May 22May 22 8 hours ago, Hermetico said:Šta vam čudno ortak otišo u mornaricu belac isto se crnac vratio. Dešava seSnapInsta.to_AQPZyVHg5ePeaBqkSF4fKmBlEiHsD73uyTK0rEK1uUsa7siya376DIByDd9zL_cOmy2wiJAR82GNF0mQlkzVaLIy0m1IHAUbXExhBdA.mp4
May 22May 22 3 hours ago, kronostime said:Postoji neki Homerov spis sa sve slikama kako su Grci izgledali u to doba?Ili Isus kao plavusan sa loknicama, u Bibliji?Ajde za Harolda Hadradu da poverujemo da je bio plavusan, ali ovo starosedelacko dole je bilo garavije od naturscika u Sandokanu.National Archaeological MuseumΑρχική | National Archaeological MuseumPosebnu paznju obratiti na paviljon sa keramikom iz mikenskog doba.
May 22May 22 1 hour ago, Weenie Pooh said:To, plus treba imati u vidu da su Aristotel i društvo živeli skoro hiljadu godina posle trojanskog rata."Drevna Grčka" se često tretira kao da je jedna stvar, zanemaruje se drastičan prekid stvarnosti na kraju Bronzanog doba.Ovo je redovna pojava kada se priča o istoriji Starog veka, taj vremenski flattening. Od Ilijade do Homera je proteklo duplo više vremena nego od Vuka Karadžića do danas. Od Ilijade do Aristotela je proteklo više vremena nego od Stefana Nemanje do danas.Od piramida do Kleopatre je proteklo više vremena nego od Kleopatre do danas. I to skoro 500 godina više, što je skoro period kao od Kolumba do danas. Ogromna većina ljudi ovo potpuno zanemaruje.
May 22May 22 1 hour ago, Vapad said:Erm, procene su da od Aristotela imamo, na primer, oko, 25% ikada napisanog, da je, navodno, na svakog grčkog istoričara čija su dela nađena ostalo trideset i devet zauvek izgubljenih. Da je od tablica (pretežno dnevno administrativnih) i što je nađeno jedva prevedeno. A od egipta tek ispod 1%. Ono jest, ima isklesano, ali nije čudno da je i klesano izgubljeno.Količina izgubljene istorije, pisane, je ogromna, a pre pisane, da ne pričamo...lol.. Istina, ali treba reci da su sacuvani skoro svi Aristotelovi ezotericni spisi koji su zapravo najvazniji. Egzotericni i hipomnematicki spisi koji su pisani za siroku publiku ili su bili polemicke prirode nisu izdrzali test vremena, zaboravljeni su i na kraju nestali. Bilo bi dobro imati ih jer je svaka Aristotelova recenica blago za sebe ali sumnjam da bismo iz njih nesto novo naucili o njegovom filozofskom sistemu.O simbolickom znacaju specificnog izgleda Jelene Trojanske za realizaciju i razvoj mita o Trojanskom ratu sam vec pisao na jednoj od prethodnih strana. Nebitno je kako je ona istorijski mogla da izgleda jer nije u pitanju istorijski lik, porcelanska belina njene kozhe i svetla, plamena kosa su atributi kojima se dokazivalo njeno bozansko poreklo. Ona je opisana kao takva i to ne samo kod Homera vec i kod drugih znacajnih grckih autora kao sto su Safo ili Euripid (vidi kod Betani Hjuz). Kapiram zelju umetnika da kontroverzom pojaca propagandni utisak svog dela ali u ovom slucaju, izborom crnkinje za tu ulogu, ne radi se samo o umetnickom izboru vec o negiranju osnovnih elemenata mita o kojem se pravi film.
May 22May 22 1 minute ago, harper lee said:Istina, ali treba reci da su sacuvani skoro svi Aristotelovi ezotericni spisi koji su zapravo najvazniji. Egzotericni i hipomnematicki spisi koji su pisani za siroku publiku ili su bili polemicke prirode nisu izdrzali test vremena, zaboravljeni su i na kraju nestali. Bilo bi dobro imati ih jer je svaka Aristotelova recenica blago za sebe ali sumnjam da bismo iz njih nesto novo naucili o njegovom filozofskom sistemu.O simbolickom znacaju specificnog izgleda Jelene Trojanske za realizaciju i razvoj mita o Trojanskom ratu sam vec pisao na jednoj od prethodnih strana. Nebitno je kako je ona istorijski mogla da izgleda jer nije u pitanju istorijski lik, porcelanska belina njene kozhe i svetla, plamena kosa su atributi kojima se dokazivalo njeno bozansko poreklo. Ona je opisana kao takva i to ne samo kod Homera vec i kod drugih znacajnih grckih autora kao sto su Safo ili Euripid (vidi kod Betani Hjuz). Kapiram zelju umetnika da kontroverzom pojaca propagandni utisak svog dela ali u ovom slucaju, izborom crnkinje za tu ulogu, ne radi se samo o umetnickom izboru vec o negiranju osnovnih elemenata mita o kojem se pravi film.Da, sećam se toga, i bio sam nešto počeo da odgovaram... možda sam i pisao ali se ne sećam/ne mogu naći tu, znači verovatno samo mislim da jesam.Bilo bi iz tog ugla interesantno da je Nolan obrnuo to i da je ono što obeležava božansko poreklo zapravo crna put, što bi se moglo razraditi, te da ona na taj način odskače i sve ostalo već po redu, tako bi ispoštovao osnovne elemente mita ali uneo neko svoje viđenje, pa i izazov. Onda bi i bogovi trebali biti isti takvi, i onda bi pričali o pravljenju jednog sveta, nekoj konzistentnosti u postavci gde bi mogao da nas provede kroz priču iz novog, svog, ugla, ali Zendaja se ne uklapa tu kao Atina, tako da deluje da je promašio da napravi tu foru. Tj. verujem nije ni razmišljao, što bi bilo donekle ok da nije te neke priče da se jako puno mislilo o svemu.BTW, Aristotela sam uzeo samo zato što se od negde sećam tog podatka o 25% cca.Kao ilustraciju da čak i ono za šta mislimo da imamo, nemamo baš. Te da je količina znanja koja je izgubljen neverovatna. Edited May 22May 22 by Vapad
May 22May 22 Jadna Zandeja, pocecu da je gotivim koliko je mazu i mrze svi.Not. Eno Serz l'Urban je ishvali kod onog momka sa FDU u podkastu, najvise zbog Euforije, kaze ima musku energiju, mogla bi da glumi debelog matorog muskarca koliko razbija.
