Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Now cooking!

Featured Replies

Juce sam kupio 3x600ml Double Cream u Aldiju jer je na snizenju (£1.69/600ml) pa cu napraviti cultured butter. Stavio sam nesto live jogurta u cream i sutra kad malo 'vrisne' cu da izvadim puter.

Gledacu da iskoristim i butter milk za neki hljeb ili pecivo.

• Replies 11.5k
  • Views 869.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dobro su ispale, ako je verovati alavim ukućanima. Meso sam koristila pola-pola svinjski but i juneću plećku, krčkala se tri sata. Eto, sad i ovo znam da kuvam ✔️

• mammy two shoes
    mammy two shoes

pitanje za sve koji kače slike na ovoj temi. da li vi samo ovolicko pojedete ili posle slikanja dopunite tanjir?    

• Ćufte  

Posted Images

37 minutes ago, Seabass said:

Juce sam kupio 3x600ml Double Cream u Aldiju jer je na snizenju (£1.69/600ml) pa cu napraviti cultured butter. Stavio sam nesto live jogurta u cream i sutra kad malo 'vrisne' cu da izvadim puter.

Gledacu da iskoristim i butter milk za neki hljeb ili pecivo.

ti si moj idol. ziga

ja o praznicima kad nadjem double cream, rasprodaja ili ne, odmah pretvaram u brandy/scotch cream i tim zalivam sve sto nije slano il pijem umesto bejlisa - s dosta leda. ovo mi u ludilu ne bi palo na pamet.

12 minutes ago, adam said:

ti si moj idol. ziga

ja o praznicima kad nadjem double cream, rasprodaja ili ne, odmah pretvaram u brandy/scotch cream i tim zalivam sve sto nije slano il pijem umesto bejlisa - s dosta leda. ovo mi u ludilu ne bi palo na pamet.

Zvucis kao da je problem naci double cream van praznika, lol. Skokni sutra do supermarketa, bice brandy cream na special offer garant. Ja jos imam jedan jar of minced meat fillinga od prosle godine, koji sam kupio nakon Bozica za 8p. Moram to baciti ovih dana iako je vjerovatno okej. Ja nisam ljubitelj brandy creama nikad bio, a zadnjih godina ne konzumiram alkohol pa aktivno izbjegavam te stvari.

Dugo imam zelju da napravim puter, ne bas tako jaku ali ono ako se ukaze prilika...kao ova sad, pa da strihiram na bucket listi kulinarskih projekata. Da vidim koja je razlika izmedju domaceg i kupovnog putera. Ako izadje pola kile onda je i finansijski isplativo, pa je win-win.

12 minutes ago, Seabass said:

Zvucis kao da je problem naci double cream van praznika, lol. Skokni sutra do supermarketa, bice brandy cream na special offer garant. Ja jos imam jedan jar of minced meat fillinga od prosle godine, koji sam kupio nakon Bozica za 8p. Moram to baciti ovih dana iako je vjerovatno okej. Ja nisam ljubitelj brandy creama nikad bio, a zadnjih godina ne konzumiram alkohol pa aktivno izbjegavam te stvari.

Dugo imam zelju da napravim puter, ne bas tako jaku ali ono ako se ukaze prilika...kao ova sad, pa da strihiram na bucket listi kulinarskih projekata. Da vidim koja je razlika izmedju domaceg i kupovnog putera. Ako izadje pola kile onda je i finansijski isplativo, pa je win-win.

sve to ima smisla al dzaba. ja kao da imam neku pregradu u mozgu koja pobrise svaki pomen tih praznicnih cream varijanti. to mi se ukaze tek oko praznika. moguce da je to zato sto ja ne koristim cream u ishrani generalno. nisam kinez, ima tu dosta putera, jogurta, pavlake u raznim varijantama al ti cream momenti, to mi se nikad nije primilo. i tako citave godine bauljam pored polica s tim zajebancijama kao da ne postoje. slep kod ociju.

a moram priznati nikad mi nije palo na pamet da pravim svoj puter jer sam smatrao da to treba vrteti do u neosvest. volim dobar puter, nije mi zao dati kintu za to al nikad nisam osetio poriv da pravim puter. susio lososa, pravio kobaje, dimio sireve, pravio pancetu... ma svasta... al puter mi nikad nije pao na pamet.

javi kako je proslo, mozda se i predomislim.

4 minutes ago, adam said:

sve to ima smisla al dzaba. ja kao da imam neku pregradu u mozgu koja pobrise svaki pomen tih praznicnih cream varijanti. to mi se ukaze tek oko praznika. moguce da je to zato sto ja ne koristim cream u ishrani generalno. nisam kinez, ima tu dosta putera, jogurta, pavlake u raznim varijantama al ti cream momenti, to mi se nikad nije primilo. i tako citave godine bauljam pored polica s tim zajebancijama kao da ne postoje. slep kod ociju.

a moram priznati nikad mi nije palo na pamet da pravim svoj puter jer sam smatrao da to treba vrteti do u neosvest. volim dobar puter, nije mi zao dati kintu za to al nikad nisam osetio poriv da pravim puter. susio lososa, pravio kobaje, dimio sireve, pravio pancetu... ma svasta... al puter mi nikad nije pao na pamet.

javi kako je proslo, mozda se i predomislim.

Ni ja ne trosim double cream skoro nikako. Ide malo u glazuru za kolace na istopljenu cokoladu i to je sve.

Puter je jednostavno napraviti. Stavis malo live jogurta u cream i nakon 24-48h sati stavis u Kitchen Aid i sa lopaticom vrtis dok se puter ne odvoji od vode. Ne znam koliko dugo, mozda 10 minuta. Onda se jos samo opere i umijesi da sva voda izadje i ako hoces da dodas soli. Vrlo je jednostavno, a kazu da je razlika ocigledna u korist domaceg, pa da vidimo.

20251228_164828.jpg

Edited by Seabass

butter milk je ubedljivo najbolja marinada za piletinu.

52 minutes ago, aram said:

butter milk je ubedljivo najbolja marinada za piletinu.

Eto i to je dobra ideja. Imam jednu morku pa cu je u butter milk marinirati. To bi mogao biti jedan dobar indijski curry. Taman da promijenim malo, srnetina i hren mi na usi izlaze.

20251230_115609.jpg

20251230_121337.jpg

20251230_122055.jpg

20251230_123224.jpg

Od 1800ml double cream izaslo je malo manje od kile putera. Matematika je dobra; cream sam platio £5.07, a kilo putera je £10-20 ovisno o brandu. Cultured butter bi vjerovatno bio oko £4+/250g tako da sam zadovoljan. Ukus je superiorniji od bilo kod putera koji se moze kupiti u supermarketima, pa bi se isplatilo i da ne izadje jeftinije.

Ovo je bilo lakse nego sto sam mislio da ce biti. Jedina tlaka je oprati mikser i sudje od masnoce ali ako bih ovo radio cesce, vjerovatno bih ustelio neki streamlined proces da manje uprljam.

Sad mi samo ostaje da napravim sourdough leba sa butter milk i da uzivam u puteru dok ne zacepim stentove. Sreca pa je NHS u UK besplatan.

IMG-7938.jpg

da imaju gremlini nešto da jedu.

zaboravio dodatni parmiðan

Edited by nisam ja

Njoke?

Upravo kuvam krompir da napravim jednu turu.

da, samo ja svoje nisam mesio, fala nebesima 🤣

Gulaš od pileće jetrice i šampinjona by me, i česky knedly, loše isečene, by me

IMG_20251230_151224.jpg

Nova godina kuca na vratima...

ezgif.com-optimize.gif

D