Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

1 hour ago, nesha taxista said:

Zapravo u gradu momentalno zagađuju manje jer se te dve godine odnose na ukupno zagađenje. Upravo zato što su gradovi najveći dobitnici elektrifikacije u njima treba i najviše da se radi. To pre svega znači stimulaciju korisnika kroz masovno postavljanje AC punjača blizu zgrada jer u njima živi većina urbanog stanovništva i oni drugačije ne mogu puniti kola.

Mene raduje da je makar postalo opšte mesto da im treba dve godine da otplate "troškove zagađenja" u proizvodnji. Do skora su isti ljudi pričali kako je proizvodnja toliko problematična da će za ceo životni vek prouzrokovati više CO2. Tako da je makar neki napredak.

Inače ovo za gradsku vožnju se slažem. Posebno me raduju mini/mikro automobili koji su pretpostavljam sad mnogo realniji za proizvodnju nego ranije. Tu će tek da se odbace mnoge pretpostavke kako auto mora da izgleda, koje su uglavnom bile bazirane na osobenostima SUS motora. Renault Twizzy je bio vizionarski proizvod još pre 10 godina, ali mislim da je ljudima to još previše novo (recimo nije imao prozore u standardnoj verziji) i da treba jedan maltene normalan auto, udoban kao i bilo koji da premosti navike, a opet mini i zgodan za grad.

Ovo je baš zanimljivo, pogotovo koncept baterije koju možeš da nosiš sa sobom. Rešava problem punjenja u gradu, ili kao ranije ako ti nestane čorbe pa šaljem skvo s kanticom, sad je pošalješ sa baterijom i to ne mora da se muči i tegli, nego lepo ručka, točkići, 21. vek, gumbi, elektronika. Jedino bi mogli da produže ručku, al dobro to je za Špance, oni su metar i žilet, kad dođu na srpski tržište, staviće teleskopsku za srpske gorostase i delije.

Sad će neko da kaže ali cena, cena. Ne može vozilo koje nije u masovnoj proizvodnji od milion komada da bude jeftino. Ali polako, ako nađe nišu, zujaće svi, otići će cena dole.

• Replies 2.4k
  • Views 191.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

3 minutes ago, Venom said:

Mene raduje da je makar postalo opšte mesto da im treba dve godine da otplate "troškove zagađenja" u proizvodnji. Do skora su isti ljudi pričali kako je proizvodnja toliko problematična da će za ceo životni vek prouzrokovati više CO2. Tako da je makar neki napredak.

Inače ovo za gradsku vožnju se slažem. Posebno me raduju mini/mikro automobili koji su pretpostavljam sad mnogo realniji za proizvodnju nego ranije. Tu će tek da se odbace mnoge pretpostavke kako auto mora da izgleda, koje su uglavnom bile bazirane na osobenostima SUS motora. Renault Twizzy je bio vizionarski proizvod još pre 10 godina, ali mislim da je ljudima to još previše novo (recimo nije imao prozore u standardnoj verziji) i da treba jedan maltene normalan auto, udoban kao i bilo koji da premosti navike, a opet mini i zgodan za grad.

Ovo je baš zanimljivo, pogotovo koncept baterije koju možeš da nosiš sa sobom. Rešava problem punjenja u gradu, ili kao ranije ako ti nestane čorbe pa šaljem skvo s kanticom, sad je pošalješ sa baterijom i to ne mora da se muči i tegli, nego lepo ručka, točkići, 21. vek, gumbi, elektronika. Jedino bi mogli da produže ručku, al dobro to je za Špance, oni su metar i žilet, kad dođu na srpski tržište, staviće teleskopsku za srpske gorostase i delije.

Sad će neko da kaže ali cena, cena. Ne može vozilo koje nije u masovnoj proizvodnji od milion komada da bude jeftino. Ali polako, ako nađe nišu, zujaće svi, otići će cena dole.

Zanimljiva ideja nam stiže pazi sad - iz Tunisa. Mikroauto koji se delimično puni solarno. Neko se tamo dosetio da sunca imaju za izvoz. Košta 5000 evrića.

