Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

Featured Replies

36 minutes ago, gone fishing said:

aha svet gral, kako naučiti decu apstraktnom razmišljanju i logičkom zaključivanju, u zemlji u kojoj je prosečni iq 92, ti možeš to razviti kod dece sa iq> 110, kojih ima 20%, šta sa onih 50% koji su ispod 90, da li stvarno misliš da su oni sposobni da kapiraju matematiku, fiziku ili hemiju, da je ne bubaju napamet, već da budu sposobni da povezuju stvari i prepoznaju obrasce, pa da su to sposobni imali bi trocifreni rezultat na iq testovima..

• rešenje je imho, testiranje dece u osnovnoj školi u 7 i 8 razredu i onda na osnovu toga usmeriti ih ka odgovarajućoj srednjoj školi, da li će to biti neki zanat, četvorogodišnja stručna škola ili gimnazija

• jedan primer koji sam nedavno čuo, pre par godina je na testu iz matematike bilo pitanje ako mašina za veš opere jednu majicu za pola sata, koliko vremena će joj biti potrebno da opere 2 majice, većina dece je to rešila preko proporcije i napisala odgovor sat vremena, čisto da se shvati koliko smo kao narod šuplji ko crkveno zvono....

To je trik pitanje ako ne postoji recenica o kapacitetu ves masine. Moras da znas nesto van pitanja da bi pitanje tacno resio.

• Replies 2k
  • Views 180.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pre 3 dana, u sredu mi je otac deteta kome sam razredni pretio da ce doci u skolu ili ce me naci u gradu da mi otkine glavu jer sam mu rekao da mora kupiti loptu koju je njegov sin probusio drugu taj

• Drugarica koja predaje srpski zalepila keca nekom klincu zbog prepisivanja rada sa interneta. Sutradan se javljaju njegovi roditelji direktorki i traže da ova bude kažnjena zbog traume koju je izazval

• Sačeka ga nemotivisan učitelj/nastavnik koji ako mu da lošu ocenu može da bude proganjan od oca sa bembarom iz predhodne rečenice i shvatanje da mu škola suštinski ne može ništa, ako je dovoljno bahat

Posted Images

53 minutes ago, Budja said:

45 minuta nikad nije 45 minuta, nego efektivno 35 minuta max.

30 minuta bi znacilo efektivna nastava od 15 minuta, to nema apsolutno nikakvog smisla.

Ja sam 2000te u gimnaziji imala casove 30 min cele godine, to je bio vid strajka.

Nastavnici su uletali u ucionice ko furije, deliverovali kondenzovana predavanja za 20-25 min sasvim fino, ja sam bila zapanjena kako je sve delovalo na bas ok nivou sa tolikim skracenjem.

Alli moguce da je deo toga otpadao na to da su ljudi trcali da upisu izmedju casova onaj admin deo sto inace caskate ionako malo na casu itd.

1 hour ago, radisa said:

Ptoblem.je broj predmeta... tvoja cerka ima koliko 13-14, jel tako? Moja je u matematickoj ovde imala toliko...

Sad ima 7 predmeta, 4 obaveznih 2 izborna i jedan kao sekcija...Obavezni su Matematika, Engleski, Nauka(fizika, hemija, biologija kod nas), i nesto sto oni zovu humanities, mesavina istorije, politike, knjizevnosti i geografije...

2 izborna su joj unetnost i gluma...

Sekcije se tromesecno menjaju, prvi semestar je bilo jedrenje, drugi je spremanje pozorisne predstave, u trecem ce biti, mislim, hiking...

Jbg, to je skola koja bi bila zanimljiva velikoj vecini djaka...

Da vam ne pricam kako.izgledsju casovi humanitisa, to je neverovatno... Pretresaju se i trenutno dnevnopolizlticke stvari( pisala je esej zasto je USA mogla da hapsi Madura i zasto nije smela, i da obrazlozi obe strane sa sto vise informacija... Zamislite raspravu u nekoj nasoj skoli da li je Cacilend legalan i eseje na tu temu?...Pa jbg...)... Treca godina srednje, inace...

Kako si izveo ovaj zakljucak?

