July 1Jul 1 5 minutes ago, milfisland said:Nastavi ti sa Wiki i podcastima. Evo sazanadoh dosta pametnoga od tebe. Partizani sarađivali sa Njemcima dvije godine. Možda je i Zemlja stvarno ravna ploča. Ko će ga znat.Ha ha nice try. Medjutim Staljin je saradjivao sa Nemcima i kmandovao lokalnim komunistima koji su najbukvalnije bili njegovi placenici, da cekaju. dok SSSR nije napadnut. I naravno tako je i bilo. Takodje razdvojila bijh partizane i njihovo komunisticko vodjstvo. Mnogi ljudi su isli u partizane, pa u cetnike, pa obrnuto. Obican svet koji je hteo ili morao da se bori i vodje njihovih trupa na platnom spisku neprijateljske spoljne sile ne treba izjednacavati.
July 1Jul 1 59 minutes ago, Vapad said:Moj deda je bio taj neki brigarid u selu u vojvodini, jednom što je pričao o tome, kad je bio živ, je da je retko ko izlazio da ide da radi, bolelo ih uvo, niko ih nije tukao za to. A baba je kukala da je ona stalno morala da ide da radi jer je ovaj bio brigadir.Eto, on nije morao da radi jer je bio brigadir a neko ko je hteo da radi ali na svom imanju je bivao biven. I sad kako on nije morao da radi a glaaaad tolika da komunisti moraju da vrse ogromnu epresiju nad desetinama hiljada ljudi?Pa jer nisu represiju vrsili zbog glaaadi i da bi nahranili, nego zbog diktature i borbe protiv imucnih seljaka kao klasnih neprijatelja.
July 1Jul 1 nisu tukli seljake to je tačno, samo su im čupali brkove kako bi ih ubedili da predaju sve viškove hranetm za koje su drugovi mislili da su ih seljaci uštekali negde.....u sfrj je glad bila normalna pojava sve negde do 60-tih kada se mehanizovala poljoprivreda, preživlajvalo se na trumanovim jajima i mleku u prahu...
July 2Jul 2 On 30.6.2026. at 13:35, Vapad said:Inače, mislim da referendum nije za mlade demokratije, to je napredan demokratski alat, švajcarci su tridesetak godina unapređivali svoje zakone o referendumu (kaže gugl od 1848. do 1891. zapravo)...@milfisland je l tačno da po CG ustavu za neke promene treba, sada, tri petine svih birača? Tačno jeTek nakon završetka javne rasprave Ustavni odbor utvrđuje konačan predlog ustavnih amandmana, o kojem se Skupština ponovo izjašnjava. I u toj fazi potrebna je ista dvotrećinska većina od najmanje 54 poslanika.U slučaju da bi se mijenjale posebno zaštićene odredbe koje se odnose na državni karakter, suverenost, oblik države, službeni jezik, državne simbole ili druga pitanja za koja Ustav propisuje referendum, nakon usvajanja u parlamentu izmjene bi morale biti potvrđene i na državnom referendumu. Za uspjeh takvog referenduma neophodna je podrška najmanje tri petine svih upisanih birača, što predstavlja jedan od najviših ustavnih pragova u Evropi.
July 2Jul 2 12 minutes ago, milfisland said:Tačno jeTek nakon završetka javne rasprave Ustavni odbor utvrđuje konačan predlog ustavnih amandmana, o kojem se Skupština ponovo izjašnjava. I u toj fazi potrebna je ista dvotrećinska većina od najmanje 54 poslanika.U slučaju da bi se mijenjale posebno zaštićene odredbe koje se odnose na državni karakter, suverenost, oblik države, službeni jezik, državne simbole ili druga pitanja za koja Ustav propisuje referendum, nakon usvajanja u parlamentu izmjene bi morale biti potvrđene i na državnom referendumu. Za uspjeh takvog referenduma neophodna je podrška najmanje tri petine svih upisanih birača, što predstavlja jedan od najviših ustavnih pragova u Evropi.Mislim da Litvanija ili Letonija imaju veći. I mislim da je zapravo za takve promene dvotrećinska većina svih upisanih (sa pravom glasa) zlatni standard.Kada su počeli da se ukidaju cenzusi i spuštaju limiti jer eto obične ljude ne interesuje da učestvuju...slippery slope.
