May 8, 20242 yr 43 minutes ago, bags said: Ovde u pansionu gde cu prenociti pa sutra nastaviti bukvalno svi idu za svi idu za Italiju. Pametni ljudi 👍gde si ti krenuo? Edited May 8, 20242 yr by Milosh76
May 9, 20242 yr On 8. 5. 2024. at 15:40, Nikodije said: Pre 7 godina sam sa bivšom bio na prduženom vkendu u Beloj crkvi, da obiđemo čuvena jezera. Mesto je krš i propalo, međutim žena se baš potrudila da napravi dobre fotke iz svakakvih uglova, filtera, pičke materine, nemam pojma o tome ništa, u životu nisam napravio pet fotografija (od čega su 4 selfiji). I onda okačila to na fejs i napisala iz zezanja nešto u fazonu "vikend u Italiji" ili tako nešto i niko nije ni posumnjao da nije Italija, svi se oduševili. projektovao jedan arhitekta hotel kod kosjerica, i pokazuje fotke drugom arhitekti, kaze mu: "vidi ovaj hotel u svajcarskoj", ovaj drugi odgovara: "vidis ti sta ti je svajcarska, i najruznija zgrada izgleda lepo".... ontopik, upravo sam se vratio iz italije, usput svratio do garde na sat vremena...mnogo je lepo, ali najvise mi se svidja sto je zabranjeno za bicikliste na setalistu pored jezera
May 10, 20242 yr E da, benzin u Riminiju i okolini oko 1.88e, a na Dolomitima1.95-1.99e, dizel je jeftiniji. U San Marinu benzin sam placao 1.76e, nije me mrzelo da idem iz Riminija 12km do prve pumpe, pa dalje po planu.😁 Edited May 10, 20242 yr by Milosh76
July 31, 2025Jul 31 Lago MaggiorePosto sam zapoceo na topiku o nekretninama, mislim da je bolje da ovde nastavim opis moje tazbine.Jedno od njacescih gresaka na italijanskim kvizovima je odgovor da je ovo najvece italijansko jezero. Njegovo ime te automatski navodi na gresku a istina je da je jezero Garda ipak malo vece. Ime najvece je dobilo po tome sto se na samo nekoliko kilometara od njega nalaze manja jezera kao sto su Orta, Mergozzo, Comabbio, Monate i Lago di Varese. A i malo sire gledano Jezera Como i Lugano.Jezero je izduzeno prema severu u njegov gornji krak pripada Svajcarskoj. Ako plovite jedrlicom ili camcem u gornjem delu neretko vas presetne camac svajcarske vodene patrole. Desna obala pripada regionu Lombardija i gravitira ka Milanu. Leva obala pripada Pijemontu i zbog prevelike daljine od Torina cini neku posebnu celinu sa svojim alpima i planinskim dolinama. Obala je duga 170km i prilicno raznovrsna s gomilama manjih, vecih, organizovanih i divljih plaza. Jezero jeste turisticki orijentisano, ali srecom jos nije dozivela sudbinu jezera Grade sa svojih 24 miliona turista u 2024 godini. Statistika kaze u 2023 bukvalno 10 puta manje, 2 i po miliona. Jezero ima i jedan mali arhipelag ostrva koji su posebna prica i vredna posete.Duz dugacke obale se nalaze desetina manjih i vecih mesta vrednih posete. Pokusacu da u par postova pomenem i opisem one koji se meni najvise dopadaju. Osim priobalnih mesta, vredna su obilaska i mnoga mesta na obliznjim brdima i planinama. Uostalom, nije mi tesko naci izgovor da i dalje kacim svoje slike.
July 31, 2025Jul 31 LocarnoIako bi trebalo da se zavrsnim postom osvrnem na svajcarsku obalu i njene slatke gradice, moracu da pocnem bas s njom i gradom Locarno cija se riva nalazi na najsevernijem delu jezera. Razlog je njegov filmski festival koji pocinje sledece nedelje i koji spada u top 15 najvaznijih svetskih festivala. U danima festivala na njegovim uskim ulicama nije retkost suociti se licem u licem s nekom holivudskom zvezdom. Glavni gradski trg Piazza Grande se pretvara u ogromni bioskop na otvorenom sa hiljadama stolica u svajrcasko pravilnim redovima na kamenoj kaldrmi a svaka pa i najmanja ulica je dekorisana zuto crnim motivima leoparda koji je simbol ovog festivala.Sporedne ulice i trgici ce vas zavarati svojim izgledom i mislicete da ste jos uvek u Italiji. Medjutim cene u lokalnim kaficima i restoranima ce vas brzo vratiti u realnost.Nisam bio jos od pre kovida. Ako uspem da nadjem neke karte rado cu se vratiti oduce nedelje jer sam ono u Hrvatskoj morao da otkazem zbog tastinog iznenadnog problema sa zdravljem. Osim festivalskih projekcija u staroj zvanicnoj festivalskoj zgradi gde se i dodelju nagrade budu mnoge zanimljive retrospektive.Italija koja nije Italija na italijanskom topiku.
