Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, Kundera said:

Ne razumem poruku ovog boldovanog, sta hoces da kazes, da ako je neka manjina dikriminisana negde da treba da se asimiluje u vecinu?

A za podvuceno, o kom periodu prica? U SFRJu SRbi su bili suosnivaci Hrvatske i konstitutivan narod ( makar na papiru ), a sada kao manjina, po evropskim standardima, imaju ( ili bi bar trebalo da imaju ) daleko vise prava od ovih koja si ti spomenuo, tu su i nacionalni saveti, i kulturna udruzenja, i politicke partije ird.

upravo to

da postanu veci hrvati od hrvata

i vece ustase od ustasa

to je onda prava stvar

svakom iole inteligentnom i dobronamernom je jasno da sam upravo to zeleo reci

ovde bih zavrsio ovu nadasve poucnu i zanimljivu raspravu

Posted
9 minutes ago, pbg12345 said:

da, nisi ti, bwa je, izvini sto sam odgovorio u mnozini, ucinilo mi se da delite stavove

asimilacija u sredinu u kojoj zivis je sasvim normalna stvar

ako govoris u smislu da se srbi popisuju kao hrvati to ranije nije bio slucaj, cesto se moze cuti da od 1990 to jeste zastupljeno

verovatno i jeste u kom obimu ne znam

pre rata ne znam da je toga bilo

osim sto su se srbi dosta cesto popisivali kao jugosloveni, ali to je nesto sasvim drugo

u svakom drugom smislu ne znam kako bi se to moglo "ocitovati"

ako je srbin ateista, sta to njega ima jasno razlikovati od hrvata u zagrebu?

boja koze, fizionomija, jezik?

Sad da ne ulazimo u problematiku geneze Hrvata kao nacije, ali Srbina od Hrvata u Zagrebu ( ili bilo gde ) razlikuje to sto oseca kao Srbinom i pripada srpskoj naciji, isto kao i bilo gde u svetu.

Posted
8 minutes ago, pbg12345 said:

upravo to

da postanu veci hrvati od hrvata

i vece ustase od ustasa

to je onda prava stvar

svakom iole inteligentnom i dobronamernom je jasno da sam upravo to zeleo reci

ovde bih zavrsio ovu nadasve poucnu i zanimljivu raspravu

Ne znam sto bi bio buthurt u vezi toga, meni je zaista delovalo da si to napisao, iako mi zvuci njeverovatno. Ako se vratis i pazljivo procitas sta si napisao, zaista se ne mozes naljutiti na mene sto sam tako protumacio. A oopet, postavio sam u formi pitanja tebi, ne konstatacije.

Posted

Apropo Srba u Hrvatskoj i njihovog odnosa prema SPC, o verovanju i neverovanju, meni se uvek pred očima kada se povede ta tema stvori ona jeziva slika iz crkve u Glini 41-ve pred pokolj. Dželati nisu izabrali opštinu za mesto zločina, gde su prvobitno bili zatvoreni, već baš crkvu. Njihova vera je bila problem, i zbog nje su i stradali. To nije neveran narod, to su iskušenja i stradanja koja se događaju samo velikim vernicima. 

Posted
12 hours ago, Zverilla said:

Mašiš poentu. I to mnogo. Oni koje si ti opisao su se preko noći transformisali iz navodnih ateista u navodne vernike, sve u stilu s političkim trenutkom.

Tako da ako u tu grupu stavljas chandru, onda bi morao da pokažeš da se on okreće kako vetar duva. Što ja bas i nisam primetio

Mašiš ti poentu. Njega sam naveo kao primer ateističkog zilotizma, onih koji su iskreno verovali da ako neko radi u školi, policiji, vojsci, sudu, ... ne sme da ide u crkvu. Takvi su nametnuli norme.

Druga kategorija su oni koji su to podržavali dok im je bilo korisno, a posle postali vernici, kad je to postalo korisno. Oni poput chandre su pokretali hajku, ovi drugi podržavali (često i glasnije od pokretača).

