October 3, 2025Oct 3 Meni se i njena Titova biografija dopala, ali to mi se (bar) čini da još nije prevedeno (?). Baš i nisam od neke pomoći.
October 3, 2025Oct 3 Author 4 hours ago, Tihajeza said:Nisam, a i nema ih po online knjižarama, sve rasprodato.imas njenu istoriju jugoslavije na scribd-uvrijedi je procitati Edited October 3, 2025Oct 3 by morgana
October 3, 2025Oct 3 8 hours ago, Tihajeza said:Jesi čitao? Valjda li?Da li se bavi samo raspadom (tako mi neki prikazi sugerišu) ili sve lepo od kulina bana do kraja?Nisam još, stoji na polici. Čitao delove samo na Velikim Pričama, pre nego što je izašlo kod Akademske knjige. Prema tom iskustvu, mislim da vredi čitanja.
October 5, 2025Oct 5 @Sludge Factory Otkud averzija prema Pinčonu (da ne zatrpavam tamo diskusiju o PTA)?
October 5, 2025Oct 5 8 hours ago, Ras said:@Sludge FactoryOtkud averzija prema Pinčonu (da ne zatrpavam tamo diskusiju o PTA)?Nemam neki konkretno epohalan razlog. Nije mi leglo i nije me povuklo da citam dalje. Ok, malo sam ja i baksuz i inadzija i ne uvek, ali ponekad me hajp oko necega odbije, a ponekad se ispostavi da nije bilo razloga.Nesto slicno mi se desilo i sa Kormakom Makartijem, piscem koji bi po svim "parametrima" meni trebalo da se svidi, ali nije islo, nismo kliknuli. Zakljucio sam da je mozda i do toga sto sam citao na srpskom, ne zato sto su prevodi bili losi, jer nisu, vec zato sto imam utisak da je to kao da citam tekstove rokenrol pesama prevedene na srpski, gubi se tu nesto u jeziku, vise nego inace. Svakako planiram da im dam sansu obojici opet, mozda trenutak kad dam ih citao nije bio dobar i pravi, mozda mi je trebalo dodatno sazrevanje, makar u jednom cosku duse. Videcemo. EDIT: Setih se da mi je recimo No Country for Old Men super film. Mozda Pinconu dam sansu ponovo nakon sto prvo odgledam Inherent Vice, kao sto je NCFOM jedan od razloga sto nisam odustao od Makartija zauvek. Dodao bih da inace imam problem sa tim savremenim 'ozbiljnim' piscima, koji se odavno vec i akademski obradjuju i priznati su, poput Ostera, Barnsa, Makjuana, Martina Ejmisa, Isigura, i sl. od kojih su mi se samo neke Makjuanove stvari bas dojmile. Pitao sam se sta je problem i zakljucio da ima mnogo do toga sto svi oni zloupotrebaljavaju zanrosvku knjizevnost (koju mnogo volim) sto mi se ne dopada uopste. Edited October 5, 2025Oct 5 by Sludge Factory
October 5, 2025Oct 5 Đe me nađe sa Kormakom, evo mi započet Krvavi meridijan, ostavljen, pa nastavljan jedanaest puta - smor! Sad me svrbi da čitam novih jedanaest knjiga, ali rekoh daj još jednom da probam ovo što je nedovršeno. I u sklopu priprema, pre jedno tri dana pustim sebi razgovor o Meridijanu sa YT kanala Vredno priče i onda počne da me nervira sve kod sagovornika - i njegova dikcija, i poštapalice, i boja glasa, ma sve! i prekinem i to na trećinu. Sa Pinčonom sam se svojevremeno upoznao putem zbirke priča za Samizdat, Smrt i milost u Beču i u to vreme mi je baš bilo privlačno. Naknadno čitanje te zbirke, ostavilo mi je toplo-hladno utisak. Objavu broja 49 jako volim i takođe sam čitao više puta.V nisam ni probao.
