July 1Jul 1 3 minutes ago, Mel said:To kao da si nekom pre 100-200 godina rekao samo ti citaj te knjige i enciklopedije umesto da ides na misu.Mislim da je to bilo više u pravcu - gomilu tih stranica pišu obični ljudi, bez dobre provere i pozadine, bez legitimnih izvora, utkajući u to svoja mišljenja i stavove, sa nekim, poznatim, agendama, zaboravljajući neke stvari zgodno i usmeravajući istoriju na drugu vodenicu..... pa, kao ovaj topik. I dalje se kopaju rovovi i brane pozicije i jedine istine i kontra-istine.Tako da je to više misa i vera, jednomišlje, a mnogo manje zdrava diskusija i želja za znanjem - u smislu i dobro i loše, i ti u sredini. Indikativno je da se preko gomile pitanja i kritike samo pređe u zanosu i ispaljuje "istina" - ahaaaaa, milioni seljaka su robijali, ahaaaaaaaa, negatori! A sad da vidimo koliko je tačno nemaca ubijeno, ahaaaaaaaa, malo, malo... ali sto za jedan, ahaaaaaaaaaaaa, znači tako ste hteli da nas pubijate, vi, sa crvenog olimpa, vi i neki rukovodioci potekli od ko zna gde, nas, jadne, iz zemlje, iz sojenica, izhebane, nesnađene. Dosadno je. Bolje čitati Nastasijevića, njegove istorije su daleko bolje konstruisane.
July 1Jul 1 2 minutes ago, Vapad said:Mislim da je to bilo više u pravcu - gomilu tih stranica pišu obični ljudi, bez dobre provere i pozadine, bez legitimnih izvora, utkajući u to svoja mišljenja i stavove, sa nekim, poznatim, agendama, zaboravljajući neke stvari zgodno i usmeravajući istoriju na drugu vodenicu..... pa, kao ovaj topik. I dalje se kopaju rovovi i brane pozicije i jedine istine i kontra-istine.Tako da je to više misa i vera, jednomišlje, a mnogo manje zdrava diskusija i želja za znanjem - u smislu i dobro i loše, i ti u sredini. Indikativno je da se preko gomile pitanja i kritike samo pređe u zanosu i ispaljuje "istina" - ahaaaaa, milioni seljaka su robijali, ahaaaaaaaa, negatori! A sad da vidimo koliko je tačno nemaca ubijeno, ahaaaaaaaa, malo, malo... ali sto za jedan, ahaaaaaaaaaaaa, znači tako ste hteli da nas pubijate, vi, sa crvenog olimpa, vi i neki rukovodioci potekli od ko zna gde, nas, jadne, iz zemlje, iz sojenica, izhebane, nesnađene. Dosadno je. Bolje čitati Nastasijevića, njegove istorije su daleko bolje konstruisane.Pa ja recimo nikad ne kazem da su partizani pa ni cetnici poubijali premalo Nemaca. Milioni (nekoliko desetina hiljada seljaka) jesu robijali, takodje su premlacivani i o batina umirali itd - to je dosta vazan momenat. Okacila sam odlican clanak ny times-a na prethodnoj strani. Mnogo govori i o otkupu i o Jugoslaviji a i o Slovencima (pozitivno).Ti citas ovo kroz neki svoj kljuc, vrlo povrsno koliko meni deluje.
July 1Jul 1 4 minutes ago, kronostime said:Ne komentarise se ni saradnja Svedske, Svajcarske... sa Hitlerom ceo rat, pa nista. Bugarske Italije Madjarske Rumunije pola Holandije Finske Spanije Hrvatske Albanaca ... to je sve nebitno...
July 1Jul 1 Just now, Mel said:Bugarske Italije Madjarske Rumunije pola Holandije Finske Spanije Hrvatske Albanaca ...to je sve nebitno...U kontekstu tog vremena je bitno - u USA je bila takodje velika podrska nacistima....pa to nije smetalo da kasnije ratuju protiv nacista.
