June 26Jun 26 Just now, radisa said:Pa malo pre reče da ti to ne treba... Pa ne treba mi teritorij. Trebaju oni ostat u Međuzemlju tako da tamo i dalje ima vilenjaka, a ne samo u Hrvatskoj.
June 26Jun 26 17 hours ago, G. L. said:Za coveka, koji se predstavlja toliko intelektualno superiornim, pre ce biti da su ti postovi prepuni eristickih fraza i logickih gresaka, nego nasusne istine i prosvetiteljskih vrednosti.U istoriji nema logickih gresaka: postoje metodologije, istrazivanja, dokumenta, svedoci...Potreba da se barem pokusa sve to koliko-toliko izmaknuto sagleda, shvati, razume koliko se moze...Sve svetlosnim godinama udaljeno od tvog prosvetiteljskog mesijanizma...I nasusnih istina ciji si vlasnik...Prosvetitelj jebote...17 hours ago, G. L. said:Prva Jugoslavija se jeste raspala u krvi, ali ju je rasparcala vojno najveca sila, koju je svet ikada video do tada. Godinu dana pre toga je ta sila umlatila 1 Francusku za nekoliko sedmica.Al' si odbranio prvu Jugoslaviju svaka ti cast...Nemoj vise da je branis molim te...Srbiju su 1914. napale DVE najvece sile svog vremena, pa eto...Muka je za vas sto su te velike sile i u WW1 i u WW2 odavde otisle na metli, a jos je veca muka sto biste se istorijom kao svedskim stolom...Nece da moze: veliku silu koja je raskantala prvu Jugoslaviju na metli je oterala vojska poznata u istoriji kao partizani/JA, predvodjena jedva tridesetogodisnjim generalima, ciji su pripadnici bili prosecne starosti 20-ak godina...Nije Draza, nije JVuO..., nisu Rusi..., nisu Bugari..., pa da se na glavu postavite...To sto iz sve snage pokusavate da skrajnete jugoslovenski i, naravno, srpski doprinos pobedi nad fasizmom, uvaljujci neke tamo Bugare, poljski pokret otpora kao najjaci u Evropi tokom WW2, inace prica koja se polako siri i uspeva je samo tzv. duh vremena.Inace se zove najcrnji, najogavniji revizionizam, obaska sto bi sve evropske zemlje suvim zlatom platile da mogu sebi da pripisu ma i 10-ti deo ovdasnjeg doprinosa pobedi nad fasizmom/nacizmom u WW2: serete po sopstvenoj istoriji, menjajuci je tlapnjama kvazi istoricara izmilelih '90-ih ispod kamenja i koristeci antikomunisticku konjunkturu nastalu trijumfalizmom pobede u Hladnom ratu...BTW, sto se komunista tice, tek za zapisnik: nema pomena vrednog pokreta u Evropi tokom WW2 u kome glavnu, odlucujucu i vodecu ulogu nisu imali komunisti.Jebiga...17 hours ago, G. L. said:A ko je ono napao SFRJ?A ko nije?17 hours ago, G. L. said:Iscitao sam sve postove ovog topika i nisam video da, neko hvali monarhiju i Acu Palikucu per se. Pre ce biti da je to bila jos jedna failed state. Otuda i to da je ona bila greska #1 naseg naroda u XX veku.Cuvene srpske greske...17 hours ago, G. L. said:Ali, ako smo mi duhovno-intelektualna cada cika Dobrice i adoraslog vnuka MStPa, ciji si ti onda intelektualni potomak - Latinke Perovic ili Jova Kapicica ili mozda - oboje?Duh neumrlog Алексе Жунића se ne smiruje: sve bi u dosijea, fijoke...Sto se mene Prosvetitelju tice - nece da moze.On 23. 6. 