Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

@Lord Protector

Vidi se da baratas temom. Srz samoubistva je svojevoljno nasilno prekidanje veze sa Duhom Svetim, a to je za svete oce bio najveci greh. Ima o tome kod Vasilija Velikog u "O Duhu Svetome".

@milfisland

Za mene su "Dukljani" oni koji negiraju srpski identitet CG. Sta su danas Crnogorci, to mi je nebitno. Budite Srbi, budite aSrbi, budite antiSrbi... Mir es scheisse egal. Ali, ucitavanja u istoriju - e to ne podnosim.

Ja nemam problem sa nacionalnim Crkvama. Ovde idem i kod Grka i kod Rusa, jer su mi blizi nego Srbi, cisto geografski govoreci. Isao bih najradije nod Bugara ili Makedonaca, zbog jezicke slicnosti - ali jbg, nema ih.

• Replies 9.1k
  • Views 660.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

11 minutes ago, G. L. said:

Konstantin nije svetac u Zapadnoj (RK) Crkvi, vec samo na Istoku. Tu je #13 apostol.

Znači i u crkvi koja je u topicu.

Al ćorave koverte i Duh Sveti prilikom izbora mi je novitet.

Jedan stari udbaš mi je jednom prilikom kazao kako država me može da izabere patrijarha, ali može da izbaci iz izbora onoga ko joj ne odgovara.

Valjda se nisu miješali u žrijeb.

To namještanje je izgleda interna popovska stvar 😂

5 minutes ago, Engineer said:

I činjenice da je patrijarh Kiril obećao oprost svih grehova onima koji daju život za Rusiju u Ukrajini. Pa mi nije jasno ko tu preuzima ulogu Boga

Patrijarh Kiril moze da obeca bilo sta, ali nije nadlezan za ispunjenje istih tih obecanja. covid19

Krome tavo, pade mi na pamet 1 stvar - sta misli PPP pucanstvo: koji je neresiv problem Pravoslavne Crkve (na sveCkom nivou), koga niko i ne resava, niti zeli da resi?

Mala pomoc: nisu ni ubice svetitelji, ni autenticnost pojasa Bogorodice, niti bilo sto se dalo videti na ovoj temi...

7 minutes ago, G. L. said:

@Lord Protector

Vidi se da baratas temom. Srz samoubistva je svojevoljno nasilno prekidanje veze sa Duhom Svetim, a to je za svete oce bio najveci greh. Ima o tome kod Vasilija Velikog u "O Duhu Svetome".

@milfisland

Za mene su "Dukljani" oni koji negiraju srpski identitet CG. Sta su danas Crnogorci, to mi je nebitno. Budite Srbi, budite aSrbi, budite antiSrbi... Mir es scheisse egal. Ali, ucitavanja u istoriju - e to ne podnosim.

Ja nemam problem sa nacionalnim Crkvama. Ovde idem i kod Grka i kod Rusa, jer su mi blizi nego Srbi, cisto geografski govoreci. Isao bih najradije nod Bugara ili Makedonaca, zbog jezicke slicnosti - ali jbg, nema ih.

Učitavanja u istoriju…

Pa znaš kako je. Istorija je najfalsifikovanija nauka jer se najviše zloupotrebljava.

Svako ima svoju verziju istorije. Ne samo na ovim prostorima.

Recimo, francusko i englesko gledanje istoh događaja.

Tu nema šta da se podnosi ili ne.

Al prati fabulu radnje. Sad su Dukljani kod Joanikija najbolji Srbi 😉

7 minutes ago, Engineer said:

Pitam zbog ovoga

I činjenice da je patrijarh Kiril obećao oprost svih grehova onima koji daju život za Rusiju u Ukrajini. Pa mi nije jasno ko tu preuzima ulogu Boga

Niko ne može da preuzme ulogu Boga. Ne postoji pojam kolektivnog ili individualnog oslobađanja od odgovornosti i krivice unapred. Ako je to uradio nije po kanonima.

2 minutes ago, milfisland said:

Znači i u crkvi koja je u topicu.

Al ćorave koverte i Duh Sveti prilikom izbora mi je novitet.