July 1Jul 1 On 30. 6. 2026. at 7:18, milfisland said:Nisi u pravu druže @namenski . Čitajući ovaj topic shvatio sam zašto Vučić tako lagano jaše. Pravljenje žrtve od sebe i pasivna agresija.Samo na drugim nivoima.Pazi, AV jase 14 godina, ali ima jos toliko da jase da bi se izjednacio sa Milouom. Zapravo, zafalice mu i u takvom slucaju jos nekoliko godina.
July 1Jul 1 1 minute ago, Mel said:Pa ja recimo nikad ne kazem da su partizani pa ni cetnici poubijali premalo Nemaca.Milioni (nekoliko desetina hiljada seljaka) jesu robijali, takodje su premlacivani i o batina umirali itd - to je dosta vazan momenat. Okacila sam odlican clanak ny times-a na prethodnoj strani. Mnogo govori i o otkupu i o Jugoslaviji a i o Slovencima (pozitivno).Ti citas ovo kroz neki svoj kljuc, vrlo povrsno koliko meni deluje.Ne slažem se, čitam predetaljno. Pa mi zapadaju za oko stvari previše. A za ključ...eh, ok, whatever. Tu je, belo na crno. (imam dark temu)Niko ne negira da su robijali, bar da sam video, u zadnjih desetine strana, tako da ne kontam verovatno poentu potenciranja.O SLO i HR govori dosta i to što su okrenule ćurak na kraju. Generalno to nije pozitivno o Slovencima, iz ugla tadašnje države i svih seljaka koji su robijali u SRB. Ali ako pričaš o celom vremenu moraš imati širu sliku, janezi vole da su posebni i na note, ali su davali 15-20% saveznog budžeta i još slično budžeta za nerazvijene delove. A jezik im je bio u zapećku.... Šire, šire..
July 1Jul 1 GODINA KOJU SU POJELI SKAKAVCINe znam kada i kako je otkriveno da čovek poseduje razum. Istorija tome baš i ne pruža neke impresivne dokaze. Ali, činjenica da smo kao vrsta godine 1987. još živi, ukazuje na to da smo, mimo lude sreće, morali imati i nešto zdravog razuma. Tom razumu i skakavcima koji prete da ga pojedu, biče posvećena ova novogodišnja emisija.Počećemo sa zdravim razumom domaćina, engleskim common sense, a završiti s mojim, vašim i Živoradovim. I ovde, u Britaniji, srešćete nerazumne ljude, upoznati nerazumne ideje, ući u nerazumne situacije ili otrpeti nerazumne postupke vlade, ma kakvu politiku ispovedala.Ali, u celini uzev, prosečni Britanac, zlatna sredina izmedu istorijskog osvajača Indije i aktuelnog obdelača svog vrta iza kućice u predgrađu, sredokraća između istraživača Afrike, slavnog Livingstona, i mog suseda, Mr. Livingstona, anonimnog istraživača sreće na tomboli, ta engleska rasna i građanska zlatna statistička sredina u odsudnoj je meri zdravorazumska, ovozemaljska tvorevina.Ona vrlo malo duguje uzletima i izletima u nebo svojih izuzetaka, a mnogo više njihovim uspomenama pošto su pali na zemlju. Ako Engleska i nije kolevka evropskog zdravog razuma – jer to će pre biti stara Grcka – ona je svakako više od svih drugih evropskih zemalja učinila od njega najbolju upotrebu, a da ga pri tome nije pretvorila u nacionalno sredstvo za uspavljivanje, kao što je uradila kalvinistička Švajcarska.Samo tom zdravom razumu blagodareći, Engleska je uspela da se sačuva od skakavaca, koji su, iz decenije u deceniju poslednjeg veka, pretili da obrste njenu istorijsku istinu.Vremena imamo samo za jedan uzorak tog razuma. On možda i nije osobito moralan, ali kad je posredi sudbina jednog naroda, od razuma se ne ište vrlina nego – korist.Engleze zato po školama nisu učili da im je zemlja bogata i sama sebi dovoljna.Podučavali su ih bogatstvima