April 28Apr 28 Nikakav paradajz u kapamu nikad. Evo jedan moj staaaari recept. Jagnjeća kapama: kupio kod lokalnih Turaka komad plećke, jebi ga ispalo kilo i osamsto ali hajde sad, biće za dva dana, nije beg cicija. Pola kile spanaća, 6 veza mladog luka, tri glavice ljubičastog grčkog vanila luka, šalot 4-5 glavica, mladi beli luk jedan, dva praziluka. Hteo sam i dve veze peršuna ali kad sam video da su veličine ovećeg bidermajera uzeo sam jednu. Mada peršuna u kapami nikad previše. I naravno uzeo jedan grčki jogurt, ovčji, od pola kile. Mesar mi lepo isekao plećku na komade debljine 1,5cm, ja ih uvaljao u brašno pa propržio na masti. Izvadio meso pa na istom ulju propržio luk i šalot, kad je svenuo dodao prvo praziluk, pa posle par minuta i mladi i beli luk, a na kraju sitno iseckan peršun. Posolio i pobiberio, pa kad je ostalo bez vode vratio meso, promešao, pa podlio sa oko dva deci belog vina. Moja standardna procedura - pojačam na najjače, kad vidim da je vrelo dolijem vino da odmah krene da vri, dodajem još pomalo dok se ne smiri, onda smanjim na tiho. Kad je vino isparilo prvo sunuo par kašika dimljene aleve paprike, pa kad je zamirisala podlio bujonom da ogrezne, i ostavio da se dinsta jedno dva sata. Spanać oprao i isekao na šire trake pa bacio ozgo i posolio da omekne. Poklopio i uključio rernu na 220. Kad se zagrejala promešao pa prebacio sve u rernu da se zapeče 15-tak minuta.A sad samo disclaimer: tri klase je bolja kapama sa mladim vinovim lišćem.
April 28Apr 28 Tu je kiśelo mleko, ovčije. Mada ja nisam preteran ljubitelj, pošto naglo ohladi jelo i promeni teksturu. Kako bilo, 1k cvjetova, de gustibus..
April 28Apr 28 4 minutes ago, aram said:tri klase je bolja kapama sa mladim vinovim lišćem.Lako je moguće da je ovo izvorni zeleniš.
April 28Apr 28 2 hours ago, Seabass said:Ja sigurno ne jer prvi put cujem za kapame. A i da pravim sa paradajzom ne bih se javio jer zvucis kao neko ko bi izabrao nasilje da objasni da je paradajz u kapama no - no! Pomešao si me sa Aramom, on je svemirska policija ovde, a ja sam daleko tolerantniji kada je hrana u pitanju.42 minutes ago, Sandradjer said:Ide lepo. Passatu dodas Možda je tvoja baba čula za pasatu, moja svakako nije. Edited April 28Apr 28 by Ras
April 28Apr 28 32 minutes ago, Ras said:on je svemirska policijae sad da mi nađeš onaj tekst gde lik objašnjava spot inače mi nema spavanja noćas
April 28Apr 28 1 hour ago, aram said:e sad da mi nađeš onaj tekst gde lik objašnjava spot inače mi nema spavanja noćasNe znam za to. Lik objašnjava Bajagu?
April 29Apr 29 @Seabass Jel ti ovo onaj chicken and leek pie is now cooking? Želim da znam šta je i kako si došao do ove divote...
April 29Apr 29 10 hours ago, Ras said:Ne znam za to. Lik objašnjava Bajagu?prepričava i objašnjava spot za svemirsku policiju, inače jedan od najglupljih spotova na svetu.
April 29Apr 29 31 minutes ago, Marta said:@SeabassJel ti ovo onaj chicken and leek pie is now cooking? Želim da znam šta je i kako si došao do ove divote...Bazirano na ovome:Uz manje i vece modifikacije. Ja sam pravio moj pastry i uz malo drugacije sastojke ali u sustini to gore.
April 29Apr 29 13 hours ago, aram said:Nikakav paradajz u kapamu nikad. Evo jedan moj staaaari recept. A sad samo disclaimer: tri klase je bolja kapama sa mladim vinovim lišćem.Disclaimer br.2 - Najbolja kapama je sa djurdjevskim jaganjcima....😎
April 30Apr 30 Kapamu posmatram i u proleće pripremam kao sezonsko jelo i tu je Kronos u pravu kada spominje Đurđevdansko jagnje.Kaako su ključni sastojci jagnjeće meso i zelen, nema razloga da se jelo ne pripremi da bude zelene boje.Iz tih razloga otpada paradajz, a ne koristim ni šargarepu prilikom pripreme osnove, a jedino crveno je paprika kao začin, ali ne u meri da jelo postane dominantno crvene boje.Ovo gore što je Aram napisao je komplikovanija izvedba, a ja se uobičajeno držim osnovnog metoda pripreme u jednoj posudi. Ne koristim bujon, niti vino i ne zapečem jelo u rerni.Pržim začinjeno meso. Cilj je da se meso zarumeni sa svih strana, za šta je neophodno da ulje (masnoća) bude dovoljno zagrejano, a površina posude dovoljno velika da se ne prepuni, inače će se u posudi zadržati voda i meso kuvati! Ukoliko nema dovoljno mesta u posudi, meso se prži u dve, u tri ture. Meso je pre prženja isečeno na komade kao za gulaš, začinjeno solju, biberom i crvenom paprikom. Opciono, meso pre prženja može biti uvaljano u brašno.Poželjno je koristiti meso koje ima masnoću koja će se topiti i dati jelu neophodan ukus, Ukoliko je meso posno, mogu se koristiti odvojeni masni delovi, pa po pripremi, a pre posluženja odvaditi iz jelaPo prženju, meso se odvadi na stranu, pa se na istoj masnoći pripremi osnova, obično od crnog luka, belih delova mladog luka, seckanih stabljika peršuna, možda i malo belog luka. Može se koristiti i sitno seckano (belo) korenasto povrće, stabljike celera i slično.Kada povrće omekne*, vrati se meso u posudu, nalije vodom i kuva.Iseckanu zelen dodajem kasnije, jer joj treba malo vremena da bude termički obrađena.Koristio sam i klot zelje i klot spanać, ali i miks zelenog povrća, obavezno zelene delove mladog luka, čak i sremuš.Jelo se dodatno začini svežim peršunom. U kombinaciji jagnjeće meso-spanać koristio sam i svežu nanu.Skuvano je kada je meso meko. U slučaju dobre mlade jagnetine, dovoljno je sat i po, možda dva.*Alternativno, iseckana zelen se može propržiti sa povrćem, pa nakon toga vratitit meso, naliti vodom i kuvati.Edit. Na sugestiju jedne lepe Makedonke, pripremao sam i šketo, što bi trebala da bude (makedonska) varijanta ovog jela, pri čemu se koristi isključivo mladi luk, a ne i druga zelen. Edited April 30Apr 30 by Ras
April 30Apr 30 @Ras Da, to je pravi tradicionalni recept.I ide jagnjetina. Pravi se i sa junetinom, svinjetinom i mesanim mesom.Jelo je vrhunsko i obavezno zelena perca od mladog luka