Jedan stari udbaš mi je jednom prilikom kazao kako država me može da izabere patrijarha, ali može da izbaci iz izbora onoga ko joj ne odgovara.

Valjda se nisu miješali u žrijeb.

To namještanje je izgleda interna popovska stvar 😂

Aco Palikuca je izabrao Varnavu, CGorca svog, za patrijarha. Kako onda ne moze da izabere drzava patrijarha? Sto je bio Aco, sem sto je palio kuce nekim odmetnicima i rusio krunu djedu?

A tvoj idol JBT je naredio da mu "se nadje neki patrijarh, koji ce da saradjuje". I bum, nesudjeni svekar Olivere Marković, bi taj...

Edited by G. L.

1 hour ago, adam said:

.... da se poradjala u kucnim uslovima bez doktora i medicine, bas me interesuje kako bi se to zavrsilo. al bitno da je sve ok zbog molitve.

Tek da je sekla pupcanu vrpcu zardjalim srpom ....

Koliko sam razumeo drugi porodjaj je bio tezak, i potecijalno opasan i za nju i za bebu, i imala je punu medicnsku podrsku. A, prema njenim verovanju, i pomoc vise sile.

Dakle, to njeno verovanje da ima pomoc i podrsku joj pomaze. Ako ona tako veruje da li mi imamo pravo da joj ucitavamo kako je antivakser i/ili ravnozemljas?!

Dosla je za svoje novce, na svom godisnjem odmoru da uradi ono sto zeli i u sta duboko veruje. To je njen izbor, nije ni tvoj ni moj, vec samo njen )

Pravo na izbor je osnova i (hriscanske) religije i demokratije, zar ne.

Just now, G. L. said:

Aco Palikuca je izabrao Varnavu, CGorca svog, za patrijarha. Kako onda ne moze da izabere drzava patrijarha? Sto je bio Aco, sem sto je palio kuce nekim odmetnicima i rusio krunu djedu?

A nije ti Varnava neki primjer. Rodio se i živio u Pljevljima dok su bila turska, služio u Istanbulu i Makedoniji.

Što se Ace tiče izgleda da je povuka na Petroviće sa prirodom.

Jeba je majku najviše onima koji su mu najviše valjali.

Pobio Apisa i družinu koji su dali krunu njegovoj familiji, išutira đeda koji ga je podiga.

Ima čuvena anegdota kad kod Nikole traži neki čovjek prijem, ali u četri oka.

Perjanici malo prepanuti da učini što gospodaru.

Pita Nidžo sekretara: “Jesam li što valja tome čoeku”.

“Nisi gospodaru”.

“E onda ga pušti, neće mi ništa, ne bojte se”

13 minutes ago, G. L. said:

A tvoj idol JBT je naredio da mu "se nadje neki patrijarh, koji ce da saradjuje". I bum, nesudjeni svekar Olivere Marković, bi taj...

Daj malo detalja za ovaj edit, ko je idol, ko je svekar…

Nemoj u šiframa, da si kvariigra😉

Zar tebi nije copavi Zagorac idol? Sam si pisao taKe postove ovde.

Sto se tice kralja Nikole: da je on zasjeo na presto u Beogradu, ne bi mu unuk Aco rusio kucu. A epilog bi bio isti - stvaranje jedinstvene SPC i utapanje svih pravoslavih eparhija u nju, Mitropolija CG included. Za tvoju informaciju, prvi patrijarh SPC je trebalo da bude Mitrofan Ban. Ali godine i zdravlje ne dozvolise. Samo je predsedavao Saboru ujedinjenja SPC, svojevrsnoj Podgorickoj skupstini, samo za crkveni status CG.

Treci patrijarh SPC ti je opet bio tvoj CGorac, to ne zaboravi.

A "nesudjeni svekar Olivere Markovic" je 5.patrijarh SPC, ciji se sin zabavljao sa njom i na njegov predlog raskinuo tu vezu, jer pazi sad ovo: ne moze svestenicki kandidat da bude u vezi sa glumicom.

Gde je Vlado Djurovic meme, sad kad mi treba??? frust

38 minutes ago, x500 said:

Tek da je sekla pupcanu vrpcu zardjalim srpom ....

