Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sta čitate?

Featured Replies

7 hours ago, Aleksija said:

i da, i ja sam citala poslednju kucu u ulici na letovanju, isti utisci :)

Klub ljubitelja strave i užasa ispod palme

Na ostrvu, ograđenom ph34r

On 25. 8. 2025. at 6:59, Tihajeza said:

Zahvatila sam knjige za odmor skroz naslepo.

"Osmica" - Rumena Bužarovska. Razočaravajuće. Likovi jednodimenzionalni, postavljeni crno belo, radnja karikaturalna, kraj priče previdiv. Čitala sam prvu zbirku, "Moj muž", i pamtim ih kao mnogo bolje. Tamo su glavni likovi bili žene, to je bila tema, ovde ima svega.

Ja sam ovih dana oprobao s Rumenom prvi put, zbirku priča Nikuda ne idem i utisak je pozitivan. Glavni likovi su žene, iseljenice, povratnice ili osobe koje gledaju jednim okom "ka vani" u svojim životnim komplikacijama. Skopje i makedonstvo miriše na poznato, naše, kao rupa na ulici u centru grada, prastari namještaj stana zapuštenog besparicom, kao anksioznost egzistencionalno opterećenih ljudi. Priče su uglavnom zanimljive, mada se šablonski završavaju naglo, u kadru koji ostavlja rasplet na maštanje čitaocu I suppose. Ponekad je to uspješno, nekad baš i ne.

Najbolja je posljednja, Osmi mart, burleskno i (nažalost) prilično aktuelno.

Edited by autsajder

• Replies 8.8k
  • Views 949.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• slepa živana
    slepa živana

prebacila sam se na ovu temu jer se tamo piše o najavama i medijima   imam jedan bedž, omiljeni na kome piše "što čitaš?" to je naziv neke hrvatske anarhističke edicije, praktično reklamni b

• slepa živana
    slepa živana

upravo sam završila s čitanjem nečeg što se zove "selindžer" iz 2014, autori salerno i šilds. radi se uglavnom o gomili kratkih izjava, delova intervjua, pisama ljudi koji su poznavali selindžera. ima

• slepa živana
    slepa živana

ja sam gledala predstavu po toj knjizi na večernjoj sceni radović. i to monodramu. dug je niz mojih krvavih žrtava kulturnom uzdizanju

Posted Images

Autobiografija Čarlija Šina izlazi 9.9.

Pretplata moguća već sad.

ovo ne bi trebalo propustiti

53 minutes ago, stajebrebilo said:

ovo ne bi trebalo propustiti

Zašto?

Objaviće je tad i nikad više, a oni koji se dokopaju primerka ostaće zauvek prosvetljeni dostignućima velikog ...nečega?

On 29. 8. 2025. at 19:20, Tihajeza said:

Objaviće je tad i nikad više, a oni koji se dokopaju primerka ostaće zauvek prosvetljeni dostignućima velikog ...nečega?

tačno, kao što napisah na prethodnoj strani, meni je i autobiografija Ace Lukasa bila mali anti-klimaks... fantom

Pročitao Vaskrsenje - Vukašina Milićevića.

Realno poslužilo je tačno onome kako je i upotrebljeno. Ubijanje vremena na plaži. Drži pažnju. Mogao sam za jedan dan bez problema, ali nisam hteo namerno.

Kad sam već na plaži i pijem pivo, mogao bi i da se bućnem u more.

9 minutes ago, garcia said:

tačno, kao što napisah na prethodnoj strani, meni je i autobiografija Ace Lukasa bila mali anti-klimaks... fantom

Pa dobro, i ja sam pročitala autobiografiju Mateje Kežmana. Treba i to ponekad, ali ne mora da se trči na ranu pretplatu.

Od čitanja, završila (za jedno prepodne) "Jednostavnu strast" od Ani Erno.

Missssim, razumem kad Tolstoj piše o strasti i Ani Karenjini u 19.veku, ali kada je lik zrela žena sa kraja 20tog, profesionalno ostvarena, potpuno samostalna (stambeno, finansijski, bračno i svakako), sa odraslom decom, opisuje na sto strana strast gde između njegova dva poziva ne razmišlja, ne živi, ne oseća, ništa drugo je ne interesuje, to mi liči na onako baš raspisivanje zbog radi pisanja. Dosadno i fejk, nije životno.

Nešto sam njeno čitao, kad je onomad dobila nobela - mene je umotala u neki preterani moherangora pulover sa tragovima dezodoransa mum21, hvalavi i za toliko.

A na čitanju, zapravo slušanju:

Долг: Первые 5000 лет истории / Д. Гребер, 2023.

Graeber, 2011.

Edited by makaronee
There is always a reason for edit

5 hours ago, Tihajeza said:

Pa dobro, i ja sam pročitala autobiografiju Mateje Kežmana. Treba i to ponekad, ali ne mora da se trči na ranu pretplatu.

kacmo već kod treš biografija, nikako da uganjam knjigu Đanija Ćurčića

p170859c0.jpg

verujem da je suvo zlato D

17568431494109201967048273945359.jpg

Poneo na moru, drugar napisao

2 hours ago, ultra plasticni said:

17568431494109201967048273945359.jpg

Poneo na moru, drugar napisao

Ako pise kao ti, nista to ne valja.

On 2. 9. 2025. at 21:40, garcia said:

kacmo već kod treš biografija, nikako da uganjam knjigu Đanija Ćurčića

p170859c0.jpg

verujem da je suvo zlato D

čoveče, nisam ni znao da đani ima autobiografiju. odmah kupljena preko kupinda.

Перед восходом солнца / М. Зощенко, 1975.

zapravo napisana do 1943 i iste godine posle nekoliko objavljenih poglavlja zabranjena,

povest ima najpre autoterapeutsku funkciju - Mihail je po svemu sudeći

stradao od хандры - melanholično stanje duha, splin - bez dijagnostičkoj strogosti kliničke depresije.

Sad mi se to čita. Jel ima neko na BHS u nekom od elektronskih formata?

images?q=tbn:ANd9GcRxW8qcnCf7mWJzOigaDB7

baš dobro štivo.
zbirka priča i pesama.
odlično!

Da li smo, možda, uvek ista osoba? Osećamo li uvek isto? Čovek može nekoga da voli, a da ipak u jednom trenutku prema njemu oseti prezir ili mržnju. Ako bismo, međutim, u trenutku kada ga cenimo, počinili grešku i to mu rekli, to predstavlja jednu istinu, ali trenutnu istinu, koja neće biti istina kroz jedan čas, sledećeg dana ili u drugim okolnostima. Ipak, stvorenje kome kažemo tu istinu poverovaće da je istina to, jedina istina za sva vremena.

I pašće u očajanje.

Ernesto Sabato - O junacima i grobovima