drugih naroda, čarima dalekih zemalja i kako se upravlja lađama da bi se do njih stiglo.Englezi su se ukrcali na lađe i po to bogatstvo otišli. Kad su bez kolonijalnog bogatstva ostali, kad su i njega pojeli nezasiti istorijski skakavci, osim na nostalgičnim imperijalnim paradama,Englezi nisu živeli od svojih bogatih uspomena. Znajući da je s uspomenama toplo, ali da one još nikog nisu nahranile, oni su živeli od zdravog razuma, svoje najvrednije i najstabilnije osobine. On ih je učio prilagodljivosti, i lako, zamenjujući im Indiju, postao njihovo najveće nacionalno bogatstvo.Mene i mog prijatelja Živorada škola je učila koje čemu. Izmedu ostalog, da smo vrlo bogati.Socijalistička se škola od kapitalističke – a pohađao sam obe – razlikovala samo po tome što smo po socijalističkoj bili još bogatiji: sada smo, naime, zbog toga što je radni narod uzeo stvar u svoje ruke, tačno znali šta ćemo s tolikim bogatstvom.U svakom slučaju, i po jednoj i po drugoj, Jugoslavija je bila Solomonov rudnik zemnog blaga, srećno ukršten s plodnim božjim Edenom, rajem na Istoku.Niko nam, avaj, nije rekao da za lagodan život to neće biti dovoljno. Da je za lagodan život potrebno imati još i razum ili bar nekog velikodušnog bankara. Jer, imati razum s kojim se velikodušni bankar nalazi, takođe nije dovoljno. I najvelikodušniji se bankar s vremenom i sam urazumi.U međuvremenu, skakavci su oko nas plandovali i godinu za godinom nam jeli.A Živorad i ja smo i dalje živeli u zabludi da nam sve ide dobro, čak sve bolje i bolje, i da će nam sve bolje ići sve dok budemo razumni. Jer, i u drugoj smo zabludi bili.Zabludi da smo jako razumni, jako pametni, jako vešti. Pošto smo uobražavali da smo uspešni, verovali smo da smo i razumni; pošto smo uobražavali da smo razumni, morali smo verovati i da smo uspešni.A skakavci su nas i dalje jeli, jeli, jeli.Kada nas je život otreznio i dokazao nam da nismo bili uspešni, otkrili smo jednovremeno da ni razumni nismo bili, da nam je sve vreme nedostajao upravo zdrav razum, blago koje nismo mogli iz zemlje iskopati, s drveta obrati, s oranica požnjeti ili iz skladišta izvaditi, ako tamo prethodno nije zakopano, posađeno, posejano i sklonjeno.Blago koje, na žalost, nismo ni od koga mogli konfiskovati, eksproprisati ili nacionalizovati.Da bi se razum imao, decenijama ga je potrebno gajiti i negovati u glavama građana. I onih koji upravljaju i onih kojima se upravlja.I zato smo sada okruženi skakavcima koji nas jedu.Dobri običaji nalažu da se na raskršću stare i nove godine prijateljima i poznanicima poželi sreća. Počinjući novu seriju Pisama iz Londona, ja to, evo, i činim. Usuđujem se, međutim, da ovom prilikom zanemarim tradiciju i da predmetom svojih želja ne učinim srcću nego – razum.Imam, naime, utisak da smo, barem do sada. sreće imali i više nego što smo je zaslužili. ali da smo s razumom počesto bili u manjku.A da smo manje sreće imali, više bismo se na razum morali oslanjati.I danas bismo od razumnih predvidanja a ne nepredvidljivog slučaja pravili pretpostavke svoje budućnosti. Ne bismo se s gorčinom osvrtali da iza sebe vidimo tolike godine koje su pojeli skakavci.A izmedu njih i proteklu, godinii 1986, da u 1987, bojim se, osim nada, ponesemo samo svoje gladne skakavce.Borislav Pekic