Eventualno skracivanje trajanja skolskog casa vodi u propast ako je argument "deca nemaju fokus". Pa je plan da im se poveca broj tranzicija tokom dana D

Edited by Sandradjer

3 minutes ago, Sandradjer said:

Kako si izveo ovaj zakljucak?

Zato što mi ćerka prepričava kako ja na časoviima u deca su zaintereosvana da prate i učestvuju u svemu...

2 minutes ago, radisa said:

Zato što mi ćerka prepričava kako ja na časoviima u deca su zaintereosvana da prate i učestvuju u svemu...

To vazi za tvoju cerku i za ucenike koji pohadjaju tu skolu. Ne moze se na osnovu toga izvesti zakljucak.

Jedan faktor je sam uzrast deteta, naravno ima i ostalih faktora kapacitet, motivacija samih ucenika. Drugo, kvalitet same skole itd

Edited by Sandradjer

Ne mora toliko da bude zanimljivo koliko treba da gradiva bude manje, ovako sve uce napamet, prepisuju, zbrzaju, talentovani povuku koliko im treba a ostatak ne iskoristi svoje potencijale

6 minutes ago, radisa said:

Engagement je vazan, ali takodje ne treba preterivati jer engagement nije zamena za ucenje, a ucenje mora da bude i tesko da bi se nesto naucilo, i mora da postoji i individualni napor.

I da, neka vrsta memorizacije mora da postoji, da bi se upilo povrsinsko znacenje koncepata da bi se onda mogli dublje razumeti.

1 hour ago, Budja said:

To je trik pitanje ako ne postoji recenica o kapacitetu ves masine. Moras da znas nesto van pitanja da bi pitanje tacno resio.

D

stvarno misliš da bi nešto promenilo da je naveden kapacitet mašine, onda bi tražio opravdanje da je majica napravljena od desetostruko upredene blatnjave dlake mošusnog goveda i da zato teži 5 kila hihi

budimo realni ni ja a verujem ni deca nisu u životu videla mašinu kapaciteta manjeg od 5kg, tj cca 10+ majica ili da kažemo 5 debelih zimskih dukseva, pitanje je krajnje zdravorazumsko i đak prvak bi trebao da da tačan odgovor, a kamoli osmak...

Just now, Budja said:

Engagement je vazan, ali takodje ne treba preterivati jer engagement nije zamena za ucenje, a ucenje mora da bude i tesko da bi se nesto naucilo, i mora da postoji i individualni napor.

Da... zato imaju da pišu jako puno domaćeg... Uzeću primer humanitsa, koji me je meni najzanimljiviji.da pojanim kako otprilike izgleda proces...

Dakle imaju neku temu... Za domaći dobiju da pročitaju o toj temi (može biti knjiga, može biti da sami nađu izvore...)... Zatim dolaze na čas, diskutuju o toj temi i upoznaju se sa tim koje šta pročitao za domaći i kako je razumeo... Zatim, recimo, ako ima neko suprotstavlajne stavova, pišu eseje o tima stavovima, i posle na sledećem času brane uživo to što su pisali pred drugima... Posle 2 ili 3 nedelje, imaju proveru, u smislu da im se kroz test proveravaju činjenice o tim temama koje su rađene (ne i mišenja, hipoteze i slično)...

Dakle imaš self engegment kada se pripertemš za čas, imaš diskusiju, mogućnost da čuješ različito mišljenje, imaš zahtev da naučiš da izložiš svoje mišljenje i istrpiš kritiku i na kraju te provere za činjenice, dakle moraš da zapamtiš... Meni se čini ka dobar način da se nešto nauči u društvenim naukama...

Naravno, ovo je na matematiku teško priimenjivo, tamo moraju da se rade zadaci, uči i to je to...