2026. at 19:06, G. L. said:S tim u vezi, ne mogu da shvatim tok misli odredjenih forumasa, koji ne vide ocigledne stvari. A ako je to tako ovde, sta dalje reci za ostatak naseg naroda? Zato sam sve vise ubedjen u to, da kad se ovo zlo skloni sa vlasti, da nece proteci mnogo vremena, kad ce se opet na nju vratiti, prepakovani i umiveni.Koji su to forumasi i koje su to ocigledne stvari koje vidi samo tvoje potuljeno nacionalisticko oko, oseca zivac?Uostalom, petak je popodne, da ga ne arcim na mesijanske nebuloze: od tvog mesijanizma, prosvetiteljstva, vidjenja ocilednih stvari, gore je samo (polu)znanje pokupljeno u basti '90-ih.Jebalo bi se meni za to, da se ne radi o mnogo sirem i nastupajucem, galopirajucem narativu.I - to je tako, pa popio ti kofu kapucina na Dolomitima...2 kofe.Edit: sto se tice prosvetiteljstva, mesijanizma, ociglednih istina, sudbine naseg naroda: ovo je topik Istorija. Idi bre na metafiziku recimo pa otvori topik Ja, Prosvetitelj, Patrijarh Paja, Vladika Nikolaj, cika Dobrica...Pa prosvecujte do jaja... Edited June 26Jun 26 by namenski
June 26Jun 26 Meni je najludji slucaj Istre...komunisti etnicki pocistili Italijane i predali istorijske italijanske zemlje Hrvatima iako je NDH bila gora 100 puta od fasisticke Italije, u stvari nesamerljive su po svim parametrima. Italija je bila Diznilend za Hrvatsku po zlocinima. Još se ovde po Srbiji najvise drali : Trst je naš!Jedini pobednik ww2 je Hrvatska, po svim parametrima, definitno. Trebaju da naprave mega mauzolej i zajedno sahrane Tita, Pavelića i Tudjmana.
June 26Jun 26 Sa druge strane imamo sa srpske strane gubitnike u vidu Draže, Rankovića i Milosevića. Hall of losers.
June 26Jun 26 Mladići iz Srbije su u jesen 1944. i proleće 1945. (od Sremskog fronta pa nadalje) masovno mobilisani i ginuli su oslobađajući teritorije na zapadu.Dok se u Beogradu i celoj Srbiji klicalo Trstu i Istri pod parolom borbe protiv fašizma i imperijalizma, unutrašnje granice su crtane tako da su te novodobijene teritorije pripale Hrvatskoj i Sloveniji.
June 26Jun 26 Na Kosovu zabranjuju povratak srpskim kolonistima 45 i kuju planove o predaji istog Albaniji. To je sledeći krupni komad iste te posleratne geopolitičke slagalice. Ovo nisu nikakve teorije zavere, već istorijske činjenice pedantno dokumentovane u arhivama. Prva je sprovedena direktnim zakonskim dekretom, dok je druga bila zvanična državna strategija koja je propala isključivo zbog istorijskog preokreta 1948. godine.1. Zabrana povratka Srba i Crnogoraca (Odluka br. 153)Odmah po uspostavljanju kontrole, Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) doneo je 6. marta 1945. godine čuvenu "Odluku br. 153", privremenu zabranu povratka kolonistima na njihova ranija mesta življenja.Između dva svetska rata, Kraljevina Jugoslavija je sprovodila agrarnu reformu i naselila oko 60.000 Srba i Crnogoraca na Kosovo i Metohiju. Tokom Drugog svetskog rata, italijanski okupatori i albanske kvislinške formacije, balisti, proterali su većinu tih ljudi, a njihova imanja podelili lokalnom stanovništvu ili naseljenicima iz same Albanije.Kada je rat završen, umesto da država vrati proterane građane na njihovu imovinu, nova komunistička vlast im je to zakonski zabranila. Zvanično opravdanje KPJ bilo je da se "odlukom želi sprečiti etnički sukob i olakšati rešavanje agrarnih sporova".Suštinski razlog bio je čisto politički pragmatizam: pridobijanje naklonosti kosovskih Albanaca, koji su većinski bili nepoverljivi prema novoj komunističkoj vlasti (što je kulminiralo i otvorenom pobunom u Drenici krajem 1944. i početkom 1945). Kasniji Zakon o reviziji agrarne reforme iz avgusta 1945. dozvolio je povratak samo delu ljudi, dok je hiljadama porodica trajno zabranjen povratak, a njihova zemlja je