February 16Feb 16 4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:desetak dana je planDaj neki detalj, kad se ide, kako, koje su oblasti prioritet...
February 16Feb 16 Da ti baza bude Chianciano terme, odatle ti je sve blizu u Juznoj Toskani (bio 2 puta), bar 5-6 nocenja. Siena je pakao za parking, trebace ti sreca i strpljenje.U mestu Chiusi imas voz za Firencu i za Rim ako si to planirao kao dnevni izlet.U povratku spavaj u okolini Treviza, pa obidji Bolonju, Padovu i nazad za BG(oko 750km).Tako bih ja, ako je Toskana prioritet i deo Umbrije. Edited February 16Feb 16 by Milosh76
February 16Feb 16 Mozda bih i batalio visednevno spavanje u okolini Treviza, nego 7-8 noci u Chianciano termama, jer imas milion stvari da vidis.Ako mozes trajekt Dubrovnik - Ankona, jos bolje.
February 16Feb 16 Pa bliza je Ankona delu koji zelis da vidis i prolazis kroz Perudju, recimo.Nisam isao severno od Barija, tako da ne znam sta sve imaA taj deo Toskane i Umbrije sam prosao i prelep je.Ta Juzna Toskana su oni cuveni cempresi, Val D'Orcia, Pienza, Montepulciano i sl.Tamo bih otisao 100 puta, da mogu. Edited February 16Feb 16 by Milosh76
February 16Feb 16 1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:ovde je poenta u putu, ne u ciljuznači, bari, znači regia pugliapa polakoPuglia je ok, pogotovo ako nisi vec bio. Pretpostavljam da preskaces Firencu jer si vec bio. Ma putu bi da posetis i manja mesta ili samo vece gradove. Uglavnom za 10 dama ne moze i jare i pare na tolikom potezu. Trst si vec obisao? Ako si sever vec obilazio podeli na pola jadransku obalu i toskanu. Ako nisi onda na tri dela s severom kao treci ali to suzuje izbor mesta. Odgovori na ova piranha pa cu ti dati moje predloge.
February 16Feb 16 od prilike 1/3 puta do siene i 2/3 puta siena i okolišto je neki okvir podložan promenama
February 17Feb 17 Pre nego sto predjem na neke nove gradove evo ti Termoli pored kojeg moras proci. Od Barija je nekih 200km.
February 24Feb 24 On 17. 2. 2026. at 0:03, kud u maglu Simoviću said:od prilike 1/3 puta do siene i 2/3 puta siena i okolišto je neki okvir podložan promenamaAko nisi vec bio u Pulji onda podeli put na 5/5 jer ostati dole samo 3 dana je premalo a na Toskanu ces kad tad nabasati. Ako nista obidji ono sto gravitira oko Barija pocevsi od Alberobelo o kom sam pisao pa Polignano Al Mare, Monopoli, Locorotondo, Martina Franca pa cak i Ostuni, Altamura, Gravina in Puglia i Materu ako ti se vozi malo vise. U odlasku na sever se mozes zaustaviti u Trani i eventualno Molfeti. Nadam se da ne ides u prvoj polovini aprila za katolicki uskrs jer je u toj sedmici haos.
February 24Feb 24 MonopoliPola sata voznje od Barija, srednjovekovni gradic na jadranskoj obali s dugom istorijom. Vazno mesto u krstaskim pohodima, jedno vreme pod direktnom upravom Venecije. Danas previse pun turista u letnjoj ful sezoni ali savrsen za posetu u aprilu. Sav u zaslepljucem belom, uskim ulicama koje se cesto otvaraju u male trgove, malom marinom za ribarske camce, par improvizovanih plaza tik uz zidine i pregrst restorana, lokala i turistickih sopova.Par sati boravka i istrazivanja desetina ispretplrtanih malih ulica i iznenadnih izlaza na more uz opustanje s kafom ili picem na nekoj od mnogobrojnih terasa.
February 24Feb 24 Polignano A MarePolinjano je nazalost postao glavno svratiste masovnog turizma u Pulji. Jbg, Instagram je danas taj koji odlucuje gde ce se vise ljudi sjatiti u potrazi za savrsenim selfijem. Tu "srecu" Polinjano je zasluzio svojoj savrsenoj poziciji na ogromnim stenama koje se protezu na stotine metara sirine i desetine metara visine. I zaista, s koje god strane ga se gleda ili obilazi neverovatno je sugestivan i prosto hipnotise svojom lepotom. Zaparavo i je najbolje biti sto vise van zidina i gledati ga iz svih mogucih pozicija i u raznim terminima jer je poseban ugodjaj sjaj koji ostavlja u sred suncanog dana okruzen plavetnilom mora a sasvim drugi osecaj kad se spoljni zidovi ogrnu toplim bojama zalaska sunca. U samom mestu je permanentni haos, pogotovo na ulicnim tersama preplavljenim turistima u potrzi za savsenim selfijem. Prvi put sam ovde bio pre 20ak godina i mislim da je bilo barem 6/7 puta manje ljudi nego 2023 kad sam bio poslednji put. Pakao.Poseban krug pakla je gradska plaza na koju u trenutku spice nema mesta ni za par havajki mada 90% kupaca samo sidje, okupa se uz obavezno slikanje i nastavi dalji obilazak grada. Inace Polignano je rodno mesto Domenica Modunja (autora evergrina "Volare") i na samom ulazu na grad stoji njegov spomenik.