October 26, 2025Oct 26 Računam samo ja i klinjo jedemo krompir, kad ono međutim… Inače nisam u rerni spremao ništa mesecima osim pite. Dižem formu za thanksgiving
October 30, 2025Oct 30 Boranija s mlevenim mesom (svinjetina u ovom slučaju). Kineski je recept i trebalo bi malo više boranije a manje mlevenog mesa, ali nekako uvek mi ispadne ovako... Misterija.
October 30, 2025Oct 30 Zuta boranija kakve nema kod mene, a bas je volim.@JakeBlues moze recept, deluje mi da bi je i junior jeo.Isto za one batake u rerni na koliko stepeni ih peces, podlijes vodom uljem? Pokrijes folijom?
October 30, 2025Oct 30 4 hours ago, JakeBlues said:Boranija s mlevenim mesom (svinjetina u ovom slučaju).Kineski je recept i trebalo bi malo više boranije a manje mlevenog mesa, ali nekako uvek mi ispadne ovako... Misterija.Daj recept, meni deluje baš kako treba 😍
October 30, 2025Oct 30 1 hour ago, Serena said:Vruca naceta, mora da se proba 😍Ja cekam vec pola cuke i nista, jel neko dobio parce ¿
October 30, 2025Oct 30 1 hour ago, Lancia said:Ja cekam vec pola cuke i nista, jel neko dobio parce ¿Ti ces dobiti parce ludajnice ako dodjes da mi preseces i izrednas ludaju
October 30, 2025Oct 30 2 minutes ago, Serena said:Ti ces dobiti parce ludajnice ako dodjes da mi preseces i izrednas ludaju Xaxa, dogovoreno
October 31, 2025Oct 31 17 hours ago, Serena said:Zuta boranija kakve nema kod mene, a bas je volim.@JakeBlues moze recept, deluje mi da bi je i junior jeo.Isto za one batake u rerni na koliko stepeni ih peces, podlijes vodom uljem? Pokrijes folijom?Za batak u rerni: da, ulije se recimo pola čaše vode u onaj pleh, bitno je pre svega zbog krompira i šargarepe, onda sve to poklopim alu folijom i u rernu na oko 2h na 200 stepeni. Posle jedno sat ipo skinem tu foliju, i ostavim da se zapeče. Sad, svaki put bude malo drugačije vreme pečenja, zavisi i od količine ali i od vrste krompira i ostalih namirnica. Ali bocne se viljuskom pa se vidi da li treba još da se peče ili ne A za boraniju ovako ide neki da kažemo recept:od sastojaka treba oko 300 g boranije (ove okrugle, “olovke”), očišćene i isečene na komadiće 3-4-5 cm. Po receptu onda ide i oko 200-250 g mlevene svinjetine, ali ja nekako uvek stavim oko 400-500 gr. na oko pola kila boranije. Ide jos pola glavice crnog luka, sitno iseckanog, 3-4 čena belog luka isto sitno iseckanog, 2 kašičice svežeg djumbira isto sitno iseckanog (ili narendanog), i malo suncokretovog ulja za prženje. Umesto svežeg belog luka i djumbira može i onaj u prahu, ali uvek je bolji i ukusniji sveži. No, kad ga nema pri ruci poslužiće i u prahu.Za sos ide otprilike jedna ipo supena kašika tamnog soja sosa, može i malo više, jedna do dve kašike kineskog vina za kuvanje (nije obavezno, ali daje izvestan šmek ako ga stavite, umesto njega može da se stavi par kašika pilećeg bujona, može naravno i od kocke), jedna kafena kašičica šećera i jedno dve kašičice nekog ljutog sosa po izboru i afinitetu. Lično stavljam neki čili – garlic sos, ali ko ne voli mnogo ljuto može da stavi i onaj sweet chily ili sl. Dakle, generalno ovo jelo by the book treba da je ljuto-ljutikasto, a vi birate koliko. Dobro se pokazala i sriracha, u suštini bilo koji sos koji ima sirće kao osnovu će fino raditi posao. Umesto tamnog soja sosa može naravno da se stavi i kombinacija svetlog i tamnog soja sosa, ko ima oba u kući. Izbegavajte one jeftine generičke soja soseve iz samousluga gde piše samo „soja sos“ a ne i da li je svetli ili tamni, ako je moguće. Oni obično nemaju nikakav ukus osim što su dosta slani. Taj sos pripremite u neku malu činiju, dobro promešate sve sastojke i stavite po strani.U woku (ili ako nemate wok, onda najdublji tiganj koji imate), na skoro maksimalnoj temperaturi vaše ringle dooobro zagrejte i tiganj-wok i oko kašiku ipo do dve ulja, i kad ulje krene da malte ne da dimi - onda tu sručite svu boraniju. Rasporedite je tako da sva boranija bude u kontaktu s tiganjem, da bude u jednom sloju. Ostavite tako oko 40tak sekundi, pa promešajte, pa opet rasporedite u jedan sloj, pa opet oko 40tak sekundi, pa opet promesajte… pa opet 40 sekundi… Generalno prži se sve zajedno oko dva ipo minuta, treba je sklanjati iz tiganja kad počnu na njoj da se pojavljuju one crne flekice (kao na pečenoj paprici) ali i dalje je „al dente“ 😊Izvadite tada boraniju iz tiganja u neku činiju i ostavite po strani.U tiganj sada sipajte jos jednu ipo kašiku ulja, pa smanjite temperaturu na neku srednju, dodajte onaj sitno iseckani crni luk, mešajte i pržite oko minut, dok luk ne porumeni. Kad je luk porumeneo dodajte onaj sitno iseckani beli luk i djumbir, propržite oko dvadesetak sekundi mešajući, i onda u to dodajte mleveno meso, i tad slobodno povećajte temperaturu ringle na skoro max. Varjačom mešate sve to a pritom i razbijate grudve mlevenog mesa. Gledate kada će meso da pobeli, obično treba oko 2 do 3 minuta za to. Onda u tu ubacite onaj ranije pripremljen sos, propržite oko 30tak sekundi, dodate onu prethodno već proprženu boraniju, sve zajedno propržite jos 30-40 sekundi i to je to, jelo je gotovo.Servira se preko kuvanog belog pirinča dugog zrna. Jede se najbolje viljuškom, manite se štapića 😊
October 31, 2025Oct 31 Puno hvala na detaljnom opisu, probacu sa zelenom olovka boranijom, soja sos ne koristim ali ako stavim na kraju balzamiko sirceta mozda pomogne.