March 7Mar 7 6 hours ago, Frank Pembleton said:Prijatelji dobili u sanduče "pismo" od upravnika stambene zajednice (zapravo znaju da je od njega po "zaglavlju" gde piše ime i valjda neki njegov ID broj) ...Samo oko ovog dela: koji je smisao i značaj ovih detalja. Kao da pokušavaš nešto reći tim, ali nije mi jasno šta. Tj. kao da pokušavaš da nagovestiš razlog za sumnju na to da nešto nije kako treba, ali nije mi jasno koja logika radi u pozadini. Da nije pisalo ime upravnika i “ID broj” ne bi znali da im je to poslato od upravnika - jer? Ne piše “profesionalni upravnik”, naziv njegove firme? Šta je ID broj? Broj licence?
March 11Mar 11 On 7. 3. 2026. at 21:43, Krošek said:Samo oko ovog dela: koji je smisao i značaj ovih detalja. Kao da pokušavaš nešto reći tim, ali nije mi jasno šta. Tj. kao da pokušavaš da nagovestiš razlog za sumnju na to da nešto nije kako treba, ali nije mi jasno koja logika radi u pozadini. Da nije pisalo ime upravnika i “ID broj” ne bi znali da im je to poslato od upravnika - jer? Ne piše “profesionalni upravnik”, naziv njegove firme? Šta je ID broj? Broj licence?Da.
March 11Mar 11 Čudno je ako ne piše u kom svojstvu im šalje pismo, ako nema ni firma ni reči "profesionalni upravnik". To nije baš u redu.
March 21Mar 21 Postoji više izveštaja veštaka sa različitim procenama o vrednosti nečega. Kako se sudija odnosi prema tome (na osnovu vašeg iskustva)?
March 21Mar 21 Pozove sve vestake na rociste da vidi da li mogu da usaglase vestacenja. A ako ostanu pri svojim nalazima ide "super" vestacenje.
March 23Mar 23 Pitanje, u slučaju jako duge parnice, menjao se sudija, četiri, pet, puta su veštačili, čak i isti veštaci, odlagan ročišta zbog nepojavljivanja veštaka, ovog ili onog... da li ima nešto od onog "nerazumno dugo suđenje"?Devojci je advokat rekao da se spremi za troškove, a za bilo kakvo žaljenje nema poente jer se država baš čuva i ne dobija se skoro ništa...
March 23Mar 23 Postoji tuzba za sudjenje u razumnom roku ali su tu naknade male. E sad to sto joj advokat rekao da se spremi za troskove ne mogu da ti kazem nista jer ne znam kakav je spor u pitanju.
March 28Mar 28 Firma A hoce deo zaposlenih da prosledi u firmu B i onda ih angazuje kao kontraktore da rade na istim poslovima na kojim su radili i do sada. Kako je to regulisano po zakonu o radu i koja su prava i obaveze zaposlenih kojima bude ovo ponudjeno?
March 28Mar 28 Фирма А хоће да њени запослени пређу у фирму Б и да тамо заснују радни однос? Након тога фирма А ангажује фирму Б за послове које ће обављати запослени у фирми Б који су раније били запослени у фирми А?Да ли запослени то раде добровољно или фирма Б хоће то да уради мимо њихове воље?
March 28Mar 28 Da, firme A i B su sklopile takav ugovor, a zaposlene niko nista nije pitao nego su oni odlucili izmedju sebe koji zaposleni menjaju firmu. Zaposlenima jos nista konkretno nije ponudjeno, ali se zna da ce neki u narednim danima da dobiju tu ponudu, pa me interesuje koja su im prava, sta se desava ako prihvate, sta ako odbiju, koje su obaveze jedne i druge firme
March 28Mar 28 Запослени може да буде привремено упућен на рад код другог послодавца на одговарајући посао ако је привремено престала потреба за његовим радом, дат у закуп пословни простор или закључен уговор о пословној сарадњи, док трају разлози за његово упућивање, а најдуже годину дана. Запослени са послодавцем код кога је упућен на рад закључује уговор о раду на одређено време. По истеку рока на који је упућен на рад код другог послодавца запослени има право да се врати на рад код послодавца који га је упутио.Ово је из Закона о раду, члан 174, и односи се на привремено упућивање.Постоји и могућност да им укину места у систематизацији, прогласе их за технолошки вишак, и као меру понуде одлазак код другог послодавца. У сваком случају, ко одбије може да добије отказ, који после може да се обара на суду. И они радници који прихвате понуду, могу после то да побијају на суду. Овде су супротстављено са једне стране право послодавца да аутономно организује процес рада, а са друге стране забрана злоупотребе права.
March 28Mar 28 Ja razumem da firma A hoce da raskine ugovor sa zaposlenima koji potpisuju ugovor sa firmom B, pa ih onda firma B po ovom prvom pasusu upucuje u firmu A ili na neki drugi nacin rade za firmu B koja je neka vrsta podizvodjaca firme A. Da li firma B mora da ponudi iste ili bolje uslove zaposlenima, da li zaposleni imaju pravo na otpremninu ako odbiju pa dobiju otkaz?
March 28Mar 28 Зависи по ком основу раскину уговоре о раду. Ако је технолошки вишак у питању, онда имају право на отпремнину. Ако им на неки други начин дају отказ онда немају. Мада не знам како могу да им раскину уговоре легално осим као технолошки вишак. Једино ако није "на реч" - ви дајте отказ па ће вас запослити фирмаа Б. У том случају фирма Б нема никакве обавезе. Евентуално би радници могли да оспоравају споразумни раскид са фирмом А због мане воље.
March 28Mar 28 Znaci ova situacija je u nekoj sivoj zoni. Videcemo sta ce konkretno biti ponudjeno, pa ce to svakako da pogleda i neki advokat
March 29Mar 29 On 20. 11. 2025. at 9:16, Sara said:@G. L. imamo sličan problem, kod nas je spalo na 2+1naslednika kojeg ne poznajemo, a taj poseduje otprilike 0,5m2 naše dedovine. To se razvlači decenijama sa velikim posledicama po živote mnogih ljudi.Srećno i ako uspeš da rešiš javi5 meseci je proslo od onda, pa da uradim update. Samo sam sa jednom osobom do sada potpisao ugovor o poklonu. Dakle, sad imam 11, umesto 12 suvlasnika. 2 od 3 ostavine sam uradio, iza pokojnih. Problem sada pravi zena u Londonu, koja nema srpski JMGB, a ima i promenjeno prezime (jer se udala) i 76 godina pride. Ona bi da "pomogne", ali bez da da pasos organima RS na uvid. Do sad me je iznelo sve ovo jako skupo, ali moja advokatica nije za opciju da tuzimo ovu osobu koja koci sve. Pitanje za pravnike: kako da se parnicno tuzim sa licem, koje nema JMBG, zivi u UK i odbija saradnju? Btw, ostale cu da resim, puno lakse nego sto sam mislio. Vecinu kad budem bio na odmoru