March 31Mar 31 8 hours ago, goofs said:Bio je post negde na webu - rangiranje domaćih ”rok” bendova oformljenih posle 2000te po broju slušanja na Spotify platformi.Mortal Kombat bend u sredini liste i Buč Kesidi pri vrhu, i sve ostalo su neke pevaljke, meni nepoznata imena i neki leksingtoni.A kako se na tom listama kotira Ničim izazvan? Pitam se druga. Dobro nam i ide kad se ovakve pojave primaju na muzičkoj sceni...Nego, malo lepih vesti...ja upravo saznao da Cardigans dolaze u Kg. Ninaaa, maj lav 😍
March 31Mar 31 On 26. 3. 2026. at 18:55, alkibijad said:StojkeBalkanrockAleksandar Stojković St (Još gori): "Još sve gori u borbi...intervju: Nebojša KostićDeo intevjua iz Rockomotive:ST: Previše je bilo toga i ceo moj život je bio samo to: muzika, filmovi i knjige. U jednom trenutku je to prestalo da radi i onda sam ja to morao da pustim. Zašto je dobro kada se to desi? Jer tada možeš da kažeš: „E, sada znam zašto mi se ovo sviđa, nije zbog toga što sam u Boru i nemam izbora“. Kad vratim film… To je bilo najzdravije što sam ja mogao da radim u tom gradu i u tom trenutku: da gledam filmove, čitam knjige i slušam muziku. To je bio moj drugi svet i u jednom trenutku je to prestalo da radi, pa sam morao da uđem u ovaj realni svet i vidim šta mi se zaista sviđa, a šta ne. Tada je muzika dobila novo značenje, jer više nije bila fake, nije dolazila iz nužde, iluzije i fantazije. Sada mi muzika pomaže da se osećam bolje i da mi život ima više smisla. Imam i dete, pa ne mogu sebi da priuštim nikakvo padanje, depresije i slično. Mislim, mogu, naravno… Ali, ne smem.https://rockomotiva.com/razgovori/st-alen-i-nenad-sinkauz-jos-gori-fer-je-da-ponudimo-nesto-novo/ Edited March 31Mar 31 by alkibijad
April 1Apr 1 On 31. 3. 2026. at 10:56, wayfaring stranger said:Sorry, ali ja ne verujem sta čitam. Azra i BK u istoj rečenici, makar i nesvesno. Nisam veliki fan Azre (takodje mislim da je precenjen bend, ali dobar), ali itekako postujem. Voleo bih da vidim da li je ovo stvarno omaž tome, iako mislim da nema veze.Zaboravih juče. Muziku i sve oko nje možeš da posmatraš kroz više objektiva.Većina nas se zakači na nešto: emocionalno i energetski. Imaš i neke koji idu putem estetike, trenda, svetonazora, ponekad i snobovski, pozerski ili da ne ispadnu bezveznjaci u društvu...Moji komentari vezani za BK su bili fenomenološki. Ne znam nijednu njihovu stvar, kao ni ogromnog broja bendova ili pesama 21. veka, jer me ne dotiče kao nekad emocijama i energijom. Koliko god hvalili ovaj ili onaj bend današnjice, nikad više neću kao nekada uzeti pa preslušati milion puta neki bend i pesmu dok harmonija/melodija/ritam ne uđe u krvotok zauvek. Edited April 1Apr 1 by alkibijad
April 1Apr 1 On 31. 3. 2026. at 9:23, alkibijad said: U principu ako stvaralaštvo nekog autora (benda) smatrate umetnošću onda ste neophodni kao publika koja daje "povratnu informaciju" autoru (bendu) da bi se proces umetničkog stvaralaštva zaokružio.Nema ovde žrtava i krivaca, nego je samo crtica.Pita mene neko jednom davno za iskreno mišljenje - baš želiš iskreno - da, samo iskreno - šta mislim o novom albumu. Kažem ne sviđa mi se kao prethodni, nije super, nije loš ali, niti sam ja publika za to... I unakazi vas producent, ravno zvuči.Izađu recenzije, slično što sam rekao.Nikad nisam dobio ni "ćao" kad se vidimo, opet, ja nisam bio baš diplomata.Obostrano povređivanje niskog intenziteta, bez trajnih posledica.Imam nekog od "velikih" muzičara u familiji i interesantno mi je kako ljudi imaju crno-belo mišljenje o toj osobi. Ne pokušavaju da gledaju objektivno i taj sud im ne bih promenio čak ni da pokušavam, a ne želim, pošto ima tu suviše privatnih stvari.