preknjižena.2. Plan o predaji Kosova Albaniji (Projekat Balkanske federacije)Ideja o prepuštanju Kosova Albaniji bila je deo šireg i potpuno zvaničnog projekta stvaranja Balkanske federacije, koja je trebalo da ujedini Jugoslaviju, Albaniju i Bugarsku u jednu super-državu pod vođstvom Beograda.U tom kontekstu, Josip Broz Tito i Enver Hodža su imali vrlo precizne dogovore:Pregovori 1946: Tokom posete Envera Hodže Beogradu 1946. godine, Tito mu je otvoreno rekao da je Kosovo istorijski deo Srbije, ali da s obzirom na većinsko albansko stanovništvo, Jugoslavija nema problem da ga ustupi Albaniji – pod uslovom da se Albanija ujedini sa Jugoslavijom kao sedma republika.Kardeljevo svedočenje:Edvard Kardelj je tokom posete Moskvi 1947. godine direktno Staljinu izneo ovaj plan. Prema zapisnicima, Kardelj je rekao da će Kosovo biti ustupljeno Albaniji kada se dve države ekonomski i politički potpuno integrišu. Jugoslavija je u tom periodu već slala ogromnu ekonomsku i vojnu pomoć Albaniji, praktično usisavajući njen sistem.Zašto je plan propao?Sve te planove o crtanju novih spoljnih granica srušio je jedan jedini događaj: Rezolucija Informbiroa u junu 1948. godine i istorijski raskol između Tita i Staljina.Enver Hodža je preko noći izabrao vernost Staljinu, prekinuo sve ekonomske i diplomatske veze sa Beogradom i proglasio Tita za "revizionistu i neprijatelja". Plan o predaji Kosova je automatski završio u kanti za smeće jer Tito više nije imao nikakav interes da poklanja teritoriju državi koja mu je okrenula leđa i postala sovjetska ispostava na njegovoj granici.Ipak, unutrašnje granice Autonomne Oblasti Kosovo i Metohija (kasnije Pokrajine) unutar SR Srbije ostale su onakve kako ih je partijski vrh definisao neposredno nakon rata. Edited June 26Jun 26 by Lord Protector
June 26Jun 26 Njacrnje od svega je sto je ovom narodutm generacijama koje su '90-ih bile u punoj snazi prodata cigla: sto je od strane srpske pseudo intelektualne elite koja se u socijalizmu napapala onoliko utuvljivano i utuvljeno u glavu da je sve sto su te iste generacije gradile i izgradile, jebes komuniste, podmetale грбину, bilo go kurac, da sve to nista nije valjalo, da ce sve biti bolje samo da oni, pravi, dodju na vlast.Nerod ubivan u pojam, narod ciji su penzosi jos negde pocetkom '80-ih vijali Tasmajdanom teroriste, ciji su konobari - ziva istina - prebili na mrtvo ime svetskog teroristu Karlosa, zvanog Sakal , koji se - opet ziva istina - '68-me ozbiljno spremao da doceka Rusetm ako im slucajno padne na pamet da posle Cehoslovacke produze sa sredjivanjem avlije, danas ne moze da izadje na kraj sa govnima koja kampuju u Pionirskom parku i slicnim spodobama...Uvaljeni su u kenjkav, milutinovski, cosicevski narativ o Srbiji koja dobija u ratu, a gubi u miru, Srbimatm koje nije preveslao samo ko nije hteo, narativ gubitnicki, dodatno ambalaziran u kostunicavi legalizam i apriori osudu svakog nasilja pa i tamo gde pomaze samo govnana motka, da se teza sredstva ne pominju...Oduzima mu se i pobeda, ucesce itekako na pravoj strani u WW2, doprinos istoj koji ni stare antikomunisticke kurve poput Cercila nisu ni jednog trenutka sporile, a uvaljuju mu se 1 djeneral i 1 pokret koji su, kako god se okrene - bilo dokazano kolaboracionisticki...Jebes ti vise ovu pricu.A sta ce tek biti kad Prosvetitelji zajasu - ne smem ni da mislim.A dolazi njihovih 5 minuta.
