November 2, 2025Nov 2 2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:povukao sam se sa teme na vrhuncu dominacije, ko jordan devedeset trećeBio si na golfu 2 tdi, pa si se vratio? Ako ako, nedostajao si.
November 2, 2025Nov 2 28 minutes ago, red star forever said:Koriste se u pogrešnom kontekstu i kao argumenti/odgovori na teme koje gledaju širu sliku.Ma koji pogrešan kontekst, osim da mi u ovom momentu EV ni po čemu ne odgovara kao glavni auto, da bi mi neki mali gradski apsolutno bio opcija (najverovatnije i rešenje) da imam kuću sa dvorištem, za drugi auto? Kakva veze ima šira slika sa trenutnim činjeničnim stanjem stvari?
November 2, 2025Nov 2 22 minutes ago, Pokojni Ruxin said:povukao sam se sa teme na vrhuncu dominacije, ko jordan devedeset trećePevao je Jordan Nikolic i posle 93.
November 2, 2025Nov 2 18 hours ago, Venom said:"Automobili u prve dve godine zagađuju više" u prevodu znači da zagađuju manje.Zapravo u gradu momentalno zagađuju manje jer se te dve godine odnose na ukupno zagađenje. Upravo zato što su gradovi najveći dobitnici elektrifikacije u njima treba i najviše da se radi. To pre svega znači stimulaciju korisnika kroz masovno postavljanje AC punjača blizu zgrada jer u njima živi većina urbanog stanovništva i oni drugačije ne mogu puniti kola.
November 2, 2025Nov 2 5 minutes ago, nesha taxista said:Zapravo u gradu momentalno zagađuju manje jer se te dve godine odnose na ukupno zagađenje. Upravo zato što su gradovi najveći dobitnici elektrifikacije u njima treba i najviše da se radi. To pre svega znači stimulaciju korisnika kroz masovno postavljanje AC punjača blizu zgrada jer u njima živi većina urbanog stanovništva i oni drugačije ne mogu puniti kola.Problem je u tome sto gradska elektricna mreza ne moze da izdrzi to dodatno opterecenje bez izgradnje novih transformatorskih stanica.Vec sada je problem infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, grejanje) zbog nekontrolisane i neplanske gradnje.Jednostavno - nemaju na sta da prikljuce te punjace.
November 2, 2025Nov 2 8 minutes ago, nesha taxista said:To pre svega znači stimulaciju korisnika kroz masovno postavljanje AC punjača blizu zgrada jer u njima živi većina urbanog stanovništva i oni drugačije ne mogu puniti kola.Na duze staze ne, jer se ide na "hiper brzo" punjenje, koje ce biti u ravni sa pumpama, a da tehnologija sa baterijama takodje uznapreduje. Mada, ja sam misljenja da ce vodonik (hidrogen) da bude najbolja alternativa ako se dovoljno stabilizuje.
November 2, 2025Nov 2 6 minutes ago, dragance said:Na duze staze ne, jer se ide na "hiper brzo" punjenje, koje ce biti u ravni sa pumpama, a da tehnologija sa baterijama takodje uznapreduje. Mada, ja sam misljenja da ce vodonik (hidrogen) da bude najbolja alternativa ako se dovoljno stabilizuje.Problem je sto za dobijanje vodonika treba mnogo elektricne energije za elektrolizu pa se i ne isplate toliko.Plus vodonik je veoma zapaljiv sto zestoko podize cenu ugradnje opreme koja ce to da spreci.
November 2, 2025Nov 2 24 minutes ago, kronostime said:Problem je sto za dobijanje vodonika treba mnogo elektricne energije za elektrolizu pa se i ne isplate toliko.Plus vodonik je veoma zapaljiv sto zestoko podize cenu ugradnje opreme koja ce to da spreci.Napisao sam “kad se stabilizuje”, a napredak na oba ta polja već postoji.
November 2, 2025Nov 2 4 minutes ago, dragance said:Napisao sam “kad se stabilizuje”, a napredak na oba ta polja već postoji.Postoji napredak i na polju nuklearnih reaktora, ali niko jos ne razmislja da ih ugradjuje u automobile.
November 2, 2025Nov 2 7 minutes ago, kronostime said:Postoji napredak i na polju nuklearnih reaktora, ali niko jos ne razmislja da ih ugradjuje u automobile.Nemoj više. Vrati se na gifove.
November 2, 2025Nov 2 Da, i gde ces da "natocis" vodonik u Beogradu sem u Messeru dole u Borskoj?Koncept elektricnih automobila i automobila koji koriste vodonik ili etanol je star koliko i automobilska industrija - samo su se proizvodjaci orijentisali na benzin i dizel kao tada najjeftinije i lako dostupno gorivo.U Brazilu imas veliki procenat vozila koja koriste etanol - koji se mnogo jednostavnije i jeftinije dobija za razliku od vodonika.Mozda treba raznisljati i o tome?
November 2, 2025Nov 2 Dobro.Da li ti razumeš šta ti je gore postavljeno i kako se prelazi sa koncepta na svakodnevno?
November 2, 2025Nov 2 O tom svakodnevnom i govorim - dostupnost "goriva" ce odluciti koji ce koncept pobediti.Za sada, vodonicne celije su samo nesto sto ce u veoma ogranicenom broju da zazivi upravo zbog problema sa dobijanjem i cuvanjem vodonika i cenom svega toga.Zato retko ko ozbiljnije i razmatra tu alternativu.
November 2, 2025Nov 2 1 hour ago, copkillah said:Ma koji pogrešan kontekst, osim da mi u ovom momentu EV ni po čemu ne odgovara kao glavni auto, da bi mi neki mali gradski apsolutno bio opcija (najverovatnije i rešenje) da imam kuću sa dvorištem, za drugi auto? Kakva veze ima šira slika sa trenutnim činjeničnim stanjem stvari?"Meni ne treba i zato je glupost, a ti si zilot što gledaš širu sliku i misliš da ima dovoljno ljudi kojima je već sad koristan što će ubrzati razvoj, rešiti dečje bolesti, sniziti cenu, dalje dizati prodaju i infrastrukturu i samim tim vrlo brzo postati dominantan tip automobila"Siže ove diskusije. Dobro, ima i onaj detalj kako je Škoda elroq besmislen auto koji niko neće kupiti, pa je zato jedan od najprodavanijih EV-ova, ali bila mi je preduga rečenica.
November 2, 2025Nov 2 1 hour ago, kronostime said:Problem je u tome sto gradska elektricna mreza ne moze da izdrzi to dodatno opterecenje bez izgradnje novih transformatorskih stanica.Vec sada je problem infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, grejanje) zbog nekontrolisane i neplanske gradnje.Jednostavno - nemaju na sta da prikljuce te punjace.Nisam ja slučajno napisao ''AC punjači'' znači oni koji imaju recimo imaju 11 kw snagu, a toliko troše 2 prosečna stana. Oni su i mnogo jeftiniji za nabavku i postavljanje. Tu ne treba trafo.