Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Severozapad - Piemont i Torino, Ligurija, Emilija Romanja i Bolonja

Featured Replies

On 29/11/2017 at 4:03 PM, lo zingaro said:

Pa da pocnemo.

Ligurija iako jedan od manjih italijanskih regione nije bas toliko mala da bi se mogla temeljno obici za par nedelja. Znaci da prva odluka koju moras da doneses je zona stacioniranja ili da budes jedno vreme na jednom a posle na drugom mestu. Obala i jeste podeljena na Liguriju Ponente (zapadnu od francuske granice do Djenove) i Liguriju  Levante (od Djenove do Toscane, tj. desetak km juznije od La Specije).

Po meni je bez dileme lepsi i interesantniji Levante, ali racunaj da je i skuplji i komplikovaniji za obilazak. Komplikovaniji zato sto je prepun malih starih gradica sa limitiranim brojem parkinga i malim plazama koje nije tesko napuniti ni van sezone a da ne pricamo o samom letnom spicu. Tako da tvoju ideju da kao u hrvatskoj naletis autom i na brzaka se okupas i posle palis dalje vidim prilicno tesko izvodljivom. S druge strane mesta su toliko lepa i karakteristicna pa i sam obala zanimljiva i jedinstvena da bi bilo steta odabrati Ponente samo zato sto ima vece plaze i laksu pristupacnost. Veliki je plus i blizina Toskane, tako da ako nisi nikad bio, od La Specije do Pize ti je manje od pola sata voznje a sam trg sa krivim tornjem prilicno jednostavan za doci autom i parkirati blizu.

Ja sam bio bukvalno u svakom iole naseljenom mestu na obali od Djenove do Pize i evo ti mojih manje vise top 8 mesta na toj strani:

1. Portovenere

2. Lerici

3. Sestri Levante

4. Camogli

5. Tellaro

6. Cinque Terre

7. La Spezia sa unutrasnjoscu

8. Levanto

9. Djenova

• Replies 242
  • Views 983
  • Created
  • Last Reply

Mene ovo baca u depresiju...Nikad necu obici ove krajeve....

Ali nastavi samo, bolje i ovako...

5 minutes ago, Frank Pembleton said:

Mene ovo baca u depresiju...Nikad necu obici ove krajeve....

Ali nastavi samo, bolje i ovako...

Otkud znas da neces? Nikad se ne zna.

2 minutes ago, lo zingaro said:

Otkud znas da neces? Nikad se ne zna.

:96_ok_hand:

Najbolje iz 2-3 puta po nedelju dana... da uzivas...

Lo ZIngaro :Hail: 

Samo nastavi... 

Edited by Milosh76

Nova sedmica, nova destinacija..

Camogli.

I dalje na putu iz Djenove do La Specije ali mnogo blizi Djenovi. Izlaz s autoputa je Recco i da bi dosao do Kamoljija moras da prodjes kroz Reko, cak se i vidi malo plaza s puta.

Sam Reko nije los ali se ne moze porediti s lepotom Kamoljija, mada svakog italijane ta rec prvo asocira na jedan lokalni specijalitet. Rec je o "focaccia di Recco" i radi se o zaista ukusnoj vrsti lagane spljostene pite s maslinovim uljem i onim sto je najvaznije ultramladim sirem lokalne proizvodnje. Izgleda prilicno bezveze ali se topi u ustima i prava je  eksplozija ukusa zanas ljubitelje ligurske kuhinje.

29452-focaccia-di-recco.jpg.099fb0018a2d2d3225ba45cb3a42f199.jpg

Svaki kafic, estoran i pekara u Reku je imaju ali imas je i u Kamoljiju. Daleko poznata focacceria i poslasticarnica Revello nalazi se u centru s pogledom na plazu i more. Tu imas jos jedan specijalitet koji se zove "camogliese", prakticno kuglice sa raznim ukusuma a najbolja i najpoznatija je s rumom. Pazi se nije samo aroma vec bas puno ruma.

Nego da se vratimo na prilaz mestu. Ovde je parking veliki problem iz istih razloga kao i druga mesta, prilaz s ledja s brda, malo prostora i sl i naravno sve plava zona. Problem je sto sva mesta blizu Djenove spadaju i Milansku gravitacionu zonu tako da se pola Milana spusti dole i na dnevni izlet i leti i zimi. Znaci, uvek je prepuno. Uglavnom do obale se ne moze autom ni kao rezident tako da gde parkiras pocinje spustanje pesice ali vredi i zbog pogleda.

