Saturday at 16:154 days Popular Post 1 hour ago, Hamlet Strašni said:Метанисање? У хришћанству од 1. века наше ере.Daj bre hamlete.Ja odrasla kod babe i dede, u kući u kojoj se nije sedalo za večeru dok se ne održi molitva.Svaku, baš svaku večer.Znam ja dobro šta je religioznost. Vodila me baba u crkvu. Među seoskim življem ovo nisam videla nikada. A imam 65 godina. U crkvu me baba vukla od moje pete. To je 60 godina.Meni se nešto i nije primilo, ali dajem desnu ruku u vatru da sam za ove klecavce akademski teolog lično.
Saturday at 16:224 days 41 minutes ago, kronostime said:Do `91 sam svaki Bozic docekivao u Sabornoj crkvi i niko nije metanisao niti su se palili badnjaci i lomace ispred, metanisanje nisam video ni u Zici, Ravanici, Studenici, Ljubostinji... gde su nas vodili na izlete i ekskurzije u osnovnoj skoli.Prvi put sam to video u Srbiji posle `91 sa najezdom novoSrbendi koji do juce nisu znali ni da se prekrste kako valja, a pocese da urlaju o veri i tradiciji.Nema tu ni V od vere - samo pomodarstvo i kic.Објасни то свештеницима на 7:50 како ниу то радили https://youtu.be/ar0N9RvPsB8?si=Wq76fmpu8ng4MAeIImaš i ovde
Saturday at 16:284 days Mene od srpske crkve (takva je i ruska) odbija ta rigidnost, taj neki misticizam.Ti popovi bi zapravo da ljude drže u strahu, ne u veri. Čast izuzecima.U Grčkoj kad uđeš u crkvu to nekako opuštena, prisna atmosfera, kao da si ušao u svoj dnevni boravak.
Saturday at 16:324 days Koliko se ja sećam, misticizam je mnogo izraženiji u pravoslavlju nego udrugim hrišćanskim denominacijama
Saturday at 16:384 days 4 minutes ago, Hamlet Strašni said:Koliko se ja sećam, misticizam je mnogo izraženiji u pravoslavlju nego udrugim hrišćanskim denominacijama Pa jeste, ali ovi naši ga preteraše.Rekoh, čini mi se da toga nema kod Grka recimo. Bar ne u toj meri.A i oni su pravoslavni.
Saturday at 16:574 days 31 minutes ago, Hamlet Strašni said:Објасни то свештеницима на 7:50 како ниу то радилиhttps://youtu.be/ar0N9RvPsB8?si=Wq76fmpu8ng4MAeIImaš i ovdeNapisah vec1 hour ago, kronostime said:Mozda u manastirima medju monastvom - pre `90ih se bar u Srbiji nije praktikovalo.Nije ni paljenje lomaci i burica sa karbidom o Bozicu.Sve je to doslo sa novovjerujucima, pa i krstenje i kad pored apoteke prodju.Novokomponovani vernici koji ni Bibliju nisu procitali.
Saturday at 17:044 days 23 minutes ago, duda said:Pa jeste, ali ovi naši ga preteraše.Rekoh, čini mi se da toga nema kod Grka recimo. Bar ne u toj meri.A i oni su pravoslavni.Hoćeš da kažeš, nije bilo baš uobičajeno u praksi ovako među običnim ljudima, ali hej, jeste po nekim starim pravilnicima koje je meko nedavno izneo. Eto tako ja to razumem ,🤷
Saturday at 17:474 days 4 hours ago, mraki said:Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije isao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim obicajima jer kažu tako treba. Na moje “da se on pita” dobio sam samo “ali ne pita se” tako da nisam mogao da vodim te rarprave… Elem, javlja majka pre neki dan da su danas zadušnice, mora se ići. Reko možemo i drugi dan, ne moramo baš tad kad se svi sjate… ne ne, mora tad, tad se ide. Ok, odemo mi danas. Naroda gomila, ali već se raščišćava polako. Dodjemo do groba, kad tamo prava gozba. Ovi sa susednog nema sta nisu doneli svom pokojniku, pa pošto ne može da stane raširili se i na ćaletov koji je pritom već betoniran pa je malo zgodnije za servirati, a i za posedeti.Jao izvinite, nismo mislili… Reko nije problem, slobodno vi (zamalo ne rekoh uživajte), mi ionako samo sveću…I dok se ja mučim sa svećom na vetru, oni imaju drugi problem, čime otvoriti lubenicu, zaboravili nož. Pitaju mene, nemam. Pitaju još neke, nema. Udaraju je, pritiskaju da pukne, ma ništa. Vikne gospodja “eno popa jebem ga u usta, možda ima on”. Ispostavi se da nema ni pop. Ali ja se tu setim koliko bi se ćale smejao da može ovo da vidi, i krenem nekontrolisano da se smejem. Kako su me samo pogledali svi, ko da nisam normalan. Možda nisam, ali nisu ni oni.Mnogo je velika razlika kad se ide na groblje nekom ko je mladji otisao, ili mozda i stariji ali ne stvarno star, i kad se ide nekom ko je umro da kazemo "po redu", kad smo bili deca u nasem cosku grobjla (svi bili umrli redom) bilo je to kako opisujes sa hranom i prilikom da se ispricamo sa rodjacima i komsijama iz sela koje smo inace vec sve redje vidjali jer smo sve redje dolazili, i na drugoj strani groblja na zadusnice gde su isli nasi rodjaci koji su izgubili dete to te je bilo strah da pogledas na tu stranu groblja kad oni stignu.Posle su kod nas sledile neke rane smrti i to sa hranom na groblju i maltene lepom atmosferom kako ti opisujes je nestalo...
