November 21, 2025Nov 21 48 minutes ago, Milosh76 said:Kako ste prosli sa EES u odlasku i povratku?Kapiram da je na aerodromima lakse, jer guzva ipak nije tolika, posebno ako nije jos neki avion sleteo u tom trenutku. Naravno, to zavisi i od velicine aerodroma.Nama je u Bergamu proslo brzo, ima dosta tih masina na kojima se to radi, tako da smo zavrsili za 10 minuta sve, i skeniranje i pasosku kontrolu. Nakon samostalnog skeniranja (gde te aparat slika, ostavis otiske 4 prsta i skeniras pasos), na pasoskoj te opet slika i skenira ti pasos policajac, pita te ona standardna pitanja i cao. U povratku na Bergamskom aerodromu samo klasicna pasoska kontrola i bezbedonosna provera, a na nasem samostalno skeniranje na onim aparatima za nase pasose, stranci moraju kod policije.Ono sto meni nije jasno jeste kako cu sledeci put da izbegnem ovo skeniranje jer navodno ne moram opet da se skeniram u naredne tri godine. Nema nigde opcije 'prodjite ovuda ako ste vec obavili EES', jedino ako mi je promaklo.
November 21, 2025Nov 21 Glup sam, verovatno samo prodjes pored aparata i odes pravo kod policajca. Ali kako ce ovo da izgleda na granicnim prelazima sa autobusima i automobilima, ne znam. Osecam da ce biti katastrofa.
November 21, 2025Nov 21 22 minutes ago, Sludge Factory said:Ono sto meni nije jasno jeste kako cu sledeci put da izbegnem ovo skeniranje jer navodno ne moram opet da se skeniram u naredne tri godine. Nema nigde opcije 'prodjite ovuda ako ste vec obavili EES', jedino ako mi je promaklo.Mislim da nema toga. Dok traje implementacija sistema konstantno se radi skeniranje.
November 21, 2025Nov 21 Pa to znaci nikada nece ukinuti to, jer svakako nece moci da skeniraju sve ne-Sengen gradjane.
November 24, 2025Nov 24 On 21. 11. 2025. at 12:58, Sludge Factory said:Ali kako ce ovo da izgleda na granicnim prelazima sa autobusima i automobilima, ne znam. Osecam da ce biti katastrofa.vec je katastrofa
March 24Mar 24 Plan je da u avgustu, ako bude goriva i ako bude italije, skocimo na 7 dana do sestri levante. Mi muski bi se pretvorili u morzeve i uzivali na plazi, ima li lepih?Zenskinje bi, ko i sve zenskinje, obisle sve zivo i mrtvo u okolini, neka preporuka?
March 25Mar 25 20 hours ago, Drako said:Plan je da u avgustu, ako bude goriva i ako bude italije, skocimo na 7 dana do sestri levante. Mi muski bi se pretvorili u morzeve i uzivali na plazi, ima li lepih?Zenskinje bi, ko i sve zenskinje, obisle sve zivo i mrtvo u okolini, neka preporuka?Lep je Sestri sa svojim nesvakidasnim izgledom tankog poluostrva s sirokim brdascem na samom kraju okruzenog plazama. Problem je avgust. Cela Ligurija se pretvara u kosnicu i ova mala mesta s takodje malim plazama ne mogu da prihvate svu najezdu turista. Ja odem cesto ali samo u periodu od kraja septembra do polovine jula. Ove moje fotke su sve iz zimskog perioda. Plaza koju vidis gore "La baia del silenzio" je jedna od najpoznatijih u Liguriji i van sezone je savrsena za opustanje i hvatanje bojice na jesenjem zimskom suncu. Ima neku svoju mikro klimu i dosta ljudi se kupa na njoj cele godine.Desi se nekad u toplijim zimskim vikendima da bude nepodnosljivo previse ljudi i da pobegnemo do Levanta ili Bonassole. Ali koliko je to zimi super kul mesto, u letnjem periodu se pretvara u kosmar. Evo kacim random sliku s neta. Cini mi se da se u nekom trenutku i zatvori ulaz jer ne mogu da stanu svi oni koji su to naumili.S druge strane ovog jezicka zemlje postoji ogromna pecana plaza ka otvorenom moru ali voda nije ovako lepa pogotovo kad je krkljanac u toku. Opet kacim random sliku s neta.Mesto je lepo i zanimljivo sa par ok restorana. Zanimljiva je i setnja na oklone brezuljke s kojih imas odlican pogled na okolnu obalu. Ako budes bukirao u samom mesto osiguraj se da vec imas mesto za parking jer ces ga sam u sezoni veoma tesko naci.Ako se odlucis na to ludilo u avgustu, bliza i sira okolina ove obale nudi ogroman broj prelepih mesta za obici ukljucujuci i samu Djenovu. Njih sam vec davno opisivao mada su se neke stvari u medjuvremnu i promenile.
