Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

15 minutes ago, milfisland said:

Mihiz u "Autobiografiji o drugima"

Mihiz nije kapira da je vraćanje Srbije građanskoj, evropskoj i demokratskoj matici nije bilo moguće...

... jer je početkom 90ih već uveliko tamo...

Boegorad je 90e bio više evropa, nego Budimpešta, Vrašava ili Bukurešt... Nije bilo potrebe igde vraćati, trebalo je samo nastaviti...

Edited by radisa

• Replies 2.5k
  • Views 151.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

23 minutes ago, radisa said:

... jer je početkom 90ih već uveliko tamo...

Boegorad je 90e bio više evropa, nego Budimpešta, Vrašava ili Bukurešt... Nije bilo potrebe igde vraćati, trebalo je samo nastaviti...

U principu da... za 50 godina napravljena je koliko-toliko jaka srednja klasa uglavnom od ljudi koji su potekli sa sela. Beograd je po ko zna koji put asimilovao novu krv i napravio od njih novi kvalitet. To je bio ogroman kapital koje su devedesete skoro uništile.
Mislio sam da toga više nema, da se novopridošli više ne asimiluju, da ne postoji ta kritična masa koja će njih ili njihovu decu da pretopi u Beograđane. Ali su mi studenti vratili nadu. Mladi su sad bolji od nas starijih. Mi stvarno imamo najbolju decu u okruženju...i mnogo sam ponosan na njih.

Edited by Lord Protector

17 hours ago, Lord Protector said:

Kada se ta neodrživa utopija konačno srušila, iza sebe nije ostavila funkcionalne institucije niti modernu građansku klasu, već ekonomski devastiran prostor, razorene moralne vrednosti i društvo koje je potpuno izgubilo kompas za snalaženje u realnom, razvijenom svetu.

23 minutes ago, Lord Protector said:

U principu da... za 50 godina napravljena je koliko-toliko jaka srednja klasa uglavnom od ljudi koji su potekli sa sela. Beograd je po ko zna koji put asimilovao novu krv i napravio od njih novi kvalitet.

fantom resetovao vam se ai, vratite demagogiju na 1

@milfisland a nije baš da se iko normalan srdi za razvoj i pomoć. Doduše jeste se lukavi latin bunio što je pravljena pruga a ne autoput split zagreb, i što oni ima da daju (ali to je samo indikator da je previše tolerisano tada), pa je bilo malo restruktuiranja privrede i davanja, i na kraju smo mi zajedno morali da pokrijemo dve, ali na ponos. Šteta što nije dalje ulagano.

Na takvim idejama i nametima bi moderna socijaldemokratija mogla počivati, primer Švedska, visoki porezi, ali plaćaju zdravstvo, školstvo, sve što treba. Šta im fali..

@Vapad nije to u kontradikciji, koliko-toliko jaka srednja klasa je 3+ a moderna građanska klasa evropskog tipa je 5. razlika između dobar i odličan je velika. Nije Beograd bio full evropska metropola 1990. ali je u balkanskim/istočnoevropskim okvirima definitivno bio.
Pitanje slobode se ne može svesti na to da li će ili neće biti rok koncert neke svetske grupe ili da li će na Bitefu gostovati neka poznata trupa.
Taj površinski sloj je bio u dobroj meri anestezija kritičke omladine/elite od strane totalitarnog režima, i o tome je Mihiz i pisao. Sve možete da radite, da imate simulakrum slobode, ali sve bitne odluke donosimo mi, partijska vrhuška, koja decenijama jaše uz pomoć represije i tajne policije. Ako se baš bunite udavićemo vas u malo vode. Pozlaćeni lanci su ipak lanci. I ta pozlata se na kraju oljuštila.

Edited by Lord Protector

20 hours ago, namenski said:

Nije tada mitingasenje bilo metod: socrealisticki mitinzi su tada vec bili proslost, povampirio ih je Milosevic sa Gazimestanom, a izjasnjavanje oko sudbine Jugoslavije se svelo na besomucno pracenje pretezno TV...

Atmosfera je bila takva da niko nije verovao sta ce da se dogodi i da je onako nesto moguce...

Poslednji trzaj buntovne Srbije bio je 9. mart koji je rezim ishendlovao i onda je sve krenulo nizbrdo...

Koliko je bilo gadno kada se posmatra, pokusa da vidi drugim ocima, sa strane: na dan Slobinog Gazimestana, vozim iz Italije i u Ajdovscini primim stoperku, studentkinju, vraca se u Ljubljanu, mislim da je bila nedelja popodne, ne secam se, nije ni bitno. Vozimo se, radio u kolima, slovenacki, idu vesti, cujem pominje se Gazimestan, pitam 'koliko ih ima?'

Milion, ogovara, i shvatis sta znaci milion na mitingu nasiroko najavljivanom za narod od jedva 2 miliona ukupno...