Saturday at 17:504 days 3 hours ago, duda said:Idemo dalje.Za koju godinu, kontam da ćemo stići do samobičevanja Metanisu valjda.
Saturday at 17:554 days 1 hour ago, duda said:Pa jeste, ali ovi naši ga preteraše.Rekoh, čini mi se da toga nema kod Grka recimo. Bar ne u toj meri.A i oni su pravoslavni.Oni su vec skoro izunijaceni, odavno ne slave Bozic kao mi nego kao rimokatolici, a prica se da je i struja u nasoj Crkvi koja gura unijacenje nikad jaca.
Saturday at 17:564 days 1 hour ago, duda said:Daj bre hamlete.Ja odrasla kod babe i dede, u kući u kojoj se nije sedalo za večeru dok se ne održi molitva.Svaku, baš svaku večer.Znam ja dobro šta je religioznost.Vodila me baba u crkvu. Među seoskim življem ovo nisam videla nikada. A imam 65 godina. U crkvu me baba vukla od moje pete. To je 60 godina.Meni se nešto i nije primilo, ali dajem desnu ruku u vatru da sam za ove klecavce akademski teolog lično.Dudo, to sto nesto nisi videla ne znaci, samo po sebi, da ne postoji ili da nije postojalo. Mozda se samo nije praktikovalo medju vernicima u toj sredini.Mala i vrelima metanija, kao oblici naklona su vrlo tradicionalni i postojali su i pre 91e. Uzgred, postoji i u jevrejskom nacinu praktivovanja vere, pa je najverovatnije odatle i potekla.
Saturday at 17:574 days Sve kapiram i da je ovo metanisanje običnog naroda preterano, i da to je nekima smešno (a meni tužno kad vidim ljude kako usvajaju srednjovekovne crkvene običaje), ali realno, šta nas boli ki....briga kako će neko drugi upražnjavati i ispoljavati svoju religioznost, ako to nije intruzivno ili nas direktno ne ugrožava? Edited Saturday at 18:014 days by Filozof manijak
Saturday at 18:104 days 9 minutes ago, Filozof manijak said:Sve kapiram i da je ovo metanisanje običnog naroda preterano, i da to je nekima smešno (a meni tužno kad vidim ljude kako usvajaju srednjovekovne crkvene običaje), ali realno, šta nas boli ki....briga kako će neko drugi upražnjavati i ispoljavati svoju religioznost, ako to nije intruzivno ili nas direktno ne ugrožava?Ova tema startovana je 2008me (prvi post)Uvodnih par strana se isto bave time kako jaca uticaj crkve i kako to nece na dobro izaci, ugorozice drzavu, nas nacin zivota, demokratiju, okrenuti nas Rusiji, Kini i vanzemaljcima.U medjuvrmeenu neki od onih koji lupaju minuse i silno se iscudjavaju recimo mojim obzervacijama, glasali su za Tomu Nikolica kao i pola foruma, i ne vide to kao neki spec problem iako je posledica da se za 15 odina formirala mafija takvog obuhvata i nagomilao kapital i mreza kroz strukture policije i ostalih drzavnih sistema, da se necemo otarasiti 50 godina.
Saturday at 18:134 days 4 hours ago, mraki said:Na moje “da se on pita” dobio sam samo “ali ne pita se” tako da nisam mogao da vodim tu raspravu…Kako je ovo tuzno na neki nacin.16 minutes ago, Mel said:Oni su vec skoro izunijaceni, odavno ne slave Bozic kao mi nego kao rimokatolici, a prica se da je i struja u nasoj Crkvi koja gura unijacenje nikad jaca.Znaci Grci od kojih smo primili hriscanstvo su vec izunijaceni jer slave Bozic kao na zapadu, pa ce mera sta i kako treba da dolazi odakle, iz Moskve? Edited Saturday at 18:184 days by Moonwalker