Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Jug - Kampanja i Napulj, Pulja, Bazilikata, Abruco, Molize, Kalabrija

Featured Replies

desetak dana je plan

• Replies 378
  • Views 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

desetak dana je plan

Daj neki detalj, kad se ide, kako, koje su oblasti prioritet...

april

dubrovnik - bari, siena je prioritet sve ostalo je pod mož da bude i ne mora

Da ti baza bude Chianciano terme, odatle ti je sve blizu u Juznoj Toskani (bio 2 puta), bar 5-6 nocenja. Siena je pakao za parking, trebace ti sreca i strpljenje.

U mestu Chiusi imas voz za Firencu i za Rim ako si to planirao kao dnevni izlet.

U povratku spavaj u okolini Treviza, pa obidji Bolonju, Padovu i nazad za BG(oko 750km).

Tako bih ja, ako je Toskana prioritet i deo Umbrije.

Edited by Milosh76

Mozda bih i batalio visednevno spavanje u okolini Treviza, nego 7-8 noci u Chianciano termama, jer imas milion stvari da vidis.

Ako mozes trajekt Dubrovnik - Ankona, jos bolje.

zbog čega je bolje?!

Pa bliza je Ankona delu koji zelis da vidis i prolazis kroz Perudju, recimo.

Nisam isao severno od Barija, tako da ne znam sta sve ima

A taj deo Toskane i Umbrije sam prosao i prelep je.

Ta Juzna Toskana su oni cuveni cempresi, Val D'Orcia, Pienza, Montepulciano i sl.

Tamo bih otisao 100 puta, da mogu.

Edited by Milosh76

ovde je poenta u putu, ne u cilju

znači, bari, znači regia puglia

pa polako

1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:

ovde je poenta u putu, ne u cilju

znači, bari, znači regia puglia

pa polako

Puglia je ok, pogotovo ako nisi vec bio. Pretpostavljam da preskaces Firencu jer si vec bio. Ma putu bi da posetis i manja mesta ili samo vece gradove.

Uglavnom za 10 dama ne moze i jare i pare na tolikom potezu. Trst si vec obisao? Ako si sever vec obilazio podeli na pola jadransku obalu i toskanu. Ako nisi onda na tri dela s severom kao treci ali to suzuje izbor mesta. Odgovori na ova piranha pa cu ti dati moje predloge.

od prilike 1/3 puta do siene i 2/3 puta siena i okoliš

to je neki okvir podložan promenama

Pre nego sto predjem na neke nove gradove evo ti Termoli pored kojeg moras proci. Od Barija je nekih 200km.

On 17. 2. 2026. at 0:03, kud u maglu Simoviću said:

od prilike 1/3 puta do siene i 2/3 puta siena i okoliš

to je neki okvir podložan promenama

Ako nisi vec bio u Pulji onda podeli put na 5/5 jer ostati dole samo 3 dana je premalo a na Toskanu ces kad tad nabasati. Ako nista obidji ono sto gravitira oko Barija pocevsi od Alberobelo o kom sam pisao pa Polignano Al Mare, Monopoli, Locorotondo, Martina Franca pa cak i Ostuni, Altamura, Gravina in Puglia i Materu ako ti se vozi malo vise. U odlasku na sever se mozes zaustaviti u Trani i eventualno Molfeti. Nadam se da ne ides u prvoj polovini aprila za katolicki uskrs jer je u toj sedmici haos.

Monopoli

large.DSC_5080v.jpg

Pola sata voznje od Barija, srednjovekovni gradic na jadranskoj obali s dugom istorijom. Vazno mesto u krstaskim pohodima, jedno vreme pod direktnom upravom Venecije. Danas previse pun turista u letnjoj ful sezoni ali savrsen za posetu u aprilu. Sav u zaslepljucem belom, uskim ulicama koje se cesto otvaraju u male trgove, malom marinom za ribarske camce, par improvizovanih plaza tik uz zidine i pregrst restorana, lokala i turistickih sopova.

Par sati boravka i istrazivanja desetina ispretplrtanih malih ulica i iznenadnih izlaza na more uz opustanje s kafom ili picem na nekoj od mnogobrojnih terasa.

large.DSC_5155v.jpg

large.DSC_4987v.jpg

large.DSC_4947v.jpg

large.DSC_5071v.jpg

large.DSC_5153v.jpg

large.DSC_4964n.jpg

large.DSC_5112v.jpg

large.DSC_5116v.jpg

large.DSC_4910v.jpg

large.DSC_4923v.jpg

Polignano A Mare

large.DSC04097V.jpg

Polinjano je nazalost postao glavno svratiste masovnog turizma u Pulji. Jbg, Instagram je danas taj koji odlucuje gde ce se vise ljudi sjatiti u potrazi za savrsenim selfijem. Tu "srecu" Polinjano je zasluzio svojoj savrsenoj poziciji na ogromnim stenama koje se protezu na stotine metara sirine i desetine metara visine. I zaista, s koje god strane ga se gleda ili obilazi neverovatno je sugestivan i prosto hipnotise svojom lepotom. Zaparavo i je najbolje biti sto vise van zidina i gledati ga iz svih mogucih pozicija i u raznim terminima jer je poseban ugodjaj sjaj koji ostavlja u sred suncanog dana okruzen plavetnilom mora a sasvim drugi osecaj kad se spoljni zidovi ogrnu toplim bojama zalaska sunca. U samom mestu je permanentni haos, pogotovo na ulicnim tersama preplavljenim turistima u potrzi za savsenim selfijem. Prvi put sam ovde bio pre 20ak godina i mislim da je bilo barem 6/7 puta manje ljudi nego 2023 kad sam bio poslednji put. Pakao.

large.DSC03892v.jpg

large.DSC_6975v.jpg

large.DSC_7085v.jpg

large.DSC_6830v.jpg

large.DSC03933V.jpg

large.DSC_6848v.jpg

Poseban krug pakla je gradska plaza na koju u trenutku spice nema mesta ni za par havajki mada 90% kupaca samo sidje, okupa se uz obavezno slikanje i nastavi dalji obilazak grada. Inace Polignano je rodno mesto Domenica Modunja (autora evergrina "Volare") i na samom ulazu na grad stoji njegov spomenik.

large.DSC_6849v.jpg

large.DSC_7047v.jpg

large.54662984170_ceab22fac1_o.jpg