U pravu si, ne mislim nužno samo na mitinge kao metod. Mislim na kritičnu masu, na ozbiljan studentski, građanski, politički pokret koji bi rekao: nećemo ni Miloševićevu Jugoslaviju, ni nacionalne torove, nego pokušaj da se ova zajednica reformiše i spasi od raspada. Pokret za Jugoslaviju kao demokratsku državu. Fascinantno mi je da se to, bar u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Ljubljana nije pojavilo u dovoljnoj meri kao zajednički jugoslovenski front. Kao da su svi većinski, čim je krenula panika, vrlo brzo prihvatili logiku svojih nacionalnih prostora i to je ono što mi je i dalje najtužnije.

Tesko je bilo biti disident u Klubu knjizevnika uz cuvene Budine krempite....fantom

11 minutes ago, kronostime said:

Tesko je bilo biti disident u Klubu knjizevnika uz cuvene Budine krempite....fantom

Možeš ceo život da jedeš krempite a na kraju shvatiš da su te zajebali i da si bio samo žderač krempita.
Za to vreme bilo je ljudi koji su decenije proveli u zatvoru, daleko od krempita.

10 minutes ago, Lord Protector said:

Možeš ceo život da jedeš krempite a na kraju shvatiš da su te zajebali i da si bio samo žderač krempita.
Za to vreme bilo je ljudi koji su decenije proveli u zatvoru, daleko od krempita.

Sve je to iz istog kazana ispalo pa kad se kazan ispraznio - odjednom se setili da bi mogli biti disidenti i unovciti to kao i svoj tzv. patriotizam.

U sustini - ostadose ista govna kao sto su bili i pre tog svog disidentizma.

18 minutes ago, Tsai said:

U pravu si, ne mislim nužno samo na mitinge kao metod. Mislim na kritičnu masu, na ozbiljan studentski, građanski, politički pokret koji bi rekao: nećemo ni Miloševićevu Jugoslaviju, ni nacionalne torove, nego pokušaj da se ova zajednica reformiše i spasi od raspada. Pokret za Jugoslaviju kao demokratsku državu. Fascinantno mi je da se to, bar u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Ljubljana nije pojavilo u dovoljnoj meri kao zajednički jugoslovenski front. Kao da su svi većinski, čim je krenula panika, vrlo brzo prihvatili logiku svojih nacionalnih prostora i to je ono što mi je i dalje najtužnije.

To je bilo totalno nerealno u to vreme. Slovenija je već krenula svojim putem, posebno njena elita...uopšte ih nije zanimala Jugoslavija i budućnost federacije, sem da izboksuju što više i na što efikasniji način. Posebno je tu bila jasna slovenačka desnica, pa grupa oko lista Mladina. Levica je levitirala i na kraju se priključila mainstreamu.
Hrvatska je posebni slučaj...definitivno se nije moglo očekvati neko njihovo angažovanje i mešanje direktnom političkom akcijom na beogradskim ulicama. Ante Marković je realno bio najviše što se moglo dobiti.

1 minute ago, kronostime said:

Sve je to iz istog kazana ispalo pa kad se kazan ispraznio - odjednom se setili da bi mogli biti disidenti i unovciti to kao i svoj tzv. patriotizam.

U sustini - ostadose ista govna kao sto su bili i pre tog svog disidentizma.

Pa ovi što su ždrali krempite su toga svesni, no problemo. Oni koji su jeli buđavi lebac u zatvoru nije zanimao kazan, ni pre, ni posle.

1 minute ago, Lord Protector said:

Pa ovi što su ždrali krempite su toga svesni, no problemo. Oni koji su jeli buđavi lebac u zatvoru nije zanimao kazan, ni pre, ni posle.

Jbg, i Seselj je bio zatvoreni disident svojevremeno pa vidi ga sada.

6 minutes ago, kronostime said:

Jbg, i Seselj je bio zatvoreni disident svojevremeno pa vidi ga sada.

Ni prvi ni poslednji koji je pokleknuo na toj istoj robiji i postao asset Službe. To je gore od kazana. Pa većina je na Golom otoku revidirala i maltretirala svoje istomišljenike informbirovce. malo njih je izdržalo taj pritisak i zlostavljanje. Vlado Dapčević je jedan od retkih koji su to izdržali. Ali ti koji ne pokleknu su najopasniji za režim/državu kad izađu. I vrlo često ostvare svoje političke snove. Adem Demaći mi prvi pada na pamet.

Edited by Lord Protector

Ko robija zbog politike, taj uglavnom kad izađe iz zatvora nije duhovno promenjen čovek, nego mora da naplati svoju političku robiju (ili izdaja ili politička pobeda).

edit: Mada je Dostojevski promenio svoja ubeđenja posle onog pomilovanja u minut do 12. Ali je to više promena ideje, nego klasično robijanje zbog konkretne politike.