July 2Jul 2 ima na klasik TV serija "SFRJ za početnike" prva epizoda je bila 29. juna. zavrtite unazad
July 2Jul 2 1 minute ago, morgana said:bukvalno o ovome pisemo na prethodnim stranamaRazbijanje na 5+ drzava je osnovni komunisticki program, bio je malo potisnut tik pre wwii ali ponovo ozivljen kompletno vec 60ih i ozvanicen kroz ustav 74. Taj program privukao je nacionaliste socijalisticke orijentacije u Hrvatskoj da idu u komuniste a ne u ustase, tipa Hebranga. Taj program je i ispunjen. Sami su ga proklamovali, sami stavili samoopredeljenje i otcepljenje u Ustav. Nema "kao neka suicidalna drzava", to je sve u programu i ustavu bilo uneseno. Perspektive sta to treba da pruzi Jugoslavija bile su dijametralno suprotne u Srbiji vs Hrvatska vs Slovenija pa cak i vs Makedonija. Kad su Hrvati uneli raspad Jugoslavije u sam ustav, Srbi su jos 10 godina insistirali da taj Ustav treba drugacije citati (od onog kako je bukvalno napisano).
July 2Jul 2 2 hours ago, Hamlet Strašni said:Ako je Letonija, to je zbog Rusa. Kao sto je iu CG ubog Srba.Tko prvi njegova đevojka
July 2Jul 2 43 minutes ago, Mel said:bukvalno o ovome pisemo na prethodnim stranamaRazbijanje na 5+ drzava je osnovni komunisticki program, bio je malo potisnut tik pre wwii ali ponovo ozivljen kompletno vec 60ih i ozvanicen kroz ustav 74. Taj program privukao je nacionaliste socijalisticke orijentacije u Hrvatskoj da idu u komuniste a ne u ustase, tipa Hebranga. Taj program je i ispunjen. Sami su ga proklamovali, sami stavili samoopredeljenje i otcepljenje u Ustav. Nema "kao neka suicidalna drzava", to je sve u programu i ustavu bilo uneseno. Perspektive sta to treba da pruzi Jugoslavija bile su dijametralno suprotne u Srbiji vs Hrvatska vs Slovenija pa cak i vs Makedonija. Kad su Hrvati uneli raspad Jugoslavije u sam ustav, Srbi su jos 10 godina insistirali da taj Ustav treba drugacije citati (od onog kako je bukvalno napisano).Sve pet, osim što mislim da nije to program bio..To je bila neka brđanska sloboda.Skupiš pet nacionalističkih međeda, malo ih maziš, malo biješ, hraniš, pa pališ im pod nogama da nauče da igraju, a njihove mlade od početka dojiš i titraš, i onda uzmeš i kažeš, možda kavez ne mora da bude baš tako mali i tako rigidno napravljen, evo vidite, ima sloboda, ne mislim da je zamišljeno da se to iskoristi da se s(k)avez sruši, nego da da motivaciju da se jače ide napred i radi zajedno bez straha da će neko nekoga da iskorišćava zauvek.Naivno - da, vrlo, izuzetno. Ali iskreno, nije moralo da se ide tim putem, i to smo rekli milion puta, ta zemlja je sa tim ustavom mogla da bude najveće pero u EU i da zastava ima 13 zvezdica a ne 12.. a ovako ispalo trinesto prase.Znaš kako se većina (ja zaisgurno) i dalje štrecne kad čuje sirene. Mislim da za mnoge, pa i generacije koje nisu proživele no su samo slušale o tome, bilo kakva ideja da se sa nekim nešto radi zajedno - zvuči sada jako odbojno. I tu negde vidim deo negativnih stavova prema EU. Ali to je zato što smo generalno vrlo politički nepismeni, pa i životno. Ja, za živu glavu, ne razmišljam o neto, bruto, ne interesuje me preterano koliki je porez i nemam, na primer, naviku da idem na javne rasprave i učim kako da pišem primedbe na loše planove, a o zdravstvenom i penzionom tek - ne interesuje me osim vrlo površno, forumski. Hoću država da obezbedi, da zakoni budu pravični a planovi pametni i da se time bave neki drugi, bolji, ljudi. E Jugoslavija je mislila da je za prekratak period odnegovala i odgajila ljude koji će bez upliva ličnog, nacionalnog, da mudro vode tu državu, a da se narod, kao i pre, ne pita previše. Džaba SKOJ i CKSKJ, džaba škole i fakulteti, i domovi zdravlja, džaba kolor TV i YU rok, džaba pljuckanje po Bugarima, Rumunima i Albancima sa visine, dojčmarke od Nemaca i šoping u Trstu kada smo, čim se ukazala prilika, skočili da prekopavamo grobove i glasamo na referendumima zadnjim, nižim, osećanjima. Jugoslavija je dala kakav takav okvir da bude bolje, što nismo hteli, to ne znajem.