July 1Jul 1 Najvecu pomoc Partizanima u ratu je dala Britanija. Kako obavestajno, tako logisticki. Iako se u Srbiji insistira na Americi, Britanija je dala najvise. Sovjetska pomoc je dosla od sredine 1944 kada je CA dosla u kontakt sa Partizanima. Narocito je Britanija dala pomoc tokom 1943, kada je videla da nakon sloma Italije, velika vecina odlazi ka Partizanima i da se Partizani naoruzavaju sa italijanskim zalihama i bivaju sve uspesniji u borbama sa nemcima. Tada krecu misije, kako obavestajne tako i pomoc iz vazduha, izvlacenja partizanskih ranjenika u Italiju, sto uglavnom odradjuju Britanci. Uspostavljene licne i obavestajne veza Britancima, u partizanskom stabu, ce igrati znacajnu ulogu kod izbijanja IB krize 1948, sto Moskva nece nikada zaboraviti, da u trenutku kada Moskva preuzima najmnogoljudniju zemlju na svetu, Kinu, njima neki Tito "zabija noz u ledja".Saradnja Sovjetskog Saveza sa Vajmarskom Nemackom je krenula ranih 1920ih, zbog ogranicenja koje su obe zemlje imale. Ali nakon dolaska na vlast Hitlera, 1933, Staljin prekida tu tajnu vojnu saradnju, i pravi politicki savez sa Francuskom. To je trenutak kada se komunisti u Jugoslaviji okrecu ka ocuvanju Jugoslavije.Ponovno uspostavljenje saradnje sa svabama krece nakon Minhena 1938, tj. Britanija i Francuska dozviljavaju cerupanje Cehoslovacke, gde su SSSR i Kraljevina Jugoslavija, jedni od retkih, ako ne i jedini, stale protiv toga. Staljin vidi u tome izdaju Francuske i teranje Hitlera na istok.Ipak, moze se posmatrati iz francuske perspektive drugacije. Iako je Staljin 1933 prekinuo saradnju sa Nemackom, zbog Hitlera, vec oko 1936, pocinje novi aranzman oko nafte, gde nemacke masine idu u SSSR(ubrzana industrlijalizacija koja ce dovesti do pada Hitlera) a prema Nemackoj je isla nafta. Ovo je bio razlog zasto je Francuska odbijala da potpise vojni savez sa Sovjetima. Sa francuske strane, Moskva je ta koja je prekrsila dogovor.Ali, Francuska i Britaniju nisu bile spremne da daju SSSR najmodernija masine za razvoj industrije, jer su se plasili SSSR, ne mnogo manje od Nemacke. Nemacka je bila izolovana i nije imala drugi nacin da finansira svoj razvoj i naoruzavanje bez sovjetske energetike i bila je spremna da preda SSSRu najmodernije masine. Sa stanovista Moskve, Francuska i Britanija su igrli prljavu igru, jer nisu dozvoljavali SSSRu puni razvoj. Staljin je ocekivao da ce nakon potpisivanja politickog saveza sa Francuskom da se otvori Francuska, pa i Britanija, za tehnoloski transfer ali se to nije desilo.Francuska i Britanija su bile spremne na ogranicenu saradnju sa SSSR zbog Hitlera ali ne da SSSR dobija ogromni industrijsko-tehnoloski impuls koji bi njih pregazio zajedno sa Nemcima. Edited July 1Jul 1 by Emerald
July 1Jul 1 1 hour ago, Vapad said:Niko ne negira da su robijali, bar da sam video, u zadnjih desetine strana, tako da ne kontam verovatno poentu potenciranja.Poenta potenciranja - neko je pisao kako su seljaci ubijani od batina i zatvarani jer je bila glad i falilo je zita.Kad je to razlog, to se ne resava tako sto ogromnu kolicinu seljaka bacis u tamnicu.1 hour ago, Vapad said:O SLO i HR govori dosta i to što su okrenule ćurak na kraju. Generalno to nije pozitivno o Slovencima, iz ugla tadašnje države i svih seljaka koji su robijali u SRB.Jesi li procitao tekst?Komunisti su im trazili da povecaju prinose. Janezi su pomogli seljacima, nesto su im tehnoloski pomogli ne vidim tacno sta