Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Now cooking!

Featured Replies

• Popular Post

Karfiol po ivynom receptu

FB_IMG_1758877971107.jpgFB_IMG_1758877977303.jpg

• Replies 11.5k
  • Views 869.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dobro su ispale, ako je verovati alavim ukućanima. Meso sam koristila pola-pola svinjski but i juneću plećku, krčkala se tri sata. Eto, sad i ovo znam da kuvam ✔️

• mammy two shoes
    mammy two shoes

pitanje za sve koji kače slike na ovoj temi. da li vi samo ovolicko pojedete ili posle slikanja dopunite tanjir?    

• Ćufte  

Posted Images

Spremam zapeceni karfiol...

786e136a-b920-4b37-aa2f-0475f82e5bca_tex

D

od karfiola znam da napravim potaz, probacu ovo sa kis mleko/sirom

@Filozof manijak jesi jeo?

Karfiol samo iz turšije.

I one meśavine za supe/čorbe.

Kao glavno jelo, nije moja šolja čaja.

Musaka sa karfiolom je zakon!

Samo ja prelivam sa kiselom pavlakom i jajetom, ne volim mleko

Danas sam mnogo teo mnogo zapoceo.

Neki dan poskidao zadnje jabuke sa drveta i posto su se oko njih vec pocele rojiti musice, morao je da se desi crumble. Dodao sam i neko smrznuto sumsko voce for shits and giggles.

Udj4ylH.jpg

Imam sad turu leba, pa onda pile, a najradije bih sve pobacao i otisao na indijca.

Pork pies

rt6rHh7.jpg

3 hours ago, Seabass said:

Pork pies

rt6rHh7.jpg

Želim da umrem jedući ovo

9 minutes ago, Svemir Zeka said:

Želim da umrem jedući ovo

Ima u njoj 10000 kalorija sigurno. Ja sam pojeo ovu jednu malu i jos se nisam oporavio.

39 minutes ago, Seabass said:

10000 kalorija

Taman!

11 minutes ago, Svemir Zeka said:

Taman!

Evo ti recept, nije uopste tesko napraviti.

Hot water crust pastry:

600g brasna

10g soli

200g svinjske masti (ja sam 170g sm i 30g putera)

300g vode

---

Izmijesaj brasno i so

Mast istopi u vodi i da prokljuca

Izlij vrelu mast i vodu u brasno, izmijesaj kasikom i kad se ohladi da mozes rukama, kratko premijesi da se sve ujednaci. Ne treba dugo mijesiti, tek da se masa izjednaci.

Ja sam u brasno dodao kasikicu kurkurme radi boje ali to je opcionalno. Formirati u pravougaonik, zamotati u plasticnu foliju i ostaviti sa strane da se hladne. Moze se tijesto napraviti i dan-dva ranije, stojace u frizideru, bice ok.

---

Fil:

1kg mljevene svinjetine (10% masti)

12-15g soli

biber po zelji

Mirisne trave: zalfija, thyme, oregano, ruzmarin ili po zelji

Bluk i cluk powder (ili svjezi sitno isjeckan, meni bilo tlaka)

Prezle (odokativno 2-3 sake)

Sve ovo dobro umijesiti

---

Mislim da se tepsija ne mora prethodno mazati puterom, tijesto je masno ne bi trebalo da se lijepi ali ja nisam htio rizikovati pa sam napeljao malo putera. Od 2/3 tijesta oklagijom razvaljati na 3-5mm debljine da prekrije cijelu tepsiju i preko ivica, vodeci racuna da nema zracnih dzepova.

Poredati meso u jednom ravnom sloju od ivice do ivice, od coska do coska.

Od ostatka tijersta oklagijom izvaljati poklopac, probusiti par ventilacionih otvora i prekriti preko tepsije, pritiskajuci po ivicama da se se donji i gornji dio slijepe. Nozem odrezati sto visi i onda prstima naraviti ovaj crimp fazon kao na slici. Premazati zumanjkom odozgo i posuti sa malo flaky salt. Peci na 170-180C jedno 60-70 min.

Pileća kiselo ljuta supa, balkanizovana verzija

kiseloljuta.jpg

1 hour ago, JakeBlues said:

Pileća kiselo ljuta supa, balkanizovana verzija

kiseloljuta.jpg

Kad budes dobre volje, daj detaljan recept, plz. Super izgleda )

musaku od karfiola

Uvek sam dobre volje :)

Disclaimer1 - ovo nije "prava kineska" hot and sour supa, već neka pojednostavljena i brza verzija, sa sastojcima koje uglavnom svi imamo kod kuće. Takođe, dosta recepata poziva da se meso iseče na tračice, pa marinira, pa onda proprži u woku- što je svakao veliki plus za izvlačenje maksimuma arome, ali kao što rekoh, nekad vam više znači da bude brzo i jednostavno nego komplikovano i autentičnije.

Disclaimer2 - klasična kiselo-ljuta supa se najčešće pravi sa svinjetinom, ja pak više volim piletinu, a može da se napravi i skroz bez mesa, isključivo povrćna verzija. Može i skroz veganska opcija, sa povrćnim kockama i bez jajeta na kraju.

Disclaimer3 - ima milion recepeata za ovu supu na netu, treba odabrati onaj koji vam najviše odgovara po polaznim namirnicama i trudu koji je potrebno uložiti da se ovo napravi. Naravno da je bolje da sami napravite svoj bujon, u većini slučajeva će dovoljno dobro biti i ono što može da pruži Takovo, Maggi ili Knorr kocka za supu.