June 26Jun 26 Idemo dalje. Jugoslavija je zarad Nesvrstanih žrtvovala istorijska savezništva koja su je održala na mapi.U Velikom ratu, Srbija je izgradila ogroman geopolitički kapital sa zapadnim silama.Francuska je naoružala vojsku na Krfu, a general D'Epere je vodio proboj Solunskog fronta.Britanija je medicinskim misijama spasila zemlju od tifusa i pružila pomorsku logistiku.Američki predsednik Vilson je podigao srpsku zastavu na Beloj kući i tražio naš izlaz na more.Dolaskom komunista 1945. godine, ti tradicionalni saveznici preko noći postaju "imperijalisti".Država se slepo okreće Sovjetskom Savezu, ali već 1948. sledi istorijski raskol sa Staljinom.Taj sukob sa Moskvom je trajno polomio i kompromitovao tradicionalnu prorusku politiku.Jugoslavija nakon toga preživljava isključivo zahvaljujući milijardama američke pomoći.Kroz Balkanski pakt 1953. postajemo deo zapadne odbrane, ali Tito odbija sidro na Zapadu.Integracija sa Zapadom donela bi demokratizaciju i gubitak apsolutnog partijskog monopola.Zato Tito 1961. godine pokreće Nesvrstane kao privid trećeg puta i globalne veličine.To je donelo profit našim građevinskim firmama, ali strateški je bilo građenje kuće na pesku.Geopolitički smo se preselili u Afriku i Aziju, dok se u Evropi krojila sudbina sveta.Padom Berlinskog zida 1989. godine, prostor za sedenje na dve stolice je nestao preko noći.SAD, Britanija i Francuska nas više nisu trebale, a savezništvo iz 1918. je potpuno zaboravljeno.Rusija je bila u sopstvenom raspadu i poniženju, pamteći nam distanciranje iz 1948. godine.Nesvrstani su slali samo telegrame podrške, nemoćni da spreče sankcije ili obezbede veto u UN.Kockajući se sa velikim silama zbog ideologije, zemlja je ostala potpuno sama na vetrometini.Cena tog lutanja plaćena je potpunom izolacijom i tragičnim slomom. Edited June 26Jun 26 by Lord Protector
June 26Jun 26 1 hour ago, namenski said:Prosvetiteljske vrednosti...Au bre, ne mogu da dodjem sebi...Mislim da se macujes ne sa izmisljenim protivnikom, vec sam sa sobom. Uzivaj.
June 26Jun 26 1 hour ago, namenski said:Njacrnje od svega je sto je ovom narodutm generacijama koje su '90-ih bile u punoj snazi prodata cigla: sto je od strane srpske pseudo intelektualne elite koja se u socijalizmu napapala onoliko utuvljivano i utuvljeno u glavu da je sve sto su te iste generacije gradile i izgradile, jebes komuniste, podmetale грбину, bilo go kurac, da sve to nista nije valjalo, da ce sve biti bolje samo da oni, pravi, dodju na vlast.Nerod ubivan u pojam, narod ciji su penzosi jos negde pocetkom '80-ih vijali Tasmajdanom teroriste, ciji su konobari - ziva istina - prebili na mrtvo ime svetskog teroristu Karlosa, zvanog Sakal , koji se - opet ziva istina - '68-me ozbiljno spremao da doceka Rusetm ako im slucajno padne na pamet da posle Cehoslovacke produze sa sredjivanjem avlije, danas ne moze da izadje na kraj sa govnima koja kampuju u Pionirskom parku i slicnim spodobama...Uvaljeni su u kenjkav, milutinovski, cosicevski narativ o Srbiji koja dobija u ratu, a gubi u miru, Srbimatm koje nije preveslao samo ko nije hteo, narativ gubitnicki, dodatno ambalaziran u kostunicavi legalizam i apriori osudu svakog nasilja pa i tamo gde pomaze samo govnana motka, da se teza sredstva ne pominju...Oduzima mu se i pobeda, ucesce itekako na pravoj strani u WW2, doprinos istoj koji ni stare antikomunisticke kurve poput Cercila nisu ni jednog trenutka sporile, a uvaljuju mu se 1 djeneral i 1 pokret koji su, kako god se okrene - bilo dokazano kolaboracionisticki...Jebes ti vise ovu pricu.A sta ce tek biti kad Prosvetitelji zajasu - ne smem ni da mislim.A dolazi njihovih 5 minuta.Da ne znam da je baka Latinka preminula, rekao bih da je ovo njen rukopis.
