April 6Apr 6 1 minute ago, Lancia said:To je ovo?¿ beloruski coldwave Da, ta kompozicija je na reči pesme ruskog pokojnog pesnika Borisa Rižija... Edited April 6Apr 6 by alkibijad
April 6Apr 6 7 minutes ago, alkibijad said:Da, ta kompozicija je na reči pesme ruskog pokojnog pesnika Borisa Rižija...Izvršio je samoubistvo.Studijsku verziju (dole) je gledalo, ili tačnije slušalo 77M, a nije spot. Treba neko mlađi da objasni zašto su popularni. Mi stariji ovo posmatramo samo kao fenomen, barem ja tako mislim.Evo šta sam napisao posle njihovog nastupa na Exitu:MOLCHAT DOMA (Main)Nakad smo ovo zvali dark a sad je darkwave. Hladni i ozbiljni Belorusi. Dobro poznati zvuk iz 80-tih, nešto osavremenjen. Nastupaju u magičnim trenucima na tvrđavi, kada Sunce zalazi. Nemaju bubnjara, a formacija gitara i bas brzo i lako se transformiše u dve klavijature. Jezik nije prepreka, sve je na svom mestu. Začuđujuće mnogo ljudi zna tekstove. Jedini mali minus ide na račun toga što je ipak u pitanju reciklaža.
April 6Apr 6 1 minute ago, klimt said:Izvršio je samoubistvo.Znam za Rižija.Otišao je sa 27 kao što jednom delu talentovanog svita priliči.Imam i zbirku poezije, preporučujem.
April 7Apr 7 20 hours ago, klimt said:Treba neko mlađi da objasni zašto su popularni. Mi stariji ovo posmatramo samo kao fenomen, barem ja tako mislim.Koliko ja znam, ova pesma je postala popularna preko tiktoka, gde su je stotine hiljada korisnika koristili za svoje kratke kreativne snimke. Pretpostavljam da im je ta hladna-brutalizam estetika služila da prenesu sličnu emociju kroz svoje uradke. Jedino je misterija kako dođe do toga da pesma postane viralna na prvom mestu.Isto se desilo i sa The King Khan & BBQ Show – Love You So pre 2-3 godine. Pesma je inače izašla 2005 godine. A najbizarniji primer je turbofolk pesma Helikopter, koja je iznedrila "Helikopter challenge" na društvenim mrežama.
April 9Apr 9 Molchat Doma je bila rasprodala Drugstore pre covida. To im je bio prvi nastup u Srbiji.
April 13Apr 13 URM 2026.(Uskršnji rok maraton)12.04.2026.Bašta Kulturnog centra ŠabacTradicionalna manifestacija pokrenuta sa namerom da se predstave mladi neafirmisani bendovi. Sada se održava uglavnom po receptu: nekoliko šabačkih izvođača, plus novi bendovi sa strane, plus poznat bend iz Srbije ili nekog drugog ex-Yu prostora.Mare MariniSimpatični, stariji, šabački bluzer. Sam sa svojom gitarom.SpržPamtim ih kao punk dečake iz komšiluka, a sad su odrasli ljudi. Pevač Toma nosi majicu benda Pentagram. Nije slučajno, oseća se malo skretanje ka metalu.Trnje i kamenjeBeogradski stoner rok bend. Pevač okitio stalak za mikrofon nekom plastičnom lozom. Nisu loši.Branislav ŠaracKao dete prejeo se divljih jagoda, i od toga mu ni dandanas nema pomoći. Jedini plus dobija ne lepu basistkinju i bubnjaricu. Basistkinja je inače iz Šapca.Sva četiri izvođača imala su po pola sata. ZosterZvezda večeri izašla je u 23:20. To mi je bilo neobično jer se URM uglavnom završavao u ponoć. Svira se napolju, okolo su zgrade. Međutim, očigledno su dobili dozvolu, Zoster je svirao puna dva sata.Treći put ih gledam, njihova popularnost i dalje raste. Publika ih stvarno voli. Hercegovačke surovosti i ostale ludorije su i kod nas stoprocentno razumljive. Polako