May 21May 21 to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro. moja dva centa, ne zamerite PS: uostalom, za nas nišlije jedini pravi burek je sa sirom
May 21May 21 9 minutes ago, aram said:to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro. moja dva centa, ne zamerite PS: uostalom, za nas nišlije jedini pravi burek je sa sirom Donekle si u pravu generalno ali detalji su klimavi. Moze da bude mokar i mekan i da je dobar, a moze i hrskav i prhak i opet da je dobar. Ili negdje u sredini i da je dobar. Ili bilo koja verzija od navedenih, a da ne valja. Ne postoji standard. Sa sirom i spinatom je za mene vr'. Meso je meh. Steak and ale pie beats it every day and twice on Sunday.
May 21May 21 rešićemo to uz burek i jogurt nekad i negde sa sirom naravno! mada ću rado pristati i na steak and ale pie... jebemu ovo ću da pravim za vikend!
May 21May 21 13 minutes ago, Seabass said:Sa sirom i spinatom je za mene vr'I meni ali junior bi samo frknuo na oba i pitao sta ima drugo da se jede 😅
May 21May 21 3 minutes ago, aram said:rešićemo to uz burek i jogurt nekad i negde sa sirom naravno! mada ću rado pristati i na steak and ale pie... jebemu ovo ću da pravim za vikend!Any time. Steak and ale pie je jedno savrsenstvo ali ne ide na vrucine. Nama ovde od sutra 30-32C, ne radi se do utorka, ja cu vjerovatno raspaliti vatru u basti. Komsija do mene oborio krusku prosle godine, uzeo sam mu svo drvo. Sve taman za dobar rostilj.
May 22May 22 22 hours ago, aram said:to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro. moja dva centa, ne zamerite PS: uostalom, za nas nišlije jedini pravi burek je sa sirom ja sam mesanac pa mesam. kad pravim burek proprzim meso s lukom bas zbog viska vode al ne zbog vode iz mesa nego zbog vode iz luka. jer kad pravim buredzike, u koje ne ide luk, kore nisu njanjave ni u kucnoj radinosti gde rerna ne doseze vulkanske temperature. Edited May 22May 22 by adam
May 23May 23 On 21. 5. 2026. at 23:05, aram said:to je ta bosanska, tj. preciznije sarajevska škola bureka koja izbegava duplu termičku obradu. u srbiji se uvek dinsta meso i luk. karamelizacija luka, razvijeniji ukus mesa, mailardova reakcija. sirovo meso pušta vodu, kore se natope, burek se raskvasi. tekstura je bolja kad se dinsta jer sirovo ostane u grudvicama. plus, rerna i njene mogućnosti. sarajevski burek se pravi od masnijeg mesa, plećka ili vrat ili kombinacija. sitno se isecka, ne melje se. peče se u pećima koje razvijaju 300°C, da se brzo "zatvore" sokovi. sa rernom kućnog šporeta koja najčešće ne ide preko 230°C to ne ispadne dobro. moja dva centa, ne zamerite PS: uostalom, za nas nišlije jedini pravi burek je sa sirom Istina. Ovo vazi i za sarme npr, dinstanje mesa pre sklapanja ili ne.
May 23May 23 1 hour ago, makondo said:I ja pitu za trku imam😎, poreklo: moja.Cini mi se da cujem kako cvrci 😃 a tek sto mirise 😍Jel moze neki brzinski recept?Na koliko stepeni je peces?Ventilator da ili ne i na kojoj visini?
May 23May 23 @Serena Sastojci (za 1/2 količine)Testo:- 240 ml mlake vode- 450 g Caputo "00" brašno- 1 kašičica soli- 1,5 kašike uljaPremazivanje:- 25 g ulja- 20 g maslaca Fil:- 1 veza mladog crnog luka (ja dodala i sremuš)- 2 veze mladog zelja (ili 150g spanać)- 2, jaja - 250 g sira (ja sam stavila 200g, zato i 150g zeleniša)- malo ulja- soli po potrebiPriprema Varjačom sjedinite vodu, so, ulje i 350g brašna. Ostatak brašna dodajte postepeno dok testo mesite rukama. Mesite barem 8–10 minuta da postane dovoljno elastično i kompaktno. Podelite na dva dela, stavite u nauljene tanjire, premažite uljem i pokrijte folijom.Za fil: s— zelje operite, odstranite stabla, isecite na trake; luk očistite, isecite na kolutove i propržite na malo ulja. Pomešajte, pržite 3–4 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi pre nego što dodate jaja i sir.Ovo brašno mi je savršeno, inače sam prvi put razvalačila kore u životu (oklagiju nisam koristila sve se lepo razvuklo prstima, mislim da je do brašna i mešenja od 10 minuta), ko voli masnije može da doda još maslaca ili masti, rerna mi je njesra bez ventilatora i loša.....zagrejala sam na 250, pa kad sam ubacila smanjila sam na 220, navila sam jaje/tajmer na 35 minuta, pekla sam u livenom tiganju - odlično, drugu koru sam pekla u vatrostalnoj posudi- bolja donja kora u tiganju. To je to
May 24May 24 Moja mama savršeno razvlači pite i znam da bih trebala da naučim i da prenese znanje nego apsolutno nemam želju ni motivaciju
May 24May 24 Mesari nisu bili raspoloženi da mi otkoste jagnjetinu, a ni ja se nisam setio da unapred naručim meso, pa sam spremio varivo sa telećim mesom i mladim krompirom (mladi crni i beli luk, so, biber, paprika, lovor, pasta od paradjza i malo brašna).Pijaca izgleda spektakularno!Osim svega zelenog, eksplodiralo je i voće, pa su trešnje i jagode od 200 do 300 dinara za kilogram, a tu su već i kajsije i breskve.Kako bi sve bilo sezonski, pazario sam i mladi grašak, za čim realno nije bilo potrebe, isti bi efekat bio i sa smrznutim. Po kuvanju, začinio sam ga solju i biberom i svežom mirođijom i istopio kockicu putera.Mladi luk i šargarepa kuvani su sa puterom, začinjeni solju i biberom.Za salatu rotkvice i krastavac.Za dezert voće. Edited May 24May 24 by Ras