 predmeta, 4 obaveznih 2 izborna i jedan kao sekcija...Obavezni su Matematika, Engleski, Nauka(fizika, hemija, biologija kod nas), i nesto sto oni zovu humanities, mesavina istorije, politike, knjizevnosti i geografije...2 izborna su joj unetnost i gluma...Sekcije se tromesecno menjaju, prvi semestar je bilo jedrenje, drugi je spremanje pozorisne predstave, u trecem ce biti, mislim, hiking...Jbg, to je skola koja bi bila zanimljiva velikoj vecini djaka...Da vam ne pricam kako.izgledsju casovi humanitisa, to je neverovatno... Pretresaju se i trenutno dnevnopolizlticke stvari( pisala je esej zasto je USA mogla da hapsi Madura i zasto nije smela, i da obrazlozi obe strane sa sto vise informacija... Zamislite raspravu u nekoj nasoj skoli da li je Cacilend legalan i eseje na tu temu?...Pa jbg...)... Treca godina srednje, inace... Edited January 18Jan 18 by radisa
January 18Jan 18 8 minutes ago, radisa said:Ptoblem.je broj predmeta... tvoja cerka ima koliko 13-14, jel tako? Moja je u matematickoj ovde imala toliko...Sad ima 7 predmeta, 4 obaveznih 2 izborna i jedan kao sekcija...Obavezni su Matematika, Engleski, Nauka(fizika, hemija, biologija kod nas), i nesto sto oni zovu humanities, mesavina istorije, politike, knjizevnosti i geografije...2 izborna su joj unetnost i gluma...Sekcije se tromesecno menjaju, prvi semestar je bilo jedrenje, drugi je spremanje pozorisne predstave, u trecem ce biti, mislim, hiking...Jbg, to je skola koja bi bila zanimljiva velikoj vecini djaka...Da vam ne pricam kako.izgledsju casovi humanitisa, to je neverovatno... Pretresaju se i trenutno dnevnopolizlticke stvari( pisala je esej zasto je USA mogla da hapsi Madura i zasto nije smela, i da obrazlozi obe strane sa sto vise informacija... Zamislite raspravu u nekoj nasoj skoli da li je Cacilend legalan i eseje na tu temu?...Pa jbg...)... Treca godina srednje, inace...jel privatna skola ili drzavna u US?
January 18Jan 18 21 minutes ago, radisa said:Ja samo mogu da kazdm.da mi je cerka trenutno u sistemu sa 45 minutnim casovima i 7 predmeta dnevno, svaki dan istih 7, i da kaze da nikad nije vise znanja dobila tokom svog skolovanja..Naravno, predavanja su znacajno drugacije koncipirana, kao i domaci zadaci kao i provere znanja kao i svevdrugo...Nisam, naravno expert, ali mogu da imam misljenje, koje Zeka verovatno moze da rastavi u 3 recenice, ali da probam... Pre svega broj predmeta je prevelik, drugo nacin propitivanja dece gde se cesto insistira na cinjenicama bez aktivnog razumevanja tih cinjenica ubija sve, i paznju i zelju za ucenjem... Bukvalno princip rada je takav da deca i kad nesto nauce zaborave, jer se sve skladisti u kratkotrajno pamcenje...Potrebna je uzasna reforma skolstva, koja ce da prodrma temelje ovog nesretnog resavskog ucenja koje imamo sad...aha svet gral, kako naučiti decu apstraktnom razmišljanju i logičkom zaključivanju, u zemlji u kojoj je prosečni iq 92, ti možeš to razviti kod dece sa iq> 110, kojih ima 20%, šta sa onih 50% koji su ispod 90, da li stvarno misliš da su oni sposobni da kapiraju matematiku, fiziku ili hemiju, da je ne bubaju napamet, već da budu sposobni da povezuju stvari i prepoznaju obrasce, pa da su to sposobni imali bi trocifreni rezultat na iq testovima..rešenje je imho, testiranje dece u osnovnoj školi u 7 i 8 razredu i onda na osnovu toga usmeriti ih ka odgovarajućoj srednjoj školi, da li će to biti neki zanat, četvorogodišnja stručna škola ili gimnazijajedan primer koji sam nedavno čuo, pre par godina je na testu iz matematike bilo pitanje ako mašina za veš opere jednu majicu za pola sata, koliko vremena će joj biti potrebno da opere 2 majice, većina dece je to rešila preko proporcije i napisala odgovor sat vremena, čisto da se shvati koliko smo kao narod šuplji ko crkveno zvono....
January 18Jan 18 2 hours ago, Lezilebovich said:Meni se svidja ideja skracivanja casa, jer mislim da je 45 min predugo. Ono sto je idiotizam je ovo biranje 30min bez ikakve osnove. Vredelo bi proveriti da li je mozda 35 min bolja opcija ili 40 ....45 minuta nikad nije 45 minuta, nego efektivno 35 minuta max.30 minuta bi znacilo efektivna nastava od 15 minuta, to nema apsolutno nikakvog smisla.
January 18Jan 18 1 hour ago, radisa said:Ja samo mogu da kazdm.da mi je cerka trenutno u sistemu sa 45 minutnim casovima i 7 predmeta dnevno, svaki dan istih 7, i da kaze da nikad nije vise znanja dobila tokom svog skolovanja..Naravno, predavanja su znacajno drugacije koncipirana, kao i domaci zadaci kao i provere znanja kao i svevdrugo...Nisam, naravno expert, ali mogu da imam misljenje, koje Zeka verovatno moze da rastavi u 3 recenice, ali da probam... Pre svega broj predmeta je prevelik, drugo nacin propitivanja dece gde se cesto insistira na cinjenicama bez aktivnog razumevanja tih cinjenica ubija sve, i paznju i zelju za ucenjem... Bukvalno princip rada je takav da deca i kad nesto nauce zaborave, jer se sve skladisti u kratkotrajno pamcenje...Potrebna je uzasna reforma skolstva, koja ce da prodrma temelje ovog nesretnog resavskog ucenja koje imamo sad...Aktivno razumevanje, povezivanje teorije i prakse i sl.. znaci da obim gradiva mora da se smanji.