February 24Feb 24 LocorotondoBas kako mu i samo ime nagovestava, ovaj gradic na vrhu brda je savrseno okruglog oblika i njegovi beli zidovi se vide kilometrima daleko. S druge strane, kad se popnete gore i setate ulicom koja pravi krug oko grada imate savrsen pogled na taj deo Pulje, jos bolju ako je sedeci u basti uz rucak ili pice.Kad odlucite da se ubacite u lavirint prema jezgru gradica slobodno skrenite u prvu ulicu na koju naidjete. Centar nije veliki ali opet postoje ulice koje su mirne i pusta kao i one s hordom gladnih turista. Domorci su prilcno retki ali se nadju u klasicnom caskanju na obliznjoj klupici. Meni je neverovatna transformacija ovog dela Pulje koja je pre 20ak godina bila relativno retko posecena i prilicno oronula. Sad ne postoji ni najmanja kucica da nije sredjena pogotovo iznutra.
February 24Feb 24 Martina FrancaOdmah da kazem da mi se mnogo svideo ovaj gradic iako je manje navikan od nekih vec navedenih. I ovde je sve sredjeno i restauirano ali ima mnogo vise lokalaca i grad je malo veci od Lokorotondo. Ono sta odmah pada u oci je rasprostranjena barokna arhitektura koja se savrseno uklapa u bele i nesto malo toplije tonove. Nigde nije previse napadna vec bas onako blaga i ugodna. Pravo uzivanje u setnji ulicama i trgovima s pogledom u vis.Poseban uzitak su uske ulice i bezbroj sitnih detalja na fasadama, prozorima, balkonima. Maleni dragulj Pulje. Preporucujem da se posete Alberobelo, Lokorotondo i Martina Franka u nizu jer su bukvalno na 10 min jedno od drugog. Moze i Cisternino mada njega nisam obisao.
February 24Feb 24 26 minutes ago, Lo Zingaro said:Preporucujem da se posete Alberobelo, Lokorotondo i Martina Franka u nizuI posle ja jurcam po gradovima 😁Pulja je super, jedna od mojih omiljenih putovanja i jedino u 2020 godini.Predlog, posle Pulje, voznja uz obalu i stajanje u Riminiju... Tu su i Ravena, San Marino... Lepo za videti proci, a da ne ubije utisak Pulje. Edited February 24Feb 24 by Milosh76
February 24Feb 24 1 minute ago, Milosh76 said:I posle ja jurcam po gradovima 😁Pulja je super, jedna od mojih omiljenih putovanja i jedino u 2020 godini.Pa dobro, to na 5km jedno od drugoga. Kao da obidjes 3 kvarta nekog veceg grada. Ti ubacis celu mitelevropu u jednom danu.
February 25Feb 25 TraniU Trani bih svratio brzinski kad napustim Bari i krenem definitivno ka severu. Negova katedrala je simbol ovog dela jadrana i smatra se za najlepsu katedralu u Pulji i jednu od najlepsih u celoj Italiji. Stara je tacno 1000 godina a na njenom mestu je vec bila jedna crkva iz 6 veka. Njenu lepotu jos vise istice pozicija tik uz more na ogromnom praznom trgu tako da kombinacija belog mermera i plavetnilo mora i neba prave savrsenu filmsku ili fotografsku scenu.Stari grad na trenutke ima neki vajb dalmatinskih gradova sa zgradama i ulicama poplocanih belim kamenom. Do katedrale se stize pesice gomilom koncentricnih polukruznih ulica gotovo promenjenih jos od srednjeg veka. Setajuci uz more se stize do prilicno ocuvane tvrdjave iz 13 veka a zatim do turisticke luke s vecim i manjim privatnim i ribarskim brodovima.
February 25Feb 25 MolfettaNa pola puta od Barija do Tranija se moze stati na kratko i u Molfettu. Slicno Traniju i simbol Molfete je njena katedrala koja se nalazi na samom spicu malog poluostrva i mladja je samo stotinak godina od prve. Uocljiva je razlika u boji kamena koji ovde nije bele boje i ova katedrala ima 2 zvonika blizanca. Sa svih strana katedrala ima neke cudne geometrijske oblike kao da je pravljena od lego kocki. Grad je naslonjen na more ali s mnogo manje obale od Tranija za setnju. Zanimljiva trivija je da gradski zakon nalaze da sve drvene roletne na prozorima moraju moraju biti zelene boje. Tako da te ta kombinacija zarke zelene boje na toplim kamenim fasadama prate celo vreme dok setas kroz klaustrofobicne ulice ovog primorskog gradica. Da ne govorimo o nama manijacima s foto aparatom.
