May 22May 22 Author 18 minutes ago, kronostime said:U istorijskim spektaklima se treba malo drzati i stvarne istorije, a ne samo predanja i predubedjenja kako je to izgledalo.OK, ali istorija Trojanskog rata ne postoji. Postoji samo narodno predanje, jer su Grci stotinama godina između Bronzanog i Gvozdenog doba bili praktično nepismeni.
May 22May 22 3 minutes ago, Weenie Pooh said:OK, ali istorija Trojanskog rata ne postoji. Postoji samo narodno predanje, jer su Grci stotinama godina između Bronzanog i Gvozdenog doba bili praktično nepismeni.Predanja su vecina ratova - samo sto je bilo drugih pismenih naroda koji to ne zabelezise, pa se ne racuna.Da li mislis da na nekom kamencicu, a kamoli steli Egipcani ne bi zapisali pricu o Mojsiju, navodno posvojenom Ramzesosovom bratu?Ili o odlasku velike populacije preko pustinje tada?Sem Egipcana - Persijanci i Hetiti su takodje bili pismeni i niko ne ostavi ni zarez na glinenoj tablici o tome?Narodi koji su klesali sve bitno u kamen da ostane za vjeki vjekov su to zaboravili?Grci preuzese pismo od Fenicana, a sa pismom i gomilu legendi.
May 22May 22 Stubovi zapadne civilizacije tradicionalno najviše najebavaju u interpretacijama jer svi osećaju da je to njihovo da tumače kako oće. Sa novom tradicijom alternativnih univerzuma i istorija, sky is the limit
May 22May 22 8 minutes ago, kronostime said:Predanja su vecina ratova - samo sto je bilo drugih pismenih naroda koji to ne zabelezise, pa se ne racuna.Da li mislis da na nekom kamencicu, a kamoli steli Egipcani ne bi zapisali pricu o Mojsiju, navodno posvojenom Ramzesosovom bratu?Ili o odlasku velike populacije preko pustinje tada?Sem Egipcana - Persijanci i Hetiti su takodje bili pismeni i niko ne ostavi ni zarez na glinenoj tablici o tome?Narodi koji su klesali sve bitno u kamen da ostane za vjeki vjekov su to zaboravili?Grci preuzese pismo od Fenicana, a sa pismom i gomilu legendi.Erm, procene su da od Aristotela imamo, na primer, oko, 25% ikada napisanog, da je, navodno, na svakog grčkog istoričara čija su dela nađena ostalo trideset i devet zauvek izgubljenih. Da je od tablica (pretežno dnevno administrativnih) i što je nađeno jedva prevedeno. A od egipta tek ispod 1%. Ono jest, ima isklesano, ali nije čudno da je i klesano izgubljeno.Količina izgubljene istorije, pisane, je ogromna, a pre pisane, da ne pričamo...lol.. Edited May 22May 22 by Vapad
May 22May 22 Author To, plus treba imati u vidu da su Aristotel i društvo živeli skoro hiljadu godina posle trojanskog rata."Drevna Grčka" se često tretira kao da je jedna stvar, zanemaruje se drastičan prekid stvarnosti na kraju Bronzanog doba. O periodu koji je usledio imamo dosta dobre podatke. Ali o periodu koji je prethodio nemamo gotovo ništa napismeno - Grci su morali da razviju skroz novo pismo, staro nisu više umeli da čitaju, oslanjali su se samo na usmena predanja u koja spadaju Ilijada i Odiseja.Kod Egipćana jeste ostalo zapisano ponešto o Grcima iz Bronzanog doba, ali vrlo malo - par detalja o brodovima i trgovini, tj. razmeni poklona.
May 22May 22 13 minutes ago, Vapad said:Erm, procene su da od Aristotela imamo, na primer, oko, 25% ikada napisanog, da je, navodno, na svakog grčkog istoričara čija su dela nađena ostalo trideset i devet zauvek izgubljenih. Da je od tablica (pretežno dnevno administrativnih) i što je nađeno jedva prevedeno. A od egipta tek ispod 1%. Ono jest, ima isklesano, ali nije čudno da je i klesano izgubljeno.Količina izgubljene istorije, pisane, je ogromna, a pre pisane, da ne pričamo...lol.. Samo, treba imati vidu da Aristotela, Platona, Sokrata i ostalih mozemo danas da zahvalimo Arapima - Hriscani su se zdusno trudili da sve to zatru.
May 22May 22 Pusti nauku po nauci su svi bili crnci https://archaeologymag.com/2025/03/most-ancient-europeans-had-dark-skin/
May 22May 22 Mozda Helena nije bila pljunuta Sidney Sweeney ali sigurno nije bila ni "celava" subsaharska crnkinja kao Lupita koja je igra.o krzljavom Eliotu od 40 kila kao Ahilu da ne govorimo.
May 22May 22 8 minutes ago, Hermetico said:Pusti nauku po nauci su svi bili crnci https://archaeologymag.com/2025/03/most-ancient-europeans-had-dark-skin/Eh, imao sam priliku da budem u sobi na ortopediji sa dr.antropologom - po njemu je i Buda bio Srbin, a Vikinzi poreklom sa Durmitora.....Bate, Tolkin, Tarantino i GRRM su za njega amateri.
May 22May 22 3 minutes ago, kronostime said:Eh, imao sam priliku da budem u sobi na ortopediji sa dr.antropologom - po njemu je i Buda bio Srbin, a Vikinzi poreklom sa Durmitora.....Bate, Tolkin, Tarantino i GRRM su za njega amateri. Znam znam startovao me neki lik da li su mikenski Grci isto Grci. Ja reko brate valjda su Grci, Grci su Grci otkud znam. Kaže zato što su Grci iz Atine Srbi to se zna, pa se uplašio ako su ovi Grci drugi Grci možda nisu Srbi. Ja sam samo ponavljao Grci su Grci, računajući da time možda govorim istinu. Kako prepričavam, sve sam manje siguran Edited May 22May 22 by Hermetico
May 22May 22 Just now, Hermetico said:Znam znam startovao me neki lik da li su mikenski Grci isto Grci. Ja reko brate valjda su Grci, Grci su Grci otkud znam. Kaže zato što su Grci iz Atine Srbi to se zna, pa se uplašio ako su ovi Grci drugi Grci možda nisu Srbi. Ja sam samo ponavljao Grci su Grci, računajući da možda time govorim istinu. Kako prepričavam, sve sam manje siguranSva sreca da su me prebacili u drugu sobu posle operacije inace bi ono crevo za kiseonik bilo dovoljno za prekid rasprave o dukljanskom porijeklu Vikinga...
May 22May 22 Sve je to iz osećaja niže vrednosti, neko ne može svoj rođeni narod da voli ako nije najstariji na svetu Edited May 22May 22 by Hermetico
May 22May 22 Just now, Hermetico said:Sve je to iz osećaja niže vrednosti, neko ne može svoj rođeni narod da voli ako nije najstariji na svetuNacionalnost: Ameba, ona desna sa sajkacom!Faca popisivaca - neprocenjiva.
May 22May 22 4 minutes ago, Hermetico said:Sve je to iz osećaja manje vrednosti, neko ne može svoj rođeni narod da voli ako nije najstariji na svetu
May 22May 22 Ali ja stvarno to mislim, zato se ljudi toliko upinju da dokažu nebulozne stvari. Ne znaju dovoljno o stvarima oko sebe da bi ih propisno voleli, pa izmišljaju bajke