Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odiseja [K. Nolan] - Rasno uravnotezavanje filmova

Featured Replies

Šta vam čudno ortak otišo u mornaricu belac isto se crnac vratio. Dešava se

Edited by Hermetico

• Replies 134
  • Views 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Filozof manijak
    Filozof manijak

• garcia
    garcia

trebalo je d'uzmu Štulićeve prevode.

• Њујоркер
    Њујоркер

Ja jedva cekam da se vrate stara dobra vremena ocekurac:)

Posted Images

15 hours ago, Sara said:

Meni je ovo totalno sumanuto, ako je u pitanju neki novi trend ne dopada mi se.

Da li u nas pogrešno učili šta je kulturno nasleđe belog čoveka pa sad ispravljaju tu grešku ili je sad sve zajedničko?

ili je ovo uravnoteženje samo usamljeni pokušaj?

Neki crnci ne vole da vide belce sa dredovima, kažu da im se krade identitet

ne znam šta da mislim, toliko nedoumica.

Svega je bilo kod Grka, nema logike da nije s obzirom da su se svrzali po Mediteranu. Mozda ne bas sul crnaca ali onih nekih rasa arapskog tipa itd. Svakako logicnije od blondi Aleksandra Makedonskog u Bred Pit izdanju ili koga je vec glumio. Mislim da su u nekim rimskim nekropolama nalazili i ponekog bas crnca cak i kod nas u Srbiji ako nisam nesto premrezila.

Iskoči mi sad da su od Grka dobili 6-7 miliona dolara državnih para za film rolf

Edited by Hermetico

• Author
1 hour ago, Mel said:

Svega je bilo kod Grka, nema logike da nije s obzirom da su se svrzali po Mediteranu. Mozda ne bas sul crnaca ali onih nekih rasa arapskog tipa itd. Svakako logicnije od blondi Aleksandra Makedonskog u Bred Pit izdanju ili koga je vec glumio. Mislim da su u nekim rimskim nekropolama nalazili i ponekog bas crnca cak i kod nas u Srbiji ako nisam nesto premrezila.

Svega bilo ali nikako plavušana, znači D

Drevni Grci nisu identični sa ovim modernim post-otomanskim Grcima koje mi znamo. Homer opisuje Ahila kao plavušana, Helenu isto, Menelaj mu je riđ, itd. Svetla kosa i put su bili relativno retki, zato su i pripisivani idealima lepote. Testiranjem ostataka je utvrđeno prisustvo gena za svetlu kožu i oči u mikenskoj kulturi, ne naročito izraženo ali bilo ga je.

Homerovske Ahajce su posle Bronzanog doba postepeno potisnuli rođaci Dorci, svežije pristigli sa centralnoazijskih stepa, a iz istog pravca je posle stiglo još mali milion migratornih talasa. Svako od njih je dodao svoje gene u mediteransku čorbu da bismo došli do savremenih Grka.

Što se filma tiče realno je najmanji problem kasting. Jeste smešno da su im Helena i Klitemnestra iz Kenije, još smešnije ako im Ahil bude žgolja od metar pedeset pet, najsmešnije ako Penelopa bude napucavala prosce Odisejevim lukom. Ali sve to je deo opšteg Nolanovog pristupa koji se svodi na "boli me kurac, ajmo opet grim & gritty Gotham City".

Postoji neki Homerov spis sa sve slikama kako su Grci izgledali u to doba?

Ili Isus kao plavusan sa loknicama, u Bibliji?

Ajde za Harolda Hadradu da poverujemo da je bio plavusan, ali ovo starosedelacko dole je bilo garavije od naturscika u Sandokanu.

4 minutes ago, kronostime said:

Postoji neki Homerov spis sa sve slikama kako su Grci izgledali u to doba?

Ili Isus kao plavusan sa loknicama, u Bibliji?

Ajde za Harolda Hadradu da poverujemo da je bio plavusan, ali ovo starosedelacko dole je bilo garavije od naturscika u Sandokanu.

evo original

image.png

samo pazi raspada se na dodir, toliko je staro

Ma, sve je to ok - nego gde su snimci sa nadzornih kamera?ph34r

Jbg, i mi ovde verujemo da je Marko Vukasina Mrnjavcevic orao drumove, razgonio Turke na buljuke, jahao makinu Sarac 1100cc.. samo na osnovu ocevidca rodjenog 300 godina posle....

fantom

1 minute ago, kronostime said:

Jbg, i mi ovde verujemo da je Marko Vukasina Mrnjavcevic orao drumove, razgonio Turke na buljuke, jahao makinu Sarac 1100cc.. samo na osnovu ocevidca rodjenog 300 godina posle....

fantom

Koliko god te pesme nisu 100% istorijski izvor po tacnosti, jos manje su za potpuno odbacivanje.

