Sunday at 08:093 days 1 hour ago, Hamlet Strašni said:Hoću da kažem da spc nema veze ni sa jednim ni sa drugim.Ovo zaboravljamoPatrijarh Porfirije se Putinu žalio na obojenu revoluciju u Srbiji: Kako je izgledao ceo razgovor - Vesti iz Srbije, regiona i sveta - N1 info https://share.google/PKBeDyCvoIyB2AtWw
Sunday at 08:423 days sta znam, i meni je neobicno to cekanje i klecanje al kad bolje razmislim, kolko god cudno (jer je prvi put), nije nelogicno. pustili smo i drustvo i drzavu nizvodu (pre svega obrazovanje) i sad crkva kupi kajmak. pri tom je krivica crkve tu minimalna. crkva radi ono sto radi vekovima, gura svoje pa sta prodje, prodje. a sto se tice korupcije i nepotizma, spc i vlast su tu manje vise na istom nivou.
Sunday at 08:463 days 24 minutes ago, Muzzy said:Ovo zaboravljamoPatrijarh Porfirije se Putinu žalio na obojenu revoluciju u Srbiji: Kako je izgledao ceo razgovor - Vesti iz Srbije, regiona i sveta - N1 info https://share.google/PKBeDyCvoIyB2AtWwPatrijarha Porfirija je AV doveo na tron. Svaki izbor patrijarha SPC (pre toga mitropolita beogradskago) je heavy influenced od strane "svetovnih vlasti". Pominjao je Zrikijev drugar sa JastreBca, kako su Obrenovići onomad smenili mitropolita Mihaila i doveli "svog" mitropolita (btw, 1 kockara i bludnika Teodosija Mraovića, prim. aut.). Pominjao sam ja 1 trovanje Vikentija Prodanova, od strane UDBE i postavljanje "crvenog" Germana. Ima toga jos. Miki Rakić i Mladja Djordjević, Djilasov kum, a BoTin "savetnik", zavrsavali onomad Irineja niskog za patrijarha. Cak je i +Pavle, koga i agnostici/ateisti/komunisti hvale kao "pravog sveca", bio izbor SMa za to mesto. Zato se i "glasalo" 6x, pre nego sto je izabran umesto najveceg protivnika tog rezima +ep. dr Save Vukovića.
Sunday at 09:013 days Zaboravih i Acu Palikuću (da me @milfisland razumije), koji je direktno postavio svog daljeg rodjaka na to mesto. To je onaj period kad je Crnogorac bio na celu SPC. A posle toga jos jedan. Ukupno 20 godina, za redom, na celu SPC je bio dukljanski kadar. Ipak je ona antiCG, zar ne?
Sunday at 09:383 days 49 minutes ago, G. L. said:Patrijarha Porfirija je AV doveo na tron. Svaki izbor patrijarha SPC (pre toga mitropolita beogradskago) je heavy influenced od strane "svetovnih vlasti". Pominjao je Zrikijev drugar sa JastreBca, kako su Obrenovići onomad smenili mitropolita Mihaila i doveli "svog" mitropolita (btw, 1 kockara i bludnika Teodosija Mraovića, prim. aut.). Pominjao sam ja 1 trovanje Vikentija Prodanova, od strane UDBE i postavljanje "crvenog" Germana. Ima toga jos. Miki Rakić i Mladja Djordjević, Djilasov kum, a BoTin "savetnik", zavrsavali onomad Irineja niskog za patrijarha. Cak je i +Pavle, koga i agnostici/ateisti/komunisti hvale kao "pravog sveca", bio izbor SMa za to mesto. Zato se i "glasalo" 6x, pre nego sto je izabran umesto najveceg protivnika tog rezima +ep. dr Save Vukovića.Ne baš, pik Miloševićeve vlasti je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Legenda kaže da je Jovan imao spremno penkalo sa zelenim mastilom, kojim se po tradiciji potpisuje novi patrijarh. Edited Sunday at 09:393 days by Sokrat
Sunday at 09:393 days Jos da nam pojasnis gde je Vasilije ostroski ostavio vernicima u amanet da tetoviraju Ostrog po sebi, a i za Zosima tumanskog gde je napisao da ga jednom godisnje presvlace i prodaju komadice te odece kao relikvije u Manastiru Tumane?
Sunday at 09:483 days 8 minutes ago, Sokrat said:Ne baš, pik Miloševićeve vlasti je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Legenda kaže da je Jovan imao spremno penkalo sa zelenim mastilom, kojim se po tradiciji potpisuje novi patrijarh.Kako je Jovan bio erste pick, kad su u izboru bili Sava (Vuković) šumadijski, Stefan (Boca) zički i Pavle (Stojčević) raško-prizrenski? Edited Sunday at 09:503 days by G. L.
Sunday at 10:023 days Jovan je bio Prva izbegica raspada SFRJ. Tu mu titulu niko više ne pripisuje a sledio je za njime skoro milion pravih izbeglica iz iste,
Sunday at 10:143 days Pretpostavljam da nisu uspeli da ga nametnu Saboru. Ako se sećaš tog vremena, Jovan je bio protežiran u medijima kao Irinej i Porfirije pod Vučićem.