June 26Jun 26 3 minutes ago, G. L. said:Mislim da se macujes ne sa izmisljenim protivnikom, vec sam sa sobom. Uzivaj.Kojim, ovim ovde:20 hours ago, G. L. said:'''pre ce biti da su ti postovi prepuni eristickih fraza i logickih gresaka, nego nasusne istine i prosvetiteljskih vrednosti.Problem je sto se razmnozavate.Prostom deobom...Setnja, troskok, Dolomiti, capucino...
June 26Jun 26 1 hour ago, namenski said:U istoriji nema logickih gresaka: postoje metodologije, istrazivanja, dokumenta, svedoci...Potreba da se barem pokusa sve to koliko-toliko izmaknuto sagleda, shvati, razume koliko se moze...Sve svetlosnim godinama udaljeno od tvog prosvetiteljskog mesijanizma...I nasusnih istina ciji si vlasnik...Prosvetitelj jebote...Al' si odbranio prvu Jugoslaviju svaka ti cast...Nemoj vise da je branis molim te...Srbiju su 1914. napale DVE najvece sile svog vremena, pa eto...Muka je za vas sto su te velike sile i u WW1 i u WW2 odavde otisle na metli, a jos je veca muka sto biste se istorijom kao svedskim stolom...Nece da moze: veliku silu koja je raskantala prvu Jugoslaviju na metli je oterala vojska poznata u istoriji kao partizani/JA, predvodjena jedva tridesetogodisnjim generalima, ciji su pripadnici bili prosecne starosti 20-ak godina...Nije Draza, nije JVuO..., nisu Rusi..., nisu Bugari..., pa da se na glavu postavite...To sto iz sve snage pokusavate da skrajnete jugoslovenski i, naravno, srpski doprinos pobedi nad fasizmom, uvaljujci neke tamo Bugare, poljski pokret otpora kao najjaci u Evropi tokom WW2, inace prica koja se polako siri i uspeva je samo tzv. duh vremena.Inace se zove najcrnji, najogavniji revizionizam, obaska sto bi sve evropske zemlje suvim zlatom platile da mogu sebi da pripisu ma i 10-ti deo ovdasnjeg doprinosa pobedi nad fasizmom/nacizmom u WW2: serete po sopstvenoj istoriji, menjajuci je tlapnjama kvazi istoricara izmilelih '90-ih ispod kamenja i koristeci antikomunisticku konjunkturu nastalu trijumfalizmom pobede u Hladnom ratu...BTW, sto se komunista tice, tek za zapisnik: nema pomena vrednog pokreta u Evropi tokom WW2 u kome glavnu, odlucujucu i vodecu ulogu nisu imali komunisti.Jebiga...A ko nije?Cuvene srpske greske...Duh neumrlog Алексе Жунића se ne smiruje: sve bi u dosijea, fijoke...Sto se mene Prosvetitelju tice - nece da moze.Koji su to forumasi i koje su to ocigledne stvari koje vidi samo tvoje potuljeno nacionalisticko oko, oseca zivac?Uostalom, petak je popodne, da ga ne arcim na mesijanske nebuloze: od tvog mesijanizma, prosvetiteljstva, vidjenja ocilednih stvari, gore je samo (polu)znanje pokupljeno u basti '90-ih.Jebalo bi se meni za to, da se ne radi o mnogo sirem i nastupajucem, galopirajucem narativu.I - to je tako, pa popio ti kofu kapucina na Dolomitima...2 kofe.Edit: sto se tice prosvetiteljstva, mesijanizma, ociglednih