Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

mislim da ce brzo to tripovanje svima da dosadi... 
Nadajmo se... Čekaju se Nemci da opovrgnu psihozu. Zasad nije tako iako ima nekih naznaka.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

• Replies 656
  • Views 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

Kazu da ce sa toplim vremenom i virusi se ili izgubiti ili samo "sakriti" do novog momenta za "aktiviranje", kada zahladni :D 

• 2 years later...
2 hours ago, Profesionalac said:

Ja svima preporučujem da se smeste u Chiusi, na pola puta između Rima i Firence. Popni se odatle u Citta della Pieve da vidiš Peruđinove freske u manje poznatim crkvama i da hasaš kod mog druga Bruna Coppette u jednom pristupačnom restoranu od koga Michelin šefovi kradu ideje. Tu ti je blizu i Montalcino i Montepulciano i Orvieto, ako te vina zanimaju. Blizu je i Arezzo, prelep gradić. Toliko na prvu... E da, u San Gimignanu obavezno sladoled jesti, dve poslastičarnice na trgu spadaju među pet najboljih na svetu. Ma šta pet, dve.

double trouble

Edited by aram

Ja sam bio u Kjacano termama 2 puta u istom hotelu za tu Juznu Toskanu, a dosao sam i do Umbrije :D

Od gradica u Tosakani recimo..  Voltera, San Gimiano. Montepulciano, Siena, Val D`Orcia(cempresi), Pienza je mnogo lepa, Areco...

Ja za maj imam bar 3 opcije, ne znam koja je bolja :D

Zena hoce Dolomite (rodjendan joj je pa cu morati da popustim izgleda), a nismo skijasi, pa je maj idealan :D

A ja bih potez Rimini-Parma-Torinu, pa sve sto moze u okolini da se vidi ukljucujuci i San Marino.

Ajd nek neko kvotuje Rim, da ne motam 89 stranica. 5 dana, laganica za katolicko voskresenije. Spalice me munja ako se priblizim Vatikanu, tako da ne.

1 minute ago, Zlurad said:

Ajd nek neko kvotuje Rim, da ne motam 89 stranica. 5 dana, laganica za katolicko voskresenije. Spalice me munja ako se priblizim Vatikanu, tako da ne.

:ziga:

mi smo od nedelje, sokackog uskrsa, 5 dana u rimu :)

:ziga:

mi smo od nedelje, sokackog uskrsa, 5 dana u rimu [emoji4]

11-15 april :)
36 minutes ago, Zlurad said:

Gradski prevoz je mislim nešto oko 1,10€ karta koja važi 90 minuta, znaće @mlatko. S tim što, ako se voziš metroom, to je samo jedna vožnja njime, ako prekineš onda možeš da nastaviš tramvajima i autobusima.

Vatikan obavezno jedan dan, zajebi te munje, ima tamo šta da se vidi. Villa Borghese galerija i park kojim se vredi prošetati drugi dan, iskoristi taj dan i da izadješ na drugu stranu parka, na Piazza del Popolo, pa odatle lagano pešaka do Španskog trga. Za Villa Borghese se obavezno već sad najavi da ti daju termin, ulazi se u malim grupama, sledeća čeka na ulazak dok prethodna ne izađe.

Treći dan potroši na obilazak glavnih trgova i fontana, Piazza Navona, Fontana Di Trevi, Piazza Venezia i izađi na Koloseum, odatle preko Forro Romano i Circo Massimo se popni na Aventino, svrati u Giardino degli Aranci, nađi Santa Maria del Priorato i proviri kroz ključaonicu na ulazu u vrt obavezno, a onda se spusti na drugu stranu u Testaccio, nekad pravi sirotinjski kraj, meni jedan od najlepših delova. A kad već odeš u Testaccio, obavezno svrati na groblje, mislim da je naziv "Cimitero Acattolico". Ludilo kako to izgleda. Još ako se naduvaš pre nego što odeš... samo proveri kad je otvoreno
Stvari za jesti u Rimu: bucatini all'amatriciana, abbacchio alla romana, coda alla vaccinara, porchetta, spaghetti alla carbonara. Za desert - maritozzo alla panna. Die beste pica u Rimu - Pizzarium, Via della Meloria 43, Prati. Restaurant Cul De Sac, Piazza di Pasquino 73, blizu Piazza Navone je recimo izuzetno dobar, a nije bio mnogo skup.
Najbolji sladoled u Rimu Gelateria Fatamorgana, Via Lago di Lesina 9-11

I uopšte ne oklevaj da pojedeš pizzu na mestima gde se prodaje "a taglio", samo da nije baš neka očigledno turistička pljačka, znači ne preko puta ulaza u Vatikan i sl.

Vredi otići u Tivoli, videti Vilu porodice D'Este, ali to je već malo van Rima. Sama Vila je divna, ali na kraju kad se izadje u vrt - to je pravi spektakl.
E, da, u Testacciu se fino jede u "La fata ignorante" ili u "Pecorino". A isto nije nešto preskupo. U blizini Pantheona, popiti najbolji espresso u Rimu - Tazza D'Oro, Via degli Orfani 84

U barovima pij kafu i kapućino stojeći, da ti ne bi naplatili 5€ za sedenje.
Ako treba još nešto, pitaj :)

pisi samo.

i mi smo tamo 5 dana :)

ne znam da li ima smisla uzimati karte za gradski za vise dana. ne kostaju puno kad su uzmu one od 72h, npr.

vec sam uzeo karte za vatikanski muzej i koloseum+forum romanum+palatinum. 

planiramo i do ostije da skoknemo. 

pisi samo.
i mi smo tamo 5 dana [emoji4]
ne znam da li ima smisla uzimati karte za gradski za vise dana. ne kostaju puno kad su uzmu one od 72h, npr.

Ima svakako, košta kao 12 jednostavnih od 1,5€ a uključuje i voz do Ostije pa ne moraš da brineš. Osim metropolitane vredi se provozati tram linijom 3 koja povezuje Trastevere sa Villom Borghese, popeti se do Gianicolo gde je svetionik i podnevni pucanj na Koloseum iz topa.

Samo se nadam da neće da vas drkaju sa green pass, kreteni su uveli pravilo da ako je isteklo 6 meseci od poslednje vakcinacije ne može da se npr. sedne u restoran... Na aerodromu će vas pustiti, kao i u hotelu a od maja su svakako najavili ukidanje i olabavljivanje mera.

Kvart Coppedè je nešto u Rimu možda malo nekarakterističan i orginalan deo sa 50ak Art deco i Liberty zgrada a tu je i fontana sa 12 žaba u kojoj su se Bitlsi "kupali" ispred Vile vila (Villino delle fate) koja je fantastična.

Ostalo je Aram objasnio.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

12 hours ago, Ros said:

pisi samo.

i mi smo tamo 5 dana :)

imas na pola puta ostia antica ako te interesuju te stvari. meni bilo bas interesantno.

6 minutes ago, munze said:

imas na pola puta ostia antica ako te interesuju te stvari. meni bilo bas interesantno.

na to sam i mislio. mesto ostia manje vise

4 minutes ago, Ros said:

mesto ostia

je skroz bezveze, a ni plaža nije nikakva. jedino što je ok kod skoro svih tih mesta je što su blizu Rima, pa čovek može da skokne svaki dan da se bućne u more.