May 6May 6 Just now, Moonwalker said:Uzmi samo slovo «dj». Ovo je hrvatska varijanta.Kad sam se ja opismenjavala tako je bilo.Nemas ti meni sta da rusis.Super. Presli smo na "ti". Ajde mi objasni kako je "dj" nastalo i zasto se prvo pisalo "gj"?
May 6May 6 4 minutes ago, Bud Stonebraker said:@Moonwalker ako nije 1978. za kafu u knezu, definitivno je 1979. za par neparje bila globalna naftna kriza ne samo u SFRJhttps://pametni-radio.org/images/slike-emisija/P/Povijest-nafte-od-1973-do-1979.jpg
May 6May 6 5 minutes ago, Moonwalker said:Uzmi samo slovo «dj». Ovo je hrvatska varijanta.Kad sam se ja opismenjavala tako je bilo.Nemas ti meni sta da rusis.Ko da se istorija pise od pocetja sa vama. I to je preuzeto od Vucica da napise spinovanu istoriju. Jebu vas samo svedoci koji su zivi i zdravi.Ali zar se i u hrvatskoj varijanti na kraju ne koristi uglavnom Đ? Mislim da su povratku DJ kumovale moderne tehnologije kad se odomaćilo pisanje “šišanom latinicom”.
May 6May 6 11 hours ago, Engineer said:Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen za vreme Tita. Najbolja serija o srpskom jeziku i pismu, ćirilici, i tom periodu generalno u Srbiji, snimljena za vreme SFRJ. Najviše se ulagalo u srpski foklor i društva. Komunjare ugurale dva srpska manastira u UNESCO, jedan dok je komunoustaša i srboubica Broz bio živ. Sve ovo su po mom mišljenju sitnice, ali istovremeno i nedostižan san velikosrpskih rodoljuba nakon što su se oslobodili titovog terora i došli u poziciju da sami stvaraju pravedniju državu i bolje sutra. Koje nikako da dođe.Da li ce doci dan kad ce Srbi umeti i smeti da priznaju kako je period od 45. do 88. (so called “komunizam”) bio Periklovo doba Srbije?(nece)
May 6May 6 Ne vidim da iko moze od vas da odgovori na kljucno pitanje: zasto je srpski narod izgubio vise kroz Jugoslaviju, nego sto je dobio, za razliku od drugih? Drugo je pitanje: da li nam je komunizam vise doneo ili vise odneo? Sve ostalo je žal za mlados' omatorele ppp populacije. I kao takvo, ne potpada pod cinjenicni objektivizam.
May 6May 6 5 minutes ago, Djuro said:Da li ce doci dan kad ce Srbi umeti i smeti da priznaju kako je period od 45. do 88. (so called “komunizam”) bio Periklovo doba Srbije?(nece)Drugo Periklovo doba Srbije - prvo je bilo za vreme kralja Milana Obrenovica.
May 6May 6 11 minutes ago, G. L. said:Super. Presli smo na "ti". Ajde mi objasni kako je "dj" nastalo i zasto se prvo pisalo "gj"?Znam da se u srpskoj varijanti koja se i danas koristi pise drugacije. I to mi je vazno.Kulturu mi nece definisati SPC, niti ce od Srbije praviti drugu Bugarsku. Edited May 6May 6 by Moonwalker
May 6May 6 Popular Post 2 minutes ago, G. L. said:Ne vidim da iko moze od vas da odgovori na kljucno pitanje: zasto je srpski narod izgubio vise kroz Jugoslaviju, nego sto je dobio, za razliku od drugih?Zato što je to izmišljotina
May 6May 6 Just now, G. L. said:Ne vidim da iko moze od vas da odgovori na kljucno pitanje: zasto je srpski narod izgubio vise kroz Jugoslaviju, nego sto je dobio, za razliku od drugih? Drugo je pitanje: da li nam je komunizam vise doneo ili vise odneo?Sve ostalo je žal za mlados' omatorele ppp populacije. I kao takvo, ne potpada pod cinjenicni objektivizam.Sta je to srpski, a i ostali narodi izgubio u Jugoslaviji koja je bila i velika Srbija za Srbe, velika Hrvatska za Hrvate, velika Bosna za Bosance ... obzirom da su svi ti narodi i teritorije oko kojih su se klali bili u jednoj drzavi?Raspadom te drzave svi su izgubili. Edited May 6May 6 by kronostime
May 6May 6 12 minutes ago, FOX river said:Ali zar se i u hrvatskoj varijanti na kraju ne koristi uglavnom Đ? Mislim da su povratku DJ kumovale moderne tehnologije kad se odomaćilo pisanje “šišanom latinicom”.Mislim da ne. Pogledaj njihova latinicna izdanja. Na racunaru koristim srpsku latinicu, ne sisanu. Nemamje na telefonu. Edited May 6May 6 by Moonwalker
May 6May 6 1 minute ago, Moonwalker said:Znam da se u srpskoj varijanti koja se i danas koristi pise drugacije. I to mi je vazno.Kulturu mi nece definisati SPC, niti ce od Srbije praviti drugu Bugarsku.Pisalo se "gj" jer Ljudevit Gaj nije uspeo da resi taj glas, a bez da izmisli slovo. Onda je dosao Gjuro Popović i resio im taj problem. Taj Gjuro Popović je hteo da mu se ime pise kao Djuro, a ostao je zabelezen po umetnickom prezimenu - Daničić. Toliko o hrvatskoj latinici, ali i o srpskoj - koja i ne postoji. Ako cemo objektivno.
May 6May 6 12 minutes ago, Djuro said:Da li ce doci dan kad ce Srbi umeti i smeti da priznaju kako je period od 45. do 88. (so called “komunizam”) bio Periklovo doba Srbije?(nece)Pa nije to samo Periklovo doba Srbije, nego skoro čitavog Zapadnog sveta, bez obzira na društveno uređenje.I u Amerikama i ostalim kapitalističkim državama se sa setom sećaju tih vremena. (pre pojave Regana i Tačerke, npr.)
May 6May 6 3 minutes ago, Moonwalker said:Mislim da ne. Pogledaj njihova latinicna izdanja.https://balkans.aljazeera.net/wp-content/uploads/2014/11/siroliver.jpg?fit=770%2C515&quality=80DJ?
May 6May 6 3 minutes ago, Engineer said:Zato što je to izmišljotinaNe bih rekao da je to izmisljotina. Pitaj MStPa, sta misli o tome. Platio bih da vidim taj "dijalog".