August 1, 2025Aug 1 CannobioSilazeci levom pijemontskom obalom od svajcarske ka jugu nakon par kilometara cete naici na moje omiljeno mesto na celom jezeru. Ako dolazite autom iz Milana ovo je realno najdalje italijansko mesto pa se mnogi obeshrabre ili izgube dosta vremena na blizim mestima i na kraju ga ne obidju. To je velika steta jer osim sto je mesto preslatko, uredno i puno odlicnih restorana ima i jednu od najvecih i najsredjenijih plaza na celom jezeru.Kome si cini da je predaleko za voziti ima odlicnu opciju da dodje brodom jer navigacioni sistem sto brodova sto trajekata odlicno funkcionise po celom jezeru i jedna od opcija je ostaviti auto na nekom parkingu i lepo od broda do broda obilaziti mesta koja vam se cine najzanimljivija.Zena mi kaze da je u vreme kad je ona bila tinejdzer ovo bilo toliko depra mesto bez icega i daleko od svega da je skoro cela njena generacija koja je dolazila iz ovog mesta pomrla od droge. Ono, mogao si samo da se drogiras da ti se nesto dogodi u zivotu. U poslednjih 15 godina Cannobio je doziveo veliki procvat prvenstveno zahvaljujuci svajcarcima koji su poceli redovno da ga obilaze sto zbog blizine tako izbog lepote koja je vremenom uspela da ispliva u trenutku kad se pocelo ulagatiu njegovo sredjivanje. Negativna stvar je da su bas zbog konstantnog prisustva svajcarskih turista cene ovde malo vece nego u ostalim jezerskim mestima.Pomenuo sam veliku plazu sa sitnim sljunkom, hladovinom izmedju drveca na niskoj zelenoj travi i sa svim pratecim strukturama od restorana do iznajmljivanja brodica, tusevima i parkingom. Voda je cista i topla tokom svih letnih meseci.
August 2, 2025Aug 2 kada bih morao da napravim rang listu tih italijsnskih velikih alpskih jezera, mislim da bih stavio redosled: Garda, Komo, Mađore. E sad, ovo je stvarno zajebano jer su razlike tj nijanse mikronske.Garda, iako ne najlepši gradići i sela u odnosu na ostala 2, ima ogromnu ponudu aktivnosti u odnosu na prethodna dva (van razgledanja gradova). Komo najprijatnije i najlepše za pasivni odmor, 3 ostrva Mađorea pravi prelepi biseri.
August 6, 2025Aug 6 On 2. 8. 2025. at 8:54, barrcode said:kada bih morao da napravim rang listu tih italijsnskih velikih alpskih jezera, mislim da bih stavio redosled: Garda, Komo, Mađore. E sad, ovo je stvarno zajebano jer su razlike tj nijanse mikronske.Garda, iako ne najlepši gradići i sela u odnosu na ostala 2, ima ogromnu ponudu aktivnosti u odnosu na prethodna dva (van razgledanja gradova). Komo najprijatnije i najlepše za pasivni odmor, 3 ostrva Mađorea pravi prelepi biseri.Slazem se za Gardu prvenstveno zbog morske boje jezera i raznolikost aktivnosti. Ovo drugo mu je i mana zbog prevelikog broja posetilaca tokom cele godine. S druge strane Madjore mi je ispred Koma i ne iz lokalpatriotskih razloga vec ogromnog prostora i raznolikosti (Pijemont, Lombardija, Svajcarska i pomenuta ostrva). Ne znam da li si posetio pijemontsku obalu jer 90% posetilaca iz Milana ne dobace dalje od Strese a taj deo obale je skucen u zalivu i daje pogresan ucmali osecaj.
August 6, 2025Aug 6 CanneroNastavljajuci juzno levom obalom jezera, sledece mesto na koje cete naici je Cannero. Malo mesto sa velikom organizovanom plazom. Leti zna da bude velika guzva na ovoj plazi koji je omiljena medju svajcarcima. Samo mesto se moze obici u sat vremena laganom setnjom uz lepe stare zgrade naslonjene na jezero uz obaveznu kafu ili sladoled na jednoj od mnogih terasa tik uz jezero. Slobodno prodjite i malim klaustrofobicnim ulicicama u jezgru mesta koje imaju neki planinski vajb.Kao sto rekoh, plaza je velika i organizovana. Najveci deo je sa sitnim sljunkom a jedan deo je s betonsko kamenim zidom s kojeg se direktno ulazi u vodu. U pozadini su palme i drugo drvece gde se moze skloniti u hlad u najtoplije doba dana.
August 6, 2025Aug 6 Castelli di CanneroPreko puta Kanera na nekih nekoliko stotina metara na sred jezera se vidi istoimeni veliki dvorac sagradjen na ostrvu grebenu i jos jedna manja gradjevina na manjem grebenu pored. Tvrdjava pripada plemickoj porodici Borromeo kao i skoro sva ostala ostrva na ovom jezeru. Bio je zatvoren za posetu decenijama zbog loseg stanja. Zena mi kaze da je dolazila brodicem kao tinejdzer da prave ilegalne feste i sl. Medjutim ove godine je otvoren za posete jer su ga kao nesto sredili iznutra. Nisam jos bio pa ne mogu da ocenim da li vredi kupiti kartu. Kacim fotke s neta.
August 6, 2025Aug 6 Nastavaljuci dalje ka jugu prodje se kroz nekoliko malih mesta naslonjenih na jezero sa lepim plazama kao sto suGhiffaOggebbioOva dole je jedna od mojih omiljenih jer se lezi na mekanoj travici a ulazi u vodu direktno sa kamenog zida a osim nedelje nije nikad guzva cak ni u avgustu.Na putu su cesti i izolovani restorani ili barovi sa terasama gde se nakon ranog zalaska sunca u zaledjini stvara savrsen hlad za dugi aperitiv.
August 9, 2025Aug 9 2 hours ago, Milosh76 said:Koja je temperatura vode leti na jezerima po Italiji?Google kaze da je danas 24 stepena. Kupao sam se prethodnih dana, voda je odlicna.