DSC_5233vg.jpg.9bafa0aea59343411676aa620811cb4b.jpg

Mesto ima takvu konfiguraciju da je podeljeno na dve strane izmedju kojih se nalazi mala tvrdjava i crkva. Ova strana koju visdis na gornjoj slici je pretvorena u malu marinu za ribare i setaliste do svetionika.

DSC_5359v.jpg.8e8fda65844e65812431237b0f8fcabc.jpg

S druge strane se nalazi  plaza i setaliste. Plaza s obzirom na ligurijske standarde uopste nije mala ali bez obzira na to ni zimi nije prazna kao sto vidis na sledicim slikama koje sam slikao u martu. Leti ne smem ni da zamislim.

DSC_5296v.jpg.b2d8259e965769b7807342eefd259661.jpg

DSC_5330fg.jpg.63ea551db6eaf18cc703948391cd2097.jpg

Mesto je za mene tako upecatljivo da bih smarao s previse opisa pa postavljam samo jos par fotki.

DSC_5268vh.jpg.7ff71aed7cd97518f1e15f500ab8db6c.jpg

DSC_5319b.jpg.2409c7c81f8122f273bbf46682959d29.jpg

DSC_5496vb.jpg.83b0f3a807f54b5bf6dc46942a9bfba3.jpg

Za aperitivo ili veceru imas dosta restorana na kraju plaze i fotke zalaska sunca s te pozicije su medju najboljima koje sam ikad slikao.

DSC_5434v.jpg.f251528d6567dbae78a4724cfc288b05.jpg 

Manje vise to je to za danas.

Bravissimo, kakve fotografije!

15 hours ago, halloween said:

Bravissimo, kakve fotografije!

Hvala, mada mi se cini da malo previse drzim monolog ovde. Povod je bio sto je neko rekao da je taj deo italijanske obale dosadan.

16 minutes ago, lo zingaro said:

Hvala, mada mi se cini da malo previse drzim monolog ovde. Povod je bio sto je neko rekao da je taj deo italijanske obale dosadan.

A jes, vala dosadan!

Sve plavo, sa malo okera i narandžastog.

Samo nastavi!

30 minutes ago, Ras said:

A jes, vala dosadan!

Sve plavo, sa malo okera i narandžastog.

:lol:

Zbog jednoglasnog insistiranja celog foruma nastavljam...

Danas je red na Tellaro.

Od svih gradica koje sam pomenuo je najmanje poznat i time manje posecen ali daleko od toga da je u sezoni pust. Razlog tome je to sto je najjuznije od svih i prakticno na granici s Toskanom. Sam prilaz je uskim putem koji ide od Lericija. Put je skroz uz more i u prolazu se moze videti par prelepih plaza.

IMG_0222v.jpg.2f159efee4d4f5f36d8d5fc1aaca1516.jpg

IMG_0213a.jpg.d25b04af4b4e57a6ca021e3a6d7ecd34.jpg

Ove na slikama su u frakciji Fiascherino i puste su naravno jer sam slikao u zimskom periodu.

Prilaz mestu je standardno iza ledja spustajuci se s brda i parking je mali i samo tu. Od parkinga se spusta pesice putem i prilicno je strmo.

IMG_0280v.jpg.a0a53e5beb2cf44bcfc194e3304c7351.jpg

Mesto je malo i i koncentrisano oko prirodne uvale tako da prakticno ne postoji prava plaza niti setaliste. S jedne strane je crkva s cije terase se pruza odlican pogled na otvoreno more dok se s druge strane prostire putic na stene s kojih se vidi celo mesto s mora. 

5a267e25683c2_IMG_0451v.jpg.b1c436710d625bd6b7ce60d4d018d5f0.jpg

IMG_0388v.jpg.4395d8ce550dd756883b1a49da78f357.jpg

Unutrasnjost mesta je isprepletana malim uskim ulicicama i tunelima gde zimi sklanjaju ribarske camce. Vredi cunjati i otkrivati skrivene scene svakodnevnog zivota i pitoreskne uglove.. Podseca prilicno na bilo koji od Cinque Terre ali nije uopste izvikan i samim tim jako malo tursticki sto je pozitivno jer nema najezde amerikanaca i kineza i time turistickih restorana, barova i suvenirnica. I dalje se zivi na prilicno autentican nacin.

IMG_0301v.jpg.a2289645b655c8dc4fa1e9e56934b481.jpg

IMG_0357vl.jpg.80a203f1fc8a3d42e37037b8e87ba528.jpg

IMG_0230a.jpg.47f3209a989e86fa4abb9856f667f666.jpg

IMG_0379vv.jpg.bd039c3cc4bb6546ee909d8fec5419e5.jpg

5a267f7a8cbfc_IMG_0488v.thumb.jpg.951837c0db9d2a244d826ff978a7e536.jpg

IMG_0289v.jpg.0d2deaac3cbb387b65799c2774118504.jpg

Ok, to je danasnja porcija Ligurije.