Sunday at 11:223 days 10 minutes ago, kronostime said:Jos da nam pojasnis gde je Vasilije ostroski ostavio vernicima u amanet da tetoviraju Ostrog po sebi, a i za Zosima tumanskog gde je napisao da ga jednom godisnje presvlace i prodaju komadice te odece kao relikvije u Manastiru Tumane?A sta tu ima da ti se objasnjava?
Sunday at 11:283 days 1 hour ago, Sokrat said:Pretpostavljam da nisu uspeli da ga nametnu Saboru. Ako se sećaš tog vremena, Jovan je bio protežiran u medijima kao Irinej i Porfirije pod Vučićem.Ne secam se tog vremena, ali sam sa neposrednim svedocima dogadjaja, kasnije bio blizak. 6x se glasalo, da bi se namaklo da Pavle dobije Savu. Sava i Stefan imali po meltdown. DB je prisluskivao Savu pre toga i znalo se da je protivnik rezima. O tome je i agitator cetnickog pokreta M. Samardzić govorio.
Sunday at 11:363 days 2 hours ago, morgana said:naravno da je legitimno zapitati se o masovnom arhaicnom obredu s elementima misticizma koji je stigao u centar milionskog grada u 21. vijeku.U gradu koji ima 1.5M ljudi, i ako 10% ode do Hrama da vidi/pokloni se/pomoli se, onda je to dugacak red.U istom tom gradu/zemlji Z.Colic odrzi 6 umesto 2 koncerta. Pre par godina se formira ogromna kolona ljudi da kupe jeftine karte za predstave u JDP.Isto tako se napravi ogromna guzva na otvaranju IKEA ili Lidl prodavnice.Veliki grad, za svakog ima po nesto i svi oni kako tako zive i dele prostor. Izgleda da je bilo ljudi i iz drugih gradova, mozda i iz drugih drzava
Sunday at 12:223 days 44 minutes ago, G. L. said:Ne secam se tog vremena, ali sam sa neposrednim svedocima dogadjaja, kasnije bio blizak.6x se glasalo, da bi se namaklo da Pavle dobije Savu. Sava i Stefan imali po meltdown. DB je prisluskivao Savu pre toga i znalo se da je protivnik rezima. O tome je i agitator cetnickog pokreta M. Samardzić govorio.Kako misliš glasalo se da Pavle dobije Savu? Glasalo se da se dobiju 3 kandidata, Sava i Stefan su brzo dobili potreban broj glasova, a Pavle, ako me pamćenje služi, tek u devetom krugu.Onda je između njih trojice patrijarh izabran tzv. apostolskim načinom, odnosno žrebom. Edited Sunday at 12:243 days by Sokrat
Sunday at 12:233 days 16 hours ago, Filozof manijak said:Slazem se da je takav globalni trend. Ali i taj trend će se promeniti, i to relativno brzo po mom mišljenju, kad trampizam bude zglaznuo i prdnuo čabar. E sad, kolika će biti cena toga je već zajebano pitanje.Ali to već u mnogome nadilazi ovu temu, i početmu diskusiju.Ne bih rekao da je to globalni trend vec prevashodno trend na Zapadu koji se ciklicno siri i ka drugima. Ako pogledas npr. Daleki Istok, videces da je tamo i dalje nauka na prvom mestu. I ne samo tamo vec i u gomili drugih drustava po Africi i Aziji. Jednostavno, kad imas realne probleme koje ti resavaju vakcine i slicne naucne stvari, onda se klanjas nauci. Kad nauka toliko resi sve da izgleda da problema kao da i nije bilo a zivot stagnira bez cilja onda krece ovo ludjenje pod uticajem raznih Trampova i njemu slicnih.15 hours ago, G. L. said:@mrakiDa je znao za to - ne bi smeo. To je razlog za rascinjenje.@le petit nicolasSamoubice imaju pravo na opelo, samo ako je njihova smrt posledica dusevne bolesti. U suprotnom - i to je razlog za rascinjenje svestenika.Pa po definiciji samoubistvo je bolest. Niko normalan ne zeli da se ubije. Osim ako ne racunamo zrtvovanje za druge ali to je onda zrtvovanje. Tako da, nema razloga da pop odbije laku zaradu.A sto se tice nase crkve, cini mi se da smo se vratili 100 godina u nazad, kad su crkva i vlast bili jedno.
Sunday at 13:333 days 1 hour ago, x500 said:U gradu koji ima 1.5M ljudi, i ako 10% ode do Hrama da vidi/pokloni se/pomoli se, onda je to dugacak red.U istom tom gradu/zemlji Z.Colic odrzi 6 umesto 2 koncerta. Pre par godina se formira ogromna kolona ljudi da kupe jeftine karte za predstave u JDP.Isto tako se napravi ogromna guzva na otvaranju IKEA ili Lidl prodavnice.Veliki grad, za svakog ima po nesto i svi oni kako tako zive i dele prostor.Izgleda da je bilo ljudi i iz drugih gradova, mozda i iz drugih drzavaaha.... da se poradjala u kucnim uslovima bez doktora i medicine, bas me interesuje kako bi se to zavrsilo. al bitno da je sve ok zbog molitve. to je ta ekipa koja negira darvina i hvata se za rec teorija u teoriji evolucije jer, kao sto znamo, da je dokazana bila bi zakon. posle se cudimo sto ravnozemljasi gostuju po opskurnim televizijama. a jos vise cemo se cuditi kad dodju u udarni termin na rts. pa ce biti otkud ovi....