March 28Mar 28 Zena oce opet u Italiju u maju, kolima razume se. 😁Mislim da je cilj ovaj put Emilija Romanja, mada smo prosli sve bitne tacke (Rimini, Ravena, Ferara, Bolonja, Modena, Parma...), ostaje nam Redjo Emilija, Pjacenca i mala mesta koja su i sustina Italije 😁Videcemo, planovi se krckaju 😀 Edited March 28Mar 28 by Milosh76
March 28Mar 28 2 hours ago, Milosh76 said:Zena oce opet u Italiju u maju, kolima razume se. 😁Mislim da je cilj ovaj put Emilija Romanja, mada smo prosli sve bitne tacke (Rimini, Ravena, Ferara, Bolonja, Modena, Parma...), ostaje nam Redjo Emilija, Pjacenca i mala mesta koja su i sustina Italije 😁Videcemo, planovi se krckaju 😀O brte mogu li da vam budem kofer ili nesto...
April 5Apr 5 Ne mogu ja bez Italije bar nekoliko puta godisnje ( u 2025 sam bio 5 puta u Italiji)Plan je sledeci , 2 spavanje u Lidu di Jesolu, ujutro poseta Buragu, pa za Vicencu... tamo 3 nocenja, setnja po okolini. Onda 5 noci u Redjo Emilija, mozda odemo i do Firence vozom da posetimo, konacno i Ufici. Tu ima bas dosta stvari da se vidi, zena hoce rodjendan u Modenu, svidela joj se prosli put kad smo bili na par sati.Poseta mestu Bobbio je iz cisto emotivnih razloga, naime moja pokojna majka je nasla na netu sliku cuvenog mosta iz tog grada i naslikala.Tako da to moram da obidjem.Sve je uplaceno, sad cekamo ili III svetski rat ili da odemo i uzivamo u Italiji.Otvoren sam za sve predloge i sugestije...
April 5Apr 5 Ufici obavezno . Ne propusti ranu renesansu (lepo se vidi kako je sve pocelo od Djotoa. Naravno Boticeli sija u muzeju
April 5Apr 5 45 minutes ago, Milosh76 said:Ne mogu ja bez Italije bar nekoliko puta godisnje ( u 2025 sam bio 5 puta u Italiji)Plan je sledeci , 2 spavanje u Lidu di Jesolu, ujutro poseta Buragu, pa za Vicencu... tamo 3 nocenja, setnja po okolini.Onda 5 noci u Redjo Emilija, mozda odemo i do Firence vozom da posetimo, konacno i Ufici. Tu ima bas dosta stvari da se vidi, zena hoce rodjendan u Modenu, svidela joj se prosli put kad smo bili na par sati.Poseta mestu Bobbio je iz cisto emotivnih razloga, naime moja pokojna majka je nasla na netu sliku cuvenog mosta iz tog grada i naslikala.Tako da to moram da obidjem.Sve je uplaceno, sad cekamo ili III svetski rat ili da odemo i uzivamo u Italiji.Otvoren sam za sve predloge i sugestije...Kad dolazis? Nadjemo se i Redju ovaj put na aperitivo ili kafu. Bobbio preporucujem, napisacu nesto ù utorak kad se vratim kuci plus jos koju preporuku.