Posted
12 hours ago, pbg12345 said:

evo jedna mala crtica, na prvi pogled beznacajna, ali opet i ne

npr, ovi moji lokalci, dakle ljudi sa sela neobrazovnai ili slabo obrazovani, iako i sami donekle poseduju onu nasu crtu "prebaci djubre u komsijsko imanje" su manje vise odreda bili zgranuti u kojoj meri je srbija zatrpana smecem

to je posledica austrougarske uredjenosti koja je u nekom obimu stigla i do te periferije nekadasnje carevine

ovo je živa istina, sela (i gradovi) u srbiji su neurednija čak i od bosanskih sela, i ja spadam u te koji se uvek nanovo iznenade

ja sam nekada mnogo hodala po selima (takav mi posao bio) i videla sam dosta i srpskih i muslimanskih sela po bosni

bosanska muslimanska sela su gusto naseljena (manjak zemlje) ali takođe relativno uredna, srpska šira, prostranija, deluju urednija

neka prigradska naselja, izuzetno uredna

e sad, ovo pričam za krajinu, dakle severozapad bosne, ne znam kako je u centralnoj bosni

a kad smo kod četnika, bilo ih je nešto u mom kraju, ali ne mnogo, lokalno su delovali, tj. mislim da nisu bili povezani sa dražinima

uglavnom, nisu u ratu bili nikakav faktor

srbi su uglavnom išli u partizane (poneki musliman, a baš retko hrvat)

a religija među srbima, do rata tako-tako, posle rata nikako, sve go komunista :D

mada, da ne grešim dušu, kod mog dede se nije prekidala slava nikada (i to isključivo posno sv. nikola), božić i vaskrs, iako su mu brat i jedan sin bili u partizanima

Posted
7 minutes ago, zmanic said:

Zanimljiva teorija:

Ijao, kakav blast from the past. Nisam imao pojma da je Gagi jos uvek ziv, a kamoli da je ovako flipnuo.

Posted (edited)
1 hour ago, dùda said:

ovo je živa istina, sela (i gradovi) u srbiji su neurednija čak i od bosanskih sela, i ja spadam u te koji se uvek nanovo iznenade

ja sam nekada mnogo hodala po selima (takav mi posao bio) i videla sam dosta i srpskih i muslimanskih sela po bosni

bosanska muslimanska sela su gusto naseljena (manjak zemlje) ali takođe relativno uredna, srpska šira, prostranija, deluju urednija

Upravo...svest po pitanju ekologije u Srbiji je nikakva, posebno kada su u pitanju javne površine. Ovde je normalno na selu da se đubre baca u potok iza kuće, da se na svakom mestu pravi deponija. Ako je nešto javno onda je to ekološka alajbegova slama i može da se sa tim radi šta hoće.

Edited by slow
Posted
30 minutes ago, slow said:

Upravo...svest po pitanju ekologije u Srbiji je nikakva, posebno kada su u pitanju javne površine. Ovde je normalno na selu da se đubre baca u potok iza kuće, da se na svakom mestu pravi deponija. Ako je nešto javno onda je to ekološka alajbegova slama i može da se sa tim radi šta hoće.

Ima to ona teorija koju je izneo Cirilov, u kuci nam je uredno, a za okolinu ne marimo zbog Turaka. To unutra je bilo nasa, a te javne povrsine "tursko", pa nas nije mnogo ni zanimalo.

Posted

Чим се умешала Зора Добричанин, мени је одмах ту нешто сумњиво.

Posted

mislio sam pre svega na nepriznavanje zakona srbije i pozivanje na one crkvene.

stvarno želim izumiranje te NVO upisane kao SPC.

• +1 2
Posted

nije to ništa, meni je nešto sumnjivo čim se umešala crkva

verovatno isto važi i za Zoru, ali ako treba da zamislim jednu situaciju u kojoj bi bio na strani Zore Dobričanina, onda je to crkva vs žena kojoj je umro sin

Posted

Ако су чињенице тачне, апсолутно сам на страни мајке и морално и правно. Али увек постоји сумња у чињенице када их ЗД износи.