September 25, 2025Sep 25 @Svemir Zeka karfiol obaris u dobro posoljenoj vodi-ja ga stavim u kljucalu vodu pa kad ponovo prokljuca kuvam 5minprepucis i vatrostalnu pa prelijes cime god imas od melcnog....ja sam ovde konkretno imala casu ovcijeg kiselog mleka u koje sam razmutila 1 jaje,so,biber pa izmrvila nekog zlatarskog sira i narendala gaudu od gore-to je sve bilo prilicno hitno za potrositimoze i samo kisela pavlaka/jaje i narendan bilo koji sir koji imas...zapeces u rerni dok ne porumeni :d:
September 25, 2025Sep 25 1 minute ago, Seabass said:Ovaj karfiol sa sirom se treba napraviti sa bechamel sosom, 1 klasik.Ja na dno tepsije stavim jedan sloj prezle.Mada od karfiola najčešće pravim pire. Edited September 25, 2025Sep 25 by Boksi
September 25, 2025Sep 25 Just now, Boksi said:Ja na dno tepsije stavim jedan sloj prezle.Hm, cudno mi to. Samo se skuhaju, kao popara, nije mi to bas.Za crunchy teksturu prezle se proprze u maslinovom sa malo bijelog luka i pospe odozgo pa pod grill, ali nije obavezno za cauliflower-cheese. Mada i za bechamel svako ima svoj metod da jazz-up; neko doda malo bijelog vina, senfa, i sl, sto generalno nije lose.
September 25, 2025Sep 25 3 hours ago, Svemir Zeka said:Meni je ovo Ajvino taman za krvne sudove, ako stavin neki niskonasni sir.ako ces za krvne sudove...rasparcas karfiol na cvetice, obaris, procedis i stavis sa strane. u tiganj ulijes ulje, ostavis da se malo ugreje, dodas iseckan bluk (bogato) pa kad malko pozuti rknes kasiku aleve paprike, soli, bibera, tucane ljute ako volis i dobro promesas. ostavis jos jedno desetak sekundi na plotni uz meshanje, cisto da se sjedini. skines s ringle, ubacis u to karfiol i dobro uvaljas sa svih strana. prijatno.
September 25, 2025Sep 25 Uglavnom ga ubacujem u jaje i stavim na plotnu jako kratko, čisto da ne bude živo jaje, i kao to je to. Posolim naravno.
September 25, 2025Sep 25 opet sam imala velike tikvice od komsije..narendala,ocedila,ubacila jaja,sira,brasna...ispekla kao pitu ..odlicno je..
September 25, 2025Sep 25 5 hours ago, Boksi said:Mada od karfiola najčešće pravim pire.Gledas li Masterchef Boksi?Parsnip, celeriac i cauliflower puree je do ove godine bila norma. Mislim da polako prestaje tolika opsesija mada racunam da ce nastaviti samo ih nece vise zvati puree nego mash. Vec sam primijetio da su polako izbacili francuski izraz 'jus' iz vokabulara i sve cesce koriste narodski 'sauce'.
September 25, 2025Sep 25 5 minutes ago, Seabass said:Gledas li Masterchef Boksi?Nisam baš odavno.Probaću ovo! Nisam nikad sve zajedno. Da pečem ili kuvam?Inače mi je pire od celera (ili mashed, sad razmišljam na srpskom šta je puree šta je mash, imamo li mi dve reči?) fenomenalan prilog uz biftek ili ramstek.Edit: pasiran? Edited September 25, 2025Sep 25 by Boksi
September 25, 2025Sep 25 8 minutes ago, Boksi said:Nisam baš odavno.Probaću ovo! Nisam nikad sve zajedno. Da pečem ili kuvam?Inače mi je pire od celera (ili mashed, sad razmišljam na srpskom šta je puree šta je mash, imamo li mi dve reči?) fenomenalan prilog uz biftek ili ramstek.Edit: pasiran?Ne treba kuhati sve zajedno. Svaki od ovih imaju specifican ukus, nisu za mijesanje mada nije tragedija. Ja nekad napravim pire od krompira pa nekad dodam nesto poput ovih korijena radi dodatnog ukusa/vitamina. Treba samo voditi racuna da se skuhaju u isto vrijeme ili kuhati odvojeno. Ali uglavnom je krompir + parsnip ili krompir + celer, nikada krompir, parsnip i celer. Nema potrebe. sve to mijesati ali ako imas u kuci 1 krompir, 1 parsnip, 1 komadic celera onda je dozvoljeno, me thinks. Nekad 90ih u Londonu, na Portobello Rd se otvorio Sausage & Mash Cafe. Tu su sluzili samo kobasice, pire od krompira i onion gravy. Imali su vise vrsta kobasica, mash sa raznim dodacima - spinach, mustard, leek, etc. Mash je super versatilan prilog.Mi nemamo nasu rijec za pire, koristimo francusku. Pasiranje isto nije nasa rijec. Dok nisu oni dosli da nam kazu i pokazu, mi smo iskljucivo pekli krompir u vatri.
September 25, 2025Sep 25 Nisam nešto u ljubavi sa krompirom poslednjih godina, pa ga ni nemam u kući. Kod majke i u gostima jedem. Ali eksperimentisaću sa ovim što si pomenuo :)A mislila sam na puree i mash kao dve različite stvari/teksture, da li se na srpskom i jedno i drugo zovu ‘pire’.
September 25, 2025Sep 25 13 minutes ago, Boksi said:Nisam nešto u ljubavi sa krompirom poslednjih godina, pa ga ni nemam u kući. Kod majke i u gostima jedem. Ali eksperimentisaću sa ovim što si pomenuo :)A mislila sam na puree i mash kao dve različite stvari/teksture, da li se na srpskom i jedno i drugo zovu ‘pire’.I jedno i drugo je ista stvar, u pitanju je pomodarstvo. Puree je francuska, mash je engleska rijec. Francuzi su perverzni pa svoj puree naprave sa nenormalnim kolicinama putera i onda sve provuku kroz fino sito da nema grudvica, dok je mash cesce nabrzaka ali sa istim sastojcima.