istina, sudbine naseg naroda: ovo je topik Istorija. Idi bre na metafiziku recimo pa otvori topik Ja, Prosvetitelj, Patrijarh Paja, Vladika Nikolaj, cika Dobrica...Pa prosvecujte do jaja...Ti si toliko dobar istoricar, da je MStP ta tebe amater. Sta se onda bavis pisanjima nas aukih ovde? U moru nedoslednosti koje si izneo, zamolio bih te da citiras makar jedan moj post gde hvalim, hail-ujem, worship-ujem ili glorifikujem JVuO i/ili njenog komandanta, ZBOR i/ili njegovog ideologa ili SDS i/ili njenog sefa. Cim to uradis, spreman sam da se izvinim za svo zlo koje sam ti naneo i zatrazim momentalno brisanje accounta. Moji jesu vecinom bili u JVuO, manjinski u partizanima, ali ja nisam ni za jedne, ni za druge, ni za kralja, ni za JBTa. A jako me iritira to sto stavljas i ucitavas, sa velikom sigurnoscu, drugim forumasima u usta - nesto sto nisu rekli. To se ovde zove die Verleumdung i resava se najcesce na sudu, kada se desi u RL. Ali, jbg, mi auki fanovi vnučka... sta mi mozemo da znamo? Nas treba da obasja Sunce namensko... Kad dotle dobacis, o veliki @namenskimozda se bude moglo sa tobom razumno pricati. Ovako, tesko to ide....O&O
June 26Jun 26 Slusaj bre: zabole me za koga si ili nisi, ko su bili tvoji, jos vise za pretnju sudom tamotm...Ovo su tvrde istorijske cinjenice: NOV i POJ/JA '44. i do kraja rata drze, samostalno 3 po duzini deo saveznickog fronta prema Nemackoj, veci od 1 Francuske.Nemacka i Italija u Jugoslaviji drze, tokom celog rata vise vojnih snaga nego u Severnoj Africi ili kasnije u Italiji.90% te vojske cine dobrovoljci, ljudi koje niko nije na silu mobilisao, ukljucujuci i pripadnike kvislinskih formacija sa sve JVuO koji su se posle poziva kralja Petra prikljucili partizanima.Nemacki komandanti na Balkanu, oni najvisi, zale se permanentno da su iznenadjeni brojem zahteva pripadnika svojih jedinica za premestaj na - Istocni front.Koji nije bio mesto na koje su se Nemci gurali da idu.Nema ni jednog jedinog clana saveznickih vojnih misija, osim Evelyn Waugh-a koji je o partizanima, njihovom ratovanju, naporima i zrtvama rekao i jednu jedinu rec omalovazavanja, iako se, prirodno, ideoloski i politicki velikom, ogromnom vecinom nisu slagali.A bilo ih je nekoliko stotina.Nasuprot tome, pripadnici saveznickih vojnih misija kod Drazetm prepuni su kritika koje idu sve do zgrazanja, na stranu sto su ideoloski bili kudikamo blizi...Konacno, jedini i osnovni kriterijum za dodelu pomoci nekoj od strana u Jugoslaviji bio je: ko nanosi vise stete Osovini.Odgovor je bio jedan jedini moguc: partizani.Jugoslovenski pokret otpora.Ovo, onako, za pitomce '90-ih, ofrlje, iskreno, mrzi me vise...I - to je - istorija.A sad, zaista, nemam vise zivaca za nedopravljene prosvetitelje i mesije sa sve njihovim zalom za jadnim Srbima.Idi vidi da li sam na Dolomitima pa mi javi.