I pošto sam sve to rekao, evo kako je skuvana ova sa fotke:

U lonac sam sipao oko 2 litra vode i u njega stavio tri pileća karabataka, fino oparana, onako sa koskom i sa kožuricom, komad praziluka, onaj zeleni deo, oko 10cm dugačak, i komadić svežeg djumbira, oljušten naravno. I kuvao to oko pola sata nakon što je provrilo na umereno jakoj ringli. U medjuvremenu skidao i bacao penu koja se tu stvarala. Izvadio meso iz lonca u tanjir da se prohladi, kao i praziluk i taj djumbir (to sam bacio), a u lonac stavio 4 kocke za supu (1 kocka je za pola litre) i jedan čen (veći) belog luka, sitno iseckan. Pošto se i piletina kuvala u toj vodi i ona je pustila aromu i mast, što će reći da će supa biti punog ukusa.

Meso odvojio od kostiju a onda sitno iseckao sve (sa kožuricom, tako ja volim) i vratio nazad u lonac koji je sve vreme na ringli.

Kuvao tako jedno 10tak minuta, da se kocke za supu lepo rastvore.

Dalje - 3 manje sargarepe iseckao na "tračice", oko 50tak grama djumbira oljuštio pa i njega isekao na tračice, jednu papriku šilju zelenu isto isekao na tračice, jednu tanku crvenu ljutu papriku isekao na kolutiće, oko 10tak komada crnih kineskih "wood ear" pečurki rehidriranih i iseckanih na tračice (ovo u principu većina nema u svojoj kući uvek, ali imaju da se kupe dehidrirane u kineskim radnjama i vrlo su jeftine, no ako ih nemate nije drama), par komada braon sampinjona iseckano na listiće, i sve to stavio u lonac. Generalno u ovu supu idu šitaki pečurke, ima ih dehidriranih po kineskim i "zdravim" radnjama, ali ja ih nisam imao, imao sam te braon šampinjone. Ima sad tu i drugih "obaveznih" sastojaka, ali da ne zamaramo sada, ko voli autentičnu supu nek recept potraži na netu :) (P.S. nisam ljubitelj tofua, i on ide po protokolu, ja ga ne stavljam). Ako ne možete da nađete svež đumbir može eventualno da se stave jedno dve kašičice đumbira u prahu, ali razlika u ukusu je vrlo primetna u korist svežeg đumbira.

Dodao i oko 2-3 supene kašike soja sosa. Dodaje se obično kombinacija tamnog i svetlog soja sosa - tamni za boju a svetli za ukus. Ali ako nemate i jedan i drugi - ubacite ono što imate. Soja sos i kocke za supu bi trebalo da naprave supu dovoljno slanom. Eventualno možete dodati i malčice soli, ali ne pre nego što probate. Sve je to po vlastitom ukusu i mora da se proba tokom kuvanja.

Dodao i jednu kašičicu šećera.

Onda dodao oko pola kašičice belog bibera (obavezno beli biber) jer sam ranije već ubacio jednu seckanu ljutu papričicu. Onda sam probao supu i dodao još jednu kašičicu bibera. Hoću da kažem da je nivo ljutine koji je nekom podnošljiv i prijatan individualna stvar, ali supa se zove hot and sour, dakle mora da bude ljuta. Umem ponekad da umesto te ljute papričice stavim kašičicu chily flakes (ima u Lidlu redovno, nije skupo), ili čak i Kashmiri ljutu mlevenu papriku (teže se nalazi ovde, ali je zanimljiva jer ima i lepu boju a nije mnogo ljuta). Ali beli biber je po meni obavezan, sve ostalo je stvar ličnih afiniteta.

Kad primetite da je povrće koje ste stavili odmeknulo :) (znači nije skroz mekano i prekuvano, ali je omekšalo), vreme je da dodate gustin. U nekoj činiji pomešajte recimo 3 kašike gustina i malo hladne vode, da bude skroz tečno. Onda lonac sklonite s ringle i u njega polako sipajte ovu mešavinu gustina i vode i lagano promešajte.

Sad je vreme da se ubaci jaje: opet u činiju, možete i tu istu gde je bio gustin, razbijte jedno celo jaje, možete dodati i malkice vode, i umutite ga dobro viljuškom. Sipajte ga polako u vrlo tankom mlazu, onako u krug po površini supe, tako da se od jaja naprave "tračice".

I sada ide onaj deo zbog kojeg se zove "and sour" supa. Sipajte recimo 2 supene kašike jabukovog sirćeta, ako ga imate. Ako nemate, sipajte ono koje imate. Tu originalno ide crno pirinčano sirće, ima da se kupi po bolje snabdevenim kineskim radnjama i u Srbiji, i nije ni skupo, ali kao što rekoh jabukovo je supe zamena. A par puta sam stavljao i neko balzamiko sirće u kombinaciji sa jabukovim (pola-pola) i isto je bilo super. U svakom slučaju sirće se dodaje na kraju, jer ono lako isparava i gubi jačinu tokom kuvanja. Probajte da li je dovoljno ljuto-kiselo, pa korigujte sa još belog bibera i-ili sirćeta.

Ako imate susamovo ulje u kući dodajte sada oko pola kašičice u lonac, a ako nemate - preskočite taj deo.

Promešajte. To je to, gotova je kiselo ljuta supa na "balkanski" način. :)

Sad možete dodati, kao dekoraciju kad se servira u tanjir, praziluk (beli deo i početak zelenog dela) sečen na vrlo tanke kolutiće.

Najvažnije kod ove supe je da bude izbalansirani ukus, da ništa ne preovladava, da se lepo oseti i da je kisela, i da je ljuta i da se oseti ukus pileće supe. Pečurke upotpunjuju onaj "umami" ukus.