Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

2 hours ago, napadaj said:

Zapravo postoji propis koji kaže da se pasoš tretira kao dokument kojim se dokazuje identitet imaoca. Zakon o putnim ispravama, član 2: "Putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije".

Zakon o ličnoj karti za ličnu kartu kaže da se njom dokazuje identitet, a da može da služi i kao putna isprava kada je to međunarodnim ugovorom određeno.

U bankama rade imbecili, to je cela priča.

A pogotovo sto je to jedan od retkih pasosa koji ima adresu na onoj prvoj stranici sa informacijama.

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

1 minute ago, Frank Pembleton said:

Pa ti pišeš : Agde piše?

Kad ti neko napiše gde piše, onda "to je mrtvo slovo na papiru "...

Ne kapiraš foru, nema veze

Just now, Krošek said:

Ne kapiraš foru, nema veze

Aha pa ti si šaljivdžija, nema veze.

Edited by Frank Pembleton

13 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ništa onda ne obavezuje banku ni da prihvati ličnu kartu kao dokaz identiteta. Mogu da mu traže recimo povlasticu za prevoz iz 1974 i ŠVO obrazac overen pečatom mesne zajednice.

U krajnjoj liniji banka slobodno odlučuje o izboru klijenata

Банке су сувише важне за свакодневни живот да би могло да им се дозволи да тек тако дивљају.

Smanjuju rizik i troškove za sebe tako što se drže nekolicine uvežbanih rutina, kao da više ne znaju ni šta rade ni zašto. Ali tu nema pomoći. Još regulative = još više formalizma. To je već stvar za tržište da uredi.

9 hours ago, Krošek said:

Smanjuju rizik i troškove za sebe tako što se drže nekolicine uvežbanih rutina, kao da više ne znaju ni šta rade ni zašto. Ali tu nema pomoći. Još regulative = još više formalizma. To je već stvar za tržište da uredi.

Pa nije tu stvar tržišta. Kao i obično, tu je ultimativni izvor svog zla Narodna banka Srbije, i to iz dva osnovna razloga:

(i) ekstremno restriktivnog sistema kontrolisanja poslovnih banka u kome ih kažnjava za svaku sitnicu, što opet drži compliance službe banaka u stanju kontinuirane paranoje da se ne napravi neku sranje zbog koga će da ih opiči NBS; i

(ii) nedozvoljavanja da se bilo koje druge finansijske usluge obavljaju preko bilo kakvih drugih organizacija osim banaka. Ranije su postojale štedno-kreditne zadruge, koje su ukinute zakonom iz 2006. godine, i umesto njih nije uvedeno ništa drugo. U Bosni recimo postoje mikrokreditne fondacije gde mogu da se pozajmljuju manje sume novca (mislim do 50.000 KM) pod povoljnijim uslovima nego u bankama, ali NBS kategorički odbija i mogućnost da se ovo uvede i u Srbiju (suprotno svim trendovima i tendencijama u modernim finansijama), jer bi to onda usralo ceo sistem keš kredita kao najisplativijeg proizvoda domaćih banaka. Drugim rečima, praktično postoji dogovorni oligopol NBS i domaćih banaka, i onda im je moguće da divljaju kako hoće, jer nemaju alternativu.

O Zakonu o deviznom poslovanju sam pisao već, da se ne ponavljam. Običan svet nema pojma koliko je veliko zlo NBS, i koliko im se na svakodnevnom nivou userava u živote i poslove.

Pre nekoliko dana meni su poslali poruku da su mi blokirali račun, jer mi je istekla l.k.

Odnela, odblokirali.

Nisam ni razmišljala o svemu ovome....