October 5, 2025Oct 5 48 minutes ago, Ras said:Đe me nađe sa Kormakom, evo mi započet Krvavi meridijan, ostavljen, pa nastavljan jedanaest puta - smor! Sad me svrbi da čitam novih jedanaest knjiga, ali rekoh daj još jednom da probam ovo što je nedovršeno. I u sklopu priprema, pre jedno tri dana pustim sebi razgovor o Meridijanu sa YT kanala Vredno priče i onda počne da me nervira sve kod sagovornika - i njegova dikcija, i poštapalice, i boja glasa, ma sve! i prekinem i to na trećinu. Ja sam izgurao Krvavi meridijan (jbg, ipak je to Laneganova omiljena knjiga), i to cak brzo, ali isto ostao ravnodusan. Poceo sam i taj razgovor da gledam jednom prilikom pa morao da prekinem. Taj lik je inace doktorirao na poeziji Nika Kejva i to izdao i kao knjigu (https://delfi.rs/knjige/190930-nik-kejv-i-poetika-prestupa-knjiga-delfi-knjizare.html), slusao sam ga na promociji ovde u KG i delim s tobom utisak, bio je neimpresivan. Imam knjigu ali je nisam procitao, trenutno mi Kejv nije na listi prioriteta. Objavu broja 49 cu i da citam jednog dana kad budem resio, to mi deluje da je reprezentativno i da ce biti dovoljno. Ne secam se ni sta sam probao, mozda V. Onu Gravitaciju ne bih bas.
October 5, 2025Oct 5 Krvavi meridijan je na trenutke vrhunski. No country for old men me nije dojmio.The Road me se najviše dojmio…
October 5, 2025Oct 5 3 hours ago, Ras said:Đe me nađe sa Kormakom, evo mi započet Krvavi meridijan, ostavljen, pa nastavljan jedanaest puta - smor!Nije 11, ali je 2-3. Ne mre se nikako.
October 5, 2025Oct 5 Čisto da se pohvalim da sam ovo pročitao. Ozbiljan projekat. 650 strana. Ne znam ni sam kako sam uopšte počeo, uzimajući u obzir potpuni nedostatak slobodnog vremena. Prilično dobra biografija, u sitna crevca. Fascinantan život, zanimljiviji mi je kao lik nego kao pisac.
October 8, 2025Oct 8 Držim da može da bude zanimljivo i najširim čitalačkim drugovima krugovima a na ćoše. Edited October 8, 2025Oct 8 by makaronee
October 11, 2025Oct 11 Da se vratim na pitanje i knjizi od istoriji Jugoslavije.Imam kod kuće primerak "Srbi i Jugoslavija, izgubljeni vek" od Ljubodraga Dimića.Jel valja to? Da li se bavi samo srbstvom?Vidim da je izdavač ista kuća koja izdaje Mila Lompara, koga ovde pominjete često, ali nisam ukačila do kraja zašto.
October 11, 2025Oct 11 Kratka, govori o Omonu Krimonazovu koji od detinjstva mašta da postane kosmonaut, te o njegovom školovanju u sovjetskoj pilotskoj školi i ekspediciji na mesec za koju biva izabran. Fenomenalni detalji, npr. kada opisuje modele aviona pa inserte iz ratnih filmova ,koje je gledao kao klinac- sve spojeno deluje veoma živo i ubojito. Ima i genijalni lajtmotiv ručka (koji mu se stalno servira, od dugog školovanja i kao poslednji ručak pred poletanje: piletina, pirinač i kompot i kako ga od kompota uvek spopadne tuga). Za prvenac- roman frca od zaraznog entuzijazma. Preporuka. Drugi njegov roman nisam čitao. "Svi moji dečiji snovi o budućnosti nastali su iz lake tuge koja te obuzima onih večeri, odvojenih od čitavog ostalog života, kada ležiš u travi pored ostataka tuže vatre, na zapadu se još rasplinjavaju ljubičaste trake sunca koje je upravo zašlo a na istoku se već vide prve zvezde. Malo šta sam video i doživeo ali mnogo toga mi se sviđalo i uvek sam smatrao da će let na Mesec sadržati u sebi sve pored čega sam prolazio, nadajući se da to sretnem kasnije, definitivno i zauvek; kako sam mogao znati da ono najbolje u životu uvek vidiš tek krajičkom oka?"
October 12, 2025Oct 12 11 hours ago, pariah said:Drugi njegov roman nisam čitao."zivot insekata" je drugi roman. prva knjiga koju sam procitao na ruskom.
October 12, 2025Oct 12 5 hours ago, banecare1 said:"zivot insekata" je drugi roman. prva knjiga koju sam procitao na ruskom.I kako ti je bilo prvi put?