May 22May 22 2 minutes ago, Sludge Factory said:Jadna Zandeja, pocecu da je gotivim koliko je mazu i mrze svi.Not. Eno Serz l'Urban je ishvali kod onog momka sa FDU u podkastu, najvise zbog Euforije, kaze ima musku energiju, mogla bi da glumi debelog matorog muskarca koliko razbija.Meni je ona najzanimljivija kada je snime unscripted sa Tomom Holandom, kad ima dodatnu dimenziju. Kontam to je zato što ona nije prvenstveno glumica, samo je popularna.. tako da ne mogu da, samo nju, krivim što uvek svuda fura istu facu, verovatno nema baš neki direction na setovima.. "just be yourself darling"...BTW, kad smo kod toga, Tom Holland, now that's a showman. Mogu uvek da gledam njegovu izvedbu Umbrella sa lip sink bitke, zapravo idem sada, da se oraspoložim pred trening.car
May 22May 22 4 minutes ago, Vapad said:da nije te neke priče da se jako puno mislilo o svemu.E, ali ovo ne znam bas koliko je tacno, ja tu pricu nigde nisam video (dozvoljavam mogucnost da mi je promaklo naravno). Nolan zapravo bas fura kontra filmmejker imidz od toga, kod njega se insistira na imax kamerama i filmskoj traci, prakticnim efektima i kaskaderskom radu u kreiranju vizuelnog spektakla, a briga o detaljima je u desetom planu, ako je uopste ima. Covek snima sve u par tejkova, nema second unit niti second unit direcotra i svakom kadru obavezno licno prisustvuje i mislim da je ako ne svaki onda skoro svaki film zavrsio pre roka i under budget. Prosto, neguje taj 1 independent filmmaking pristup male produkcije na skupoj razini.
May 22May 22 10 minutes ago, nenad said:i ovo sto imamo od aristotela je prevod koji su uradili persijanci.Odakle ti to?
May 22May 22 6 minutes ago, Sludge Factory said:E, ali ovo ne znam bas koliko je tacno, ja tu pricu nigde nisam video (dozvoljavam mogucnost da mi je promaklo naravno). Nolan zapravo bas fura kontra filmmejker imidz od toga, kod njega se insistira na imax kamerama i filmskoj traci, prakticnim efektima i kaskaderskom radu u kreiranju vizuelnog spektakla, a briga o detaljima je u desetom planu, ako je uopste ima. Covek snima sve u par tejkova, nema second unit niti second unit direcotra i svakom kadru obavezno licno prisustvuje i mislim da je ako ne svaki onda skoro svaki film zavrsio pre roka i under budget. Prosto, neguje taj 1 independent filmmaking pristup male produkcije na skupoj razini.Generalno možda je takav narativ oko filma pa me je ponelo. Ja sam samo prelistao ono u Time-u..Ali iskopah ponovo, meni je tako nekako zvučao (imaj na umu da je ovo van konteksta - obiman je tekst)Nolan speaks with pride about the level of research that went into the production from all departments, especially considering our Bronze Age knowledge is based on “very fragmentary archeological records.” When the trailer dropped, classics buffs complained about Agamemnon’s armor—dark, shiny, and reminiscent of Nolan’s Batsuit. But what struck some as fantastical Nolan defends as feasible. “There are Mycenaean daggers that are blackened bronze. The theory is they probably could have blackened bronze in those days. You take bronze, you add more gold and silver to it and then use sulfur,” says Nolan. “With Agamemnon, Ellen [Mirojnick], our costume designer, is trying to communicate how elevated he is relative to everyone else. You do that through materials that would be very expensive.” Nolan offers equally thorough explanations for every production choice, from the boats to the weapons, all of which draw on both the Bronze Age and Homer’s era, hundreds of years later. “The oldest depictions of Homeric characters tend to be depicted in the manner of people living in Homer’s time,” he says. “So there’s a pretty strong case there for portraying things that way because that’s the way the first audience received the story.”He’s obsessive about veracity. In 2014, he told this magazine what it took to get Interstellar’s physics right. He brought a similar ethos to The Odyssey. “For Interstellar, you’re looking at, ‘What is the best speculation of the future?’ When you’re looking at the ancient past, it’s actually the same thing. ‘What is the best speculation and how can I use that to create a world?’” He knows the approach won’t satisfy every classicist. “Hopefully they’ll enjoy the film, even if they don’t agree with everything,” he says. “We had a lot of scientists complain about Interstellar. But you just don’t want people to think that you took it on frivolously.”
May 22May 22 И тако....Дође из Турску они принц Парис и украде најбоље девојче из три кнежевине...И рече Краљ Ма не може тако, мајке им га изнабијам оријенталне – сазивај све што носи нож да идемо и да им се изнаспомињемо исте!Ал` окасни Дража 3 сезоне док је дошао на Равну Гору, а и Драгојло и Ђода нису за неки бој...