Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Severozapad - Piemont i Torino, Ligurija, Emilija Romanja i Bolonja

Featured Replies

lep putopis hvala!

izuzev božanstvene komedije ja to u srednjoj školi nisam učila.

Edited by beta kentauri

• Replies 242
  • Views 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Bobbio Kad se sidje s autoputa i krene penjanje po blagim brdima Pjacentinskog apenina treba dosta vremena da bi stiglo do ovog malog grada nasolnjenog na reku Trebbia. Iako zvanicno pripada Emilij

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Varese Ligure Posto nam je i 2 dana bilo previse da lencarimo na plazi i hvatamo bojicu za Mikonos, juce posle dorucka smo se uputili u bespuca Ligurijskih brda i planina. Poslepodne opet na plazu na

• Podseti me ovaj most na jedno slatko mestasce nedaleko od Udina, Cividale del Friuli. I ovaj se zove Ponte del Diavolo 😈 kao u Bobbio. Ako vas put nanese i ako volite kolace sa rogačem obavezno prob

Posted Images

1 hour ago, Ras said:

Velju će na Bitef da vodi 😀

Velja ide samo na Beer fest.

Mali.

Hvala na putopisu, čitaće se pažljivo. 

Ima u Bolonji ona mala pijačna ulica, ali ne mogu da je lociram na mapi. Recimo zapadno od Neptuna par stotina metara. To mi se baš svidelo. 

Proveo sam samo jednu noć u Bolonji, i to u kišnom februaru. Baš nekako idu zajedno te kiše po kojima možeš da pešačiš i bolonjska arhitektura (svodovi na trotoarima, bolonjska crvena boja, panorama grada i sl). Elem, super iskustvo, naročito nakon par dana provedenih u Firenci koja izgleda dosta drugačije. 

• 1 year later...

Da li mozes da predlozis neko dobro mesto u severnoj italiji na ovoj strani od Djenove do Livorna, a na drugoj strani do Riminija?

Najbitniji su me solidna plaza za klince i kakva takav gradic da nam ne bude dosadno.

Bio sam jedne godine na Elbi par dana i jos u onom Forte de Marmiju ali nisam bio nesto odusevljen...

• 2 weeks later...
On 19.4.2021. at 21:44, bags said:

Da li mozes da predlozis neko dobro mesto u severnoj italiji na ovoj strani od Djenove do Livorna, a na drugoj strani do Riminija?

Najbitniji su me solidna plaza za klince i kakva takav gradic da nam ne bude dosadno.

Pietrasanta.

On 19.4.2021. at 21:44, bags said:

Bio sam jedne godine na Elbi par dana i jos u onom Forte de Marmiju ali nisam bio nesto odusevljen...

Tek sad vidim ovo.

Pisao sam opsirno o delu od Djenove do La Spezie.

Od La Spezie do Livorna su kilometarske smaracke pescane olaze kao ona u Forte Dei Marmi gde si vec bio. Nisi rekao kad bi ishao shto je fundmentalno za izbor? Do Riminija je takvo bljak more da bih radje ishao na Balaton.

Da i Dunav mi ovde dodje kao bolja opcija od toga. Bio sam na onom delu skroz prema Francuskoj (Diano Marina) i tu je more bilo ok, ali ove godine em im idem sa decom em sam mislio i konacno do Srbije/Bosne, pa mi je onda smor ici tamo iz Beca. Izgleda da mi Istra ne gine ove godine.

Klikni na link i ishcitaj ono shto sam napisao pre par godina. Sva su mesta super kao i more ako ne idesh u avgustu ili krajem jula.

• 10 months later...

Molba za @mlatko @Poludziber i ostale PPP "Italijane"> planiram tokom proleća da uzmem jednu nedelju slobodno na poslu i dođem do Rima kolima. Već sam bio u Rimu, pa mislim da neću biti duže od 3 noći tamo, ali mi je ideja da se smestim negde u Toskani ostatak (4-5) noći i odatle da obilazim okolinu. 

Znam da ceo taj potez Venecija - Rim mogu da obilazim godinama i da mi ne dosadi. Imate li neke must-see preporuke ili neka mesta koja neopravdano nisu u prvom planu turistima. Dovoljni su i samo hint-ovi, pa ću da tražim po topicu ili po netu, ali nemam toliko vremena da vrtim od početka temu i da čitam svaki post na 90 strana. 

Neka prva ideja su mi Bolonja, San Marino, San Đimiđano. Možda Ravena, pa Cinque Terre (mada  je malo daleko). Arezzo i Peruđa su mi baš nepoznanice. A realno ću svakako opet otići do Firence i Siene :wub:. Sad dok kucam shvatam da već ulazim u nedostatak vremena :D

Ako ces kolima, vredi odvojiti jedan dan za Cinque Terre. Mozda je najbolja strategija da odes u La Speziu, parkiras na parkingu kod zeleznicke i vozom do CT. Tada davno je celodnevna karta bila oko 16-20e. A kad si tu u kraju, ima i drugi prelep gradic - Porto Venere, isto jako blizu kolima od Specije, divna obala i stara crkva na grebenima ka otvorenom moru, bas filmski prizori.