Za pocetak, nepismeni pevaci tacno su registrovali imena - bez greske - i osnovna dogadjanja - necega sto se dogadjalo pre 300-400 god od kad su zapisivana.

Kao i mnogo toga, prenosilo se ucenjem napamet i ponavljanjem u nedogled.

Interesantno da nikad nije doslo do nekih gluvih telefona pa Milos Obilic nije Pera Djakovic u verziji iste pesme zapisane u nekoj drugoj oblasti.

Tako da nema tu nikakvog razloga za sprdnju.

2 minutes ago, Mel said:

Koliko god te pesme nisu 100% istorijski izvor po tacnosti, jos manje su za potpuno odbacivanje.

Za pocetak, nepismeni pevaci tacno su registrovali imena - bez greske - i osnovna dogadjanja - necega sto se dogadjalo pre 300-400 god od kad su zapisivana.

Kao i mnogo toga, prenosilo se ucenjem napamet i ponavljanjem u nedogled.

Interesantno da nikad nije doslo do nekih gluvih telefona pa Milos Obilic nije Pera Djakovic u verziji iste pesme zapisane u nekoj drugoj oblasti.

Tako da nema tu nikakvog razloga za sprdnju.

Samo sto Milos Obilic ne postoji u zvanicnim spisima tog vremena.

Isto kao i Ahil, Herkul, Ajant...

A ni Mojsije, Isus... u hronikama naroda koji su u to vreme vec uveliko izumeli i razradili birokratiju.

4 minutes ago, kronostime said:

fantom

Nisam siguran da li je tema uopšte ovde baš šta je zapravo 100% tačno, u epu... Više ruganje na Nolanovu "viziju" ili nedostatak iste. Ja to gledam iz ugla, on je ipak dete USA, i prati tamošnja kretanja, logično, može mu se.

Što, ako je film zaista dobar, neće zapravo ni biti bitno.

Ali... poučen iskustvima od ranije, kada se ovakve teme potenciraju, film oko koga se ovakve fame dižu često ima tendenciju da bude loš a da narativ prebaci na druge planove, gde nije ni lako, a ni poželjno, da se diskutuje na te teme - pa je onda film ne loš, nego neshvaćen i ispred svog vremena a svako kome se bilo šta u njemu ne sviđa - pa... znaš.

I onda nekako deluje totalno obrnuto, nema vizije, nema ideje, ima brdo s konca i kanapa priča, praviš pravi brod, jer mi smo realisti i znamo baš tačno kakav je brod, ne može veliki orkestar jer mi baš baš milion posto znamo kakva je muzika u vreme epova (milsim ovo je totalno ludilo, u doba bogova...), mi baš znamo da tada toga nije bilo, ali ne diraj u kasting jer otkud ti znaš da li je ili nije, i nema nikakve veze šta piše u epu jer umetnička sloboda, i ne gledaj oklope jer fentazi, a engleski je jezik glumaca i to je skroz ok, nije tema. Tako da sam sebi crta granice, potencira jedno a opovrgava drugo... bolje da ne se**e oko toga i napravi odličan film, i sve će biti skroz ok.

Ovako, film će napraviti neke pare, ili neće, gledaće se svaki put kada se pojavi šansa ili jednom i više nikad, i uzeće nekog oskara, jer tako mora, production design anyone.

Just now, Vapad said:

Nisam siguran da li je tema uopšte ovde baš šta je zapravo 100% tačno, u epu... Više ruganje na Nolanovu "viziju" ili nedostatak iste. Ja to gledam iz ugla, on je ipak dete USA, i prati tamošnja kretanja, logično, može mu se.

Što, ako je film zaista dobar, neće zapravo ni biti bitno.

Ali... poučen iskustvima od ranije, kada se ovakve teme potenciraju, film oko koga se ovakve fame dižu često ima tendenciju da bude loš a da narativ prebaci na druge planove, gde nije ni lako, a ni poželjno, da se diskutuje na te teme - pa je onda film ne loš, nego neshvaćen i ispred svog vremena a svako kome se bilo šta u njemu ne sviđa - pa... znaš.

I onda nekako deluje totalno obrnuto, nema vizije, nema ideje, ima brdo s konca i kanapa priča, praviš pravi brod, jer mi smo realisti i znamo baš tačno kakav je brod, ne može veliki orkestar jer mi baš baš milion posto znamo kakva je muzika u vreme epova (milsim ovo je totalno ludilo, u doba bogova...), mi baš znamo da tada toga nije bilo, ali ne diraj u kasting jer otkud ti znaš da li je ili nije, i nema nikakve veze šta piše u epu jer umetnička sloboda, i ne gledaj oklope jer fentazi, a engleski je jezik glumaca i to je skroz ok, nije tema. Tako da sam sebi crta granice, potencira jedno a opovrgava drugo... bolje da ne se**e oko toga i napravi odličan film, i sve će biti skroz ok.

