September 27, 2025Sep 27 od karfiola znam da napravim potaz, probacu ovo sa kis mleko/sirom@Filozof manijak jesi jeo?
September 27, 2025Sep 27 Karfiol samo iz turšije. I one meśavine za supe/čorbe. Kao glavno jelo, nije moja šolja čaja.
September 28, 2025Sep 28 Musaka sa karfiolom je zakon! Samo ja prelivam sa kiselom pavlakom i jajetom, ne volim mleko
September 28, 2025Sep 28 Danas sam mnogo teo mnogo zapoceo.Neki dan poskidao zadnje jabuke sa drveta i posto su se oko njih vec pocele rojiti musice, morao je da se desi crumble. Dodao sam i neko smrznuto sumsko voce for shits and giggles.Imam sad turu leba, pa onda pile, a najradije bih sve pobacao i otisao na indijca.
September 29, 2025Sep 29 9 minutes ago, Svemir Zeka said:Želim da umrem jedući ovoIma u njoj 10000 kalorija sigurno. Ja sam pojeo ovu jednu malu i jos se nisam oporavio.
September 29, 2025Sep 29 11 minutes ago, Svemir Zeka said:Taman!Evo ti recept, nije uopste tesko napraviti. Hot water crust pastry:600g brasna10g soli200g svinjske masti (ja sam 170g sm i 30g putera)300g vode---Izmijesaj brasno i soMast istopi u vodi i da prokljucaIzlij vrelu mast i vodu u brasno, izmijesaj kasikom i kad se ohladi da mozes rukama, kratko premijesi da se sve ujednaci. Ne treba dugo mijesiti, tek da se masa izjednaci.Ja sam u brasno dodao kasikicu kurkurme radi boje ali to je opcionalno. Formirati u pravougaonik, zamotati u plasticnu foliju i ostaviti sa strane da se hladne. Moze se tijesto napraviti i dan-dva ranije, stojace u frizideru, bice ok.---Fil:1kg mljevene svinjetine (10% masti) 12-15g solibiber po zeljiMirisne trave: zalfija, thyme, oregano, ruzmarin ili po zeljiBluk i cluk powder (ili svjezi sitno isjeckan, meni bilo tlaka)Prezle (odokativno 2-3 sake)Sve ovo dobro umijesiti---Mislim da se tepsija ne mora prethodno mazati puterom, tijesto je masno ne bi trebalo da se lijepi ali ja nisam htio rizikovati pa sam napeljao malo putera. Od 2/3 tijesta oklagijom razvaljati na 3-5mm debljine da prekrije cijelu tepsiju i preko ivica, vodeci racuna da nema zracnih dzepova. Poredati meso u jednom ravnom sloju od ivice do ivice, od coska do coska.Od ostatka tijersta oklagijom izvaljati poklopac, probusiti par ventilacionih otvora i prekriti preko tepsije, pritiskajuci po ivicama da se se donji i gornji dio slijepe. Nozem odrezati sto visi i onda prstima naraviti ovaj crimp fazon kao na slici. Premazati zumanjkom odozgo i posuti sa malo flaky salt. Peci na 170-180C jedno 60-70 min.
October 5, 2025Oct 5 1 hour ago, JakeBlues said:Pileća kiselo ljuta supa, balkanizovana verzijaKad budes dobre volje, daj detaljan recept, plz. Super izgleda
October 6, 2025Oct 6 Uvek sam dobre volje :)Disclaimer1 - ovo nije "prava kineska" hot and sour supa, već neka pojednostavljena i brza verzija, sa sastojcima koje uglavnom svi imamo kod kuće. Takođe, dosta recepata poziva da se meso iseče na tračice, pa marinira, pa onda proprži u woku- što je svakao veliki plus za izvlačenje maksimuma arome, ali kao što rekoh, nekad vam više znači da bude brzo i jednostavno nego komplikovano i autentičnije.Disclaimer2 - klasična kiselo-ljuta supa se najčešće pravi sa svinjetinom, ja pak više volim piletinu, a može da se napravi i skroz bez mesa, isključivo povrćna verzija. Može i skroz veganska opcija, sa povrćnim kockama i bez jajeta na kraju. Disclaimer3 - ima milion recepeata za ovu supu na netu, treba odabrati onaj koji vam najviše odgovara po polaznim namirnicama i trudu koji je potrebno uložiti da se ovo napravi. Naravno da je bolje da sami napravite svoj bujon, u većini slučajeva će dovoljno dobro biti i ono što može da pruži Takovo, Maggi ili Knorr kocka za supu. I pošto sam sve to rekao, evo kako je skuvana ova sa fotke:U lonac sam sipao oko 2 litra vode i u njega stavio tri pileća karabataka, fino oparana, onako sa koskom i sa kožuricom, komad praziluka, onaj zeleni deo, oko 10cm dugačak, i komadić svežeg djumbira, oljušten naravno. I kuvao to oko pola sata nakon što je provrilo na umereno jakoj ringli. U medjuvremenu skidao i bacao penu koja se tu stvarala. Izvadio meso iz lonca u tanjir da se prohladi, kao i praziluk i taj djumbir (to sam bacio), a u lonac stavio 4 kocke za supu (1 kocka je za pola litre) i jedan čen (veći) belog luka, sitno iseckan. Pošto se i piletina kuvala u toj vodi i ona je pustila aromu i mast, što će reći da će supa biti punog ukusa.Meso odvojio od kostiju a onda sitno iseckao sve (sa kožuricom, tako ja volim) i vratio nazad u lonac koji je sve vreme na ringli.Kuvao tako jedno 10tak minuta, da se kocke za supu lepo rastvore.Dalje - 3 manje sargarepe iseckao na "tračice", oko 50tak grama djumbira oljuštio pa i njega isekao na tračice, jednu papriku šilju zelenu isto isekao na tračice, jednu tanku crvenu ljutu papriku isekao na kolutiće, oko 10tak komada crnih kineskih "wood ear" pečurki rehidriranih i iseckanih na tračice (ovo u principu većina nema u svojoj kući uvek, ali imaju da se kupe dehidrirane u kineskim radnjama i vrlo su jeftine, no ako ih nemate nije drama), par komada braon sampinjona iseckano na listiće, i sve to stavio u lonac. Generalno u ovu supu idu šitaki pečurke, ima ih dehidriranih po kineskim i "zdravim" radnjama, ali ja ih nisam imao, imao sam te braon šampinjone. Ima sad tu i drugih "obaveznih" sastojaka, ali da ne zamaramo sada, ko voli autentičnu supu nek recept potraži na netu :) (P.S. nisam ljubitelj tofua, i on ide po protokolu, ja ga ne stavljam). Ako ne možete da nađete svež đumbir može eventualno da se stave jedno dve kašičice đumbira u prahu, ali razlika u ukusu je vrlo primetna u korist svežeg đumbira.Dodao i oko 2-3 supene kašike soja sosa. Dodaje se obično kombinacija tamnog i svetlog soja sosa - tamni za boju a svetli za ukus. Ali ako nemate i jedan i drugi - ubacite ono što imate. Soja sos i kocke za supu bi trebalo da naprave supu dovoljno slanom. Eventualno možete dodati i malčice soli, ali ne pre nego što probate. Sve je to po vlastitom ukusu i mora da se proba tokom kuvanja.Dodao i jednu kašičicu šećera.Onda dodao oko pola kašičice belog bibera (obavezno beli biber) jer sam ranije već ubacio jednu seckanu ljutu papričicu. Onda sam probao supu i dodao još jednu kašičicu bibera. Hoću da kažem da je nivo ljutine koji je nekom podnošljiv i prijatan individualna stvar, ali supa se zove hot and sour, dakle mora da bude ljuta. Umem ponekad da umesto te ljute papričice stavim kašičicu chily flakes (ima u Lidlu redovno, nije skupo), ili čak i Kashmiri ljutu mlevenu papriku (teže se nalazi ovde, ali je zanimljiva jer ima i lepu boju a nije mnogo ljuta). Ali beli biber je po meni obavezan, sve ostalo je stvar ličnih afiniteta.Kad primetite da je povrće koje ste stavili odmeknulo :) (znači nije skroz mekano i prekuvano, ali je omekšalo), vreme je da dodate gustin. U nekoj činiji pomešajte recimo 3 kašike gustina i malo hladne vode, da bude skroz tečno. Onda lonac sklonite s ringle i u njega polako sipajte ovu mešavinu gustina i vode i lagano promešajte. Sad je vreme da se ubaci jaje: opet u činiju, možete i tu istu gde je bio gustin, razbijte jedno celo jaje, možete dodati i malkice vode, i umutite ga dobro viljuškom. Sipajte ga polako u vrlo tankom mlazu, onako u krug po površini supe, tako da se od jaja naprave "tračice".I sada ide onaj deo zbog kojeg se zove "and sour" supa. Sipajte recimo 2 supene kašike jabukovog sirćeta, ako ga imate. Ako nemate, sipajte ono koje imate. Tu originalno ide crno pirinčano sirće, ima da se kupi po bolje snabdevenim kineskim radnjama i u Srbiji, i nije ni skupo, ali kao što rekoh jabukovo je supe zamena. A par puta sam stavljao i neko balzamiko sirće u kombinaciji sa jabukovim (pola-pola) i isto je bilo super. U svakom slučaju sirće se dodaje na kraju, jer ono lako isparava i gubi jačinu tokom kuvanja. Probajte da li je dovoljno ljuto-kiselo, pa korigujte sa još belog bibera i-ili sirćeta.Ako imate susamovo ulje u kući dodajte sada oko pola kašičice u lonac, a ako nemate - preskočite taj deo.Promešajte. To je to, gotova je kiselo ljuta supa na "balkanski" način. :)Sad možete dodati, kao dekoraciju kad se servira u tanjir, praziluk (beli deo i početak zelenog dela) sečen na vrlo tanke kolutiće. Najvažnije kod ove supe je da bude izbalansirani ukus, da ništa ne preovladava, da se lepo oseti i da je kisela, i da je ljuta i da se oseti ukus pileće supe. Pečurke upotpunjuju onaj "umami" ukus.