Kod nauke, sa druge strane uglavnom kroz eksperimente uče razne stvari... Za svaki predmet različit pristu u zavisnosti od predmeta...

već sam pisao kako škola negativno utiče na suprugu i mene, kako smo opterećeni njome preko svake razumne mere.

supruga radi sa detetom biologiju, geografiju i istoriju.

ja radim sa njom srpski, engleski, francuski, fiziku, hemiju te pomažem i oko tehničkog i informatike. komšinica iz zgrade radi sa njom matematiku.

da se svi mi ne uključujemo ovako potpuno vaninstitucionalno u njeno obrazovanje i oslonimo se samo na instituciju, teško da bi sama išta postigla. ovako su njeni rezultati odlični za sada.

završava osmi razred i želi da upiše medicinsku školu, rekao sam da ću joj pomoći oko latinskog ali da neću da učim anatomiju. NEĆU!

pri tom eto imamo sreće pa imamo vremena za to, verujem da većina roditelja to ne može da priušti.

mi smo trenutno u fazi kada mi je jedino bitno da dete što manje provede u školi, ako već nema neke koristi od njenog prisustva tamo.

ostaje vreme da se dete odmori i da zajedno sa nama savlada grozomorni program koji je svake godine sve obimniji uz isti fond časova.

ima dana kada dete ima po sedam časova.

posle sedam časova, makar oni trajali i 30 minuta, svaka osoba, nevezano za uzrast, je kuvana noga od koje ništa ne biva toga dana.

taman je i manje izložena vršnjačkom nasilju ako manje vremena provodi tamo.

16 minutes ago, garcia said:

mi smo trenutno u fazi kada mi je jedino bitno da dete što manje provede u školi,

Ne znam koja je medicinska, ali za jednu da znaš da imaju i časove i praksu u istom danu, tako mi je rekla koleginica koja je tamo radila.

23 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ne znam koja je medicinska, ali za jednu da znaš da imaju i časove i praksu u istom danu, tako mi je rekla koleginica koja je tamo radila.

Medicinska škola "Beograd".

Ona kod KBC-a.

2 hours ago, gone fishing said:

• rešenje je imho, testiranje dece u osnovnoj školi u 7 i 8 razredu i onda na osnovu toga usmeriti ih ka odgovarajućoj srednjoj školi, da li će to biti neki zanat, četvorogodišnja stručna škola ili gimnazija

• jedan primer koji sam nedavno čuo, pre par godina je na testu iz matematike bilo pitanje ako mašina za veš opere jednu majicu za pola sata, koliko vremena će joj biti potrebno da opere 2 majice, većina dece je to rešila preko proporcije i napisala odgovor sat vremena, čisto da se shvati koliko smo kao narod šuplji ko crkveno zvono....

Ovo prvo što si rekao ti je bukvalno opis kako je sad.

Ovo drugo ti je pogrešna kritika jer je to klasičan primer cognitive bias/heuristike. Dakle, deca koja su odgovorila tako sve ok, samo su ljudi. I to ne glupi, već samo ljudi.

Ako je ideja da deca imaju kraće časove, a da se pri tome poveća broj časova u danu, kako to doprinosi rešavanju navodnog problema? Kako će tek izgledati njihov dan ako umesto 7 imaju 10 predmeta dnevno, sa tim skraćenim fokusom. Pa da imaš koncentraciju profesionalnog sportiste, posle 9/10 različitih predmeta svakog dana samo možeš u neki sanatorijum na oporavak.

Inače, predmeta ima jezivo mnogo, a udžbenici su napisani kao levom nogom. Količina informacija po lekciji je nenormalna i bez nekog baš posvećenog angažmana nastavnika/profesora na času da se te informacije stave u kontekst, deca jednostavno ne mogu na pravi način da usvoje ta znanja. A posvećenost baš nije da je pod obavezno. Tamo gde je ima, tu se tačno vidi razlika u tome koliko deca znaju i koliko dugo usvojena znanja ostaju.

Nije lako danas biti đak. U mnogim aspektima sve to deluje da je sa manje stega i rigidnih pravila nego kad smo mi išli u školu. Nema izbacivanja, nema ponavljanja ili baš retko, ne sme više pismenih provera u jednom danu i sl.

Ali kad se podvuče crta, mnogo je zeznutije sada i ono što je najgore-ne vidi se poenta toga da bude teško na taj način. To nije težina u funkciji znanja, nego je prosto besmislena. Deca imaju po 17-18 ili više predmeta, od kojih se mnogi dupliraju kroz one izborne. Kad bi se prepolovio broj predmeta, čini mi se da to ama baš nikakav uticaj na njihov korpus znanja sa kojim izlaze iz škole ne bi imalo.