December 31, 2025Dec 31 16 hours ago, Svemir Zeka said:Gulaš od pileće jetrice i šampinjona by me, i česky knedly, loše isečene, by meSvaka cast za knedle! Kupljene gotove (gde) ili pravljene?
December 31, 2025Dec 31 4 minutes ago, vracharac said:Svaka cast za knedle! Kupljene gotove (gde) ili pravljene?U Pragu kupljene mada mislim da mogu i da se naprave, ne naročito teško...baš ću da proučim. Ove su obične, mogu recimo one s iseckanim hlebom, pa umešeno u dodatno testo. I doda se krompir u testo, i tako
December 31, 2025Dec 31 vrlo je jednostavno. a ne dodaje se krompir u ove obične, to je više švapski stil. te sa krompirom budu gumastije, zbijene, ja ih ne volim. a najbolje ih je seći koncem, dok su još tople. omotaš konac oko valjka i zategneš.
December 31, 2025Dec 31 25 minutes ago, Svemir Zeka said:U Pragu kupljene mada mislim da mogu i da se naprave, ne naročito teško...baš ću da proučim. Ove su obične, mogu recimo one s iseckanim hlebom, pa umešeno u dodatno testo. I doda se krompir u testo, i takoMoja zena je svojevremeno pravila slovenacku varijantu - hleb se umota u krpu pa se kuva na pari pa secka i onda ne secam se dalje, ali to ispadne iato zbijeno
December 31, 2025Dec 31 pa da, ovo se ne uvija u krpu, mora da ima prostora da se širi. samo treba paziti da voda ne ključa prejako, da se ne raspadne.
December 31, 2025Dec 31 Pre dva dana usolio i zacinio, danas zapekao u tiganju, tek toliko da "zatvorim" malo komad.Pa na resetku iznad povrca, ulio i malo bujona, malcice i vina, zamotao u foliju i sad ce na jedno 4 sata na 150 stepeni. Edited December 31, 2025Dec 31 by JakeBlues
January 6Jan 6 Srećni praznici svima koji slavimo po Julijanskom kalendaru!P.S. na zahtev publike je moralo nešto "kašikom", i eto...
January 6Jan 6 2 hours ago, JakeBlues said:Srećni praznici svima koji slavimo po Julijanskom kalendaru!P.S. na zahtev publike je moralo nešto "kašikom", i eto...Sad ide na terasu da odmara do sutra...
January 6Jan 6 Ja sam cistio i pripremao sarana veceras, to je toliko ljigavo stvorenje da smo se jurili dobrih 20 min. Sekunda je falila da ga zavitlam s balkona. No dobro. Srecni praznici.
January 12Jan 12 On 28. 12. 2025. at 17:54, aram said:butter milk je ubedljivo najbolja marinada za piletinu.Od sasd kupujem buttermilk redovno. Juce sam umutio jos 500ml dbl creama u puter i od buttermilka napravio marinadu za piletinu. Buttermilk, garlic powder, onion powder, salt & pepper, simples. Pilece karabatke dekostirao i stavio u marinadu oko sat vremena. Kosti i kozu sam zapekao u relni sa nesto luka, bluka i par mirodjijskih biljki iz baste (bay i thyme). Kad se zapeklo, deglazirao sa malo bijelog vina, prebacio u serpu, dodao vode i kuhao oko sat. Stock done.Marinirane karabatke proprzio na homemade puteru, pa dodao kasiku engleskog senfa, nekog povca, jos malo bvina, stock i buttermilk marinadu. Redukovao pola i dobio sam fenomenalan fricassee. Zaboravio sam okinuti fotku, drugi put.
January 21Jan 21 Ne znam za koji je ovo topik, ali jeste o ishrani. Evo danas sam prvi put u životu čula da neko jede samo hranu koja se spremi i pojede odmah.Ostavljanje u frižideru, pa jedenje sutra, pa čak i kasnije, od ujutru do uveče (bilo uz podgrevanje ili ne) je apsolutni 'nou gou'.Ja zaista prvi put čujem da je nekome to apsolutno moranje. I to ne jedna, nego za istim stolom još jedna osoba prijavi da i ona tako.Razlog: prvoj osobi "se gadi" da jede od juče, druga -tako je njena majka uvek radila i to joj je normalno.Dosta zajebano za time management u toku radne nedelje, ali eto, ima i toga...
January 23Jan 23 Bogami kod mene bi dobili hranu i od 5dana u frižideru 😁Ali to je maxMislim da je jednom nešto bilo 7dana ništa joj nije falilo ali ne bih preporučilaI često od ostosa nekoliko ručkova u toku nedelje nastane bar jedan u razmaku od 3-4 dana.. Ali ok ako tako vole njihova stvar, tj problem 😁