Doduše, ružan je do bola.

Just now, nesha taxista said:

Nisam ja slučajno napisao ''AC punjači'' znači oni koji imaju recimo imaju 11 kw snagu, a toliko troše 2 prosečna stana. Oni su i mnogo jeftiniji za nabavku i postavljanje. Tu ne treba trafo.

Izmedju elektrocentrala i potrosaca el.energija se prenosi na visokom naponu pa se u trafostanicama spusta na napone potrebne za potrosace.

Te trafostanice su projektovane sa odredjenom snagom koju mogu da prenesu +5% rezerve i vec su preopterecene sa neplanskom izgradnjom bez ulaganja u te "komunalne uslove".

Na to ne mozes da dodas ni minimum potrebnih punjaca za ev zato sto bi se ceo sistem raspao zbog preopterecenja.

Jednostavno, ne mozes da povuces vise struje nego sto mreza moze da isporuci.

Uslov za to je izgradnja novih prenosnih i krajnjih trafostanica pa tek onda moze da se razmislja o postavljanju punjaca po naseljima.

1 hour ago, dragance said:

Na duze staze ne, jer se ide na "hiper brzo" punjenje, koje ce biti u ravni sa pumpama, a da tehnologija sa baterijama takodje uznapreduje. Mada, ja sam misljenja da ce vodonik (hidrogen) da bude najbolja alternativa ako se dovoljno stabilizuje.

Ne, ne, i ne, ne treba ti hiper brzo punjenje ako imaš punjač pred kućom ili par stotina metara od nje. Dođeš recimo s posla i priključiš auto, posle nekoliko sati ga preuzmeš i to je to.

1 minute ago, kronostime said:

Izmedju elektrocentrala i potrosaca el.energija se prenosi na visokom naponu pa se u trafostanicama spusta na napone potrebne za potrosace.

Te trafostanice su projektovane sa odredjenom snagom koju mogu da prenesu +5% rezerve i vec su preopterecene sa neplanskom izgradnjom bez ulaganja u te "komunalne uslove".

Na to ne mozes da dodas ni minimum potrebnih punjaca za ev zato sto bi se ceo sistem raspao zbog preopterecenja.

Jednostavno, ne mozes da povuces vise struje nego sto mreza moze da isporuci.

Uslov za to je izgradnja novih prenosnih i krajnjih trafostanica pa tek onda moze da se razmislja o postavljanju punjaca po naseljima.

1 trafo opslužuje 1 soliter, nekad i više. Gde je struja za 100 stanova biće i za 101 ili 102.

Pišem baš za Srbiju gde u narednih ko zna koliko godina neće biti biti EV koliko ih sad imaš u nekim zemljama s isto stanovnika. U Hrvatskoj recimo živi duplo manje stanovnika, a elektroautomobila imaju 3 puta više od nas. Samo da dostignemo taj broj EV po stanovniku trebaće nam bar 5 godina, a oni su u EU na začelju pa ti vidi.

Meni je recimo to glavna prepreka za kupovinu električnog.

1 minute ago, nesha taxista said:

1 trafo opslužuje 1 soliter, nekad i više. Gde je struja za 100 stanova biće i za 101 ili 102.

Pišem baš za Srbiju gde u narednih ko zna koliko godina neće biti biti EV koliko ih sad imaš u nekim zemljama s isto stanovnika. U Hrvatskoj recimo živi duplo manje stanovnika, a elektroautomobila imaju 3 puta više od nas. Samo da dostignemo taj broj EV po stanovniku trebaće nam bar 5 godina, a oni su u EU na začelju pa ti vidi.

Meni je recimo to glavna prepreka za kupovinu električnog.

1 trafo opsluzuje celu lamelu zgrada - retki su soliteri koji imju svoju trafo stanicu.

Sa druge strane, te trafostanice se opet napajaju sa prenosnih trafostanica koje spustaju napon sa dalekovoda od 110, 220 KV na 35 i 10 KV koji se koriste u prenosu ka krajnjim trafostanicama.

