Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

@bob @aram hvala iskombinovacu nesto :)

Posted

bolje napravi kajganu sa slaninicom i tolikim pekorinom,neku salatu pored i bob da te vidi

Posted (edited)

hvala drugari, što se soljenja tiče, tu preferiram salamurenje kojim me je gazza prosvetlio.pošto je celo sepra, ide 20 litara vode, 5 šolja soli i 3 šolje šećera, pa u tome oko dan i po. bude slano svuda isto, ravnomerno, do koske.polivaću pivom svakako.a ti, cmrlj, jel umeš nekad nekome da napišeš išta što nije majin index - povuci me za prst da prdnem glupava doskočica ili si i inače bolid?

Edited by banatjanin
Posted

Kako ono bese koja su ulja za koje tepmerature?Tj. jel bese neka ne podnose bas dobro ekstremno visoke u rerni?

Posted

Palmino je najbolje za visoke temperature, maslinovo najgore

Posted

Ima li neko ideju kako, ili u čemu, da oživim skamenjenu goveđu pečenicu u ćošku fridža?

Posted

To ili pasulj...jedino što je tako suva da mora da se dejstvuje satarom pa ne znam da li bi dovoljno omekšala u kupusu

Posted

Za vikend ostvarih zanemarljiv korak za kulinarstvo ali ogorman za pojedinca koji se seče na rusku salatu...Elem, dolazio buljuk rodbine u goste, žena i tašta blagovremeno spremile bureke (sir, meso), gözleme sa sirom i sudžukom (sine, koje je to zlo...), salatu od paprike i patlidžana, bulgur salatu i sve nešto u tom fazonu, a ja se zainatio da napravim rusku salatu što godinama nisam radio... između ostalog i zbog toga što ovaj recept počiva na domaćem, ručno umućenom majonezu (ništa Thomy, Dijamant i te fore).U Turskoj se inače ruska salata zove američkom (NATO rečnik jbg) i gde god je služe to je kršina neopevana. U redu, ni u Srbiji ne postoji restoran koji služi neku dobru domaću, ali ovo ovde je baš dno dna. I tako se ja nabrijem da, kao u dobra stara vremena, iseckam krompir, kornišone, šargarepu, pileća prsa i goveđu pršutu, i sve to umešam sa majonezom, graškom i sitno iseckanim jajima. Majonez sam umutio od 25% suncokretovog ulja i 75% ulja od koštica grožđa (Olitalia), uz malo soli, soka od limete i nezaobilaznog dižona (ovaj put varijanta sa medom, da malo zasladi). Negde u pola procesa mi je naređeno da batalim goveđi pršut i jaja kako ne bismo previše rizikovali jer ovde ti sastojci nikad, ali nikad ne idu u bilo kakvu salatu, pa kao, da ne rizikujemo da se gostima ne dopadne... Ali brate mili, kakva je to ruska bez jaja i pršute/šunkice... Stoga sam tvrdoglavo napravio jednu zasebnu posudu sa svim sastojcima i sad ću danima uživati u sadržaju iste, nakon što su gosti utamanili onu osiromašenu.Ugođaj naravno ne bi bio kompletan kada mikser ne bi krepao na pola mućenja majoneza, tako da je ostatak posla odrađen ručno i uz gomilu psovki koje je gospođa filozofski usvojila kao deo recepta. Ukrašena sirotinjska činija je poslužena gostima koji su se raspametili od gušta a ja evo već treći dan forsiram onu drugu činiju. Nije što je moj ali majonez je stvarno super ispao, lep, gust i blago kiselo-sladak od limete i dižona. Koga ne mrzi da se malo ozbiljnije posveti seckanju i stvarno nasecka sastojke na sitno, dobiće bruka dobru rusku. Recite ako je neko zainteresovan za recept :)

Posted

pa reci, pobogu - zvuči dojajno (msm, taj tvoj batch, ne onaj "sirotinjski" evilsmile.gif , ali me majonez interesira - omjer igridijenata, koliko se muti, i to)

Posted
hvala drugari, što se soljenja tiče, tu preferiram salamurenje kojim me je gazza prosvetlio.pošto je celo sepra, ide 20 litara vode, 5 šolja soli i 3 šolje šećera, pa u tome oko dan i po. bude slano svuda isto, ravnomerno, do koske.polivaću pivom svakako.a ti, cmrlj, jel umeš nekad nekome da napišeš išta što nije majin index - povuci me za prst da prdnem glupava doskočica ili si i inače bolid?
i, kako ispalo (moguće da je bilo na nau iting, ne ispratih)?inače, ovo za sirće je super tip koji pokupih negde na netu, te in vivo isprobah - ispari, ali kožica bude fenomenalno rešprobaj sledeći put