May 6May 6 1 hour ago, Frank Pembleton said:Na kraju u poslovnici Yettel-a nisu prihvatili pasoš kao dokaz identiteta niti potvrdu o izradi nove LK i onda je žena otišla u MUP gde treba da u nekom terminu podigne LK i čekala 2 sata i onda sa LK u pslovnicu. I onda deblokirana kartica "ali za 24h, ako hoćete odmah zovite kol centar" i zove ona kol centar ali oni deblokade rade od 09-17...Meni su prihvatili pasoš u Yettel-u pre 3 nedelje : /
May 6May 6 1 hour ago, Krošek said:Ne postoji propis koji propisuje obavezu svima da ako nemaš ličnu a imaš pasoš tretiraju tvoj pasoš kao da je ličnaPasoš nije lična isprava? Šta to LK ima a pasoš nema?
May 6May 6 Zapravo postoji propis koji kaže da se pasoš tretira kao dokument kojim se dokazuje identitet imaoca. Zakon o putnim ispravama, član 2: "Putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije".Zakon o ličnoj karti za ličnu kartu kaže da se njom dokazuje identitet, a da može da služi i kao putna isprava kada je to međunarodnim ugovorom određeno.U bankama rade imbecili, to je cela priča.
May 6May 6 Mrtvo slovo na papiru. Ništa ne obavezuje banku da ako nemaš ličnu a imaš pasoš tretira tvoj pasoš tretira kao da je lična niti išta čoveku daje pravo da zahteva da u banci bude identifikovan pomoću onoga što ima as opposed to ono što mu banka i dr subjekti privatnog sektora traže. Propisano je za notare na primer, ovako:Javni beležnik utvrđuje identitet podnosioca isprave, uvidom u njegovu ličnu kartu, putnu ispravu, vozačku dozvolu ili drugi službeni dokument s fotografijom, a ako to nije moguće, saslušanjem dva svedoka identiteta.
May 6May 6 1 minute ago, napadaj said:Nije to mrtvo slovo na papiru, to je zakon.U bankama rade imbecili.Pa šta ako je zakon. Jedna od n odredaba zakona koje ne sadrže perfektnu normu i ne propisuju nikakvo pravo ni obavezu.
May 6May 6 Morala bi da postoji norma da svi subjekti koji u svojim aktivnostima utvrđuju identitet moraju jednako da tretiraju sve isprave koje su zakonom predviđene kao isprave koje služe dokazivanju identiteta, inače (sankcija)E to bi bio zakon
May 6May 6 ovakve situacije treba resavati na bezobrazluk, u redu, napisite mi na memorandumu da necete da mi odblokirate racun zato sto mi je istekla lk, neka potpise direktor filijale, stavite pecat i ja sam zadovoljan
May 6May 6 2 minutes ago, Krošek said:Morala bi da postoji norma da svi subjekti koji u svojim aktivnostima utvrđuju identitet moraju jednako da tretiraju sve isprave koje su zakonom predviđene kao isprave koje služe dokazivanju identiteta, inače (sankcija)E to bi bio zakonA lolBtw Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zbog kojih banke i propisuju procedure poput ove o kojoj pričamo, tj. provere i ažuriranja ličnih podataka, ni ne pominje ličnu kartu, nego kaže: "Lični dokument jeste važeća isprava sa fotografijom izdata od strane nadležnog državnog organa" i još: "Podaci iz stava 1. ovog člana pribavljaju se uvidom u lični dokument uz obavezno prisustvo lica čija se identifikacija vrši".
May 6May 6 +1 za imbecile u bankamaUgovor overen u sudu jer nema beleznika za tu opstinu. Zovu me iz banke i kažu da ne mogu da puste novac, mora ugovor overen kod notara da se da. Klijenti overili punomoćja u opštini posto su iz BiH gde to može. Banka vraća i kaže, mora kod notara. Posle vraća opet i kaže, moraju oba punomoćja kod ISTOG notara. U punomocju ovlašćenje da punomoćnik primi novac na svoj racun, sto piše i u ugovoru koji je beleznik uredno overio. Banka kaže - ne može. Nećemo da pustimo transakciju. Kupac malo urla i onda puste transakciju. Insistiraju da su preduzetnici pravna lica. Traže predugovor da im se donese da bi odobrili kredit, ali prihvataju neoverene predugovore.
May 6May 6 1 hour ago, Krošek said:Mrtvo slovo na papiru. Ništa ne obavezuje banku da ako nemaš ličnu a imaš pasoš tretira tvoj pasoš tretira kao da je lična niti išta čoveku daje pravo da zahteva da u banci bude identifikovan pomoću onoga što ima as opposed to ono što mu banka i dr subjekti privatnog sektora traže. Propisano je za notare na primer, ovako:Javni beležnik utvrđuje identitet podnosioca isprave, uvidom u njegovu ličnu kartu, putnu ispravu, vozačku dozvolu ili drugi službeni dokument s fotografijom, a ako to nije moguće, saslušanjem dva svedoka identiteta.Ništa onda ne obavezuje banku ni da prihvati ličnu kartu kao dokaz identiteta. Mogu da mu traže recimo povlasticu za prevoz iz 1974 i ŠVO obrazac overen pečatom mesne zajednice.
May 6May 6 Traže overen ugovor o poklonu novca da bi preneli novac sa jednog računa na drugi, iako ne postoji propis u kojem piše da se ugovor o prenosu novca overava.Kolegi rekli da ne mogu da mu daju kredit obezbeđen hipotekom na nepokretnosti koja nije predmet kupoprodaje, tj. da hipoteka mora da se upiše na onojnepokretnosti koja se kupuje i da ne može drugačije.Meni u Erste lizingu, što je u suštini isto što i debilna banka, tražili da sam sebi uspostavim administrativnu zabranu na zaradi. Zaradu ne isplaćujem, ne postoji na čemu da se uspostavi administrativna. Takođe sam kao advokat sam sebi jemac-platac za obaveze koje imam po osnovu lizinga.Punomoćje za banku je dokument koji je nemoguće da se sastavi tako da ga banka prihvati na prvu, a nema govora ni da punomoćje koje je jednoj banci prihvatljivo bude ispravno i u drugoj banci.Svaka banka je skup neznalica i idiota.
May 6May 6 1 hour ago, Krošek said:Mrtvo slovo na papiru. Ništa ne obavezuje banku da ako nemaš ličnu a imaš pasoš tretira tvoj pasoš tretira kao da je lična niti išta čoveku daje pravo da zahteva da u banci bude identifikovan pomoću onoga što ima as opposed to ono što mu banka i dr subjekti privatnog sektora traže. Propisano je za notare na primer, ovako:Javni beležnik utvrđuje identitet podnosioca isprave, uvidom u njegovu ličnu kartu, putnu ispravu, vozačku dozvolu ili drugi službeni dokument s fotografijom, a ako to nije moguće, saslušanjem dva svedoka identiteta.Pa ti pišeš : Agde piše?Kad ti neko napiše gde piše, onda "to je mrtvo slovo na papiru "...