Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Jug - Kampanja i Napulj, Pulja, Bazilikata, Abruco, Molize, Kalabrija

Featured Replies

Do Domodosole?

Inviato dal mio Redmi 4 utilizzando Tapatalk

čitam do domestosa :lolol:

• 4 months later...
  • Replies 380
  • Views 538
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Juce padala kisa pa smo bili u Arheoloskom muzeju, danas Napulj, sutra Sorento.   Stress free, svakome bih preporucio.   P.S. zena kupila neke stvari u Motivima, sad moram opet u I

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Monopoli Pola sata voznje od Barija, srednjovekovni gradic na jadranskoj obali s dugom istorijom. Vazno mesto u krstaskim pohodima, jedno vreme pod direktnom upravom Venecije. Danas previse pun tur

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Polignano A Mare Polinjano je nazalost postao glavno svratiste masovnog turizma u Pulji. Jbg, Instagram je danas taj koji odlucuje gde ce se vise ljudi sjatiti u potrazi za savrsenim selfijem. Tu "

Posted Images

Onda kad ste već u Rimu 7 dana a nemate u planu zasebnu posetu Napulju i okolini, definitivno preporučujem da jedan dan odvojite za odlazak do Pompeje. (To bi takodj bilo samoubistvo leti)
Mogu detaljnije ako se odlučite, mada glavno, za prevoz, rekoh

• 6 months later...

a neke preporuke za Ischiu? imam na raspolaganju 5 dana i bebu od 9.5 meseci sa sobom :D

Ischia je mala, tako da za pet dana možeš celu da je obidješ. 

• 11 months later...

Jel bio neko u skorije vreme do Napulja? Idem tamo na 3 dana sredinom jula a moram da priznam da znam vrlo malo do nista o samom gradu.

Za sada sam na topicu ulovio Treskovu kafu i piceriju i naravno u planu je da odem i do Pompeia kada sam vec tu.

5 hours ago, *edited by mod said:

Jel bio neko u skorije vreme do Napulja? Idem tamo na 3 dana sredinom jula a moram da priznam da znam vrlo malo do nista o samom gradu.

Za sada sam na topicu ulovio Treskovu kafu i piceriju i naravno u planu je da odem i do Pompeia kada sam vec tu.

Pompei su u jako žalosnom stanju, sve se raspada i koliko znam dosta toga više i nije dostupno za javnost. U Napulju, gledaj da ne zalaziš u bilo kakve delove koji nisu dobro osvetljeni i puni ljudi, jer vrlo lako može da ti se desi da te opljačkaju. Nažalost, pucnjave po gradu su prilično česte i desilo se već da neki turista fasuje zalutali metak.

Bez namere da te plašim, ali stvarnost je surova.

Pompei su u jako žalosnom stanju, sve se raspada i koliko znam dosta toga više i nije dostupno za javnost. U Napulju, gledaj da ne zalaziš u bilo kakve delove koji nisu dobro osvetljeni i puni ljudi, jer vrlo lako može da ti se desi da te opljačkaju. Nažalost, pucnjave po gradu su prilično česte i desilo se već da neki turista fasuje zalutali metak.

Bez namere da te plašim, ali stvarnost je surova.
Hvala na savetima, nisam planirao da se preterano zavlačim van uobičajenih ruta a i ide nas petoro pa kontam da će i to da bude od pomoći što se toga tiče.

Sent from my H3213 using Tapatalk

• 1 month later...

Aj da odgovorm sebi pa mozda bude nekom korisno.

Bili tamo 4 dana, vecinom peske i u krajevima Borgo Orefici, Quartieri Spagnoli i Chiaia. Sem pokusaja taksista da naplate skuplje voznju sa aerodroma duplo, drugog krimiinala ni videli ni iskusili iako smo dobar deo vremena bili podosta pijani. Hrana bogovska, grad nista prljaviji nego Beograd a usudio bih se reci da je cenovno bar isti ako ne i jeftiniji od Beograda. Razlika u odnosu na sever je i te kako vidljiva ali mi je iskreno utisak da su ljudi ovde srdacniji i opusteniji.

