Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sta čitate?

Featured Replies

Amazon store za Kindl

• Replies 8.8k
  • Views 949.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• slepa živana
    slepa živana

prebacila sam se na ovu temu jer se tamo piše o najavama i medijima   imam jedan bedž, omiljeni na kome piše "što čitaš?" to je naziv neke hrvatske anarhističke edicije, praktično reklamni b

• slepa živana
    slepa živana

upravo sam završila s čitanjem nečeg što se zove "selindžer" iz 2014, autori salerno i šilds. radi se uglavnom o gomili kratkih izjava, delova intervjua, pisama ljudi koji su poznavali selindžera. ima

• slepa živana
    slepa živana

ja sam gledala predstavu po toj knjizi na večernjoj sceni radović. i to monodramu. dug je niz mojih krvavih žrtava kulturnom uzdizanju

Posted Images

22 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Amazon store za Kindl

Uhhh mislio sam na "našem" jeziku.

Kad smo već kod Kindla vidim da ima domaćih izdavača koji nude knjige u elektronskom obliku.

Jel neko probao to da "uveze" u Kindle?

1 hour ago, Frank Pembleton said:

Kad smo već kod Kindla vidim da ima domaćih izdavača koji nude knjige u elektronskom obliku.

Ako imaš fajl u formatu koji Kindl prepoznaje, nema razloga da ne može da ga pročita Kindl. Ako je neodgovarajući fajl, ima programa koji ga konvertuju - Calibre npr.

3 hours ago, Frank Pembleton said:

Jel imate neke "favorite" medju našim izdavačima (pod tim mislim na one koji su lako "nabavljivi" u smislu odeš u prodavnicu/knjižaru) da imaju dobre krimi romane koji zaokupe mozak na letovanju?

Čarobna knjiga je imala seriju klasika krimića (5-6 naslova - Hamet, Čendler...), onda Milenijum trilogiju Lašona i nastavke, serijal Li Čajlda i još ponešto, ne znam kakvi su na stanju, jer to nisu ogromni tiraži..

Mislim da sa Lagunom ne može da se promaši, što se tiče širine repertoara i dostupnosti.

Čak i Vulkan ima solidne naslove Laš Kepler, Donato Karizi... ali i baš gomilu treša (čak i za pojmove žanra)

Da li neko ima da udeli Orkanske Visove na srpskom u elektronskom formatu? Probao sam da citam na engleskom al ne vredi, previse je arhaican stil.

Edited by Shan Jan

5 hours ago, Frank Pembleton said:

Jel imate neke "favorite" medju našim izdavačima (pod tim mislim na one koji su lako "nabavljivi" u smislu odeš u prodavnicu/knjižaru) da imaju dobre krimi romane koji zaokupe mozak na letovanju?

prvo mi na pamet pada stela https://stelaknjige.rs/

i laguna i vulkan imaju solidnu produkciju, ali treba probrati. malo kasne u pracenju svetske ccene.

ko ima prilike da nabavi izadanja znanja zagreb, tu ima sjajnih naslova - samo sto ih se ne moze kupiti kod nas po istoj ceni, osim na kupindu.

moja rutina je da kupim gomilu polovnih krimica, procitam na moru i onda prodam - obicno to nisu primerci koji su za cuvanje na duze staze.

i da, i ja sam citala poslednju kucu u ulici na letovanju, isti utisci :)

Edited by Aleksija

izvini, mislila sam na dokaz pre ostalih

https://dokaz.rs/knjige

pomesala, stela ima nekoliko serijala, ali je dokaz bolji.

9 hours ago, Frank Pembleton said:

kupovao sam e-knjige preko Delfija i njihove edenbooks aplikacije.

nema nikakvog izvoza i uvoza, čita se iz aplikacije.

sama aplikacija siromašna opcijama te mi ne odgovara pa sam prestao sa kupovinom.

ali bio dobar način da pročitam autobiografiju Ace Lukasa u prevozu bez bookšejmovanja fantom

1 hour ago, garcia said:

ali bio dobar način da pročitam autobiografiju Ace Lukasa u prevozu bez bookšejmovanja fantom

I? D

@Pixie

krš. pisao Vanja Bulić, a on mi vazda očajni pisac bio i u sopstvenim knjigama.

ali eto saznah kako ona žalopojka "aaaaa, ovo je srbija" kojom nas dave svakom prigodnom patriotskom prilikom, nije nikakav tradicional, ko i slučaj Manjifika sa "Pukni zoro", već je Lukasov tadašnji ortak Nikola Grbić Grba sočinio to, pored "Mala lisica u noći", što mi je zanavek najsmešniji naziv novokomponovane stvari ikada.

Slabija autobiografija od jednog Miškovića "Ja tajkun" svakako.

Počela sam da čitam "Die deutsche Krankheit - German Angst" nemačke spisateljice Sabine Bode. Izgleda da nije prevedena kod nas, ali za jednu drugu njenu knjigu sam videla da postoji hrvatski prevod ("Zaboravljena generacija").

Tema su uvek posledice Drugog svetskog rata na razvoj nemačkog društva, kolektivna krivica, transgeneracijsko prenošenje trauma i njihove posledice, sve do danas. Bitna tema za svu "decu rata", što smo u stvari svi mi.

tri vezane, jer je dobro da budu vezane. iz razlicitih poetika, sa razlicitih gledista, uvezale su jedan period kulturne istorije sfrj: rajko grlic, neispricane price; goran markovic, ceska skola ne postoji; srdjan karanovic, sam o sebi.

vrlo uslovno autobiografije. grliceva najknjizevnija, karanoviceva najmanje. markoviceva najfilmskija.

poz

On 23. 8. 2025. at 14:48, Shan Jan said:

Da li neko ima da udeli Orkanske Visove na srpskom u elektronskom formatu? Probao sam da citam na engleskom al ne vredi, previse je arhaican stil.

Mislim da imam, poslaću ti.

Koji čitač?

Edited by Svemir Zeka

1 hour ago, Svemir Zeka said:

Mislim da imam, poslaću ti.

Koji čitač?

Ma ako je epub ili mobi ima da radi :)

Zahvatila sam knjige za odmor skroz naslepo.

"Osmica" - Rumena Bužarovska. Razočaravajuće. Likovi jednodimenzionalni, postavljeni crno belo, radnja karikaturalna, kraj priče previdiv. Čitala sam prvu zbirku, "Moj muž", i pamtim ih kao mnogo bolje. Tamo su glavni likovi bili žene, to je bila tema, ovde ima svega.

A onda dohvatim takođe priče "Sve poharano, sve spaljeno" od Velsa Tauera (Everything Ravaged, Everything Burned, Wells Tower). Rumena je wannabe taj američki stil priče, a ovo je baš ta amerikana.

Priče uvlače za sekund, atmosfera slikovita, likovi neka margina, "square states people". (Ne znam da quotujem sa druge teme, ovaj lik sa gay parkinga sa Laugh teme što je okačio x500 ko da je sišao iz knjige :D, that kind of a guy)

Priče su dakle dobre, duhovite, mada nekima fali final touch, još koja rečenica nekakvog zaokruženja (ne svima), kao da su kratki klipovi iz nekog dobrog filma.

Posle gledam, lik je napisao tih 9 priča, proglašen u New York Times kao neka mlada nada mambo džambo i nikad ništa više nije objavio.