Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

58 minutes ago, Time Crisis said:

Nemački ADAC (takoreći AMSS) svake godine izbacuje detaljne statistike kvarova i pomoći na putu koju pružaju i od skora porede SUS i EV. I to porede samo nove automobile u obe kategorije, ne starije od 5 godina u oba slučaja. ADAC ima preko 20 miliona članova i pružaju pomoć na putu 3-4 miliona puta godišnje, pa bih rekao da su brojke relevantne. Šta u Americi porede nije jasno iz teksta.

Kvarovi su manje više slični, dominira crknut akumulator. Jedina velika razlika je motor koji se 3-4 puta ređe kvari kod EV. Pretpostavka je da će vremenom ta razlika da bude još veća, jer više delova -> veća verovatnoća kvara.

Ne mogu da linkujen slike jer su interaktivne grafike. Ceo tekst iz aprila ove godine je ovde i može verovatno najvećim delom da se prevede u browseru https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/unfall-schaden-panne/adac-pannenstatistik/#adac-zaehlt-mehr-e-auto-pannen

Edited by Venom

• Replies 2.4k
  • Views 191.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

1 hour ago, Pokojni Ruxin said:

da li su kvarovi vezani za stvari o kojima venom priča ili za to što su u pitanju mahom nove platforme sa gomilom tehnologije? koliko ja znam električni motor su generalno ekstremno pouzdani

Rekao bih da to zavisi od konkretnog modela i proizvođača. Hyundai npr. je poznat po problemima sa ICCU jedinicom koja kontroliše punjenje automobila i u slučaju kvara auto je praktično neupotrebljiv dok ne ode u zvanični servis. Navodno je problem redak, ali nekima se dešavalo da su morali dva ili čak tri puta da ponovo idu na servis, kako se kome zalomi. S druge strane, Toyota Bz4x je imala problem da su otpadali točkovi na ranim modelima

BZ4X owners should stop driving the vehicles immediately, according to Toyota's announcement. Bolts that hold the wheels on can loosen after even a relatively small number of miles on the road, allowing the wheels to detach

Edited by Time Crisis

12 hours ago, Venom said:

I to porede samo nove automobile u obe kategorije, ne starije od 5 godina u oba slučaja

Može biti indikator, ali mene zanima kakvi su i jedni i drugi između 15 i 20 godina starosti. Ili bar 10-15, jer to je evropska realnost https://www.acea.auto/figure/average-age-of-eu-vehicle-fleet-by-country/

Tako da ćemo tek posle 2030 moći da kažemo koji su pouzdaniji i jeftiniji za održavanje

31 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

Kinezi predstavili bateriju koja menja sve: Domet do 1.300 kilometara bez punjenja

džabe se koprcaju ako će se puni duže od 5 minuta, ne želim da pravim pauze od pola sata na mojim dvonedeljnim putešestvijama do norveške. nikad rob auta fantom

Malo je to, kad bude bilo 3.000km mozemo da pricamo, ko ce da se drka na svakih 1.300km.

20 minutes ago, Lancia said:

Malo je to, kad bude bilo 3.000km mozemo da pricamo, ko ce da se drka na svakih 1.300km.

tehnički gledano meni bi radilo posao i 2581,7km, ali najbolje da zaokružimo na 3000 da

Spoiler

Screenshot-20251030-025918-Chrome.jpg

34 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

tehnički gledano meni bi radilo posao i 2581,7km, ali najbolje da zaokružimo na 3000 da

Spoiler

Ali, imaš 10 dana odmora i ti voziš Teslom od Norveške do Hrvatske jer “volim da vozim” 😂.

Kad stigneš nakon 3 dana, vreme je da kreneš nazad.

4 hours ago, Pokojni Ruxin said:

Spoiler

Ima resenje i za to

1682687307159?e=2147483647&v=beta&t=e3Qu

s_d

22 hours ago, Engineer said:

Može biti indikator, ali mene zanima kakvi su i jedni i drugi između 15 i 20 godina starosti. Ili bar 10-15, jer to je evropska realnost https://www.acea.auto/figure/average-age-of-eu-vehicle-fleet-by-country/

Tako da ćemo tek posle 2030 moći da kažemo koji su pouzdaniji i jeftiniji za održavanje

Već sada ima Tesli i Nisana starijih od 10 godina.

nije direktno vezano za električne automobile, ali dobar video koji ćete vi bumeri sa ovog topica umeti da cenite fantom

16 hours ago, dragance said:

Ali, imaš 10 dana odmora i ti voziš Teslom od Norveške do Hrvatske jer “volim da vozim” 😂.

Kad stigneš nakon 3 dana, vreme je da kreneš nazad.

Jbt nadam se da o samo 10 dana odmora ne pričaš iz ličnog iskustva :(

18 hours ago, Pokojni Ruxin said:

Kinezi predstavili bateriju koja menja sve: Domet do 1.300 kilometara bez punjenja

džabe se koprcaju ako će se puni duže od 5 minuta, ne želim da pravim pauze od pola sata na mojim dvonedeljnim putešestvijama do norveške. nikad rob auta fantom

Izvrćeš ono što ljudi ovde pišu da bi poentirao oko nečega oko čega se načelno svi slažu, alli šta god da ti je potrebno za samopouzdanje, podržavam thumbup

9 minutes ago, copkillah said:

Izvrćeš ono što ljudi ovde pišu da bi poentirao oko nečega oko čega se načelno svi slažu, alli šta god da ti je potrebno za samopouzdanje, podržavam thumbup

izvini ako sam te uznemirio. pokušaću da delim relevantne informacije na manje zabavan i više dosadan način fantom

Edited by Pokojni Ruxin

22 minutes ago, copkillah said:

Jbt nadam se da o samo 10 dana odmora ne pričaš iz ličnog iskustva :(

Ne ukupno, ali ne uzimam ceo odmor na leto već volim da uzmem nekoliko odmora tokom godine. Zavisno od školskih raspusta (kod nas su svaka 3 meseca).

17 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

izvini ako sam te uznemirio. pokušaću da delim relevantne informacije na manje zabavan i više dosadan način fantom

Uvek mi je uznemiravajuće kad neko ko je dobacio do sredovechnityja ne ume sa razumevanjem da pročita napisano ( Naravno, odbacio sam mogućnost da se neko u tim godinama bavi trolovanjem, jer bi to bilo pretužno, ovo prvo je daleko bolja opcija.

5 minutes ago, dragance said:

Ne ukupno, ali ne uzimam ceo odmor na leto već volim da uzmem nekoliko odmora tokom godine. Zavisno od školskih raspusta (kod nas su svaka 3 meseca).

Pa teško da će neko na odmor 10 dana ako je odabrao da dođe kolima iz Norveške lol

46 minutes ago, copkillah said:

Uvek mi je uznemiravajuće kad neko ko je dobacio do sredovechnityja ne ume sa razumevanjem da pročita napisano ( Naravno, odbacio sam mogućnost da se neko u tim godinama bavi trolovanjem, jer bi to bilo pretužno, ovo prvo je daleko bolja opcija.

Pa teško da će neko na odmor 10 dana ako je odabrao da dođe kolima iz Norveške lol

46 minutes ago, copkillah said:

Ko god vozi od Norveške do Jadrana taj nije pri sebi.