October 13, 2025Oct 13 17 hours ago, pariah said:I kako ti je bilo prvi put? mucenje. nisam ni punu godinu ucio jezik kada sam uzeo da citam u originalu. bolje da sam krenuo sa nekim sovjetskim slikovnicama
October 14, 2025Oct 14 Это всё квантовая физика! Непочтительное руководство по фундаментальной природе всего / Жереми Харрис, 2024.J. Harris, 2021.Vickast, sažet i jasan vodič kroz čudesnisvijet interpretacija fenomena kvantne mehanike, od Planka, Nilsa Bora i teorije kolapsa, preko raznih njueiđova Čopre/Gosvami do Everetovog koncepta multivaseljene - dotle sam stigao, 401/532.
October 16, 2025Oct 16 Svi ti lepi konji - Kormak MakartiMust read za svakog ljubitelja westerna. Vrhunska proza, predivne lirske rečenice, konji, Teksas, Meksiko - "divan i pust, divalj i okrutno civilizovan i idilično, ponekad i komično putovanje do mesta gde se snovi plaćaju krvlju".Mislim da bi svako ko želi da čita Kormaka trebalo da krene od ove knjige i Granične trilogije, Kontrast je upravo izdao po prvi put na ovim prostorima i druga dva dela, Prelaz i Gradove u ravnici.
October 17, 2025Oct 17 imate popust na ceo komplet na njihovom sajtu, oko 2.200 za sve tri. valjda će važiti i na sajmu, pa da pazarim tamo...
October 17, 2025Oct 17 "Zamalek" -Tiago (tek pocela)Upravo procitala "Nove svetove fantastike" (odabrao Teri Kar) iz '70ih, koje je moj otac odnekud verovatno tih godina doneo u originalu. Bas su dobre price, nije cudo da je Kar bio tako poznat medju ljubiteljima fantastike. Ponela me masta da knjigu jednog lepog dana prevedem i sama izdam (masta na najjace) jer vidim da nema nijedno izdanje na Balkanu.
October 23, 2025Oct 23 Čitam The Brain in Search of Itself (Satiago Ramón y Cajal and the Story of the Neuron) Benjamina Ehrlicha. Divna, detaljna, dirljiva i inspirativna biografija uz fino skiciranje istorijskog konteksta.
October 23, 2025Oct 23 Меланхолия сопротивления / Ласло Краснохоркаи, 2025.L. Krasznahorkai, 1989.(195/844)Snažno je i debelo platno po kome pastozno mala (mahler) - niš se ne providi. Kako neko primeti, tu je negde po začinu i uprženosti sa M. Bulatovićem, ali su namere drugačije. Za sada ne mogu da savladam filmove B. Tarra, ali sudeći po kratkom premotavanju početka Harmonije Verkmajstera (2000) režiserski posao je značajno olakšan Laslovim totalnim mizanscenom i strogo kontrolisanom koreografijom.Valika, koji verovatno i sada, kao obično, leži obučen u svojoj zapuštenoj i tamnoj jazbini, u vazduhu natopljenom nikotinskim dimom i sanjalački bulji gore tako svečano, kao da vidi ne ofucani i upali plafon, već blještava nebesa.(prevod prevoda)
October 24, 2025Oct 24 Kim Stanley Robinson - Ministry for the FutureŽao mi je što je nisam uzeo ranije, kao neko esejistički napisano, dokumentarno upustvo za spas sveta.Ali je teško u pm. Moraću 3 page turner romana da se oporavim.
October 29, 2025Oct 29 Правы все / Паоло Соррентино, 2022.P. Sorrentino, 2010.(210/779)Većinu predstava usvajamo od drugih, a i te su - lažne.Rekao bih da je veštiji u pisanju (slika). Nije samo do medija izražavanja, više je planova, nivoa i platoa. Uokviren očekivanim mnoštvom referenci na italijansku estradu, Toni Pagoda je moj heroj noćas.
November 6, 2025Nov 6 Bukovski- Zvono ne zvoni ni za kimBukovski je car. Pokvaren. Lenj. Eksplicitan. Hrabar. Zao.
November 9, 2025Nov 9 Русская революция, 1917. / А. Ф. Керенский Kerensky, 1927.Za sada je AleksandFjodorovič skroz u belom odelu, mada za rano buđenje u 08:00 ima kviska of mene....В понедельник 12 марта 1917 года меня около восьми часов утра разбудил возглас:– Вставайте! Некрасов у телефона. Говорит, Дума распущена, Волынский полк восстал и вышел из казарм. Вас просят в Думу как можно скорее.
November 10, 2025Nov 10 Vigdis Jurt “Da li je majka mrtva” - teska, mracna, opsesivna, nije za svakog, ali za one koje zanimaju okovi porodicnih odnosa, istrazivanje sopstevenih neuroza ciji su koreni u distanciranim, hladnim, nejasnim odnosima roditelja prema deci, velika preporuka.
November 12, 2025Nov 12 Zan d'OrmesonOtici cu jednog dana ne rekavsi svePisac kaze da je napisao knjigu koja pocinje sa mojim dedom, a zavrsava se medju zvezdama. Ispunjena je autobiografskim crticama (poreklo, porodicni odnosi, putovanja, ljubav, karijera) i kontemplacijama (o Bogu, vremenu, istini, zlu, lepoti..) Pomenute su Mesopotamija i Butan, ostrva Kastelorizo i Simi, Satobrijan, Vergilije, Homer, Aragon, Plank...sva ona mesta i ljudi kuda su noge krocile i misli stigle. Pregrst umetnika i njihovih dela, geografskih odrednica, istorijskih dogadjaja, naucnih dostignuca. Medju piscima koje je voleo da cita navodi Andrica, u drustvu Markesa, Jasara Kemala, Ljose, Kazancakisa...Cesto je praktikovao dokolicu i sanjarenje, pa mu je u jednom periodu zivota pisar Bartlbi bio omiljeni junak (Najradije sam se uzdrzavao. Radio nisam nista. Citao sam.) Voleo je Mariju koja mu je savetovala da, posto nije ni za sta, treba da nesto pise. I napisao je puno toga.Knjigu sam procitala u dahu uronjena u svet kakvog vise nema. Edited November 12, 2025Nov 12 by Stela