April 1Apr 1 5 minutes ago, Malkmus said:Nema ovde žrtava i krivaca, nego je samo crtica.Pita mene neko jednom davno za iskreno mišljenje - baš želiš iskreno - da, samo iskreno - šta mislim o novom albumu. Kažem ne sviđa mi se kao prethodni, nije super, nije loš ali, niti sam ja publika za to... I unakazi vas producent, ravno zvuči.Izađu recenzije, slično što sam rekao.Nikad nisam dobio ni "ćao" kad se vidimo, opet, ja nisam bio baš diplomata.Obostrano povređivanje niskog intenziteta, bez trajnih posledica.Imam nekog od "velikih" muzičara u familiji i interesantno mi je kako ljudi imaju crno-belo mišljenje o toj osobi. Ne pokušavaju da gledaju objektivno i taj sud im ne bih promenio čak ni da pokušavam, a ne želim, pošto ima tu suviše privatnih stvari.Vrlo kompleksno. Zavisi da li se radi o mejnstrim izvođaču ili donekle alternativnom bendu.Autoru koji više radi zanatski (jedan u nizu albuma) pa neka kritika proglašava to stvaralaštvo i za umetnost ili možda je zaista autor sa umetničkim pretenzijama.Za ovo prvo, da li je Čorbin, Bajagin ili sl. ovaj ili onaj album bolji ili gori, to ne znam. Sa muzičarima koji su prevashodno zanatlije (mada ni tu nema čistog obrasca), nisam sarađivao. Ako umetniku daješ refleksiju na njegovo umetničko delo, onda uglavnom ne govoriš da je ravno ili da je loša produkcija, nego pokušavaš emocijama, svojim iskustvom, kulturološkom pozadinom da uđeš u priču i da shvatiš zašto je ravno i zašto je produkcija takva.Postoje bendovi jahači stila, koji sviraju isti album (kroz mnogobrojne albume) ceo život, jer su jednom postali uspešni sa nečim. Ima i onih koji sazrevaju, daju presek svog trenutnog stanja, svojih interesa, svog senzibiliteta. Oni koji daju nadgradnju nekog stila ili spajaju često nespojivo na sebi svojstven način. Recimo neki gothic bend nabaci plastični zvuk doboša koji ti je užasan. Ti možda možeš povezati da je u pitanju protivteža i da bend daje kroz taj postupak određenu duhovitost ili banalnost, da sve ne sklizne u neko definitivno crnilo.A što se tiče crnog ili belog o sebi i kod muzičara, a i šire, u pitanju je jači ego, kao i kod većeg broja ljudi inače.Zavisi i ko se zbog čega izražava muzikom... Da nešto pokušava da stvori ili da zaleči nešto u sebi. Ili oba i ko zna šta još... Edited April 1Apr 1 by alkibijad
April 3Apr 3 Mini koncert Još gori za youtube kanal Gospoda i pustolovihttps://www.youtube.com/watch?v=c3DgmM9hVa8
April 4Apr 4 Sinoć je Mizar odsvirao koncert u sali Makedonske Filharmonije povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja benda 1981. godine. Nisam saznao detalje. Za sada naleteh samo na ovaj snimak (i još nekoliko) na youtube. Nadam se da će bend izdati novi album ove godine i da će poći na neku mini turneju, barem većim gradovima regiona...https://www.youtube.com/watch?v=qneILXKsLsw
April 5Apr 5 19 hours ago, alkibijad said:Sinoć je Mizar odsvirao koncert u sali Makedonske Filharmonije povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja benda 1981. godine. Nisam saznao detalje. Za sada naleteh samo na ovaj snimak (i još nekoliko) na youtube. Nadam se da će bend izdati novi album ove godine i da će poći na neku mini turneju, barem većim gradovima regiona...https://www.youtube.com/watch?v=qneILXKsLswДве Чапине изјаве које су ми се допале, а успео сам да их пронађем поводом концерта у Филхармонији:Горазд: Суштина сваке праве уметности је да пренесе ауторску поруку. Никада нисам рачунао само да се додворавам публици, која зна да препозна „Fake“. Када имате искрен приступ, немате проблем да ћете бити погрешно протумачени.Везано за симболику песме Вардар е СтиксГоразд: Наше друштво подсећа на „Твин Пикс“, наизглед нормално, али у суштини дубоко девијантно и перверзно. Ако наставимо да живимо без визије и јасне друштвене стратегије и одговорности, неизбежно се суочавамо са поплавом.
April 6Apr 6 Može li neko da mi pojasni tajnu popularnosti tog benda?Naleteo sam na njih na Exitu, kada su svirali pre Kejva. Edited April 6Apr 6 by Ras
April 6Apr 6 1 hour ago, Ras said:Može li neko da mi pojasni tajnu popularnosti tog benda?Svaka generacija nađe načina da bude privučena estetskim isijavanjem mraka. Ako ćeš da analiziramo pesme i albume, to je već poduhvat koji bi trajao više dana.