iz clanka, da li pesticidi da li neka mehanizacija vec tada... elem prinosi su povecani i Janezi su dali proizvode koje su im okmunisti trazili.Ovi su ih onda ispljuvali jer su povisili prinose tako sto su pomogli seljacima, ali nisu nikog umlatili ili zatvorili, sto je onda znacilo da su kulaci prosli ok, a neki srednji seljaci cak podignuti pa postali potencijalni kulaci.Procitaj clanak.Bolest izbija kroz svako iskucano slovo.Svaka im cast sto su hteli mogli i umeli da iskuliraju imbecile pa koliko toliko. slovenci nisu my cup of tea ovako, ali radi se o mnogo zrelijem narodu od Srba. Edited July 1Jul 1 by Mel
July 1Jul 1 Polozaj Srbije, i Srba, i Slovenije, nije isti. Obracuni u Beogradu izmedju komunista i vlasti su brutalni. Od komunistickih atentata na ministre, do zatvaranja i ubijanja komunista, mucenja. Drugo, razlika u velicini. Trece, pretnja, Slovenija ulazi u Jugoslaviju i zadrzava se unutra, pre svega, da bi se zastitila od nemackog i italijanskog nacionalnog sirenja. Slovenije nema u nacistickoj Evropi. Srbija, marionetska i iscepkana, postoji, ali Slovenije nema. Stavise, ima Slovenaca koji beze u tu Srbiju.Njihovo shvatanje komunizma, i sta predstavlja, je drugacije od onoga u Beogradu.Raspad Jugoslavije krece sukobom SR Slovenije i SR Srbije, ne sa Hrvatima ili Albancima, koji su uvek tezili napustanju. Ali to nije moglo da ide dok su Slovenci, na krajnjem zapadu, unutra. Toi je i period "hrvatske sutnje" sa Suvarom u SR Hrvatskoj, sto je nerviralo Hrvate. Sredinom osamdesetih pocinje sukob Beograda i Ljubljane oko privrede i daljeg kretanja drzave. SR Srbija zelu jacanje federacije, nakon iskustva Ustava 1974 i AP, SR Slovenija vidi slabljnje komunizma i stvaranje nove Evopre, gde nemacki i italijanski nacionalizam nisu izrazeni(koliko ce to biti dugovecno, videce se). Slovenija vidi u Jugoslaviji zaostajanje, cak nacionalno gusenje, ako federacija jaca, dok u ostatku Evrope, sa slabljenjem komunizma dolazi do nacionalne(nacionalsiticke) renesanse.Djordje Balasevic je tada pricao doskocice o Slovencima na koncertima tipa "Laku noc Janezi"Laku noć braćo JaneziShvatam vas, sve su to geniMame vas habsburški kaveziNeko je rođen da seniMalo ste plebisciraliPre tog ste puno rovariliTovariši, dugo ste sviraliDok se niste natovariliAjte vi, braćo Slovenci,Nemojte s tim da se šaliteSamo vas čekaju NemciSamo im vi još faliteKvarni ste, jadna vam majka,Nismo iz istog filmaI dečki iz trećeg rajhaZa vas su GG firmaNe kunem, ne kunem i ne pretimSve ovo smatrajte šalomJa neću da vas se setimNi kad budem gledao slalomNa nama svako ućariI vi ste tako odlučiliLaku noć braćo smučariDobro ste mi se smučiliŽelim vam mir i spokojstvoI slavu vašoj zastaviBilo je zadovoljstvoJ*** nas ko nas sastavi Edited July 1Jul 1 by Emerald
July 1Jul 1 2 minutes ago, Mel said:Poenta potenciranja - neko je pisao kako su seljaci ubijani od batina i zatvarani jer je bila glad i falilo je zita.Kad je to razlog, to se ne resava tako sto ogromnu kolicinu seljaka bacis u tamnicu.Jesi li procitao tekst?Komunisti su im trazili da povecaju prinose. Janezi su pomogli seljacima, nesto su im tehnoloski pomogli ne vidim tacno sta iz clanka, da li pesticidi da li neka mehanizacija vec tada... elem prinosi su povecani i Janezi su dali proizvode koje su im okmunisti trazili.Ovi su ih onda ispljuvali jer su povisili