grade "Tadijin univerzum". Meni su i dalje najbolje numere, sa početka karijere, sa elementima reggae muzike. "Sve čega nema" očigledno sve češće ispada sa setliste. Bila je i najnovija "Dok si spavao". Na bis idu "Američki film" i "Gavrilo". Prođe naš lokalni festival, retka prilika da se nešto vidi u ovom pustom gradu.Dodatak:1. Kimono My HouseNa dan festivala čujem se sa prijateljicom i ona, koja voli Zoster, kaže mi da će obući kimono. Rekoh joj da ću onda stajati minimum pet metara od nje. Kaže, ne brini, samo ću ga poneti i u nekom trenutku obući. Pomislih, baš utešno. Međutim, pola sata pre nego što je trebalo da se nađemo, kuka i javlja da je spopao stomačni grip. Šaljem joj na kraju fotografiju benda kako se opraštaju sa publikom. Mario je naravno u kimonu. Ona komentariše: "Lep mu kimono 😍. Al je mindža što nosi majicu ispod na 15 stepeni". 2. Pivo s roziSvako malo, u toku večeri, proveravao sam na telefonu kako teče prebrojavanje glasova sa izbora u Mađarskoj. Kad je sve bilo rešeno, tako mi je leglo Jelen pivo (jedino u ponudi), koje inače ne podnosim.
April 14Apr 14 Tortoise - 12.04.26 Technikum, MünchenProstor u kome svira dosta dobrih grupa (pored ostalog i Crvena Jabuka ), tu gledao GoGo Penguin i Gluecifer, ali betonska konstrukcija nije do kraja izolovana pa krece ozbiljna vibracija krova i zidova na jace basove i efekte. Tortoise lepo zapoceli, krenula histerija u publici, pa malo muzike za liftove, pa opet sjajna svirka, na kraju koncerta se upitah, sta je ovo, zasto ovoliko kratko, pogledam na sat, 70 min. Vreme je proletelo, kao da je koncert trajao 40-ak min. Vidno raspolozena publika je iscupala jos dva bisa i to je to. Veoma prijatno iznenadjenje, kao sto je poznato, osim starog gnoma koji svira bas ili gitaru, ostali se smenjuju na instrumentima, u par pesama su dva bubnja, u sledecoj tri gitare, pa opet rotacija, samo belobradi menja gitare i povremeno svira bas. Mrch je bio fokusiran na ploce koje su bile 40e (cela diskografija je mogla da se kupi), potpisane ploce 50e, cdovi 15e i majice 35. Koliko sam video nisu se naprodavali ploca, zasluzeno jer se moze dosta povoljnije naci u online shopovima. Jutros htedoh da provetim ima li snimaka, kad ono .... potpuno isti koncert odsviran u Kelnu u januaru i sta setlista, isto odsvirano. Tu sam se malo razocarao, naucili koreogafiju i nema promena i improvizacije. Sve nastrebano. Evo kako je bilo u Karlsruheu, potpuno ista prica u Minhenu.https://youtu.be/r_gl5lRUq_o?t=4 Edited April 14Apr 14 by wayfaring stranger
April 17Apr 17 Sinoc u Vukosavi. Robot Johnson Dub Experience. Vlaca, Bomla i Vucha. Lici na Silu, dobra svirka. Hvala ljudi, nastavite, strasni muzicari i ikone BGD scene. Edited April 17Apr 17 by DCI Banks
April 22Apr 22 Subota, 25april. klub Dim. Neka vrsta Matine nastupa, 6h, 18-00. Cosmo Vitelli. Ocekujem najbolju tehno zurku godine.
April 27Apr 27 Dobar nastup Cosma u Dimu, prema ocekivanju, oko 100 ljudi, svi su bili ok, dosta densa, cak je zaigrao i matori rejver DCI, videh poznatu ekipu Brku i ostaleNazalost ne odoh na Hugh Cornwella, the Stranglerse sam gledao bez njega ali godine nekako.Ok, next: Underworld @ Arsenal a mozda padne i nesto pre. Edited April 27Apr 27 by DCI Banks