Ovako, film će napraviti neke pare, ili neće, gledaće se svaki put kada se pojavi šansa ili jednom i više nikad, i uzeće nekog oskara, jer tako mora, production design anyone.

Film ce napraviti pare zato sto ga je Nolan potpisao, kao sto je je i Troja Ridlija Skota bila onomad hit a jedina pogodjena uloga je bio Prijam Pitera o Tula.

U istorijskim spektaklima se treba malo drzati i stvarne istorije, a ne samo predanja i predubedjenja kako je to izgledalo.

7 minutes ago, kronostime said:

Samo sto Milos Obilic ne postoji u zvanicnim spisima tog vremena.

Isto kao i Ahil, Herkul, Ajant...

A ni Mojsije, Isus... u hronikama naroda koji su u to vreme vec uveliko izumeli i razradili birokratiju.

Pa nisu mogli da coveka koji je ubio Murata kroz pesme x stotina godina zovu "neki srpski vojnik"

Ali svi key playeri su tu, car Murat ima korektno ime, knez Lazar, Vuk brankovic, svi oni Mrnjavcevici... Jerina i ostali.

Nema tu zezanja i izmisljanja kraljeva i knezeva.

Mogu da se dodaju ljudi iz naroda, kojekakve male Radojice, moze da se doradjuje interpretacija dogadjaja (nevera ti sedi uz koleno... aono Vuk Brankovic wtf) ali se generalni problematican momenat vrlo dobro prepoznaje u neslozi velikasa, medjusobnoj kompeticiji itd.

To ti je kao sto se mi sad sporimo oko interpretacije politickog trenutka, pa onda ako forumas A pravi pesmu o istorijskom trenutku bice Studentu je volja prevelika, da posece zmaja sedmoglavog, ali Djilas tanke vjere bese, on odlazi zmaju na kanabu..." a forumas B bi sastavio nesto vise u stilu "Nejak student a pameti tanke, misli jadan da necemu znade, zmaj sedmoglav silne sape trlja, raduje se skorijoj propasti, stari Djilas tuznu suzu lije, prihvata je Pavle Grbovicu..."

ali mislim sustina je tu, nesto se lomi izmedju a b c, i svi likovi su tu korektno upisani u tefter. Tj pesmu.

2 minutes ago, Mel said:

Pa nisu mogli da coveka koji je ubio Murata kroz pesme x stotina godina zovu "neki srpski vojnik"

Ali svi key playeri su tu, car Murat ima korektno ime, knez Lazar, Vuk brankovic, svi oni Mrnjavcevici... Jerina i ostali.

Nema tu zezanja i izmisljanja kraljeva i knezeva.

Mogu da se dodaju ljudi iz naroda, kojekakve male Radojice, moze da se doradjuje interpretacija dogadjaja (nevera ti sedi uz koleno... aono Vuk Brankovic wtf) ali se generalni problematican momenat vrlo dobro prepoznaje u neslozi velikasa, medjusobnoj kompeticiji itd.

To ti je kao sto se mi sad sporimo oko interpretacije politickog trenutka, pa onda ako forumas A pravi pesmu o istorijskom trenutku bice Studentu je volja prevelika, da posece zmaja sedmoglavog, ali Djilas tanke vjere bese, on odlazi zmaju na kanabu..." a forumas B bi sastavio nesto vise u stilu "Nejak student a pameti tanke, misli jadan da necemu znade, zmaj sedmoglav silne sape trlja, raduje se skorijoj propasti, stari Djilas tuznu suzu lije, prihvata je Pavle Grbovicu..."

ali mislim sustina je tu, nesto se lomi izmedju a b c, i svi likovi su tu korektno upisani u tefter. Tj pesmu.

Jebse - zamislih Urosa Predica kako slika Mariniku i Rdeceg Draganceta...lol

3 minutes ago, kronostime said:

Jebse - zamislih Urosa Predica kako slika Mariniku i Rdeceg Draganceta...lol

Nemoj tog rdeceg, sta smo mi Slovenci, Slovaci... recimo Rujne kose mukom pobelele, pero drhti, sitnu knjigu pise: nejak student zemlju ne izbavi, sut s rogatim nikad ne pobedi, no ti uzmi, dete Marinika, zlatnu sablju, triput prekovanu, i ti uzmi oklopa junackog, koji me je u mladosti mojoj, sva tri puta smrti izbavio* , te ti idi Pavlu Grbovicu, al ne idi Pavlu Cicvaricu... svoju misli Marinika blaga, svoju misli zlatnu sablju pase, al ne ide Pavlu Grbovicu, niti ide Pavlu Cicvaricu, nego ide pravo Brnab-pasi, u Hadovu vatrenu pecinu...

*(platan pade oklop se ne dade :P)

Edited by Mel

Vec krenuo da razmisljam koga bi Nolan izabrao za Mariniku, koga za Pavla Grbovica...