Od ostrva smo prvo planirali Ischiu na dan, ali smo na savet lokalaca ipak otisli na Proccedu i nismo pogresli. Pompeii lep, ogroman i skroz neobelezen tako da bez vodica pomalo gubi smisao a i vecina stvari je prebacena u muzej ili su nama bar tako rekli.

Inace je u gradu bila Univerzijada sto sam saznao tek kad sam sleteo tako da je mozda to uticalo na stanje po gradu.

Sve u svemu plan je da se obavezno vratim uz malo jaci akcenat na Amalfi.

Za Pompeju postoji odličan besplatni audio vodič Rika Stivsa, sa sve mapicom. Pisala sam na temi pre dve godine.

jbg, tek sad videh ovo pitanje... 

meni se napoli bas svideo. jeste malo ulicarska i opicena atmosfera al nekako mi je to gotivnije od gradova uredjenih za turiste. pompeii je utisak za sebe, za nas ljubitelje arheologije bukvalno diznilend. nisam stigao da obidjem i herculaneum, za koji su mi rekli da je manji ali i jos zanimljiviji. pored pompeii, obavezno treba obici i napolitanski arheoloski muzej koji je takodje fenomenalan. sto se bezbednosti tice, jedino me je saobracaj plasio, ostalo je sve ok. ima tu dzeparosa, nije da nema, al oni pikiraju ove matore i bogate turiste koji flesiraju skupim fotoaparatima i sl. za ljude koji znaju da se uklope u atmosferu grad nije manje bezbedan od bilo koje druge popularne destinacije u evropi... 

• 4 months later...

Kad god hocu da pobegnem na par dana da udisem jutarnje mirise iz italijanskih pasticceria, eto ga smak sveta, poplava ili proradi Etna.

@mlatko et alia

U filmu sam videla nekakve crvene kape koje nose ili su nosili u Napulju,  izgledaju kao deo narodne nošnje, moguće i sa kićankom pozadi, pa ako neko zna o čemu se radi, molim objašnjenje. 

Jel ova(kva)?

https://www.ebay.it/itm/Accessori-Cappello-berretto-Masaniello-pastore-Carnevale-halloween-g13700-/322453436325

Mornarska kapa ribara, francuskog (?) porekla i(li) propagacije kao i po ostrvskim republikama i lukama. Masaniello, Napoletanski buntovnik protiv spanske vlasti je mozda najzasluzniji za njeno makar ikonografsko prosirenje u Italiji

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

To je! Hvala ti.:happy:

• 1 month later...

Planiram da krajem februara  odem u Italiju tj oblast Pulja, Bari i okolina. S obzirom da imam samo 4 puna dana, sta bi bilo najpametnije obici, a da ne izgubim puno vremena?

Za Bari mi je dovoljan jedan dan? Za Alberobelo i Materu drugi dan... ostaju mi jos 2 dana. Da li vredi ici u Lece ili Fodju ili da se koncentrisem na manje gradove?

Da li da ocekujem kisu u poslednjoj nedelji februara? Mozda jaci vetar?

9 minutes ago, Milosh76 said:

Planiram da krajem februara  odem u Italiju tj oblast Pulja, Bari i okolina. S obzirom da imam samo 4 puna dana, sta bi bilo najpametnije obici, a da ne izgubim puno vremena?

Za Bari mi je dovoljan jedan dan? Za Alberobelo i Materu drugi dan... ostaju mi jos 2 dana. Da li vredi ici u Lece ili Fodju ili da se koncentrisem na manje gradove?

Da li da ocekujem kisu u poslednjoj nedelji februara? Mozda jaci vetar?

Matera i Alberobello u istom danu je previse. Matera vredi bar ceo dan. Uz Alberobello ubaci Polignano al Mare. Foggia je sranje, za Lecce je dan premalo. Od manjih mesta Ostuni je must see.