Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

1 hour ago, Sokrat said:

Kako misliš glasalo se da Pavle dobije Savu? Glasalo se da se dobiju 3 kandidata, Sava i Stefan su brzo dobili potreban broj glasova, a Pavle, ako me pamćenje služi, tek u devetom krugu.

Onda je između njih trojice patrijarh izabran tzv. apostolskim načinom, odnosno žrebom.

Zreb je bio namesten, a glasalo se ko ce da dobije Savu. Eto, to mislim.

(izvor: djakon vl. Save iz tih vremena)

Edited by G. L.

• Replies 9.1k
  • Views 660.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

1 hour ago, Shan Jan said:

Pa po definiciji samoubistvo je bolest. Niko normalan ne zeli da se ubije. Osim ako ne racunamo zrtvovanje za druge ali to je onda zrtvovanje. Tako da, nema razloga da pop odbije laku zaradu.

A sto se tice nase crkve, cini mi se da smo se vratili 100 godina u nazad, kad su crkva i vlast bili jedno.

Ne.

From a Church's POV: Samoubistvo se smatra atakom na Boga, jer jedino on moze da uzme zivot coveku. Bukvalno covek preuzima ulogu Boga, kad sam sebi oduzima zivot.

A kad oduzima drugome život?

6 hours ago, G. L. said:

Darueber hinaus, to vezano za agresno zacece imas i u drugim religijama.

Znači dosta religija ima rogonje koje su popušile najnevjerovatniju priču od svojih anuma? Good to know.

Vazda se sjetim crkvene slike silaska Svetoga Duha na Djevicu Mariju, i taj g-din Sveti Duh bude neki golub. Ja sam ga drugačije zamišlja )

4 hours ago, G. L. said:

Zaboravih i Acu Palikuću (da me @milfisland razumije), koji je direktno postavio svog daljeg rodjaka na to mesto. To je onaj period kad je Crnogorac bio na celu SPC. A posle toga jos jedan. Ukupno 20 godina, za redom, na celu SPC je bio dukljanski kadar. Ipak je ona antiCG, zar ne?

Ne pratiš pažljivo fabulu radnje. Sad su Dukljani za SPC good guys i Joanikije pravi neke sabore na nalazištu Duklja, neki korijen pravoslavlja ... Jes malo latinica i latinski na spomenicima, ali šta to smeta, so srpstva, ovo, ono...

Sad su bad guys Milogorci, Dukljani su Srbi.

A što se tiče SPC samo joj ime kaže: prva riječ je Srpska, pa sve ostalo. Meni bliska koliko i ruska, grčka... U stvari malčice manje, jer me popovi drugih crkava nisu nazivali Brozovim kopiletom.

Nekada sam znao poći u crkvu, išao na Ostrog, blizu mi je sela, pomalo ćaskao sa monasima. Od kad su napravili eloksirani Mall of Ostrog, odem jednom u nekoliko godina, kad neko sa strane baš navali da se ide. Ne osjećam više svojim tu eloksiranu komercijalu, nekad ušuškani manastir. Al, što ćeš, kiksaju ljudi više od omiljenog manastira, pa prežive.

Edit: Sad vidjeh... Namješten žrijeb? Aoooo... Ja mislio cio se sabor zajedno moli da Sveti Duh (ovaj put stvarno kao golub )) izabere pravoga za patrijarha. Kad ono, zemaljska ćorava kutija.

Edited by milfisland

10 minutes ago, Engineer said:

Taj se pokaje i lagan je. Još ako se uz pokajanje fino finansijski učipi ili DADNE neku privilegiju od blaženopočivšeg je na korak do mirotočivog.

20 minutes ago, G. L. said:

Ne.

From a Church's POV: Samoubistvo se smatra atakom na Boga, jer jedino on moze da uzme zivot coveku. Bukvalno covek preuzima ulogu Boga, kad sam sebi oduzima zivot.

Kako znas da li je samoubistvo posledica psihickog oboljenja ili ne?

17 minutes ago, Engineer said:

To ti je slučaj Kaina koji je overio brata Avelja.

U Bibliji je Kain proklet zbog ubistva Avelja, ali nije odbačen bez nade na pokajanje. Bog ga kažnjava, ali ga i štiti od osvete.

U pravoslavnom predanju samoubistvo se smatra veoma teškim grehom ne zato što je nužno „veće“ od ubistva, već zato što se tradicionalno posmatra kao čin očajanja koji prekida mogućnost daljeg pokajanja.

Crkveni oci često ističu da je opasno upravo beznađe. Zato se kao primer navodi Juda: njegov problem nije bila samo izdaja, već i to što je izgubio nadu u Božje milosrđe.

Crkve danas mnogo više uzimaju u obzir depresiju i druga teška psihička stanja, pa se konačni sud o svakoj osobi prepušta Bogu. Kainovo ubistvo Avelja i samoubistvo su oba teški gresi, ali iz različitih razloga.

Edited by Lord Protector

Koliko ima ubica da su postali sveci? Od Konstantina do onoga Mace isPljevalja....

Ubistvo nije neki prevelik grijeh da ne možeš zbog toga biti svetac.

Ako me pitaš za CG, ne znam, tamo ima najviše kriminalaca. Bilo i biće.

Ja znam jednog, Jovo Kapičić. Samo bila druga religija fantom

Just now, Lord Protector said:

Ako me pitaš za CG, ne znam, tamo ima najviše kriminalaca. Bilo i biće.

Ne pitam za CG kriminalce nego za ubice srpske svece.

Pop Maca Vukojičić. Zaklao pet žena za noć. Uključujući majku Miše Janketića. Proglasila ga SPC za sveca.

Valjda je to ta liberalizacija SPC.

Edited by milfisland

Jebote, ovde treba uvesti Macometartm kao test.
Pisao sam o tome već XYZ puta.

14 minutes ago, milfisland said:

Ne pitam za CG kriminalce nego za ubice srpske svece.

Malo ih ima, većina je stradalnika koji se nisu odrekli Boga ni u najtežim okolnostima stradanja. Mučenici.
Dosta njih je stradalo za slobodu i srpstvo, nisu se odrekli vere prađedovske i kosovskog zaveta.

33 minutes ago, milfisland said:

Koliko ima ubica da su postali sveci? Od Konstantina do onoga Mace isPljevalja....

Ubistvo nije neki prevelik grijeh da ne možeš zbog toga biti svetac.

Konstantin nije svetac u Zapadnoj (RK) Crkvi, vec samo na Istoku. Tu je #13 apostol.

42 minutes ago, Lord Protector said:

U Bibliji je Kain proklet zbog ubistva Avelja, ali nije odbačen bez nade na pokajanje. Bog ga kažnjava, ali ga i štiti od osvete.

Pitam zbog ovoga

1 hour ago, G. L. said:

Bukvalno covek preuzima ulogu Boga,

I činjenice da je patrijarh Kiril obećao oprost svih grehova onima koji daju život za Rusiju u Ukrajini. Pa mi nije jasno ko tu preuzima ulogu Boga