San Đimiđano je super, kao juce da je ispao iz Assassin's Creeda, ali tu vise od par sati nema sta da se radi. Ima neki muzej oruzja, mali ali simpa, navlacili smo veriznjacu zena i ja, ima 400 kila, ona jedva mogla da dise :D 

Bolonja je simpa, puna studentarije, manje turisticki "glamurozna" od Firence recimo, ali se isto obidje za jedan dan. Moze fino da se jede (kao i svugde u Italiji) i nesto jeftinije nego u Firenci.

Kad smo vec kod Firence, preporuka da odes i probas Lampredoto, bez da prethodno guglas sta je u pitanju :D probaj da nadjes bircuz koji ga sluzi u ciniji (kao ovaj npr.), posto neki sluze kao sendvic, a to ume da bude previse suvo.

San Marino vredi videti i izdvojiti ceo dan, bio sam pre 20 godina. Možda ne obavezno svih 5 od 5 terre ali su prelepe i kad se u njih uđe ode dan kao od šale. Išao sam vozom iz La Spezije kao što je Goofs dobro preporučio ali jeftinim vozom (regionale) do prelepog Monterosso gde sam jeo u malenom ali odličnom restoranu. Za kartu što uštediš ako ne kupiš dnevnu za 5 terre Express (skoro) možeš da uzmeš trajekt do na primer Riomaggiore prošetaš se do gore odmoriš u hladu sa predivnim pogledom i odande opet nazad regionalni voz nazad za Speziju. Sad još nema masovnog turizma pa je preporučljivo posetiti Italiju i iskoristiti. Ima i trajektalnih ruta do Portofino i direktno do/od La Spezie ali je preskupo. Jedino ako ne voliš voz.

San Gimignano nisam bio ali vredi kako vidim, malo veći borgo u gomili borgova. Peruđa onako, ništa naročito. Preporučujem bolje Gubbio u blizini, lep gradić. Pazi da ne uletiš kolima u centar jer ti dođe kazna posle samo... ZTL je označena, otprilike. Išao sam na treking na brdo iznad a ima i mala žičara (proveri jel dobro namazana prvo, ako radi uopšte). Urbino je još veći pogodak ako te interesuje istorija, kultura a dobro se i jede.

Južnije ima predivnih planinskih i padinskih mesta kao npr. Norcia u blizini zone pogođene zadnjim velikim zemljotresom 2016 u Amatrice...

Ko ne pita, skita. Ali to je isto opcija za centralnu Italiju jer ima na svakom ćošku nešto vredno videti, treba samo vremena i novaca. Umbrija, Marche, Lazio i Abruzzo su moji favoriti jer ih (naj)bolje poznajem. Toskanu nedovoljno

2 hours ago, Milosh76 said:

Ja sam bio u Kjacano termama 2 puta u istom hotelu za tu Juznu Toskanu, a dosao sam i do Umbrije :D

Od gradica u Tosakani recimo..  Voltera, San Gimiano. Montepulciano, Siena, Val D`Orcia(cempresi), Pienza je mnogo lepa, Areco...

Ja za maj imam bar 3 opcije, ne znam koja je bolja :D

Zena hoce Dolomite (rodjendan joj je pa cu morati da popustim izgleda), a nismo skijasi, pa je maj idealan :D

A ja bih potez Rimini-Parma-Torinu, pa sve sto moze u okolini da se vidi ukljucujuci i San Marino.

Mi smo za sada, nažalost, odustali od San Marina. U ovom trenutku je potrebno da se najaviš njihovom MIP-u i dobiješ odobrenje, plus je na licu mesta neophodno testiranje. Ide nas četvoro, otišli bismo na dan, pa em na to tretiranju se gubi vreme, plus postoji neki rizik da može neko da bude pozitivac :mellow:

San Marino mi uopste nije bitan u bilo kom obilasku Italije :D

Ako budem prolazio pa naletim, super, ako ne, nema veze.

Ima toliko lepsih mesta i gradova. Meni se Ravena svidela, pa Bolonja, Djenova... Siena mi je lepsa od Firence, a u Firenci sam bio 3 puta u Sieni jednom.

Rim je za klasu iznad, za Siciliju pravim planove bar za 2 puta od po minimum nedelju dana.

Nazalost leti se iz Budimpeste, pa to malo komplikuje organizaciju.

• 5 months later...

Gledam ove destinacije gde ova naša avio kompanija nudi popuste, pa mi je za oko zapala Bolonja. Da li vredi tamo ići za NG ili i nju izbegavati?

Ja volim Bolonju, svakako ima šta da se vidi, a osim toga tamo se možda najbolje jede u celoj Italiji. Oni su pokupili uticaje i sa juga i sa severa, i iz Toskane i sa Sardinije... ma sve.