February 25Feb 25 On 17. 2. 2026. at 0:03, kud u maglu Simoviću said:od prilike 1/3 puta do siene i 2/3 puta siena i okolišto je neki okvir podložan promenamakad si vec dosao do barija, bas je steta ne obici materu i alberobelo....ma koliko svako jebeno selo u italiji bilo lepo, opet, manje vise lice medjusobno, a ova dva ne, bas su "nesto sasvim drugacije"
February 25Feb 25 2 hours ago, onamonamo said:kad si vec dosao do barija, bas je steta ne obici materu i alberobelo....ma koliko svako jebeno selo u italiji bilo lepo, opet, manje vise lice medjusobno, a ova dva ne, bas su "nesto sasvim drugacije"Slazem se. Evo i linkovi za one koji su mozda preskocili.
February 25Feb 25 AltamuraSiguran sam da svi forumski zabari poznaju cuveni hleb iz Altamure. Veliki hleb sa tvrdom i debelom prepecenom korom iz ovog grada je geografski zasticen kao autenticni lokalni specificni specijalitet. Nije da ga nisam video u drugim delovima pugle pa i basilikate ali samo ovaj ima doznaku DOP.Ako se odlucite za posetu Materi krecuci iz Barija, prakticno prodjete tik uz ovaj grad koji zasluzuje posetu i ne samo zbog svog cuvenog hleba. Centralno jezgro je okruzeno srednjovekovnim zidinama i u samom centre na ovecem trgu dominira prelepa katedrala iz 13 veka. Ako se otisnete dalje u gomilu malih ulicica koje je uvek lepo razgledati, obavezno otidjite do istorijske pekare Santa Katerina koja postoji jos od kraja 14 veka. Rerna je ogromna i sva u kamenu u nekom polupodrumu. Miris osestite vec par ulicica pre. Osim tek ispecenog savrsenog hleba mozete da probate lokalnu fokacu ili pizzu. Savrsenstvo ukusa i prelepo iskustvo.
February 26Feb 26 16 hours ago, Lo Zingaro said:Siguran sam da svi forumski zabari poznaju cuveni hleb iz Altamure.Kazi ti meni , kako ja da kupim hleb iz Altamure, a da ne odem opet u Altamuru?Trazio sam na vise mesta, nisam uspeo da nadjem. Cak ni na festivalu hrane u Djenovi, nije ga bilo, a mojoj lepsoj polovini se bas svidja taj hleb 😁 Edited February 26Feb 26 by Milosh76
February 26Feb 26 1 hour ago, Milosh76 said:Kazi ti meni , kako ja da kupim hleb iz Altamure, a da ne odem opet u Altamuru?Trazio sam na vise mesta, nisam uspeo da nadjem. Cak ni na festivalu hrane u Djenovi, nije ga bilo, a mojoj lepsoj polovini se bas svidja taj hleb 😁U velikim gradovima postoje neke pekare koja ga "uvoze" iz Pulje par puta nedeljno. Mogu se konkretno raspitati ako mi kazes u kom gradu.Evo vidim ovi iz Santa Katerina prodaju i online. Naruci da ti stigne u hotel pred dolazak Antico Forno Santa Caterina 1306I nostri prodotti di Altamura - Antico Forno Santa CaterinaPorta in tavola l’autentico sapore della Puglia con la nostra selezione di pani e focacce artigianali, preparati seguendo antiche ricette e con materie prime di altissima qualità. Ogni prodotto nasce Edited February 26Feb 26 by Lo Zingaro
February 26Feb 26 3 hours ago, Milosh76 said:Kazi ti meni , kako ja da kupim hleb iz Altamure, a da ne odem opet u Altamuru?Trazio sam na vise mesta, nisam uspeo da nadjem. Cak ni na festivalu hrane u Djenovi, nije ga bilo, a mojoj lepsoj polovini se bas svidja taj hleb 😁nauci sam da ga pravis, sigurno ima recepata onlajn, isprobavas dok ne potrefis, a onda lepsa polovina uvek ima taj leba da jede
February 27Feb 27 Popular Post Idemo dalje jadranom prema severu. Nakon Termolija nekih 30ak km se ulazi u regiju Abruco i nailazi na prvi a i mozda najlepsi primorski gradic na obali Abruca.VastoMislim, nista spektakularno. Meni je Termoli mnogo lepsi. Glavna vrednost mu je to sto je naslonjen liticu tik iznad mora i ima gomilu terasa i trgica s fantasticnim pogledom na jadransko more. Vredna pomena je dobro ocuvana tvrdjava iz 15og veka. U ovoj regiji se bas dobro jede i jako je tesko naleteti na neku turisticku prevaru. Preporucujem veceru u vreme zalaska sunca u jednom od restorana koji imaju pogled na more. I cene su skroz ok u poredjenju sa severom Italije.Vredno pomena i bizarna zgrada u venecijanskom stilu koju je sagradio neki lokalni bogatun krajem 190g veka na glavnom trgu i koja totalno odudara od gradske arhitekture.