I tako stigosmo do Cinque Terre, najznamenitije destinacije uz Portofino na ovom delu obale. Za one koji ne znaju Cinque Terre bukvalno na italijanskom znaci Pet zemalja, u smislu 5 naseljenih mesta. Rec je dakle o 5 malih primorskih mesta koja sacinjavaju prirodni nacionalni park pod imenom Cinque Terre. Kao i vecina prethodnih mesta nalaze se u podnozju brda direktno naslonjeni na more. Cine ih Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso.

Razlika od prethodnih je sto zaista mnogo nepristupacniji od ostalih. Autom se ne preporucuje nikome jer su putevi uski planinski i na samoj destinaciji parking je prilicno limitiran. Srecom postoji alternativa vozom koju koristi 95% posetilaca i koja omogucuje da se poseti vise mesta u istom danu. 

Moja je preporuka da se podeli na 2 dana. Prvi dan obidjes Riomadjore, Manarolu i Kornilju. Drugi dan Vernacu i Monterosso sa duzim zaustavljanjem na jedinoj ozbiljnijoj plazi na celoj toj obali koja se nalazi bas u Monterosu.

Dakle, polazak vozom je sa zeleznicke stanice u La Speciji u cijoj siroj okolini mozes naci i besplatan parking. Vozovi izmedju La Specije i Djenove prolaze svakih pola sata prosecno i ne mogu biti komotniji za ove destinacije jer su lokalne stanice prakticno u srcu svakog mesta i do mora ti treba 5 min setnje. Ovo se nazalost ne odnosi na Kornilju koja je jedina od 5 mesta na brdu par stotinjak metara od stanice koja je u podnozju na obali. Po vrucini to stepeniste moze da bude gadno.

Mesta su sva blizu jedna drugog tako da voznja traje prosecno 10ak min od mesta do mesta.

Riomaggiore

Nakon 10 min voznje silazak na stanicu tik uz more na stenama. Da bi se uslo u mestu kroz peron je probijen tunel koji izlazi direktno na glavnu ulicu.

DSC_4364v.jpg.ebfe642912ca7a444ed86c0a0c6b70a0.jpg

Njom se za 5 min lagane setnje stigne do obale. Nema tu mnogo da se obilazi, par minijaturnih ulicica levo i desno. Na dnu moze da se popne na liticu s leva strane s koje se vidi kako izgleda mesto s mora. More jeste za kupanje u samom mestu i cisto je ali kako naci mesto to je malo veci problem. Ja sam se u junu kupao u Vernaci koja je slicne konfiguracije i bio je problem gde da sednem da se osusim.

DSC_4445v.jpg.78e8618b5c2fdadc91f1c4dfe4ac7d49.jpg

DSC_4423v.jpg.f09050b1a4c7d906dcb0820690aed475.jpg

DSC_4417vf.thumb.jpg.534dbbf21973275c98a2796acf447194.jpg

Mislim da se u 2 sata maksimum moze obici svaki kutak a i sat nije premalo. Mesto je pod invazijom turista cele godine tako da u julu nisam nikad bio. Kafici i restorani su ultraturisticki prevaranti.

Kad se smoris, vratis se na stanicu u hvatas ponovo voz za Manarolu. To je 5 min. voznje. Postoji i alternativni put, pesice uz obalu pod imenom "Via del amore" posto je jelte jako romantican. Ne treba vise od pola sata setnje do Manarole.

64041-800x499-500x311.jpg.44a08ee6476112ef8829a6c763c83ee2.jpg

Problem je sto je pre par godina bio veliki odron pa je trenutno jos zatvoren prolaz ali nije receno da to nece srediti do leta.

Lo zingaro, ovo je zlata vrijedno! Jos cu na kraju odustati od Sardinije. Hvala na trudu!

43 minutes ago, Peter Fan said:

Lo zingaro, ovo je zlata vrijedno! Jos cu na kraju odustati od Sardinije. Hvala na trudu!

Ako ti je do mora leti, ne odustaj niposto od Sardinije. Meni nema lepseg mora u Evropi. Imam i tu neke preporuke ako te zanima.

3 minutes ago, lo zingaro said:

Ako ti je do mora leti, ne odustaj niposto od Sardinije. Meni nema lepseg mora u Evropi. Imam i tu neke preporuke ako te zanima.

:jerry: pliz?