Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

Grazie gentilissima!

Na početku svakog reda vinove loze posađena je po ruža. Sad ruže već cvetaju i to je sve vrlo dekorativno,  jin i jang, ali je motiv praktične prirode. Filoksera, koja je glavni razlog za propast mnogih evropskih vinograda u 19. veku navodno ne napada vinovu lozu ako je pored posađena ruža. Što je genetički bliža divljoj ruži, to bolje deluje.

Kad smo kod ruža, u Asiziju postoji posebna sorta šipurka Rosa Canina Assisiensis, jedina divlja ruža bez trna.

• Replies 655
  • Views 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

Posted Images

5arsdz.jpg

Banjo Vinjoni

Srednjovekovne terme koje su prilično udaljene od naselja i na neprstupačnom terenu. Nisu uvek bile tako izolovane, pošto su bile deo hodočasničke trase Via Francigena.  Jako zanimljivo, topla voda od cca50 stepeni na 300 m n.v. Glavni bazen u kome je navodno i izvor nije za kupanje. Međutim, odatle idu mali potočići kroz kanale i krivudaju kroz mesto do strmine koju nisam bliže istraživala jer je ograđena iz bezbednosnih razloga. Svi se izuju i ubace noge u te potočiće u kojima protiče topla voda. Deo oko glavnog bazena nije originalan, već rekonstruisan kako bi trebalo da izgledaju terme iz srednjeg veka. Mesto je izgleda i danas vrlo mondensko, videla sam uglancane  oldtajmere kabriolet dvosede (u kojima je dvojac bogataš 60+ i lokalna dvadesetogodišnja lepotica).

Čempresi koji daju prepoznatljiv toskanski krajolik, a ima ih i u Umbriji, nisu prirodno nastanjeni, već je to delo ljudskih ruku i nisu sađeni gde je kome palo na pamet, već na određenim mestima. Upravo su sađeni u ovoj plodnoj zemlji kao orijentir za hodočasnike, koji nisu išli samo leti već i zimi, a za to je trebalo zimzeleno drvo. Deo hodočasničkog puta Via Francigena danas je zamenio i autoput.

Hvala za vracanje lepih secanja, sve sam to prosao ovog maja, pre 2 meseca

Sveti Franja Asiški, osnivač katoličkog monaškog reda Franjevci, Red male braće (Ordo fratris minorum), svetac zaštinik cele Italije, advokat siromašnih. Iz ovog reda razvio se i ženski monaški red Klarise (po Svetoj Klari koja je takođe iz Asizija gde postoji Crkva sv. Klare sa njenim moštima) a i tzv. Trećereci- svetovna lica koja žive u skladu sa pravilima reda, ali im je dozvoljeno da zasnuju porodicu.

Sveti Franja Asiški je svetac izuzetno zanimljivog životnog puta o čemu sam samo fragmentarno upućena, pa ne bih ovde iznosila svoja nepotpuna saznanja. Ono što je bitno je da je svoj duhovni put počeo u crkvici Porcijunkuli (bukvalni prevod Parcelica, delić zemlje koji je dobio od Dominikanaca da sagradi crkvu), a u toj crkvi je i preminuo. Kasnije je oko Porcijunkule sagrađena bazilika Santa Maria degli Angeli, koja ima status Papske bazilike, tako da je u stvari čitava građevina crkva u crkvi.

2u6gw1k.jpg

Pored Porcijunkule, u Bazilici se nalazi i Kapela del Tranzito – napribližnija lokacija gde je sv. Franja Asiški preminuo. Celo mesto koje se nalazi u ravnici ispod grada Asizija (na padini planine Monte Subasio), zove se upravo kao i sama bazilika. Sv. Franja Asiški je nakon smrti u rekordnom roku od 2 godine kanonizovan u sveca.

Sam kompleks u Asiziju (koji takođe ima status papske bazilike) sastoji se iz dve bazilike Donje (Basilica inferiore) u kojoj se nalazi grob Svetog Franje Asiškog (telo je preneto iz Porcijunkule u Donju baziliku), i Gornje bazilike (Basilica superiore) koja ima i svoj ulaz, ali može se do nje stići i stepenicama iz Donje bazilike.

2v3po4o.jpg

r2riwh.jpg

U Gornjoj bazilici se nalazi 28 fresaka iz života sv. Franje Asiškog, koje je naslikao Đoto (Propoved pticama, San o vojsci, Dobijanje stigmi i drugi). Ulaz je slobodan u svim svetilištima. Ispred obe bazilike se nalaze trgovi- gornji i donji. Donji je veličanstven i krase ga portici sa obe strane, koji imaju praktičnu primenu da se u njih sklone posetioci ako naiđu velike vrućine ili padavine.

33vog1x.jpg

Od Porcijunkule u Santa Maria delji Anđeli pa do Donjeg trga vodi pešačka hodočasnička staza popločana crvenom ciglom i u koje su urezana imena hodočasnika iz celog sveta- odoka najviše iz USA i Italije.