July 2Jul 2 1 hour ago, Mel said:bukvalno o ovome pisemo na prethodnim stranamaRazbijanje na 5+ drzava je osnovni komunisticki program, bio je malo potisnut tik pre wwii ali ponovo ozivljen kompletno vec 60ih i ozvanicen kroz ustav 74. Taj program privukao je nacionaliste socijalisticke orijentacije u Hrvatskoj da idu u komuniste a ne u ustase, tipa Hebranga. Taj program je i ispunjen. Sami su ga proklamovali, sami stavili samoopredeljenje i otcepljenje u Ustav. Nema "kao neka suicidalna drzava", to je sve u programu i ustavu bilo uneseno. Perspektive sta to treba da pruzi Jugoslavija bile su dijametralno suprotne u Srbiji vs Hrvatska vs Slovenija pa cak i vs Makedonija. Kad su Hrvati uneli raspad Jugoslavije u sam ustav, Srbi su jos 10 godina insistirali da taj Ustav treba drugacije citati (od onog kako je bukvalno napisano).To razbijanje je uvedeno jos pre WWII i podelom Kraljevine na Banovine - u FNRJ/SFRJ je samo izvrsena preraspodela teritorije.
July 2Jul 2 1 minute ago, Vapad said:Sve pet, osim što mislim da nije to program bio..To je bila neka brđanska sloboda.Skupiš pet nacionalističkih međeda, malo ih maziš, malo biješ, hraniš, pa pališ im pod nogama da nauče da igraju, a njihove mlade od početka dojiš i titraš, i onda uzmeš i kažeš, možda kavez ne mora da bude baš tako mali i tako rigidno napravljen, evo vidite, ima sloboda, ne mislim da je zamišljeno da se to iskoristi da se s(k)avez sruši, nego da da motivaciju da se jače ide napred i radi zajedno bez straha da će neko nekoga da iskorišćava zauvek.Naivno - da, vrlo, izuzetno. Ali iskreno, nije moralo da se ide tim putem, i to smo rekli milion puta, ta zemlja je sa tim ustavom mogla da bude najveće pero u EU i da zastava ima 13 zvezdica a ne 12.. a ovako ispalo trinesto prase.Ovo je dosta naivno. U principu ubaceno je nakon Maspoka na direktno trazenje i kontekst nikako nije bio da se jaca ljubav nego da se ispune konkretni vrlo nacionalisticki zahtevi maspoka.Takodje ne moze se tvrditi da nije bio program kom stranke da se srusi Jugoslavija, ili da su tu okrenuli 180. to je bas onako core programa: 5 drzava umesto YU plus i dodatne. Sve to reflektovano je i u ustavu 74 i oroceno do Titove smrti. I tako je i bilo.Komunisti su okupljali jake nacionaliste socijalistickog profila u Hrvatskoj, kad pogledas recimo Bobetka, on je prvoborac, porodica mu je stradala od ustasa, a sam je srusio kosturnicu u Pribilovcima u kojoj je pola kostiju bilo decije. I ustaski i komunisticki integralni pokret u Hrvatskoj imali su jaku antisrpsku komponentu, to je bio deklarisani program, do sukoba Staljina sa Nemcima jugoslovenski komunisti su podrzavali ustase. Zajedno su jako lepo saradjivali i druzili se i u zatvoru. Sam Bobetko sa ponosom je nosio orden Ante Starcevica*.Treba malo pogledati sta je bio program komunisticke stranke i shvatiti da su ti isti ljudi bili tamo i pre wwii koji su posle 60ih trazili svoje. Bobetko npr takodje. Zato je trpeo i posledice, Tito je ispunio sve zahteve maspoka da ih primiri ali takodje i posmenjivao sve koji su ga pokrenuli a bilo ih je, ukljucujuci i Bobetka koji je naravno ucestvovao trazeci ni manje ni vise nego ono sto je kom stranka i obecala a nije bila do kraja deliverovala. Komunizam je propagirao jak antihegemonski nacionalizam, ali nije propagirao sovinizam i resavanje tog pitanja konc logorima, nego politickim suzbijanjem i emancipacijom pojedinih nacija. Sto je velika razlika svakako, i delom (ne u celosti) legitiman pristup, za razliku od ustaskog.