prinose tako sto su pomogli seljacima, ali nisu nikog umlatili ili zatvorili, sto je onda znacilo da su kulaci prosli ok, a neki srednji seljaci cak podignuti pa postali potencijalni kulaci.Procitaj clanak.Bolest izbija kroz svako iskucano slovo.Svaka im cast sto su hteli mogli i umeli da iskuliraju imbecile pa koliko toliko. slovenci nisu my cup of tea ovako, ali radi se o mnogo zrelijem narodu od Srba.Da, generalno sam pričao, ne prema članku. (malo mi nije bilo bitno šta baš NY Tajms piše 1948., tj. propaganda )Ali za kolektivizaciju, odnos prema njoj i šta sve ne u SLO, bolje uzmi neki članak tipa - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joac.70026Tu se isto vidi neuspeh, ali kroz case study, malo vidiš i kako su se ljudi postavljali, ko su, šta su. Kako neće od nekoga ko je nižeg staleža da prihvataju naređenja. Ali i da je SLO bila najmanje zemlja seljaka, i da su bila planinska, sitnija, domaćinstva. I slično. Jeste zanimljivo štivo, mada ne preterano bitno za priču. Kaže tamo da su pretežno odbijali sistem brigada. Moj deda je bio taj neki brigarid u selu u vojvodini, jednom što je pričao o tome, kad je bio živ, je da je retko ko izlazio da ide da radi, bolelo ih uvo, niko ih nije tukao za to. A baba je kukala da je ona stalno morala da ide da radi jer je ovaj bio brigadir. U selu pored su možda ubijali za to. Onde nisu. Sad ja da tvrdim da je svuda bilo tako i da svi lažu, ne ide.Ne rešava se, naravno, problem gladi i prinosa batinama. Oni koji su bili uzeli da rukovode nisu bili dorasli tom zadatku u tom trenutku.Meni je tu jedino interesantno sa ove distance da mi nismo ništa naučili izgleda. Kad nismo umeli da lepo živimo i radimo zajedno bar da smo nešto naučili jedni od drugih. Tih 45 godina nisu bili u vakumu pa kako je palo četrespete tako ostalo do devedesetih. Ta zemlja koja je tukla i zatvarala seljake je napravila i PKB od močvare - i naučila kako se to radi. A mi pričajući samo se nađemo na tome što je neispravljivo - srećom ima restitucije sada ali to nije dovoljno - a ono što smo naučili nećemo da vidimo i održavamo jer je počelo pogrešno. Tako nećemo niđe. Ponavljamo dvesta godina skoro pa iste gluposti. Bolje da se pravimo englezi (mada Pekić u ovome od manijaka izostavlja kako im lako ispliva kolonijalno-imperijalistička crta kada treba da rukovode overseas zaposlenima - ali i to je od iskustva do iskustva).
July 1Jul 1 3 hours ago, Mel said:To kao da si nekom pre 100-200 godina rekao samo ti citaj te knjige i enciklopedije umesto da ides na misu.Jako je interesantno insistiranje na kolaboraciji cetnika dok se 2 godine totalne komunisticke saradnje i hranjenja HItlera svime sto nije mogao da ima bukvalno - ne komentarise. Ne moze se reci super je, ne moze se reci ne valja, onda se ne kaze nista. Kao neka tabu tema. Indikativno.Nastavi ti sa Wiki i podcastima. Evo sazanadoh dosta pametnoga od tebe. Partizani sarađivali sa Njemcima dvije godine. Možda je i Zemlja stvarno ravna ploča. Ko će ga znat.
July 1Jul 1 51 minutes ago, Vapad said: Bolje da se pravimo englezi (mada Pekić u ovome od manijaka izostavlja kako im lako ispliva kolonijalno-imperijalistička crta kada treba da rukovode overseas zaposlenima - ali i to je od iskustva do iskustva).Ne izostavlja. Kaze da to nije moralno, ali da se oni ponasaju pametno. A mi se ponasamo - glupo. A to kosta.