E, tih vecih trafostanica nedostaje u Beogradu i svim vecim gradovima u Srbiji jer nije izgradjena ni jedna nova zadnjih 40 godina, a i fabrike transformatora i ostale elektroopreme su pozatvarane i na njihovom mestu su sazidani trzni centri.

Beograd sa ovim nivoom novogradenje vec za 5 godina cekaju ozbiljni problemi u napajanju strujom i vodom, a o kanalizaciji da ne pricamo.

Jednostavno, to je cena ovog visedecenijskog divljanja koja stize na naplatu.

10 minutes ago, nesha taxista said:

Video sam to, to je strava. Mislim da sam video da može da skupi struje za preko 17k kilometara godišnje. To je verovatno za Tunis i verovatno je naduvana brojka, ali mislim da za laganu gradsku vožnju može da izgura da ga ne puniš uopšte gde god hoćeš. Treba naravno biti skeptičan i proveriti brojke.

Ljudska mašta u globalu nema granice. Treba samo dati resurse kreativnim ljudima i dati im da zamisle svet ispočetka. Tehnologija je tu, treba samo neko da sabere dva i dva. Nemam bukvalno nikakvu sumnju da će svet za desetak godina biti okrenut naglavačke u odnosu na ovo danas. Ovo po meni nije ponovo izmišljena parna mašina, nego kao da je neko ponovo otkrio vatru.

Edited by Venom

6 minutes ago, Roger Sanchez said:

Jab'venomu kupio auto čije se baterije pune isključivo na solare na karoseriji ili ventilator na krovu, ma kolko košto da košto. Da mu nešto dočaram fantom

Jedino što ti nekom možeš da dočaraš je svet koji je nekad bio. Očekivao sam da ćeš nakon fijaska energetske krize od pre tri godine, kad su Evropu i posebno Francusku i raspale nuklearke spasili paneli i vetroparkovi, makar malo da revidiraš stavove. Ali nema leba od toga, da si mudar i sve znaš je preveliki deo tvog identiteta i takav ćeš biti i kad svi budu vozili EV, i 80% struje bude dolazilo iz obnovljivih izvora. Ti ćeš još da tapkaš u mraku kao slepac.

32 minutes ago, Venom said:

Ovo sa prenosivom baterijom koju punis kuci a onda mozes da punis kola na ulici resava sve probleme koji se navode kao nedostatak infrastrukture u urbanim centrima. Doduse verovatno trenutne tehnologije ne omogucavaju kompaktnost i prihvatljive velicine i kapacitet za lak transport. Cisto sumnjam da baterija ove velicine moze da omoguci ne znam kakve kilometre. Ali deluje kao odlicna ideja.

3 minutes ago, Venom said:

spasili paneli i vetroparkovi

To je novi trgovački naziv za jeftini ugalj, kojeg kuriš toliko da ima za izvoz i u Francusku i u atmosferu? fantom

Ne, ali ti ništa ne znaš i ne želiš da znaš, pa ti neće pomoći ni da dobiješ materijala da prelistaš. Zato adio, ima ovde zanimljivijih stvari za čitanje.

1 hour ago, Venom said:

"Meni ne treba i zato je glupost, a ti si zilot što gledaš širu sliku i misliš da ima dovoljno ljudi kojima je već sad koristan što će ubrzati razvoj, rešiti dečje bolesti, sniziti cenu, dalje dizati prodaju i infrastrukturu i samim tim vrlo brzo postati dominantan tip automobila"

Siže ove diskusije. Dobro, ima i onaj detalj kako je Škoda elroq besmislen auto koji niko neće kupiti, pa je zato jedan od najprodavanijih EV-ova, ali bila mi je preduga rečenica.

here we go again GIF

17 minutes ago, Venom said:

Ne, ali ti ništa ne znaš i ne želiš da znaš, pa ti neće pomoći ni da dobiješ materijala da prelistaš. Zato adio, ima ovde zanimljivijih stvari za čitanje.

17620989719544118851866791396593.png

fantom

Zna li neko kad će se preći na naplatu po kilovatu umesto po minutu na našim javnim punjačima?