*jedan furunas iz hrvatskih krajeva mi je nedavno drzao lekciju kako je Ante Starcevic bio super nego sam ja valjda cetnik i fasista pa imam poneku primedbicu. Dobar uvid kako komplet ispran mozak moze da ima i neko ko bi svojim poreklom makar u teoriji mogao znati i ponesto od najoosnovnijih podataka. Ali - komunisticka perverzija je mnoge ostetila. Imala sam i ja skoro nekih eye opening momenata iako sam komuniste prozrela bas odavno, ali sam i dalje mislila da su neke stvari kojesmo ucili u skoli recimo tacne a bile su komi izmisljotina plasirana po skolama. Edited July 2Jul 2 by Mel
July 2Jul 2 @Vapad pogledaj ako slucajno nisi zakljucke Drzdenskog kongresa. to ti je core program. Ima sve. I o drzavama i o zenskim pitanjima, to je prosto bila kom ideologija. U Srbiji je bio taj pritisak da se neke od stvari napisanih crno na belo na papiru trebaju drugacije citati, stalno su insistirali na tom drugacijem citanju, nije u duhu nego ustvari heli su ovo a napisali nezgrapno, dok nisu prsli nakon 10 godina i pokusali i oni da proene ustav. Ali kasno kasno, ne moze da se trti 50 godina i onda da se odluci da se bude postena zena.
July 2Jul 2 Sigurno ćete se sjetiti, na samim počecima pregovora među liderima (kad su se lideri konačno iskristalizirali) u oktobru 1990. Hrvatska i Slovenija predlagale su konfederalni preustroj, neskriveno po ugledu na tadašnji EZ, sadašnju Uniju - Uniju koja unatoč svim perturbacijama opstaje, a u međuvremenu vidjesmo da tko baš želi može iz nje i izići.Naravno nije prošlo, već je sedam mjeseci prije toga Borisav zapisao da je odabran pravi™ put i da je igra prije svega teritorijalna:Već 26. marta 1990. na sednici koordinacionog komiteta (u čijem su sastavu bili svi čelni funkcioneri u Srbiji), kome sam prisustvovao, bilo je ocenjeno da je raspad Jugoslavije nezaustavljiv. Srbija će voditi iskrenu politiku opstanka federativne Jugoslavije, ali će se spremiti da živi i bez Jugoslavije. U eventualnom raspadu zemlje, Srbija računa na jedinstvo sa Crnom Gorom. Naš je cilj da izbegnemo krvoproliće, da uspostavimo granicu unutar koje se neće ratovati. Van te granice rat se neće moći izbeći, jer Bosna i Hercegovina neće moći da opstane kao država, a bitka oko teritorije bez krvi teško je zamisliva. Smatramo da je sukob gotovo izvestan jer Srbi u Hrvatskoj i BiH neće pristati na odvajanje od matične države i na pretvaranje u nacionalnu manjinu. Odlučeno je da Srbija odmah pristupi izradi novog ustava kojim će biti pokrivena nova samostalna srpska država, ako do raspada Jugoslavije dođe. (Dnevnik – 26. mart 1990.)Epilog je da su Hrvatska i Slovenija sad u Uniji. Koja funkcionira. Iz koje se može i izići - bez rata. Edited July 2Jul 2 by Roger Sanchez