Jump to content

Torte i kolači

Featured Replies

djeluje bas zanimljivo. javi utiske ako je budes pravila :)ja hocu ako nadjem kesten pire

a ja bih rekla da bi kod vas dole veci problem bio sa dunjama no sa kesten pireom. ni kod nas vise ne donose iz madjarske onaj nezasladjeni, nekada ga je bilo /bilo je tri vrste, jedan sa rumom, jedan samo zaseceren, i taj, nezasladjen - verovatno predvidjen za neku tjurkicu :-) inace, odlican ti je onaj premijin kesten pire sto ga prodaju u maxiju, verovatno ga i kod vas ima nije presladak i bolji je od madjarskog. a ja, s obzirom da sam na nekoj dijeti, moracu maximalno da smanjim ugljene hidrate, pa cu se postarati da sama napravim taj pire. on moze i sa malo meda i malo zasladjivaca kao i bundeva i dunje, uostalom... sledeci vikend bum pravila, pa javim kak se zavrsilo :-)

super, potrazicu kesten pire u maksiju. hvala za preporuku :)a dunja imamo, cak i radjaju ovdje kako-tako, mada naravno nisu cesta kultura. spremam se da pravim sulc ovih dana.

jako zanimljiva, prava jesenja torta od kestena, bundeva i dunja ...
ovo izgleda genijalno!!!osim što se pravi 3sata...ali sad mi se jede i pravi,gotova sam dok je ne probam! :cry:

e, kad smo kod kesten pirea - ima neko dobar recept?nasao sam kuvane kestene, i napravio pire od njih, dodao samo rum, ali nije to-to, fali tu jos stosta ocigledno(vec mi je bio vise nego dovoljno sladak, pa nisam dodavao secer ili med)

• Author

kuvano kestenje se prokuva sa malo šećera i vode (i ruma ;-) i napravi pirenemam recept sa tačnim merama, sve po ukusu

^^nedostaje ti maslac.

Edited by cmrlj

• Author

ta šta će ti glupi puter (koji inače mnogo volim al nekako mi je u kesten pireu bespotreban)

da bi bilo kremastije, masnije i ukusnije. meni je svejedno, al covek se zali da mu nedostaje nesto, a stavio je sve sto si navela. ostao je jos samo maslac (i malo mleka il neulupane slatke pavlake) kao opcija.

• Author

koliko sam shvatila, on je prosto pomešao (a ne i prokuvao) skuvano očišćeno kestenje i rum>> a puter je naravno stvar ukusa :)>> ja bih inače pre dodala pavlaku ako već mora nešto

Edited by Amelija

i ja bih, sad kad razmislim. inace nikad ne pravim kesten, no se razumem teoretski :D

koliko ja znam, u klasičan kesten pire ide puterelem, oko one čokoladne torte koju sam tražila, samo da izvestim da se ova (linkovala sam je ranije) pokazala kao s-a-v-r-š-e-n-anije mi baš uspela slika, žurila sam ali presek torte isti kao na slici sa sajta, nema tu šta, čokoladna torta uvek isto izgleda.ono što je bitno, kore su sočne, a fil je savršen.jedino što fil mora da se nanosi malo po malo, takav je da ne može u debelom sloju da se stegne.tu treba malo strpljenja.naravno, onaj liker od kafe nisam ni stavljala, već malo ruma.pravila sam dve, kombinovala sam jednu sa pekmezom od kajsija (1 sloj fila) a drugu sa pekmezom od šljiva.obe ispale perfektno.sledeći put ću kore poprskati sa sokom od pomorandže, a za 1 sloj ću koristiti džem od pomorandže. mislim da će isto biti odlično.i da, umesto onog olivio spreda, koristila sam puter,belu glazuru zanemarilasvi odlepili, niko nije ostao ravnodušan :fantom:

• 3 weeks later...

bila sinoć na slavi i jela apsolutno fantasične makaronesuper-bowl-macarons.jpgbeli, ljubičasti (lavanda), zeleni (pistacija), cijan (malina) i bili još neki al' nisam mogla baš sve da isprobam, prejela se :wacko: najbolja fora je što svi nisu hteli ni da probaju, misleći da su to oni jeftini bzvz kolači :D ... valjda se ovde još nisu primili.svaki (od ovih koje sam probala) je bio fantastičan i imao vrlo drugačiji i specifičan ukus.raspitala sam se, radi neka žena u bg (nema poslastičarnicu), po 1900 din za kg, što mislim da je više nego pristojno jer su baš lagani, 60 dođe u kg.

Edited by duda

rado bih testirao krnjim zubom ovo

raspitala sam se, radi neka žena u bg (nema poslastičarnicu), po 1900 din za kg, što mislim da je više nego pristojno jer su baš lagani, 60 dođe u kg.
mogla je i jeftinije, u preskupom malom princu sa fiskalnim racunom su dve iljade.