Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

New Now eating!

Featured Replies

to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro.

moja dva centa, ne zamerite )

PS: uostalom, za nas nišlije jedini pravi burek je sa sirom D

• Replies 22.3k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čorba od karfiola. Teleći kotleti u kajmaku - meso sam perfektno pripremio, najpre tiganj, a zatim rerna. Međutim, mladi kajmak koji sam juče kupio na pijaci je toliko dobar da se ne sećam kada s

• Salata sa breskvama, pršutom ,mocarelom, zelenom salatom, pečenim bademima, pasta sa pestom, sladoled od badema, za koji sam na brzinu napravio preliv (sirup) od borovnica i kupina, plus sveže to isto

• čorba od cvekle, teleći kotleti, dinstana bukovača, lučene paprike

Posted Images

9 minutes ago, aram said:

to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro.

Donekle si u pravu generalno ali detalji su klimavi. Moze da bude mokar i mekan i da je dobar, a moze i hrskav i prhak i opet da je dobar. Ili negdje u sredini i da je dobar. Ili bilo koja verzija od navedenih, a da ne valja. Ne postoji standard.

Sa sirom i spinatom je za mene vr'. Meso je meh. Steak and ale pie beats it every day and twice on Sunday.

rešićemo to uz burek i jogurt nekad i negde D
sa sirom naravno! mada ću rado pristati i na steak and ale pie... jebemu ovo ću da pravim za vikend!

13 minutes ago, Seabass said:

Sa sirom i spinatom je za mene vr'

I meni ali junior bi samo frknuo na oba i pitao sta ima drugo da se jede 😅

3 minutes ago, aram said:

rešićemo to uz burek i jogurt nekad i negde D
sa sirom naravno! mada ću rado pristati i na steak and ale pie... jebemu ovo ću da pravim za vikend!

Any time. )

Steak and ale pie je jedno savrsenstvo ali ne ide na vrucine. Nama ovde od sutra 30-32C, ne radi se do utorka, ja cu vjerovatno raspaliti vatru u basti. Komsija do mene oborio krusku prosle godine, uzeo sam mu svo drvo. Sve taman za dobar rostilj.

22 hours ago, aram said:

ja sam mesanac pa mesam. kad pravim burek proprzim meso s lukom bas zbog viska vode al ne zbog vode iz mesa nego zbog vode iz luka. jer kad pravim buredzike, u koje ne ide luk, kore nisu njanjave ni u kucnoj radinosti gde rerna ne doseze vulkanske temperature.

Edited by adam

20260522-201934.jpg

On 21. 5. 2026. at 23:05, aram said:

Istina. Ovo vazi i za sarme npr, dinstanje mesa pre sklapanja ili ne.

• Popular Post

I ja pitu za trku imam😎, poreklo: moja.

1000025725.jpeg

IMG_20260523_141130.jpg

1 hour ago, makondo said:

I ja pitu za trku imam😎, poreklo: moja.

1000025725.jpeg

IMG_20260523_141130.jpg

Cini mi se da cujem kako cvrci 😃 a tek sto mirise 😍

Jel moze neki brzinski recept?

Na koliko stepeni je peces?

Ventilator da ili ne i na kojoj visini?

@Serena Sastojci (za 1/2 količine)

Testo:

- 240 ml mlake vode

- 450 g Caputo "00" brašno

- 1 kašičica soli

- 1,5 kašike ulja

Premazivanje:

- 25 g ulja

- 20 g maslaca

Fil:

- 1 veza mladog crnog luka (ja dodala i sremuš)

- 2 veze mladog zelja (ili 150g spanać)

- 2, jaja

- 250 g sira (ja sam stavila 200g, zato i 150g zeleniša)

- malo ulja

- soli po potrebi

Priprema

Varjačom sjedinite vodu, so, ulje i 350g brašna. Ostatak brašna dodajte postepeno dok testo mesite rukama. Mesite barem 8–10 minuta da postane dovoljno elastično i kompaktno. Podelite na dva dela, stavite u nauljene tanjire, premažite uljem i pokrijte folijom.

Za fil: s— zelje operite, odstranite stabla, isecite na trake; luk očistite, isecite na kolutove i propržite na malo ulja. Pomešajte, pržite 3–4 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi pre nego što dodate jaja i sir.

Ovo brašno mi je savršeno, inače sam prvi put razvalačila kore u životu (oklagiju nisam koristila sve se lepo razvuklo prstima, mislim da je do brašna i mešenja od 10 minuta), ko voli masnije može da doda još maslaca ili masti, rerna mi je njesra bez ventilatora i loša.....zagrejala sam na 250, pa kad sam ubacila smanjila sam na 220, navila sam jaje/tajmer na 35 minuta, pekla sam u livenom tiganju - odlično, drugu koru sam pekla u vatrostalnoj posudi- bolja donja kora u tiganju. To je to

Moja mama savršeno razvlači pite i znam da bih trebala da naučim i da prenese znanje nego apsolutno nemam želju ni motivaciju cry

Mesari nisu bili raspoloženi da mi otkoste jagnjetinu, a ni ja se nisam setio da unapred naručim meso, pa sam spremio varivo sa telećim mesom i mladim krompirom (mladi crni i beli luk, so, biber, paprika, lovor, pasta od paradjza i malo brašna).

rucak

Pijaca izgleda spektakularno!

Osim svega zelenog, eksplodiralo je i voće, pa su trešnje i jagode od 200 do 300 dinara za kilogram, a tu su već i kajsije i breskve.

Kako bi sve bilo sezonski, pazario sam i mladi grašak, za čim realno nije bilo potrebe, isti bi efekat bio i sa smrznutim. Po kuvanju, začinio sam ga solju i biberom i svežom mirođijom i istopio kockicu putera.

Mladi luk i šargarepa kuvani su sa puterom, začinjeni solju i biberom.

Za salatu rotkvice i krastavac.

Za dezert voće.

oval

rotkvica

tanjir

dezert2

Edited by Ras

20260524-153223.jpg

IMG-20260524-WA0008.jpg

Edited by Seabass