2dsjzba.jpg

2n0otid.jpg

Čitav kompleks je pod zaštitom UNESCO.

https://whc.unesco.org/en/list/990/

Svake godine od 1. avgusta popodne do 2. avgusta do ponoći se daje (uz prethodnu pripremu) oprost svih grehova. Sv. Franja Asiški je od Pape izmolio da se jednog dana u godini vernicima omogući potpuni oprost svih grehova. To je najpre bilo moguće samo u Porcijunkuli, a kasnije je omogućeno u svim franjevačkim crkvama, ali se po ovoj crkvi zove Porcijunkulski oprost.

http://doi.fil.bg.ac.rs/pdf/eb_ser/msc/2017-2/msc-2017-46-2-ch9.pdf

Edited by halloween

Ispravka- Sv. Franja Asiški je parcelicu dobio od Benediktinaca, a ne od Dominikanaca.

On 7.7.2018. at 12:43, halloween said:

5arsdz.jpg

Banjo Vinjoni

Srednjovekovne terme koje su prilično udaljene od naselja i na neprstupačnom terenu. Nisu uvek bile tako izolovane, pošto su bile deo hodočasničke trase Via Francigena.  Jako zanimljivo, topla voda od cca50 stepeni na 300 m n.v. Glavni bazen u kome je navodno i izvor nije za kupanje. Međutim, odatle idu mali potočići kroz kanale i krivudaju kroz mesto do strmine koju nisam bliže istraživala jer je ograđena iz bezbednosnih razloga. Svi se izuju i ubace noge u te potočiće u kojima protiče topla voda. Deo oko glavnog bazena nije originalan, već rekonstruisan kako bi trebalo da izgledaju terme iz srednjeg veka. Mesto je izgleda i danas vrlo mondensko, videla sam uglancane  oldtajmere kabriolet dvosede (u kojima je dvojac bogataš 60+ i lokalna dvadesetogodišnja lepotica).

Pretpostavljam da su neke od scena Nostalgije snimljene ovde?

Da, deo od 32-40 minuta, na filmu izgleda čarobno. U stvarnosti na jarkom suncu nije tako filmogenično, ali brčkanje nogu u potočićima tople vode je nezaboravno.

To moram da ti verujem :)

mnogo mi se dopada tvoj izbor @halloween molim te nastavi da pišeš i kačiš slike

Hvala, sva mesta koja sam obišla sam i opisala. Možda se setim još nekog zanimljivog detalja, podeliću utiske.

• 3 weeks later...
On 3.7.2018. at 16:47, halloween said:

Kvalitetan fotoaparat nemam, a i da imam ne bih nosila skupe stvari na put.  Slikam telefonom, onako napamet, bez podešavanja i hvatam momenat. Ponekad mi je žao zbog toga, ali nema veze- bitno je da dobijete orijentacione informacije i inspiraciju.

Nije bila kritika, nego mi se cini da su fotke sa starijih putesestvija izgledale bolje. Tako sam izgleda jednom ceo dan fotkala sa valjano umazanim objektivom, primetila sam tek kada sam prebacila sa kartice na komp..

Evo lepih boja iz Umbrije:

https://www.theatlantic.com/photo/2018/07/colors-bloom-across-the-great-plain-of-castelluccio-italy/564914/

main_600.jpg?1531339352

Edited by I*m with the pilots

9 minutes ago, I*m with the pilots said:

Nije bila kritika, nego mi se cini da su fotke sa starijih putesestvija izgledale bolje. Tako sam izgleda jednom ceo dan fotkala sa valjano umazanim objektivom, primetila sam tek kada sam prebacila sa kartice na komp..

Evo lepih boja iz Umbrije:

https://www.theatlantic.com/photo/2018/07/colors-bloom-across-the-great-plain-of-castelluccio-italy/564914/

main_600.jpg?1531339352

zuta i crna :fantom:

5 hours ago, I*m with the pilots said:

Nije bila kritika, nego mi se cini da su fotke sa starijih putesestvija izgledale bolje. Tako sam izgleda jednom ceo dan fotkala sa valjano umazanim objektivom, primetila sam tek kada sam prebacila sa kartice na komp.

Znam, razumele smo se.  Jesu bile bolje, između ostalog, jer nisam podesila ovaj telefon kako treba. Tamo su tako lepi pejzaži gde god pogledaš, stalno balansiraš između poriva da škljocaš sumanuto kao Japanci i opušteno posmatraš, dopuštajući  samo da oko bude kamera.

Edited by halloween

• 6 months later...

Prvo hvala na brzim odgovorima [emoji3]

Kao i sve zene, i moja menja misljenja prilicno cesto, a ja moram da nagadjam sta misli [emoji3]

Dakle, plan B je opet juzna Toskana, sa sedistem u Kjancano termama, kao i prosle godine.

Od obilazaka, Monteplucjano(dosli do pola sela, pa nam bila provala oblaka, pa smo pobegli u kola), Askona, sela oko Arezza(bili u samom gradu), pa neka sela oko Siene, meni lepsa od Firence, Sorano, Sovana...
U svakom slucaju nesto od te dve opcije ce biti.

U Toskanu bih mogao da idem 100 puta...

Doduse jos nisam bio na Siciliji [emoji3]