Edited by Svemir Zeka

5 hours ago, Ayatollah said:

Pa nije tu stvar tržišta. Kao i obično, tu je ultimativni izvor svog zla Narodna banka Srbije, i to iz dva osnovna razloga:

(i) ekstremno restriktivnog sistema kontrolisanja poslovnih banka u kome ih kažnjava za svaku sitnicu, što opet drži compliance službe banaka u stanju kontinuirane paranoje da se ne napravi neku sranje zbog koga će da ih opiči NBS; i

(ii) nedozvoljavanja da se bilo koje druge finansijske usluge obavljaju preko bilo kakvih drugih organizacija osim banaka. Ranije su postojale štedno-kreditne zadruge, koje su ukinute zakonom iz 2006. godine, i umesto njih nije uvedeno ništa drugo. U Bosni recimo postoje mikrokreditne fondacije gde mogu da se pozajmljuju manje sume novca (mislim do 50.000 KM) pod povoljnijim uslovima nego u bankama, ali NBS kategorički odbija i mogućnost da se ovo uvede i u Srbiju (suprotno svim trendovima i tendencijama u modernim finansijama), jer bi to onda usralo ceo sistem keš kredita kao najisplativijeg proizvoda domaćih banaka. Drugim rečima, praktično postoji dogovorni oligopol NBS i domaćih banaka, i onda im je moguće da divljaju kako hoće, jer nemaju alternativu.

O Zakonu o deviznom poslovanju sam pisao već, da se ne ponavljam. Običan svet nema pojma koliko je veliko zlo NBS, i koliko im se na svakodnevnom nivou userava u živote i poslove.

Slažem se s time potpuno, to je ista škola filozofije kao ovo što sam ja rekao. Na to sam i mislio pod rizik. Normalnije tržište bi dovelo do normalnijeg ponašanja.

Pozdrav ljudi. Zanima me jel postoji mogucnost da se prometuje kucom koja uopste nije evidentirana u katastru? Pri tome vlasnici objekta nisu u katastru upisani ni kao imaoci bilo kakvog prava na parceli na kojoj se nalazi objekat (na parceli se nalaze i neki drugi objekti) Lica su objekat nasledili i u rešenju je konstatovan kao objekat izgrađen ber odobrenja za gradnju. od dokumentacije postoji ugovor o kupoprodaji kojim je njihov otac kupio jos 60ih tu kucu? Čuo sam da postoji neki postupak medijacije pred notorom pa se tako prometuje bespravno izgrađenim objektima, ali nigde ništa ne nalazim o tome. Hvala unapred.

Edited by Desetka

Trenutno ne postoji. Zakon o ozakonjenju objekata koji je propisivao tu zabranu je prestao da važi, ali su i dalje na snazi odredbe Zakona o planiranju i izgradnji koje zabranjuju promet objekata, odnosno delova objekata izgrađenih bez izdate građevinske dozvole, nakon stupanja na snazu Zakona o ozakonjenju objekata.

Odredba Zakona o planiranju i izgradnji je nesrećno formulisana, pa bi mogla da se tumači i tako da je zabranjeno prometovanje samo objektima i delovima objekata koji su izgrađeni nakon što je Zakon o ozakonjenju objekata stupio na snagu, ali to nije ciljno tumačenje i niko je ne tumači na taj način.

Neko će biti upisan u postupku koji se vodi po novom zakonu, a ko je to zavisi od toga da li je podneta prijava Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam ili ne. Ako nije, kao vlasnici objekta će biti upisana lica koja su upisana na zemljištu, a onda će ti koji polažu neka prava na objekat biti u problemu i moraće da tuže one koji budu upisani po osnovu prava na zemljištu.

Savo Micković sprovodi medijacije da bi se zaobišla nelegalnost objekata pa ih posle odmah i prometuje.

Može samo za drugi osnovni sud teritoriju.

Nisam nikad došao u situaciju da to zaista sprovedem.

Kakve medijacije?

2 minutes ago, napadaj said:

Kakve medijacije?

On je i medijator upisan u registar. Prodavac i kupac su kao u sporu oko nepokretnosti i onda im on napravi medijaciju koja ima snagu izvršne isprave. Ne mora ni da prodaje zvanično, nego isplata cene isto ide kroz medijaciju.

To je zloupotreba prava i zloupotreba ovlašćenja.