October 17, 2025Oct 17 5 hours ago, Lancia said:Boranija je carska stvar ali ne kao prilog, vec corbasto glavno jelo. I sto ide beli luk uz to, mmh. Jedini problem je sto se krka dosta belog hleba uz to.Znam ja to al ajde ti objasni malom zabaru koji je u vrticu bio odusevljen sa pasta bianca i riso bianco i koji me skoro pitao zasto srpska jela lice na Polokove slike
October 17, 2025Oct 17 6 hours ago, Lancia said:Boranija je carska stvar ali ne kao prilog, vec corbasto glavno jelo. I sto ide beli luk uz to, mmh. Jedini problem je sto se krka dosta belog hleba uz to.Lajk, osim za deo koji se odnosi na beli hleb. Kako je to problem?
October 17, 2025Oct 17 zuta boranija samo dinstana sa belim vinom pa zapecena u rerni prelivena kiseom pavlakom/jajetom i narendanim sirom odgore dok zelena vec moze i samo blansirana sa belim lukom Edited October 17, 2025Oct 17 by ivy
October 17, 2025Oct 17 On 15. 10. 2025. at 18:58, Serena said:Au ne znas sta je pupuška, znaci da nemas veze sa VojvodinomKod nas na severu Backe tako kazu za okrajak hleba.Ovo su mali hlepcici ili ti ćabate.Ja sam dobar komad života živela u Vojvodini, ali u Banatu. Mnogi nazivi jela koja se vode kao vojvođanska su mi nepoznati, ili su mi poznati, ali to se kod nas nije pravilo. Možda jer smo Makedonci, to došlo s juga da peče piper i pravi bugarska jela.
October 17, 2025Oct 17 7 hours ago, Lancia said:Boranija je carska stvar ali ne kao prilog, vec corbasto glavno jelo. I sto ide beli luk uz to, mmh. Jedini problem je sto se krka dosta belog hleba uz to.jeste, mada ne volim kada se kuva zajedno sa mesom, lepse mi je kad je meso przeno pa jos neka salata uz to.
October 17, 2025Oct 17 1 hour ago, napadaj said:Lajk, osim za deo koji se odnosi na beli hleb. Kako je to problem? Nije probelm u ukusu, nego u kilazi ima nekih jela koja ne mogu bez belog hleba, kao sto je boranija, racici u ulju, corbast pasulj, sociva, salata sa tunjevinom, majonezom i crnim lukom....
October 17, 2025Oct 17 2 hours ago, Serena said:Znam ja to al ajde ti objasni malom zabaru koji je u vrticu bio odusevljen sa pasta bianca i riso bianco i koji me skoro pitao zasto srpska jela lice na Polokove slike Polako, u umetnosti se sazreva s godinama jbg, tesko je zabarima uopste nesto predstaviti kao hranu, kad ne znas sta je bolje kod njih za hasanje, mene odusevljava jednostavnost i brzina pripreme kojom postizu neprejebiv ukus.
October 17, 2025Oct 17 28 minutes ago, Lancia said:Nije probelm u ukusu, nego u kilazi ima nekih jela koja ne mogu bez belog hleba, kao sto je boranija, racici u ulju, corbast pasulj, sociva, salata sa tunjevinom, majonezom i crnim lukom....Sendvic sa parizerom i majonezom...
October 17, 2025Oct 17 Na stranu lični afiniteti, naravno da boranija može da bude dobar prilog.Kao prilog se može kombinovati i sa drugim drugim namirnicama, uz pirinač recimo. Boraniju pripremljenu u paradajz sosu volim da kombinujem sa pečenim krompirom.Blanširana boranija se može oživeti na tiganju, na puteru - kratko prženje da se zarumeni i dobije koricu. Ukus se može podešavati začinima, suvim ili svežim, naravno i belim lukom, čili paričicama itd... Meni je ovako pripremljena, postala omiljeni prilog uz ribu.Uz ribu se, takođe može služiti i prilog od boranije sa pestom, koji je pripremljen bilo od peršuna, bilo od bosiljka. U ovom slučaju, izabrao bih zelenu.Blanširana boranija može se osušiti, posuti brašnom, maslinovim uljem/puterom i začinima i kratko zapeći u rerni.Boranija u bešamelu - mhmmm!Kao glavno jelo, boraniju sam pripremao i sa mlevenim mesom, zapečenu u rerni, pri čemu se jelo odozgo može zatvoriti smesom od jaja.
October 17, 2025Oct 17 Ja više volim (žutu) boraniju sa mesom, pa pire umesto hleba. :D A može i zapečena boranija, možemože. 🐷
October 17, 2025Oct 17 3 minutes ago, Ras said:Na stranu lični afiniteti, naravno da boranija može da bude dobar prilog.Kao prilog se može kombinovati i sa drugim drugim namirnicama, uz pirinač recimo. Boraniju pripremljenu u paradajz sosu volim da kombinujem sa pečenim krompirom.Blanširana boranija se može oživeti na tiganju, na puteru - kratko prženje da se zarumeni i dobije koricu. Ukus se može podešavati začinima, suvim ili svežim, naravno i belim lukom, čili paričicama itd... Meni je ovako pripremljena, postala omiljeni prilog uz ribu.Uz ribu se, takođe može služiti i prilog od boranije sa pestom, koji je pripremljen bilo od peršuna, bilo od bosiljka. U ovom slučaju, izabrao bih zelenu.Blanširana boranija može se osušiti, posuti brašnom, maslinovim uljem/puterom i začinima i kratko zapeći u rerni.Boranija u bešamelu - mhmmm!Kao glavno jelo, boraniju sam pripremao i sa mlevenim mesom, zapečenu u rerni, pri čemu se jelo odozgo može zatvoriti smesom od jaja.Naravno da govorimo ovde iz licnog ugla. Ako ipak zanemarimo neke vrhunske kulinarije u domacoj kuhinji, mahuna je generalno dosta koriscena kao prilog jelima u restoranima ali je vrlo nezahvalna zbog oporog ukusa, koji se mora tretirati dodacima ili zacinima. Kako se to pravilno radi samo u nekim boljim restoranima, uglavnom je servirana vrlo jednostavno i zato i jadna ostaje stavljena na tanjirima, nezavisno da li je glavno jelo riba ili meso. Animozitet prema boraniji i grasku zato i vucemo iz skolskih, vojnickih ili kafanskih dana.Nismo svi Ras da vodimo ljubav s boranijom.
October 17, 2025Oct 17 Boranija je retko povrce gde je razlika u ukusu boranije koja se kupuje smrznuta i ona na pijaci, sveza, puterica, ogromna. Ovu svezu, sa pijace, putericu mogu jednom godisnje.
October 17, 2025Oct 17 11 minutes ago, glibav said:Boranija je retko povrce gde je razlika u ukusu boranije koja se kupuje smrznuta i ona na pijaci, sveza, puterica, ogromna. Ovu svezu, sa pijace, putericu mogu jednom godisnje.A smrznutu svaki dan ¿
October 17, 2025Oct 17 11 minutes ago, glibav said:Boranija je retko povrce gde je razlika u ukusu boranije koja se kupuje smrznuta i ona na pijaci, sveza, puterica, ogromna. Ovu svezu, sa pijace, putericu mogu jednom godisnje.Slažem se, smrznutu ne koristim (osim u slučaju nužde).
October 17, 2025Oct 17 2 minutes ago, Lancia said:A smrznutu svaki dan ¿Prosli su dani kada sam mogao da vodim ljubav svaki dan