Edited by alkibijad

56 minutes ago, Tsai said:

I meni je bilo tuzno.

Samo, radilo se o procesu razgradnje ili samo razgradnje u kome su, u finalu, svi bili na neki nacin zateceni: pa jebote, na nase se oci raspao 1 CCCP, tiranosaurus, sto ni 1 CIA nije mogla da predvidi, a nad cime seire danasnji znalci svega i svacega vezanog za istoriju Jugoslavije.

U tom procesu, a nikako se ne radi o teoriji zavere, nego jednostavno o bas procesu, izmileli su ispod kamenja razni Djuretici, Nogoi, Vitezovici, da ne pominjem ostale Dobrice, Mihizi...

Izmileo je nacionalizam, a kriza i nacionalizam su k'o dupe i nosa...

Zajednicka su im govna.

Posledice su bile predvidive, svaka ptica svome jatu, muklo cutanje vecine i mucno ocekivanje sta ce sledece da se dogodi, sa sve nadom da ce se nekotm vec dogovoriti...

Takozvanim elitama, koje su se po pravilu i na svim stranama utekle nacionalizmu se, prirodno, nije dogovaralo: izazov, drazi posedovanja sopstvenog feuda su bili jednostavno preveliki, a prateca tevabija tranzicionih lesinara cekala k'o zapeta puska.

I docekala.

Postoji jedna mozda naj ilustracija evolucije duhova, ali i drustva u celini primenljiva na sve ex-Yu zemlje: seti se Janse, vodje ekipe koja je avangardno i svima dobrodoslo krenula da preko 'Mladine' demontira, razbija mit o Titu, nesto sto je Yu drustvu bilo potrebno.

Od mladog demontazera danas je postao ogavni desnicarski politicar i bojim se da je to put koji i nas ovde ceka, na stranu vucic.

Ali, sve u svemu, Jugoslavija nije imala sanse, nije joj data ni od koga, dok su kratki bleskovi aj da kazem razuma, koji su ekonomiju, gledaj od cega se zivi rezon pokusavali da postave na pravo mesto, poput recimo Ante Markovica motkom zatuceni potezima poput, samo primera radi, divljackog upada Srbije u kako ono bese Yu - dok ga je bilo - monetarni sistem, nesto sto danasnji zloguki kriticari svekolikog stradanja Srbije po pravilu zaboravljaju da pomenu.

Tuga, jebiga.

Secam se, najtuznije, iz tog vremena jednog sunjanja po belom svetu i obaveznog obilaska brodova pod Yu zastavom ili brodova na kojima je bilo onoliko Yu pomoraca, a zarad djoranja stampe, NIN-ovi, Vremena, ma bilo sta...

Idem, zavrsio, vracam se i iza mene se sunja omanji lik, specen, sitan, zagleda me, a i ja njega - vec je bilo doslo vreme da se pripazi s kim se od Jugovica razgovara, ne u smislu opasnosti nego jebiga, uostalom ima ljudi koji se secaju i tog simptoma...

I lik koji je konacno, verovatno po novinama koje sam nosio ispod miske, konacno, glasom koji nikada necu da zaboravim, pita: Sta to rade sa nasom Jugom?

Nepogresivo prepoznatljvim bosanskim akcentom...

Sve u svemu, pored ostalog, ucena bulaznjenja kao uostalom i ovde na topiku, o promasajima, Kardelju, gradjanskoj klasi, o tome da ama bas nista nije valjalo, da je Jugoslavija bila trula do koske, promasaj, greska...

Jebala ih (srpske) gradjanska klasa: to, onako kako je oni vide, postoji samo u MirJam TV serijama i povremenom iskopavanju i zalu za po nekim Jovanovicem koji je, samo sto nije, mogao da nas odvede pravo u demokratiju.

Samo sto je kad je bilo gusto - nosio tetki lek.

U stvari, kad bolje razmislim - mi, niko od Zapadnobalkanaca, Jugoslaviju nismo ni zasluzili.

Zemlja koja je u neku ruku bila prototip EU, skup rogova u vreci koji su ipak dokazali i nadajmo se da ce istrajati, odlucila se, opredelila za slugeranstvo, a mogla je, to niko ne moze da ospori sa obzirom na sve resurse, i ljudske i materijalne, da bude EUropljanin.

Onoliki.

I, znas sta: cak i oni koji je ovde zapisavaju iz sve snage ne mogu da pobegnu od bioloske cinjenice da su - Made in Yugoslavija...D

Sto rece neko ovde - mani...

Titoisti će uvek titoizam da prodaju pod firmom Jugoslavija jer im je Jugoslavija bila najveća lovina u koju su uvalili dupe. Niti su je napravili niti je sačuvali. Svi su im drugi krivi što su je sami raspičkali.

Edited by Lord Protector