February 26Feb 26 Suncokretovo ulje mi traje sigurno 2 mjeseca, ali ne moze skroz bez jer stir fry i te stvari. Za indijski curry treba i ulje i ghee, a nema boljeg pecenog krompira od onog pecenog u beef dripping ili duck/goose fat. Jedino nikad ne kupujem niti trosim margarin u bilo cemu.
February 26Feb 26 2 minutes ago, Seabass said:margarinje apsolutno nezamenljiv kad praviš kiflice sa sirom. samo zbog toga ga povremeno kupim.
February 26Feb 26 6 minutes ago, aram said:je apsolutno nezamenljiv kad praviš kiflice sa sirom. samo zbog toga ga povremeno kupim.Poznato mi je da postoje recepti gdje je margarin pozeljniji od putera ali bez obzira. Necu odbiti kiflicu sa sirom ako me neko ponudi ali ne bih ja pravio sa margarinom.Trosim samo prirodne masnoce, sto manje preradjene.
February 26Feb 26 Pa da, trend je opet maslinovo ulje i jos neka ulja, ostalo fuj, pogotovo margarini i ostale biljne masti. Ima ljudi koji propagiraju svinjsku mast, mada sam prilicno skeptican.Za przenje i kuvanje trosim neko maslinovo sa visokom tackom zagrevanja ili kako se vec to kaze na srpskom. Za svakodnevnu upotrebu lokalnu dalmacijsku varijantu od ljudi koje znam i kod kojih provodim vreme svake godine. Znam sta imaju i kako prave. Nije najviseg kvaliteta, posto koriste zrele masline, pune ulje, kad potamne, ali meni radi posao.Navodno je najbolja varijanta ulja od zelenih maslina kada se dobije gorce, mutno ulje, puno polifenola i ostalih blagorodnih pizdarija. Ima u selu i to ko pravi, ali nisam jos uzeo.
February 26Feb 26 Moja mama je pravila te kiflice sa margarinom, boli glava, i sad osećam taj miris i ukus.Mislim da su ti nekadašnji margarini bili manje procesuirani, sećam se tog nekog da li Vital da li zvijezda margarina u nekom belom, maltene providnom papiru , masni papir ali ne staniol. Edited February 26Feb 26 by duda
February 26Feb 26 nekadašnji margarini su bili prepuni trans masti koje su istovremeno povećavale LDL a snižavale HDL, danas je to u EU svedeno na nulu. puter ima više zasićenih masti što loše utiče na LDL holesterol, današnji margarin samo treba gledati da nema palminog ulja, ostala su ok. dakle ako se gleda samo LDL, tj. šta je najbolje za srce, današnji margarin je čak najzdravija opcija. ukus je ipak na strani putera i gheeja, kao i ono što se zove "prirodan sastav". ali opet, aflatoksin je 100% prirodan... tako da jebat ga, život je generalno štetna pojava, svi na kraju umru.
February 26Feb 26 1 hour ago, aram said:tako da jebat ga, život je generalno štetna pojava, svi na kraju umru.Ili moze sve, samo umereno...
February 26Feb 26 2 hours ago, aram said:je apsolutno nezamenljiv kad praviš kiflice sa sirom. samo zbog toga ga povremeno kupim.Ja ne mogu da te smislim očima jer sam zlopamtilo, ali veoma rado se pokrijem ušima zbog xy stvari za koje se složim sa “neprijateljima”, ali margarin za bilo kakve kiflice mi je wtf!!
February 26Feb 26 kiflice sa sirom ne mogu drugačije. margarin ne ide ni u testo ni u fil, ide između kiflica iseckan na kockice. istopi se i da kiflicama krckavu koricu i napravi testo mekanim sledeća 3-4 dana. probao sam to isto sa puterom - tri klase ispod. nema alternative.
February 26Feb 26 Margarine is a butter substitute made primarily from vegetable oils (such as sunflower, soybean, canola, palm, or cottonseed oil) and water, forming a water-in-fat emulsion. It is designed to mimic butter’s texture and functionality for spreading, baking, and cooking, with a minimum fat content of 80% in the U.S. and similar standards in many countries. How Margarine Is MadeThe industrial production of margarine involves several key steps:Oil Preparation: Crude vegetable oils are refined through neutralization, bleaching, and deodorization (RBD process) to remove impurities and odors. Blending and Hardening: The refined oils are blended and may undergo partial or full hydrogenation (adding hydrogen to solidify liquid oils) or fractionation (using temperature to separate solid and liquid fats). Modern methods often use tropical oils like palm oil that are naturally semi-solid, avoiding hydrogenation. Emulsification: The oil phase (containing emulsifiers like lecithin, colorants like beta carotene, vitamins A, D, E, and flavourings) is mixed with the water phase (containing skimmed milk, milk powder, citric acid, salt, and preservatives) to form a stable emulsion. Cooling and Crystallization: The emulsion is cooled using refrigerated rollers or crystallizers, forming small, uniform fat crystals that give margarine its solid structure. Kneading and Packaging: The mixture is kneaded to improve texture and plasticity, then packaged. Soft tub margarines use more liquid oils, while hard block margarines use more solid fats.
February 26Feb 26 5 minutes ago, aram said:kiflice sa sirom ne mogu drugačije. margarin ne ide ni u testo ni u fil, ide između kiflica iseckan na kockice. istopi se i da kiflicama krckavu koricu i napravi testo mekanim sledeća 3-4 dana. probao sam to isto sa puterom - tri klase ispod. nema alternative.Ja pravim rough puff pastry sa puterom i meni je odlicno ali holesterol.Skoro nadjoh neki recept za hot crust pie dough, gdje se umjesto masti koristi EVO ili neko drugo (zdravo) ulje, mislim da sam bas s tobom podijelio taj recept nedavno.To tijesto nije toliko nezdravo i posto stvarno moram malo povesti racuna o unosu masnoca, to mi je sad recept za pies. Vjerovatno bi mogle i kiflice sa sirom da se svrnu, why not?
February 26Feb 26 ako je tebi dobro ko sam ja da se bunim ja samo skrećem pažnju da današnji margarin nije kao onaj iz osamdesetih i ranije. da je čak, što se srca i krvnih sudova tiče, zdraviji od putera. a da, kao što ne možeš napraviti bešamel od margarina, ne možeš ni kiflice sa sirom bez margarina. i to vam je tako.
February 27Feb 27 @aram daj molim te recept za te kiflice, tačno tako ih je pravila moja mama, sa tim kockicama margarina između. Samo što ja ne mogu da pronađem taj recept u njenim sveskama .I da, reci mi, kod ovih sad margarina, na šta da obratim pažnju, šta treba da piše na njima i sastav, načinu proizvodnje ili sl, e da nemaju trans masti ? Edited February 27Feb 27 by duda
February 27Feb 27 7 hours ago, aram said:ako je tebi dobro ko sam ja da se bunim ja samo skrećem pažnju da današnji margarin nije kao onaj iz osamdesetih i ranije. da je čak, što se srca i krvnih sudova tiče, zdraviji od putera. a da, kao što ne možeš napraviti bešamel od margarina, ne možeš ni kiflice sa sirom bez margarina. i to vam je tako.Dje si naso to za margarin? Koliko sam citao, margarin je i dalje prokuzen.Naravno, puter je no, no. Edited February 27Feb 27 by precog