Koliko sam razumeo drugi porodjaj je bio tezak, i potecijalno opasan i za nju i za bebu, i imala je punu medicnsku podrsku. A, prema njenim verovanju, i pomoc vise sile.

Dakle, to njeno verovanje da ima pomoc i podrsku joj pomaze. Ako ona tako veruje da li mi imamo pravo da joj ucitavamo kako je antivakser i/ili ravnozemljas?!

Dosla je za svoje novce, na svom godisnjem odmoru da uradi ono sto zeli i u sta duboko veruje. To je njen izbor, nije ni tvoj ni moj, vec samo njen )

Pravo na izbor je osnova i (hriscanske) religije i demokratije, zar ne.

i ja sam razumeo da je imala lekarsku podrsku al ona veruje da joj je pomogla molitva a ne doktori.

pa i antivakseri i ravnozemljasi i sekte i sve ostalo je licni izbor. ako im pomaze kroz zivot, sta ti mi imamo da se petljamo. neka cveta hiljadu cvetova. demokratija.

pravo na zivot je osnova hriscanske religije ali ne i osnova demokratije. u demokratiji zena odlucuje o svom telu pa recimo moze i da abortita ako nije sprema za roditeljstvo. u hriscanstvu ne.

i da, da je sekla pupcanu vrpcu zardjalim srpom u 21om veku, to bi bio problem kolko god da je bilo ciji izbor.

1 hour ago, Lord Protector said:

Jebote, ovde treba uvesti Macometartm kao test.
Pisao sam o tome već XYZ puta.

Gde? Meni je to bilo bizarno kad sam cula da su ga kanonizovali, ne znam kako su to pravdali ako su i pravdali...

1 hour ago, G. L. said:

Zar tebi nije copavi Zagorac idol? Sam si pisao taKe postove ovde.

Sto se tice kralja Nikole: da je on zasjeo na presto u Beogradu, ne bi mu unuk Aco rusio kucu. A epilog bi bio isti - stvaranje jedinstvene SPC i utapanje svih pravoslavih eparhija u nju, Mitropolija CG included. Za tvoju informaciju, prvi patrijarh SPC je trebalo da bude Mitrofan Ban. Ali godine i zdravlje ne dozvolise. Samo je predsedavao Saboru ujedinjenja SPC, svojevrsnoj Podgorickoj skupstini, samo za crkveni status CG.

Treci patrijarh SPC ti je opet bio tvoj CGorac, to ne zaboravi.

A "nesudjeni svekar Olivere Markovic" je 5.patrijarh SPC, ciji se sin zabavljao sa njom i na njegov predlog raskinuo tu vezu, jer pazi sad ovo: ne moze svestenicki kandidat da bude u vezi sa glumicom.

Gde je Vlado Djurovic meme, sad kad mi treba??? frust

Dobro de, Tito je objektivno GOAT politike ovoh prostora, nego ko je patrijarh? Okle sin? Monaški ili civilni sin.

Daj nama neprosvijećenim komunjarama više detalja.

50 minutes ago, Mel said:

Gde? Meni je to bilo bizarno kad sam cula da su ga kanonizovali, ne znam kako su to pravdali ako su i pravdali...

Bilo je povike prilikom kanonizacije, nije bila davno.

Javljao se Miša Janketić kojem je dotični zaklao majku povodom te kanonizacije.

Nego je popove bolio Sveti Duh, i to ne onaj u obliku goluba, za poviku.

1 hour ago, Mel said:

"Na saboru u manastiru Žitomislić 2005. godine, pod predsedavanjem patrijarha Pavla (i uz snažnu inicijativu tadašnjeg episkopa mileševskog Filareta, poznatog po ekstremnim političkim stavovima), SPC je proglasila preko 20 sveštenika za mučenike, među kojima su bili Milorad Vukojičić i Slobodan Šiljak (takođe iz Pljevalja, streljan 1943)". Ogroman propust i greška. Radikalski vladika Filaret je smenjen 2015. godine kada je dao orden Šešelju. Mislim da bi to trebalo da bude predmet neke buduće revizije od strane SPC, ako je uopšte kanonski moguća.

Edited by Lord Protector